Lefolyótisztítás és duguláselhárítás trisóval

A duguláselhárítás telefonszáma

Lefolyótisztítás és duguláselhárítás trisóval házilag. A trisó – nátrium-foszfát vagy trinátrium-foszfát. A foszforsav nátriummal alkotott sója, fehér színű, kristályos szerkezetű, legtöbbször por alakú kiszerelésben kapható anyag.  A vegyület leggyakoribb felhasználója a vegyipar és az élelmiszer ipar. Első sorban a magas zsíroldó hatását használhatjuk ki a háztartásban.

Trisó főbb jellemzői

  1. Savanyúság szabályozása: A trinátrium-citrát savanyúság-szabályozóként is funkcionálhat az élelmiszerekben. Segíthet a pH-érték stabilizálásában.
  2. Tartósítószer: A trisó antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, és képes gátolni a baktériumok és gombák növekedését az élelmiszerekben. Ezáltal hozzájárul a tartósításhoz és a termékek eltarthatóságához.
  3. Emulgeálószerek: A trisó képes stabilizálni az emulziókat, így segítve az olaj és víz alapú anyagok keveredését. Ez hasznos lehet például dresszingek vagy szószok esetében.
  4. Sűrítőszer: A trinátrium-citrát sűrítő tulajdonságokkal rendelkezik, így az élelmiszerek állagát javíthatja, és krémesebbé teheti például a desszerteket.
  5. Antioxidáns tulajdonságok: A citrátok antioxidánsként is működhetnek, segítve a termékek frissen tartását és a színük megőrzését.

Mire használható a trisó otthon?

Háziasszonyok elmondásából kiderült, hogy első sorban mosógép és mosogatógép belső tisztítására valamint lefolyóvezetékek zsírtalanítására  használják ezt a kereskedelmi forgalomban is olcsón (280-350 Ft.) beszerezhető vegyszert.  A mosogató szifon dugulás elhárítására is alkalmas lehet. A komolyabb dugulások lehárítására nem alkalmas.

triso-dugulas
Lefolyótisztítás és duguláselhárítás trisóval

Kiváló zsírtalanító a trisó

A mosógép és mosogatógép zsírtalanításhoz (szagtalanításához) 250 gramm trisót tegyünk a gépbe és legalább a 60-70 fokos programot indítsunk el. Amennyiben továbbra is kellemetlen szagokat áraszt a gép, sajnos nem lesz elég a trisó, most már jöhet a másik házilagosan bevethető szer a citromsav. De az már egy másik fejezet.

A mosogató lefolyó tisztítás menete

Mosogatónk és kézmosónk vezetékének karbantartáshoz legalább egy éjszakára hagyjuk dolgozni a trisót. Pár kanál trisó, majd 1-2 liter forrásban lévő víz a lefolyóba. Dugózzuk le a lefolyónkat, hogy az elegy gőzei is dolgozni tudjanak. Kis szerencsével a kisebb dugulások meg szűnhetnek. Sajnos a WC. dugulás és komolyabb mosogató dugulások esetén hatástalan szernek bizonyult a trisó.

A trisó tulajdonságai

Trisó, vagy más néven nátrium-klorid, azaz só (NaCl) és trinátrium-citrát (Na₃C₆H₅O₇) keveréke. A trinátrium-citrátot gyakran hozzáadják élelmiszerekhez tartósítószerként, sűrítőanyagként vagy emulgeálószereként. Itt vannak a trisó jellemzői és néhány terület, ahol felhasználható:

A trisó egyéb felhasználási területei

  1. Élelmiszeripar: Gyakran alkalmazzák élelmiszerekben, például sajtokban, tejtermékekben, italokban és húskészítményekben a tartósítás, sűrítés és savanyítás céljából.
  2. Orvostudomány: Az orvostudományban is használják, például vizeletvizsgálatok során.
  3. Háztartás: Otthoni felhasználásra is alkalmas, például háztartási tisztítószerek készítésére vagy vízkőoldóként.
  4. Kozmetikumok: Néhány kozmetikai termékben is megtalálható lehet, például fogkrémekben vagy szájvizekben.

Azonban, a már kialakult konkrét duguláselhárításra nem alkalmas, mivel a trisó nem rendelkezik azzal a fehérje lebontó és roncsoló képességgel mint a lúgok és savak. Ezért is hívják szelíd tisztítószernek. Tisztelt Látogató, amennyiben fix áras duguláselhárításra van szüksége Budapest területén, hívjon és segítünk.

4.3/5 - (28 votes)