Duguláselhárítás – Szótár

A duguláselhárítás telefonszáma

Tisztelt Látogató. Ebben a bejegyzésben egy olyan különleges szótárt talál, aminek segítségével megismerheti és értelmezheti az összes épületgépészeti szakkifejezést, amiről weboldalunk tartalmában olvashat. A szótár első sorban a duguláselhárítás, vízvezeték szerelés és fűtésszerelés témakörében nyújt eligazodást.

::::  © A cikk tartalma szabadon idézhető a forrás megjelölése mellett  ::::

Akril zuhanytálca dugulás
A problémát az akriltálca alatt lévő flexibilis lefolyócső okozza. Sajnos ennek a gégecsőnek bordás a belseje és rendkívül vékony a falvastagsága,  tehát ha dugulás lép fel a zuhanytálcában akkor szakszerű, gépi duguláselhárítás nem alkalmazható, mert meg fog sérülni a harmonika cső. Itt csak pumpálás vagy vegyszeres tisztítás jöhet szóba. Amennyiben a kabin elmozdítható, vagy a tálca homloklemeze eltávolítható akkor a szakemberek könnyen hozzáférhetnek az eldugult csőszakaszhoz.

Alapvezeték
Csatornahálózatok és ivóvíz hálózatok azon szakasza mely a szolgáltatótól a felhasználóig tart. Ez csatornánál lehet a kert kapunál lévő aknafedél és a WC. csésze között. Ivóvíznél pedig a kültéri vízóra akna és az ingatlanban lévő fő elzáró közötti szakasz.

Alsó kifolyású WC. csésze
Olyan WC. csésze ahol a szennyvíz kifolyás a csésze alján található. Itt a födém vagy az alapozás van áttörve és a szennyvízhálózat az épületszerkezetben fut. Az alsó kifolyású csészék minden esetben talpas kivitelőek.

Ágvezeték
A csatornahálózat azon része mely az ingatlanból az alapvezeték felé tart. Például régi udvaros házaknál található, ahol az udvar közepén húzódó alapvezetékre csatlakoznak rá a lakások ágakban.

Átemelő szivattyú
Főként ott van szükség az átemelő szivattyúra, ahol az ingatlan csatornahálózata mélyebben fekszik mint, a kültéri csatorna hálózat, így normál gravitációs formában nem tud távozni a szennyvíz. Ilyenkor először egy fogadó aknába érkezik a szennyvíz, majd az ide telepített átemelő szivattyú nyomja át a kültéri rendszerbe. Nyomott rendszereket alkalmaznak: szuterének, pincék, mélygarázsok és mélyen fekvő ingatlanok.

Átfolyós rendszerű vízmelegítő
Amennyiben más megoldás nem alkalmazható, ott telepítik az átfolyós rendszerű vízmelegítőt. Sajnos rendkívül kevés a vízhozama, ezért többnyire csak kényszermegoldás a mosogatásra vagy kézmosásra.

Automata légtelenítő szelep
Fűtési rendszerek elhagyhatatlan eleme. A fűtési rendszerben lévő és keletkező (vízben szállított) gázok elvezetésére szolgáló szerkezet. Alapból egy korszerű kazánban már elhelyeztek egy automata légtelenítő szelepet, azonban gyakran nem ez a legmagasabb pontja a fűtési rendszernek. Például két szintes ingatlanoknál a felső szinten is érdemes beszerelni egyet a legmagasabb pontra.

Beépített fürdőkád dugulás
Szerencsére manapság már egyre több burkoló épít be a fürdőkád oldalára szerelő ablakot. Ilyenkor a szakemberek bontás nélkül tudnak segíteni. Természetesen a csőspirálos módszert csak akkor lehet alkalmazni, ha hozzáférünk a kád alatt lévő lefolyórendszerhez. Ha nem akkor marad a szívó-nyomó berendezés vagy a kád oldalának megbontása.

Beépített WC. tartály
Korszerű épületgépészeti elem. Napjainkban már rengeteg gyártója van. Állványkerettel beépíthető a falsík mögé. Az állványzat tartalmazza a falra függesztett WC. csésze bekötését és rögzítését is. A falsík mögött lévő WC. tartályban ugyan úgy megtalálhatóak a külső WC. tartály legfontosabb elemei: töltő szelep, leeresztő szelep.

Bidé dugulás
Első sorban azért léphet fel, mert a kézmosóhoz hasonlóan, viszonylag vékony keresztmetszetű csövön távozik a szennyvíz belőle, így a szifon és a 32mm és 40mm lefolyócső hajlamos az elvízkövesedésre és lerakódások gyors kialakulására. A bidébe soha nem szabad ételmaradékot vagy felmosóvizet bele önteni.

Biztosítás duguláselhárításra
Szinte minden biztosítónál lehet kötni dugulás eseményére is biztosítást. Általában a az alapbiztosítás nem tartalmazza. Ezért figyelmesen olvassuk át a szerződést és ha nem foglalja magában a kötvény, akkor kössünk rá kiegészítő biztosítást. Megéri, mert minimum 25 Eft.-ig téríti a biztosító az ilyen jellegű kárt.

Búvár lefolyótisztító
Népszerű kristályos formátumú lefolyótisztító. Nátrium-hidroxid alapú vegyszer. Ha nem tud segíteni a duguláson akkor beleköthet a szifonba. Nagyon sok a panasz erre a vegyszerre!

Büdös mosogatógép
A jelenségnek több okai is lehet. Gyakran a szifonra való rákötés nem szakszerű, így a bűzelzárás hiányossága miatt áraszt büdöset a mosogatógép belseje. Ritkábban pedig az elkoszolódott belsőben (szűrő rendszer, kosár, tömítések) megtelepedett baktériumok okoznak kellemetlen szagokat.

Büdös mosógép
A bűzelzáró szifon hiánya vagy a mosógép belsejében felszaporodott baktériumok lehetnek a rossz szag forrásai. A mosószer adagoló tálca és a mosógép ablak tömítéseinek rendszeres tisztítása sokat segíthet a szag megszűnésében.

Bűz a fürdőszobában
A jelenségnek sok okozója lehet. Amíg nem sikerül a szag forrását lokalizálni addig nehéz felszámolni a problémát. A leggyakoribb okok a következők lehetnek: kiszáradt padlóösszefolyó, kiszáradt kád lefolyó, kiszáradt kézmosó lefolyó, kiszáradt zuhany lefolyó. Mosógép bűzelzáró szifon hiánya. A WC. csésze ültető gumijának hiánya vagy sérülése is gyakori ok lehet a csatorna szagra. Gyakran a strang szellőző hiánya is lehet a probléma forrása, főként emeletes ingatlanoknál. Ilyenkor WC. lehúzását követően vákuum alakul ki a rendszerben és strang szellőző nélkül a szifonokból fogja leszíni a vizet a nagy tömegű lehúzott víz. Az üres szifonok pedig átengedik a csatorna szagot.

Bűzelzáró szifon utólagosan
Gyakran válik szükségessé a bűzelzáró szifon utólagos beépítése. Például frissen beüzemelt berendezések esetén, ahol eddig nem volt ilyen szerelvény: mosógép, mosogatógép, meleg víz tároló túlfolyó, klíma cseppvíz elvezetés.

Bűzelzáró szifon
Minden az ingatlanban keletkező szennyvizet csak vízzárással rendelkező bűzelzáró szifonnal lehet elvezetni a csatornahálózatba. Ha nem így történik a szennyvíz elvezetés akkor az utcai hálózatban fejlődő gázok a lefolyórendszeren keresztül bejutnak az épületbe.

Csatorna visszacsapószelep
A kommunális csatornahálózathoz közeli szinten fekvő ingatlanok vagy épületrészek védelmét szolgáló épületgépészeti elem. Egy vagy több lépcsős változata is létezi. A visszacsapó szelep a szuterén lakások, pincék, üzletek védelmét szolgálja. Akkor lép működésbe, ha hirtelen nagy mennyeiségű csapadék éri az utcai csatornahálózatot, de az nem képes elnyelni ezt a víz tömeget. Ilyenkor az utcai csatornaszinthez közel lévő csatornahálózatokba betódulhat ez a hatalmas mennyiségű esővízzel kevert szennyvíz.

Csatorna akna
Általában a kapunál lévő utolsó szennyvízaknát nevezik így. Egy ingatlanon belül azonban több fajta csatorna akna is lehet. Ezek lehetnek: fogadó akna, fordító akna, tisztító akna is.

Csatorna diagnosztika
Olyan épületgépészeti vizsgálatok csoportját nevezik így, ami a csatornahálózat helyét, irányát, belsejét, állapotát, mélységét hivatott diagnosztizálni.

Csatorna és lefolyó szivárgás
Minden esetben sérülésre utaló jelenség. Ami lehet, hiányosság, törés, repedés, tömítetlenség. A probléma felderítését bízza csatornakamerával rendelkező vízvezeték szerelő szakemberre.

Csatorna kamerázás
Az egyik legfejlettebb csatornadiagnosztikai eszköz. a csatorna kamera több információt is képes közölni a lefolyóhálózatról. Úgy mint, csatorna állapota, dugulások, szűkületek, sérülések. A minőségi csatornakamerák az alábbi tulajdonságokkal rendelkeznek: flexibilis és önbeálló giroszkópos fej, ledes világítás, méter számlálás, lejtés számítás, digitális videó és kép rögzítés. A berendezéshez helymeghatározó egység is csatlakoztatható.

Csatorna kiszellőztetés
Miért rá szükség. A csatorna szellőző (strang szellőző) a tetősíkon kívül található gépészeti elem, a feladata csatornahálózatban keletkező gázok elvezetése, valamint szennyvízeresztés közben fellépő a vákuum kiküszöbölése. Ahol a padlóösszefolyók vagy szifonok bűzelzárója felől furcsa gurgulázó hangokat hallunk vagy eltűnik a víz, ott arra gyanakodhatunk, hogy a csatorna nincs kiszellőztetve. Bizonyos szint magasság felett egyenesen kötelező kiszellőztetni a csatornát.

Csatorna nyomvonal meghatározás
Akkor van szükség a csatorna nyomvonal meghatározására, ha nem ismerjük az ingatlanban lévő csatornahálózat helyét, irányát vagy ha dugulás lép fel, ha szivárog, ha megsüllyedt a csatorna hálózat.

Csatorna tisztító pont
Legyen szó családi házas ingatlanról vagy társasházról, szükség van tisztító pontokra. Kültérben ezek lehetnek aknák, vagy tisztító szem kiállások.Beltérben a pincéjében vagy a garázsban pedig tisztító idom lehet felszerelve a csatorna hálózatra.

Csatornaszag a lakásban
Ahogyan a „Bűz a fürdőszobában” szócikknél már említésre került, a leggyakoribb okok a következők lehetnek. Kiszáradt padlóösszefolyó bűzelzáró, kiszáradt szifonok. Mosógép vagy mosogatógép bűzelzáró szifon hiánya. A WC. csésze ültető gumijának a hiánya vagy sérülése, strang szellőző hiánya.

Csatornatisztítás
Spirálos vagy magasnyomásos technológiával történő tisztítási folyamat. A munka lehet karbantartó jellegű vagy az adott dugulás elhárítására irányuló.

Csőgörény
A kézi és gépi duguláselhárító eszközök népszerű elnevezése a csőgörény. Létezik belőle olcsó, vékony használhatatlan kivitel és van belőle professzionális ipari kivitel is.

Darálós WC
Két esetben szokták beépíteni a darálós WC. berendezést. Egyszer ott, ahol nincs a lakáson belül 110mm-es lefolyó. A másik eset, ahol nem tud gravitációs elven a WC. szennyvize távozni, (szuterén lakások és üzletek, pince helyiségek) ilyenkor a csatornaszint alatt lévő helyiségből nyomás alatt kell felpumpálni a szennyvizet a csatornahálózatba.

Darálós WC. dugulás
Sajnos gyakori esemény, első sorba a figyelmetlenség a dugulás okozója. Amitől eldugulhat a darálós WC.: intim betét, tampon, nedves törlőkendő, WC. illatosító, ételmaradék.

Dob spirál
Ez a fajta duguláselhárító spirál dobban helyezkedik el. Lehet egyszerű 5-10mm átmérőjű barkács típus, de találkozhatunk 12-22mm átmérőjű ipari kivitel is. A kis átmérőjű típusokat kézzel kell forgatni, a nagy átmérőjű spirálokat erős motor forgatja. A dob spirálos gépek inkább az Egyesült Államokban elterjedtek.

Dugulás elleni szerek
A nevéből adódik, a dugulások kialakulása ellen lépjen fel. Ezek lehetnek a konyhában fellelhető szerek vagy bolti lefolyótisztító szerek. Házi dolgok: forróvíz, kóla, ecet, szódabikarbóna, sütőpor. Bolti vegyszerek: nátrium-hidroxid, sósav, lefolyótisztító granulátum, lefolyótisztító folyadék.

Dugulás jelei
Aki figyeli a lefolyók állapotát hamar fel fog neki tűnni már a minimális rendellenesség is. Úgy mint: szörcsögő lefolyó, kuruttyoló lefolyó, erős szagot árasztó padlóösszefolyó vagy zuhany lefolyó. Nem a megszokott tisztaságban látott tányérok, poharak a mosogatógépben. Csúnya foltok a kimosott ruhákon a mosógépnél. A WC. csészében túlságosan magasan áll a vízszint vagy éppen eltűnik a bűzelzáróból. Ezek a jelenségek mind dugulásra vagy részleges dugulásra utalnak.

Dugulás megszüntetés
Az adott dugulás mértéke és a csatorna mérete határozza meg a duguláselhárítás módszerét. Lehet kéz eszköz: dobba szerelt vékony spirál, szívó nyomó pumpa. Komolyabb dugulásoknál már csak motoros ipari duguláselhárító berendezések jöhetnek szóba. Nagyon komoly kültéri dugulásoknál pedig csak a magasnyomású csatorna mosatás (100-200 bár) fog megoldást jelentei.

Duguláselhárítás házilagosan
Azon otthoni duguláselhárító módszerek összessége amikhez nem szükséges komoly szaktudás és berendezés. Ilyenek eszközök lehetnek: slag, WC. pumpa, mop felmosó, barkácsáruházakban kapható kézi spirál. Különféle konyhában fellelhető és boltban beszerezhető anyagok: kóla, ecet, sütőpor, nátrium-hidroxid, sósav, kristályos és gél állagú lefolyótisztító szerek.

Duguláselhárító gép
Minden duguláselhárító szakembernek rendelkeznie kell vele. Gép nélkül már az átlagos dugulás is elháríthatatlan. Minden minőségi duguláselhárító gép közös jellemzője, hogy ipari (napi-szintű) felhasználásra készült. Ezért alkatrészeik minőségi, edzett rozsdamentes alkatrészekből vannak. A duguláselhárító gépek műszaki megoldásai két fő csoportra oszthatóak. Forgó dobú berendezések (itt a motor egy dobot forgat amiben a teljes spirálhossz megtalálható) ezek főként az USA-ban népszerűek. A másik csoport ahol kívülről adagolják a szakemberek a szekcionált spirál részeket a gépbe. Európában ez az elterjedt gép típus.

Duguláselhárító berendezések
A professzionális duguláselhárításban elengedhetetlenek a hatékony és megbízható duguláselhárító gépek és eszközök használata. Ezek a gépek, nagy teljesítményűek, univerzálisak, és általában 16mm és 22mm és 32mm. duguláselhárító spirál befogására alkalmasak. Ami ténylegesen elmondható a berendezésekről: ipari felhasználásra tervezték, edzett acélból készült befogó és meghajtó alkatrészek, hosszú élettartam, magas érintésvédelmi besorolás, megbízhatóság. Azonban sajnos az is elmondható, hogy igen magas az áruk, mert ipari felhasználásra és szakképzett szakembereknek készültek.

Duguláselhárító gép adapter
Vékony 32mm-es lefolyóknál (mosdók, kézmosó) alkalmazzák a szakemberek. A duguláselhárító gépek hátsó felfogatási pontjára lehet csatlakoztatni. Az adapterben 8-10mm-es vékony spirál van ami képes a könyökökön is átfordulni és a lerakódásokat eltávolítani.

Duguláselhárító képzés
Egy időbe sok felnőttképzéssel foglalkozó tartott ilyen képzést. Az oktatás elméleti és gyakorlati részekből áll. Szükséges iskolai végzettség: 8. általános elvégzése. A megszerezhető képzettség elnevezése: Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő szakképesítés.

Duguláselhárító spirál
Léteznek hobbi felhasználású spirálok, melyek a barkácsáruházakban kaphatóak. És vannak az ipari kivitelű, drága, edzett acélból készült duguláselhárító spirálok. Ezen spirálok lehetnek dobba szerelt „egybe spirálok” és lehetnek szekcionált 2-5 méteres spirálok. Általános átmérőjük 8mm-től, 32 mm-ig terjed.

Dugulások kialakulása
Semmiképp sem egyik napról a másikra. Hosszú folyamat végeredménye, mely éppen ebből következően megelőzhető lenne. Dugulást okozhat a csövek eleve rossz beépítése lejtés tekintetében, melynek sem túl kicsinek, sem túl nagynak nem szabad lenni, hiszen mindkét esetben akadályba ütközhet a víz megfelelő áramlása. Ám a mindennapos használat is nagyon megterheli a lefolyókat a konyhában és a fürdőszobában, rengeteg olyan szennyeződés kerül beléjük, ami később részlegesen vagy akár teljesen elzárja a víz útját.

Dugulások megelőzése
Olyan felelős tevékenység amivel megelőzni vagy késleltetni tudjuk a dugulások kialakulását. Ezek lehetnek: bőséges forró víz használata, lefolyók és szifonok tisztítása, karbantartása, fajanszok sósavas tisztítása. Szennyvízaknák és kültéri csatornaszakaszok slagos, magasnyomásos tisztítása.

Ejtő vezeték
Függőleges csatorna szakasz elnevezése. Átmérője általában 50-200mm között van, vízszintes lefolyóhálózatok csatlakoznak rá. Az ejtő vezeték az ingatlan alapvezetékébe továbbítja a szennyvizet.

Eldugult kád lefolyó
Leggyakrabban mosószer maradványok (sampon, szappan, tusfürdő, testápoló) okozzák. Hosszú hajú családtagok is okozói lehetnek a kád lefolyó eldugulásának. Hajmosáskor javasolt valami hajfogó szűrő alkalmazása.

Elfagyott lefolyórendszer
Na ez egy nagyon nehéz eset. Meg lehet próbálni melegítéssel, sózással, vegyszerekkel. A legbiztosabb, ha specialistát hívunk a ki magasnyomású berendezéssel megpróbálja kiolvasztani a fagydugót.

Elzsírosodás
Konyha vezetékek eldugulásánál használt általános kifejezés az elzsírosodás. Nem minden esetben helyt álló a kifejezés, mert gyakran a rengeteg mosószer maradvány az okozója a nagy mértékű lerakódásnak és nem az olaj vagy a zsír!

Emésztő gödör
Emésztő gödör, más néven szikkasztó. Kommunális csatornahálózattal nem rendelkező ingatlanoknál használják. A használt víz ide távozik. Általában betonból készült, méret 1-10 köbméter között mozog. Egy és több lépcsős változat is létezi. Felhasználás függvényében szükséges kiszippantani és tisztítani. Megfelelő enzimekkel és baktériumokkal kezelve a szennyvíz tisztíthatóvá válik.

Esőcsatorna eldugulása
Leggyakrabban a vízszintes „eresz” rész és a föld alatt vízszintes rész szokott eldugulni: levéltől, mohától, portól. Ritkábban a függőleges ejtő vezeték is eldugulhat. A dugulást magasnyomású csatornamosóval vagy duguláselhárító gépekkel lehet megszüntetni.

Fagyhatár
A talajba fektetett vízvezetékek és csatorna szakaszok minimális beépítési mélysége. Épületgépészeti szempontból 80-90 cm. mélységet szoktak meghatározni. Csatornahálózatoknál ne legyen fedetlen akna. Vízvezeték rendszernél nem lehet nyomás alatt lévő szakasz fagyhatár felett, mert visszafagyhat a teljes hálózat.

Fagytalanító csap
Kültérben felszerelt vízcsapok téli időszakban történő víz leeresztésére és fagytalanítására alkalmas szerelvény. Anyaga általában vörösréz, több méretben is kapható.

Fagyvédelem
Jelen esetben a nyomóvezetékek és csatornahálózatok fagyvédelméről beszélünk. A legfontosabb, hogy talaj szint alatt csak fagyhatár alatt (80-90cm.) fektethetünk csöveket. Lakatlan helyiségekben pedig szükséges a temperálás (+5C) amennyiben nem lett leeresztve a víz a hálózatból.

Falba épített mosógép bűzelzáró
Ez a gépészeti elem gondoskodik arról, hogy a bűzelzárás megvalósuljon és a mosógépbe ne áramoljon vissza a csatornaszag. A beépítésénél törekedni kell arra, hogy ne legyen teljesen elburkolva csempével. Tehát az időszakos tisztítása, karbantartása bontás nélkül is megoldható legyen.

Falikút
Konyhákban, garázsokban, vendéglátóüzletekben szokták felszerelni. Acéllemezből készült, 50mm lefolyócsővel csatlakozik a csatornahálózatra. Nagy mérete miatt felmosóvíz vételére alkalmas.

Falra szerelt WC. csésze
A köztudatba Geberit márka vonult be leginkább. A falsík alatt helyezkedik el az öblítőtartály és a szerelvények is, víz bekötő cső és lefolyórendszer is. A beépítő elem egy komplett állványzat, ami burkolható. Sarokba szerelhető modell is létezi belőle.

Fertőtlenítés
Szennyvízbetörés vagy egy komoly WC. duguláselhárítás után gyakran merül fel, hogy fertőtleníteni szükséges a helyiséget. A fertőtlenítő szakembereknek meg van az a speciális fertőtlenítő szere, mely nem klór alapú, és rendkívül hatékony és 1-2 órán belül kifejti hatását. Általában kórházi minőségű anyagok kerülnek felhasználásra, melyek baktérium, gomba, vírus fertőzés ellen hatásosak.A fertőtlenítőszer gépi vagy kézi úton, permetszóró technikával lesz felvíve a padozatra és az oldalfalakra.

Fix áras duguláselhárítás
Na ez egy nehéz ügy. Minden szakember próbál valami megközelítőleges árat kalkulálni egy duguláselhárításra, de ez nem mindig megy. Van hogy 100 kilométert kell autózni egy megrendelőhöz, van hogy csak a helyszínen derül ki, hogy nem a telefonban megbeszélt mértékű a probléma, hanem sokkal nagyobb. Ezért minden szakember egy tól-ig árat közöl a telefonban. Azonban a korrektség jegyében ettől nem szabad eltérni.

Flexibilis lefolyócső
Több helyen is beépítésre kerülhet egy ingatlanon belül. Leggyakrabban, kézmosók, zuhanytálcák, mosogatók alatt találkozhatunk vele. Sajnos a belső bordákba nagyon beleül a lerakódás. Inkább csak ideiglenesen, használják vagy ott ahol a fix csöves csatlakozás nem megoldható. Több méretben is létezik.

Flexicső
Ez egy becenév, a flexibilis bekötőcsövet hívja így a vízvezeték szerelő szakma. A flexicsöveken különböző színekkel jelölik a felhasználhatóságot: piros-kék színű – víz, sárga színű – gáz bekötésére alkalmas. A cső belső anyaga gumi, a köpeny acélszál szövet. Rengeteg csatlakozó méretben, cső átmérővel és hosszban kapható a szakboltokban.

Folyékony gépi mosogatószer
Nyugati országokban rendkívül elterjedt a folyékony gép mosogatószer, mert egyrészt pénztárca kímélő, másrészt kevésbé mattítja a gyengébb minőségű poharakat, mint a tablettás kivitel. Már itthon is több márkát forgalmaznak, pl.: Somat, Finis.

Fordító akna
Amennyiben az épületből kivezető fő vezeték iránya merőleges vagy szöget zár be a kert kapunál lévő utolsó aknára, akkor szükség van egy fordító aknára ahol az iránytörést kompenzálni lehet. Az akna anyaga lehet falazott, öntött beton, esetleg műanyag. Az aknában lévő csőtalálkozások lehetnek zártak (PVC., KG.) vagy nyitottak (betonozott aljú akna). Azonban minden képen szükség van tisztítási lehetőségre.

Forróvíz csaptelep
Azonnali 90-100 fokos vizet produkál. Elektromos fűtőszál melegíti a berendezésben fel a vizet. Külön eleme a mosogatópultnak. Lágytojás, tea, kávé készítésére alkalmas vizet produkál. Magyarországon még nem elterjedt. A forrázásos balesetek elkerülése miatt, gyermekzárral rendelkező típusok

Fürdőkád túlfolyó
A túlfolyónak kettős szerepe van. Elsődleges feladat a nevében is benne van, bizonyos szint feletti víz elvezetése, megakadályozni a túlfolyást a kád peremén. Második feladata: teli kádnál a fürdőkád dugóját kihúzva a nagy tömegű víz gyorsabb távozásában segít, mivel kiküszöböli a vákuum jelenséget.

Gél állagú lefolyótisztító
A szilárd (granulátum, kristályos, por) halmazállapotú lefolyótisztító szerekkel ellentétben önmagában is hatásos lehet, nem kell hozzá víz, hogy kifejtse hatását. Fő alkotó elemeiben mindegyik lefolyótisztító megegyezik: nátrium-hidroxid, nátrium-hipoklorid, stb… Jó hír, amennyiben nem segít a duguláselhárításban, legalább nem köt bele a szifonba vagy a lefolyórendszerbe.

Gépi duguláselhárítás
A duguláselhárítás folyamatának egyik leggyakoribb bevált eszköze a gépi duguláselhárító berendezések. A duguláselhárító szakemberek csak a legritkább esetben használják a kézi eszközöket. Leggyakrabban a motoros duguláselhárító gépek kerülnek bevetésre, ha már ezek sem segítenek, akkor jönnek a magasnyomású vizes csatornamosó berendezések.

Gerinc vezeték
Udvaros társasházak és ipari területek udvarán futó nagy átmérőjű csatorna szakasz nevezzük gerincvezetéknek. Erre a csatorna szakaszra csatlakoznak rá az egyes épületrészek ágvezetékei. Amennyiben csak egy ingatlan csatlakozik erre a fő csatornára, akkor alapvezetéknek nevezik. A gerincvezeték mérete általában 125-300mm között van. Szakszerűen megépített gerincvezetéken több tisztító pont is található.

Gyökérbenövés
Komolyabb méretű fák és bokrok erős gyökérzete képes behatolni a csatorna aknák oldalán vagy a lefolyó csövekbe. Általában a csatornahálózat toldásainál szokott benövés keletkezni. Első sorban a régebbi típusú csöveket beton, eternit) támadja meg a gyökérzet, ott ahol kellő képen meg tud kapaszkodni. A megoldás új KG. csőhálózat lefektetése, valamint a növény eltávolítása a csatorna nyomvonaláról.

Gyökérvágás
Nagy teljesítményű duguláselhárító gépek és WOMA rendszerű csatornamosók képese a csatornában benőtt gyökérzet részleges kivágására. Amennyiben a csatorna már eltört és kar vastagságú gyökerek nőttek be, akkor az adott csatorna szakasz cseréje indokolt.

Gyökérvágó fej
Edzett acélból készült szerszám. A gyökérvágó fejek több geometriai formában készülnek, általában U profilúak, és éles pengékkel rendelkeznek. Duguláselhárító gépeknél a spirál végére csatlakoztatják a gyökérvágó fejeket. WOMA kocsinál pedig a tömlő végére. Gépeknél a motor forgatja a gyökérvágó eszközt a WOMA kocsinál pedig a hatalmas víznyomás.

Hátsó kifolyású WC. csésze
Két típusa létezik, a hagyományos talpas és a falra szerelt, modernebb. A talpas modellel első sorban panel lakásokban vagy tetőtereknél találkozhatunk. Itt a strang lefolyórendszer közvetlenül a WC. csésze mögött fut. Napjainkban az új családi házak és új építésű társasházakban is gyakran találkozhatunk vele. Itt a falra szerelt WC. csésze típusok mind hátsó kifolyásúak.

Háztartási sósav
Hidrogén-klorid, HCl. Folyékony állagú, színtelen, szúrós szagú folyadék. Forráspontja: 85 C. Piszoárok vízkövesedésének (húgykő) eltávolítására alkalmazzák a háztartásban. Más savval, lúggal, hipóval ne keverjük, mert életveszélyes gázok keletkezhetnek!

Helymeghatározás
Vízvezeték szerelő és duguláselhárító szakemberek használják ezt a módszert ivóvíz és csatornahálózatok feltérképezésére. A helymeghatározó berendezés elektromágneses indukció segítségével detektálja a közelében lévő fémek jelenlétét. Műanyag vezetékeknél be kell juttatni a jeladó egységet, hogy detektálni lehessen a jelet.

Higiéniai törlőkendő
Népszerű egészségügyi tisztálkodó eszköz. Finom szövésű műszálas textil, valamilyen alkoholos oldattal átitatva. Létezik vízben lebomló típus is. Nem szabad a lefolyóhálózatba dobni, mert dugulást okozhat.

Homokfogó
Leggyakrabban, autómosóknál alkalmazzák, hogy a nagy mennyiségű por és sár ne kerüljön a lefolyórendszerbe, ahol dugulást okozhatna. A homokfogó tartályok rendszeres ürítése nagyon fontos.

Hőcserélő
Ipari és lakossági fűtőberendezések alap tartozéka. Ezen az egységen keresztül veszi fel a hőt a kazán az égőtálcából. A hőcserélőt időnként érdemes megtisztítani a lerakódásoktól – kívülről és belülről is. Kívül porszívóval, kefével. Belülről, mosatással, savazással.

Húgykő
Színe sárgás-barna. Gyakran találkozhatunk vele piszoárok és WC. csészék falán, mint lerakódás. A vizelet magas ásványanyag tartalma (magnézium-karbonát és a kalcium-karbonát) okozza. Eltávolítására alkalmas szerek: vízkőoldó, ecetsav, citromsav, sósav.

Ideális csatorna lejtés
3 ezrelék és 1 százalék között kell lennie. Az ajánlott csőtest anyaga: KG–PVC, az ajánlott átmérő: minimum 110 mm legyen. Ami még nagyon fontos, hogy a csatorna lejtése állandó maradjon: jól méretezett csatorna átmérő, megfelelően tömörített talaj.

Idegen anyagok a lefolyóban
Ezen anyagok köre rendkívül tág fogalom. Általában a következő idegen anyagok okozzák a dugulást a lefolyórendszerben: ételmaradék, nejlon zacskó, gyerekjáték, szemét, tampon, intim betét, rongy, műanyag WC. illatosító, építőanyag maradékok.

Jollyflex cső
Ugyan az mint a flexibilis műanyag lefolyó. Mosdók, mosogatók, zuhanytálcák, WC. csészék bekötésére alkalmas harmonika szerű flexibilis szerelvény. Előny: kedvező ár, gyors beépíthetőség. Hátrány: vékony falvastagság, könnyen deformálódik, megnyúlik, redőkbe beül a szennyeződés és a mosószer.

Kamerás csatornavizsgálat
Ez a vizsgálati módszer a csatornahálózat belsejében történik 40-1000 mm-es csőátmérőben. A csatorna kamera több információt is képes közölni a lefolyóhálózatról. Úgy mint: csatorna állapota, dugulások, szűkületek, sérülések megléte. A minőségi csatornakamerák az alábbi tulajdonságokkal rendelkeznek: flexibilis és önbeálló giroszkópos fej, ledes világítás, méter számlálás, lejtés számítás, digitális videó, hang és kép rögzítés. Minőségi csatornakamerákhoz helymeghatározó egység is csatlakoztatható.

Kaparó fej
Egy olyan adapter fej, mely a duguláselhárító spirál végére rögzíthető. Első sorban lerakódások, építési maradványok eltávolítására szolgál. A spirál vastagságának függvényében több méretben létezik.

Kerámia betétét
A korszerű egykaros csaptelepek nyitás-zárás funkcióját tölti be a kerámia betét. Könnyű szabályozhatóság, finom működés, hosszú élettartam, felújítható. A csaptelep felső részében helyezkedik el a kerámia betét. A kerámia betétek egymáson elcsúszó kerámia cikkek. Nagyon precíz alkatrészek, amennyiben nem éri őket jelentős szennyeződés hosszú évekig meghibásodásmentesen működnek. Amennyiben cserélni szükséges őket, akkor sem kell kétségbe esni, mert pár ezer forintos alkatrészről van szó.

Kézi csőgörény
Ez lehet, olcsó barkács kivitel, de lehet drága, ipari minőségű szerkezet is. Kézi eszközök a vékony 32mm-es vagy ennél is vékonyabb csövek (klíma kondenzvíz vezeték) tisztítására alkalmas.

Kilencven fokos könyök
Lefolyóhálózatok szerves része. Ott alkalmazzák ahol gyors iránytörésre van szükség és 2 darab negyvenöt fokos idom nem fér el az adott helyen.

Kis villanybojler
Általában kényszermegoldásból van felszerelve konyhákban és fürdőszobákban, mert nem megoldható a gáz üzemű vízmelegítő alkalmazása. Előnye: olcsó, gyorsan telepíthető. Hátrány: magas fogyasztás, csekély vízhozam. A konyhai dugulások kialakulásában jelentős szerepe lehet a csekély vízhozama miatt.

Kiszellőztető
Megegyezik a strang szellőző fogalmával. A vákuum és túlnyomás kiegyenlítésére szolgáló csőszerkezet. Tetősík fölé érdemes kivezetni a kiszellőztető csövet, melynek tetejét védeni kell a szennyeződéstől

Kombinált sarok szelep
Épületgépészeti alkatrész, ami a fali szakaszból kiálló vízvezeték menetes részét képes a mosógép, mosogató gép víz betápláló részével összekötni, úgy hogy a csaptelep felé is képes víz nyomást biztosítani. A kombinált sarok szelepnek 3 ága van, első a víz vezeték felé, a második a gép felé, a harmadika csaptelep felé néz. A kombinált sarokszelep általában 1/2″ méretű a fali csatlakozónál 3/8″ a csaptelep felé és 3/4″ az elektromos berendezés felé.

Kondenzvíz vezeték
Duguláselhárító szakeberek legtöbbször a légkondicionáló berendezések kondenzvíz vezetékének dugulásával találkozhatnak. Sajnos nem mindig sikerül a problémát elhárítani, mert a kondenzvíz vezeték átmérője rendkívül kicsi. Csak a legvékonyabb spirálokkal vagy sűrített levegős módszerrel tisztíthatóak.

Kontrás vezeték
A vízvezeték szerelő és duguláselhárító szakemberek gyakran bosszankodnak a „kontrás vezetékekkel„. Kontrás vezetéknek hívják azon csatornaszakaszokat ahol kevés vagy egyáltalán nincs lejtés. Ilyenkor csak idő kérdése, hogy kialakuljon a dugulás. Spirálos módszerrel nagyon nehéz tökéletesen kitisztítani a lefolyót. Ha engedi a csőátmérő akkor minden képpen a nagynyomású csatorna mosót kell alkalmazni.

Konyhai zsírfogó
Beépítése már évek óta kötelező minden vállalkozás és közüzemi konyhában a HACCP-rendszer szerint. Létezik a mosogató alá szerelt rozsdamentes kivitel és talajba épített több köbmétere kivitel is. Tisztításáról a felhasználás függvényében gondoskodni kell. A lerakódott zsír veszélyes hulladéknak minősül, ezért az elszállítása és tárolása is csak megfelelő engedély birtokában lehetséges.

Konyhamalac
Mosogató aljára felszerelt gépészeti berendezés, melynek a belsejében lévő daráló egység továbbítja a lefolyórendszerbe a konyhai hulladékot. Így az élelmiszer hulladék gyorsan eltűnik, szagmentes, higiénikus. Szemét, rongy, nejlon, csont, húsok nem kerülhet bele.

Kristályos lefolyótisztító
Megegyezik a lefolyótisztító granulátummal. Csak kis mennyiségben használjuk, mert ha nem fejti ki hatását a dugulásra, akkor egybeköthet a lefolyórendszerbe. Nátrium-hidroxid alapú szemcsés vegyszer. Súlyos fehérje roncsoló hatású. Szemmel, bőrrel érintkezve súlyos égési sérüléseket okozhat.

Kuplung rendszer
Duguláselhárító gépek erőátviteli egysége. Ez a szorító pofa van integrálva a gép belsejében futó csőben. A kuplungot a duguláselhárító gép karjára kifejtet erővel lehet összeszorítani. Az összeszorítás hatására a kuplung átadja a spirálnak a forgó mozgás és a megfelelő nyomatékot. Gyakori használat esetén elkophat.

Külső mosógép bűzelzáró szifon
Olcsó alkatrész, műanyagból készül. A szifon mosógép szennyvízkifolyó csöve és a fali lefolyó közé kell beépíteni. Ez a szerelvény biztosítja a bűzzárást, így a gép belseje szagmentes marad. Karbantartása könnyű.

Lapos öblítésű WC. csésze
Kétféle WC. csésze létezik öblítés tekintetében. A lapos öblítésű és a mély öblítésű. A lapos öblítésű egyre szorul ki a divatból. Egészség ügyi szempontból sokan ragaszkodnak hozzá, mivel a széklet látható marad, nem úgy mint a mély öblítésű típusoknál. Kórházakba nagyon gyakori darab.

Lapos tető összefolyó
Csapadékvíz elvezetésére szolgáló szerelvény. A függőleges strang vezetékre tetején található a lefolyócsonk. Minden esetben gondosan kell szigetelni. Létezik natúr és lombkosárral ellátott kivitel is.

Lefolyó szagtalanítása
A kellemetlen szagok általában a lefolyórendszer tömítetlenségéből vagy a bűzelzárás hiányából fakadhat. Ritkán a nagyon elhanyagolt padlóösszefolyók és szifonok is bűzt áraszthatnak.

Lefolyószűrő
Anyagát tekintve lehet műanyag vagy rozsdamentes acél. Modern konyhai mosogatók felső lefolyó része már tartalmazzák a gyümölcsmosó szűrőt. Kádak, mosdók lefolyórészét szokták utólag ellátni még lefolyószűrővel.

Lefolyótisztítás citromsavval
A citromsav, oxi-trikarbalilsav egy szerves sav. Képlete: C6H8O7. Vízben jól oldódó, gyenge, szerves sav, mely szobahőmérsékleten fehér kristályok formájában fordul elő. A termék teljesen környezetbarát vízkőoldó, és sok szempontból jobb mint az ecet és trisó.  Ez a természetes sav, minden fajta felület: fém, csempe, műanyag – vízkőmentesítésére alkalmas. Szagtalaníthatjuk és kitisztíthatjuk vele a mosogatógépet, mosógépet, vízkőtelíthetjük a kávéfőzőt és a teafőzőt.

Lefolyótisztítás sósavval
A sósav hidrogén-klorid, képlet: HCl. Első sorban fajanszok, piszoárok WC. csészék vízkövesedésének (húgykő) eltávolítására alkalmazzák. A sósavval való tisztítás közben nagyon kellemetlen szagú gázok szabadulnak fel, ezért feltétlen szellőztessünk. Fém szerelvényeknél ne alkalmazzuk, mert erősen roncsol.

Lefolyótisztítás trisóval
Régebben nagyon népszerű tisztítószer volt, minden háztartásban használták. A trisó nátrium-foszfát vagy trinátrium-foszfát, legtöbbször por alakú kiszerelésben kapható anyag. Magas tisztító és zsíroldó hatását használhatjuk ki a háztartásban. Képlet: Na3PO4.

Lefolyótisztító granulátum
Rengeteg fajta kapható belőle. Többféle kiszerelésben és dizájnnal kapható. Azonban egy fő alkotórésze megegyezik mindegyiknek, ez a nátrium-hidroxid (NaOH), más néven: marónátron, nátronlúg, vagy lúgkő. a többi alkotórész változhat a különböző gyártóknál. Mivel minden nátrium-hidroxid alapú lefolyótisztító erősen maró hatású és fehérje roncsoló, ezért nagyon vigyázzunk használata közben. A lefolyótisztító granulátum hatásmechanizmusa az, hogy  vizes oldata roncsolja és  feloldja a lefolyók lerakódását.

Légbeszívó szelep
A beltéri csatornahálózatok hatékony működése érdekében kerülhet beépítésre. A lefolyóhálózatokban fellépő nyomáskülönbség kompenzálásának eszköze. A nyomáskülönbség leszívhatja vagy túlnyomhatja a bűzelzárókban letárolt vizet. A nyomáskülönbség lehet vákuum vagy túlnyomás az eresztett víz fajtája és mennyisége függvényében. Meghatározott szintmagasság és csőhossz felett kötelező a beépítése. Amennyiben az építéskor nem került beépítésre, akkor utólag is beépíthető a szifonokra.

Légtelenítő
Létezik belőle manuális és automata kivitel. A légtelenítő szelepek a folyadék rendszerek nyomás alatti légtelenítésére szolgálnak. Fűtési rendszerek folyamatos üzemelése közben levegő halmozódik fel, amennyiben ez a levegő bent maradna a csőhálózatban, akkor a légbuborékok akadályozzák a tökéletes áramlást és a fűtés hatékonyságát.

Lúgkő
A lúgkő: nátrium-hidroxid (NaOH), más néven: marónátron, nátronlúg, marószóda, marólúg. Vízben oldva erős lúgos oldatot képez. Az állati és növényi szöveteket egyaránt nagy mértékben roncsolja. Háztartásban a kézmosó dugulás, kád dugulás, zuhanytálca dugulás esetén szokták alkalmazni. Az összes lefolyótisztító fő alkotórésze. Még hígítva is égési maradandó sérüléseket okozhat!

Magasnyomású csatorna mosatás
Minden magasnyomású mosató azonos elven működik. A hálózati vagy készenléti (tartályos) vizet nyomásfokozó szivattyú segítségével egy tömlőn keresztül juttatják a csatornahálózatba. Az egyszerűbb kis vízhozamú eszközök a hálózatból nyerik a működéshez szükséges víz mennyiséget. Hiába képesek akár 100 bár nyomásra, rendkívül alacsony a víz mennyiség (5-10 liter) amit adott idő alatt bepumpálnak a hálózatba. A komolyabb magasnyomású mosatók már készenléti tartályból (1-10 köbméter) nyerik a vizet. It akár 100 liter/perc vízhozam is elérhető. Komoly dugulások esetén (építőanya lerakódás) csak a tartálykocsi csatornamosatás (WOMA) a megoldás.

Mély öblítésű WC. csésze
Háztartásokban már nagyobb százalékban ezzel a WC. csésze típussal találkozunk. a lapos öblítésű WC. csészével szemben több előnye is van. WC használata után szagokat is jobban zárja, valamint takarítani és könnyebb. Sokan azonban nem szeretik mert nagydolog közben felfröccsen a víz az ember hátsójára.

Mosógép és mosogatógép bekötés
Ezt tényleg érdemes vízvezeték szerelő szakemberre bízni. Nagyon nem jönne jól egy elárasztott lakás. A feladat elvégzése a szakembereknek alig vesz igénybe egy óránál több időt. A szakszerűen beszerelt szifon és kombinált szelep hosszú évekig fogja szolgálni.

Mosogató dugulás
A leggyakoribb dugulás fajta, hiszen egy átlagos otthonban a mosogató vezeték van legtöbbet használva. Általában a mosószermaradványok okozzák a dugulást. Rendszeres szifonkarbantartás, bőséges forró víz használat és jól megválasztott mosogatószer típus mellett ritkábban lesz dugulás a konyhai vezetékben.

Mosogató és mosdó szifon
Műanyagból vagy fémből készült bűzzáró szerelvény. Kettős funkciója van ezen szifonoknak. Egyrészt a szifonban lévő vízmennyiség garantálja a bűzzárást. Másrészt a szifon alsó fele (hurok) fogja fel a darabos szennyeződéseket.

Mosogatógép dugulás
A mosogató gépben két helyen alakulhat ki dugulás. Gyakrabban a szűrő rendszernél, amennyiben egyáltalán nincs takarítva a belső rész. Ritkábban a flexibilis kifolyócsőben, ha a szifon rendszer vagy a lefolyócső nagyon szűk vagy elhasználódott, így lerakódhat és feltorlódhat a mosogató gép kifolyócsövében a mosogatószer maradvány.

Mosógép dugulás
Ritkán az alsó szűrő rendszerben, erre utal a hibakód a kijelzőn vagy foltos ruhák lehetnek a dugulás jelei. Gyakrabban a mosógép bűzelzáró szifonjában. A szifon lehet külső, amit könnyen tisztíthatunk házilag is vagy lehet falba épített típus. A falba épített mosógép szifon szakember által tisztítható, pláne ha a burkoló körbe csempézte ezt az elemet. Ilyenkor ki kell bontani, hogy kivehessük és a belső szerkezetet át tudjuk tisztítani.

Műanyag WC. illatosító
Rengeteg cég gyártja különböző méretben. Sokszor cserélhető a belsejében az illatosító kapszula vagy golyó.

Műszeres csőtörés bemérés
A műszeres csőtörésvizsgálat általában akusztikus, korrelációs vagy jelzőgázos műszerrel történik. Ezt a vizsgálatot megelőzheti az érintett csőszakasz műszere helymeghatározása. Profi vízvezeték szerelők akusztikus, jelzőgázos vagy kollerációs műszerekkel képesek felderíteni a csőtörés vagy szivárgás pontos helyét. Így nem szükséges az egész udvart felásni vagy a helyiséget felbontani.

Nagynyomású mosó
Megegyezi a magasnyomású mosóval. A hálózati vagy tartályban tárol vizet nyomásfokozó szivattyú segítségével egy tömlőn keresztül juttatják a csatornahálózatba. Az egyszerűbb kis vízhozamú eszközök a hálózatból nyerik a működéshez szükséges víz mennyiséget. Hiába képesek akár 100 bár nyomásra, rendkívül alacsony a víz mennyiség (5-10 liter) amit adott ídő alatt bepumpálnak a hálózatba. A komolyabb magasnyomású mosatók már készenléti tartályból (1-10 köbméter) nyerik a vizet. Itt akár 100 liter/perc vízhozam is elérhető. Komoly dugulások leküzdésének eszköze csak a tartálykocsi csatorna mosatás (WOMA) a megoldás.

Nátrium hidroxid
A nátrium-hidroxid, képlete: NaOH, más néven: marónátron, nátronlúg, marószóda, marólúg, vagy lúgkő fémes bázis. Vízben oldva erősen lúgos oldatot képez. Minden állati és növényi szöveteket egyaránt roncsolja. Sikeresen alkalmazható a kézmosó, kád, zuhanytálca dugulások elhárításában.

Negyvenöt fokos könyök
Az épületgépészet gyakori eleme, általában a PVC kivitellel találkozunk leggyakrabban. Első sorban lefolyórendszerek iránytörésénél alkalmazzák. Szigetelő tömítéssel ellátott tokos kivitelben forgalmazzák.

Olcsó csőgörény
Már 1-2 ezer forintért beszerezhető egyszerű eszköz. Kizárólag a kis csőátmérővel rendelkező (32mm) kézmosó vezetékekben lerakódott hajszálak eltávolítására lehet alkalmas. Jellemzők: rozsdásodásra hajlamos, gyenge minőségű acél, mely sem anyagminőségében, sem használhatóságában nem olyan mint egy professzionális duguláselhárító spirál. Aki már próbált vele dolgozni hamar rá jön, hogy teljesen alkalmatlan arra amire árulják.

Otthoni lefolyótisztításról
Házi praktikákkal történő lefolyótisztítás. Lehet vegyszeres vagy mechanikus. Vegyszeres tisztításnak nevezzük azt, amikor valami olyan szert alkalmazunk ami feloldhatja a csatornába lévő lerakódást. Ez lehet: kóla, citromsav, ecetsav, szódabikarbóna vagy bolti lefolyótisztító szerek. Mechanikus tisztítás pedig a pumpálás, slagos mosatás, kézi csőgörény alkalmazása, sűrített levegővel történő fúvatás és a nedves porszívóval való vákuum keltése a csőben.

Öblít tartály
Lehet falba épített vagy falon kívül szerelt típus. Lehet szigetelt vagy szigeteletlen. Lehet műanyag, fém vagy porcelán. Lehet magasépítésű vagy a csésze mögé szerelt. Egy közös jellemzője van az összes öblítő tartálynak: a WC. csésze tartalmának öblítését hivatott megoldani

Öntapadós WC. illatosító
Első sorban a Duck cég terméke vált népszerűvé. Itt egy műanyag tubusban van a WC. illatosító gél, mely pontos adagokban ragasztható a WC. csésze belső pereme alá. Rendkívül praktikus termék, mert nem tud leakadni, mit a műanyag kosaras változat, ami dugulást okozhat.

Ötrétegű cső hálózat
Az ötrétegű cső alkalmas: ivóvíz ellátásra és fűtési rendszerek kiépítésére. Anyagát tekintve: polietilénből és alumíniumból készült többrétegű cső. A cső anyaga teljesen korrózió mentes, alumínium és műanyag kombinációja, rétegenként. Rendszer jellemzők az ötrétegű csőnél: rugalmas, könnyen hajlítható, sok mérettartomány, óriási választékú idomrendszer, teljesen rozsdamentesség, nyomástartó.

Padlóösszefolyó
Más néven szuez-szifon. Több funkciót is betölthet egyszerre: a kifolyó víz elnyelése (csőtörések esetén), víz elvezetés a fővezeték felé a a rákötött lefolyószakaszoktól, tisztítási lehetőség a rákötött lefolyókon, bűz zárás a zuhany fülke ás a rákötött lefolyók felé.

Padlóösszefolyó bűzelzáró
Régebben bűzzáró gáttal egybe épített öntvény megoldás volt, napjainkban inkább könyök vagy úszós rendszerű buborék megoldást alkalmazzák. A padlóösszefolyókban mindig kell lennie bűzelzárónak.

Perlátor
Más néven légdúsító, sugárszabályzó. A mai csaptelepeken már gyárilag elhelyezték, de igény szerint cserélhetőek. A lényeg, hogy a csaptelep kifolyó részére felszerelt alkatrész levegőt szív be a belsejébe és a kiáramló vizet feldúsítja a beszívott levegővel. Így sokkal egyenletesebben fog folyni a víz jelentős vízmegtakarítás érhető el. Alap esetben 10 liter/ perc vízhozam 3 liter/perc vízhozamra is csökkenthető. Használatukkal 50-70% vízmegtakarítás érhető el. Ettől eltérő teljesítményben is kaphatóak.

Piranha szivattyú
A Piranha aprítókéses szennyvízszivattyúk kommunális szennyvíz átemelése szolgáló berendezés. Az edzett aprítórendszer még a darabos szennyvizet is képes továbbítani és igen nagy magasságba átemelni.

Piszoár
Más néven vizeldekagyló, XIX. századi francia találmány. Első sorban közületi egységekben találkozhatunk vele. Általában vízöblítéses elven működő bűzelzáróval ellátott Szerelvény. Porcelánból, rozsdamentes acél lemezből és műanyagból is készülhet. Manapság már létezik teljesen víz mentes piszoár is. Itt egy speciális bűzelzáró patron semlegesíti a kellemetlen szagokat.

Piszoár öblítő szelep
Rengeteg fajtája van. Nyomógombos, érintős, félfordítós, húzókaros, fotocellás. Mindegy milyen fajta az öblítő szelep. A feladata ugyan az, a piszoár használata után leöblíteni a vizeletet.

Piszoár szifon
Létezi belőle a fajansz aljára szerelt külső csatlakozású tisztítható típus és létezik a fajansz belsejében lévő cserélhetű típus. Rendszeres karbantartása elengedhetetlen.

Pongtu
A szerkezet a kisebb dugulások otthoni leküzdésére szolgál. Tulajdonképpen egy nagy műanyag fólia, aminek a széle szuper erős ragasztóval van ellátva. Ez a tökéletesen és hermetikusan illeszkedő felület a WC. csésze karimájára tapad. Az eldugult WC. csészét olyan módom lehet vele „kidugítani”, hogy a felragasztást követően a fólia közepét ritmikusan nyomogatni kell.

Prés kötés (pressz kötés)
A pressz kötési rendszer felhasználása területe igen széles körű: ivóvíz, fűtési és gáz vezetékek esetén is alkalmazzák. Réz csövek összekötésénél alkalmazzák, úgy hogy egy speciális prés szerszám szorítja össze a a csőszakaszokat a fittingekkel. A fittingek belsejében található a beépített tömítés. A rendszer képes 100 fokot és 16 bár nyomást is elviselni.

Radiátorszelep
A radiátorszelep egy elzáró szerelvény, ami a radiátor előremenő részére van felszerelve. Teljes vagy részleges elzárásra képes így az átáramló meleg víz mennyisége szabályozható vele. A lakás precízebb hőmérséklet beállításának eszköze a termosztatikus radiátorszelep. Itt a szelepen lévő termofej csak addig engedi a fűtővizet a fűtőtestbe, amíg a helyiség hőmérséklete el nem éri a hőfokszabályozó beállításának megfelelő értéket. Ezt követően automatikusan elzárja a fűtővíz útját. Szobatermosztáttal ellátott otthonokban csak akkor érdemes felszerelni, ha valamelyik helyiséget teljesen más hőmérsékleten szeretnénk üzemeltetni.

Rossz csatornaméretezés
A folyamatosan kialakuló dugulások oka a rosszul méretezett csatornarendszer. Ezek lehetnek legfőbb méretezési problémák: túl kicsi vagy indokolatlanul nagy csőátmérő, túl kicsi vagy túl nagy lejtés, rengeteg iránytörés és idom beépítése a lefolyórendszerbe.

Sarokszelep
Alapvető szerelvény a vízvezeték szerelésben, minden vízfogyasztó eszköz elé beszerelésre kerül. Sarokszelepből létezik fél fordítós és menetes elzárású is. Létezik szűrőbetéttel ellátott fajtája is. A sarokszelep a falban lévő menetes kiállás és a szerelvények flexibilis csöve közé kerül beépítésre. A sarokszelep elzárásával bármely szerelvény cserélhetővé válik a főcsap elzárása nélkül is.

Schell szelep
WC. tartályok kiváltásnak egyik eszköze. A Schell WC. öblítő átfolyási vízmennyisége: 1,0 – 1,3 l/s. A szerkezet lapos és mély öblítésű csészékhez is használható. Csak akkor működik rendesen ha a városi víznyomás minimum 1,5 bár. A légbeszívónál állítható az öblítővíz mennyisége.

Sósav
A sósav a hidrogén-klorid (HCl) színtelen, szúrós szagú vizes oldata. A természetben is megtalálható, a gyomorsav egyik alkotórésze. A sósav erős szervetlen sav, számos ipari eljárásban alkalmazzák. Háztartásban a fajanszok vízkő mentesítsére használják.

Strangszellőző
A strangszellőző az ejtővezetékek kötelező darabaja. Feladata a vákuum jelenség kiküszöbölése és csatornaszag keletkezését megakadályozzák. A használt csatornaszakasz szellőzését biztosítja és gondoskodik bűzelzárók (zuhanytálca, fürdőkád, padlóösszefolyó, szifonok) vízszintjének megtartásáról. Fontos az elhelyezésének módja, helye, méretezése.

Strangvezeték
A strang vezeték (ejtő vezeték) azon függőleges csatornaszakasz amire az emeleteken található vízszintes lefolyók csatlakoznak. Anyag és munka megtakarítás miatt az új építésű társasházakban ez egyetlen vezeték, tehát nincs külön mosogató strang és külön WC. strang.

Sűrített levegős lefolyótisztító
Ilyen például a SIESS nevű termék. A sűrített levegős lefolyótisztító nagy előnye, hogy általa vegyszerek, környezetre káros anyagok nélkül tudja elvégezni a lefolyó tisztítását. Csupán annyit kell tenni, hogy a pumpa fejét a lefolyóra helyezi és egy gombnyomással máris megszüntethető a gond. A palack tartalma: nagy nyomású gázok és alkohol keveréke.

Szekcionált duguláselhárító spirál
A nevében is benne van: szekciókból (darabokból) álló spirál. A duguláselhárító szakemberek egyik legfontosabb szerszáma. Általában 2 és 5 méter közötti méretben készülnek. Átmérőjüket tekintve 16-22-32mm méretben készülnek. Egyik oldalán szemölcsös, rugós csatlakozóval a másik oldalon megvezetős, furatos csatlakozóval. A szakember a dugulás helyének függvényében tudja a spirál darabokat összetoldani. Erős ipari gépek akár 30 -50 méter spirál mozgatására is képesek.

Szennyvízátemelő szivattyú
Alkalmazási területe: közcsatorna szintje alatt fekvő szennyvízrendszerek, nyomott szennyvízhálózatra dolgozó ingatlanok. Létezik beltéri és kültéri típus. A szennyvízátemelő berendezések minden esetben automatikus működésűek. Az automatikus működést a szintszabályzós úszókapcsoló biztosítja.

Szennyvízcső és csatorna lejtése
Hogy normálisan működjön egy lefolyóhálózat két nagyon fontos kritériumnak kell, hogy megfeleljen. Az első a helyes lejtési szög és megfelelő csőátmérő. A gravitációs lefolyórendszerekről a Magyar Nemzeti Szabványok Jegyzéke rendelkezik. Így 3 ezrelék és 1 százalék között kell lennie ennek az értéknek. Ez a gyakorlatban 3 mm és 1 cm / méter közötti értéknek felel meg.

Szikkasztó
Más néven, emésztő. Napjainkban is találkozhatunk vele ott ahol a kommunális csatornahálózat még nem került kiépítésre. Mérete 1-10 köbméter is lehet. Anyaga: műanyag, beton vagy tégla falazat. A háztartásban keletkezett szennyvíz tárolására alkalmas tartály. Időközönként szippantani és tisztítani szükséges.

Szívó nyomó pumpa
Minden nevesebb gyártó forgalmazza. A duguláselhárító szakemberek professzionális eszköze. Jól használható: mosdók, mosogatók, WC. dugulások elhárításához.

Szi-ti lefolyótisztító
Kristályos szerkezetű lefolyó tisztítószer. Kedvező árú, népszerű lefolyótisztító szer a dugulások elhárítására. A Szi-Ti lefolyótisztító hatóanyaga 70 százalékban nátrium-hidroxid, 21 százalékban káliumklorid és 6,3 százalékban káliumnitrát. Granulátumról van szó, tehát egy lemezszerű darabos anyag, azaz kristályos por és fémforgács keveréke.

Szuez szifon
A szuez szifon másik elnevezése padlóösszefolyó. Fő feladatai a padozatra érkező víz gravitációs úton történő elvezetése és tisztítási lehetőséget biztosít a rákötött lefolyószakaszokon. Létezik egy és több ágú tipus belőle.

Tágulási tartály
Minden központi fűtési rendszer fontos és elhagyhatatlan eleme. A gravitációs és keringetett elven működő fűtési rendszereknél is szükség van rá. Létezik nyitott és zárt tágulási tartály. Mivel a víz összenyomhatatlan, így kárt tenne a fűtési rendszerben amikor megnő a felfűtést követően a térfogata. Ezért a tágulási tartály feladata a fellépő nyomás különbség kompenzálása a felfűtés és lehűlés szakaszában. A tágulási tartály belsejében egy speciális gumimembrán található, ami mögött adott méretű levegőkamra található. Ez a levegőkamra veszi fel a táguló víz térfogatát.

Termosztátszelep
A lakás hőmérséklet beállításának eszköze a termosztatikus szelep. Itt a szelepen lévő termofej csak addig engedi a fűtővizet a fűtőtestbe, amíg a helyiség hőmérséklete el nem éri a hőfokszabályozó beállításának megfelelő értéket. Ezt követően automatikusan elzárja a fűtővíz útját.

Torló szelep
A torló szelep másik elnevezése visszatérő szelep. A radiátor aljára kerül a visszatérő oldalra. Fűtési rendszerek beszabályozás miatt alkalmazzák. A torló szelep segítségével el lehet zárni a víz útját szabályozás és karbantartás esetén.

T-idom
Anyagát tekintve létezik: PVC. KG. műanyag, vörösréz, acél, aluminium, öntöttvas. Ezek az épületgépészeti idomok a fűtési, vízvezeték és lefolyórendszerbe kerülhetnek beépítésre, ott ahol több irányú leágazásra van szükség.

Tisztító nyílás
Műanya, eternit vagy acél lefolyórendszereken található ledugózott elem. Ennek a fedelének levétele után válik tisztíthatóvá a csatorna hálózat.

Tisztítóakna
A befolyó és kifolyó csatornaszakaszok tisztítására alkalmas építmény. Lehet betonból, téglából, műanyagból. Manapság már nem építenek aknákat inkább tisztítószemet (függőleges felállással) alakítanak ki a vízszintes csatornaszakaszon.

Trisó
A trisó – nátrium-foszfát vagy trinátrium-foszfát. Legtöbbször por alakú kiszerelésben kapható. Magas tisztító és zsíroldó hatását használhatjuk ki a háztartásban.

Túlfolyó
Mosogató, mosdó, fürdőkád kötelező beépített eleme. A túlfolyócső is a lefolyó rendszerre van kötve. Amennyiben nyitva felejtettük a vízcsapot és a dugó is bedugva van, akkor a magasan beépített túlfolyón tud távozni az a vízmennyiség ami már kiöntene. Egy lakásban néha nem árt ellenőrizni a túlfolyók működését.

Túl vastag lefolyó
Jelentős szerepe lehet az indokolatlanul vastag lefolyóknak is a dugulások kialakulásában. Minden szennyvízhálózat méretezését a Magyar Szabvány írja elő. Például egy konyhai lefolyórendszert teljesen felesleges 110 mm csőből kiépíteni, mert az áramlás így nem lesz tökéletes.

Túl vékony lefolyó
Itt pedig nincs meg a megfelelő csőátmérő a tökéletes elfolyáshoz. Ez a gyakoribb eset, amire a dugulások kialakulása visszavezethető. A megfelelően méretezett csatornahálózat évekig problémamentesen képes üzemelni.

Úszószelep
A víznél könnyebb fajsúlyú (hab) vagy levegő tartalmú Úszó tartály. Feladata a tartályban lévő víz szinten tartása. Az úszó szelepre felcsatlakoztatott szintszabályzón vezérli a beáramló víz nyitását és zárását. Rengeteg méretű és feladatspecifikus fajta van belőle. Felhasználási területei, háztartásokban: WC. tartályok, szennyvíz szivattyúk. Iparban: automata itatók, vegyipar, szennyvíz kezelés.

Utólagos légbeszívó szelep
A légbeszívó szelep a vákuum jelenség leküszöbölésére szolgáló műanyag szerelvény. Egyszerű, olcsó és könnyen beszerelhető. Mosdók, mosogatók bűzzáró szifonja elé szokták beépíteni, amennyiben az ingatlan nem rendelkezik strang szellőzővel.

Vákuum a lefolyó rendszerben
Leggyakrabban a csatornarendszerben áramló víz okozhat nyomáskülönbséget, legtöbbstör vákuumot. Hirtelen lezúduló nagy mennyiségű víz (WC. lehúzás) képes olyan erős vákuumot kelteni, hogy a bűzelzárókból eltűnhet a víz. Ilyenkor erős csatornaszag keletkezik. A vákuum kiküszöbölésére, csatornaszellőzőt kell beépíteni a lefolyórendszerbe. Ezt többnyire a tetősíkon kívül szokták elhelyezni.

Visszacsapó szelep
A fő csatornából visszaáramló szennyvíz vagy csapadékvíz eltorlaszolására szolgáló szerkezet. A visszacsapó szelep automatikusan működik, de manuálisan is lezárható. Több méretben is létezik, utólag is beépíthető. A tökéletes működés érdekében rendszeres karbantartás igényel.Egy és két lamellás változik belőle.

Visszavezető fej
A duguláselhárító szakemberek a beszorult, beszakad spirálok visszanyerésénél alkalmazzák.

Vizeldekagyló
Más néven piszoár vagy vizelde. XIX. századi francia találmány. Első sorban közületi egységekben találkozhatunk vele. Általában vízöblítéses elven működő bűzelzáróval ellátott szerelvény. Manapság már létezik teljesen víz mentes piszoár is. Itt egy speciális bűzelzáró patron semlegesíti el kellemetlen szagokat.

Vízkő
Jellemzően oldott ásványi anyagokat összessége, leggyakrabban kalcium és magnézium-karbonát, ezek hosszú távon a vízvezeték rendszerekben és vizet melegítő háztartási eszközökben: bojler, vízforraló, mosógép, kávéfőző lerakódást okozhat.

Vízlágyító
A kemény vízből a különböző sókat, ásványokat vonja ki, általában ioncserélés elvén működnek. Folyamatos fogyasztása nem javasolt, inkább mosásra főzésre használják. Létezik még nagyfrekvenciás vízlágyító is.

Víztakarékos WC. tartály
Szinte minden gyártó forgalmaz már víztakarékos WC. tartályokat. Ezek a tartályok lehetnek falba épített vagy falon kívüli változatok. A leeresztő gombnak több állása is lehet vagy két gomb van a vízleeresztésre. Fontos: naponta legalább egyszer érdemes a WC. tartály teljes víztartalmát leereszteni, hogy átöblítsük a rendszert.

Vízvezeték dugulás
A vízvezeték eldugulásának legfőbb oka, hogy idegen anyagok vagy tárgyak kerülhetnek vízvezeték rendszerbe, ezek általában a csőhálózat karbantartás során kerülnek a rendszerbe. Úgy mint: rozsda a csőfalról, vízkő, tömítő anyagok, kóc, apróbb tömítések, szerelési segédanyagok. Ritkábban a leváló vízkő is okozhat problémát.

Vízvezeték üzemi nyomás
A vízműszolgáltatók általában: 1,5 bártól 16 bárig tudnak üzemi víznyomást szolgáltatni. A leggyakoribb üzemi víznyomás azonban 4-6 bár között van. A víznyomás állandó és megfelelő szinten tartása létfontosságú a fogyasztók számára, mert vízvevő berendezéseik (WC. tartály, kazán, vízmelegítő) vagy nem fognak működni, vagy meghibásodhatnak a túl alacsony vagy túl magas víznyomástól.

Vízszivattyúzás
Erre a tevékenységre, csőtöréseknél, csatorna töréseknél és nagy mennyiségű esővízbetörésnél van szükség. Leggyakrabban esővíz visszaáramlásnál van szükség szivattyúzásra, amennyiben nincs visszacsapószelep beépítve akkor a mélyebben fekvő épületrészekbe betörhet csapadék a kültéri csatorna hálózatból. A vízszivattyúzás történhet benzines vagy elektromos szivattyúval.

WC. ültető gumi
Ez az olcsó de rendkívül fontos elem hívatott a WC. csésze kifolyót és a padlóban lévő 110mm-es csőszakaszt szivárgás és szagmentesen összekötni. Alsó kifolyású WC. csésze cseréjekor kötelező beépíteni az ültető gumit.

WC. dugulás
Leggyakrabban az idegen tárgyak okozzák, úgy mint: WC. illatosító, macskaalom, tampon, törlőkendő, intim betét, játékok, ételmaradékok. Ritkában a csésze elvízkövesedése okozhat permanens dugulást.

WC. duguláselhárítás pumpával
Különféle fejméretű és formájú pumpákat lehet kapni. A hagyományos, kis fejű típus a legalkalmasabb a WC. csésze dugulásának megszüntetésére.

WC. duguláselhárítás vegyszerrel
Első sorban a vízkőlerakódás eltávolítására használhatunk vegyszereket. Úgy mint, vízkőoldó, sósav. Az eldugult WC. kidugítására nem lehet vegyszert alkalmazni, mert a 110 mm-es lefolyóban teljesen hatástalan!

Womás duguláselhárítás
Ez a leghatékonyabb csatornatisztító módszer. A womás duguláselhárítás egy magasnyomású csatornatisztítási eljárásról. A WOMA a szivattyúgyártó cég neve, mely összeforrt a technológiával. A szakember egy magasnyomású tömlőt juttat a csatornába és a tömlő végére speciális fúvókát helyez fel. A tisztítást a hatalmas víznyomás végzvi az érintett lefolyószakaszban.

Zuhanytálca dugulás
Ez a faja dugulás a duguláselhárító szakemberek rémálma. A dugulást a különféle tusfürdők, szappanok maradványi és hajszálak okozhatják. A lefolyót nem szabad szétcsavarozni, mert leeshet és ezután ki lehet bontani a tálcát a visszaszereléshez. A lemez vagy műanyag tálca alatt általában egy flexibilis cső köti össze a lefolyócsonkot a padlóban lévő lefolyóval. Itt sajnos duguláselhárító gépeket nem lehet alkalmazni, mert nem mennek ét a lefolyón és sérülést is okozhatnak a flexibilis csőben. Egy megoldás lehet a szívó-nyomó pumpa használata.

Zsírvágó fej
Olyan eszköz ami a spirál végére csatlakoztatható. Ez a szerszám képes a jelentősen elzsírosodott csatorna szakaszok faláról eltávolítani a lerakódásokat.

::::  © A cikk tartalma szabadon idézhető a forrás megjelölése mellett  ::::

Duguláselhárítás  ·  Budapest  ·  Pest megyében

Duguláselhárítás Budapest kerületeiben

I. kerületII. kerületIII. kerület
IV. kerületV. kerületVI. kerület
VII. kerületVIII. kerületIX. kerület
X. kerületXI. kerületXII. kerület
XIII. kerületXIV. kerületXV. kerület
XVI. kerületXVII. kerületXVIII. kerület
XIX. kerületXX. kerületXXI. kerület
XXII. kerületXXIII. kerületBudapest
4.8/5 - (17 votes)
A duguláselhárítás telefonszáma