Lefolyótisztítás otthon – legjobb tippek!

A duguláselhárítás telefonszáma

Az otthoni lefolyótisztítás lehetőségeiről. Az egyik legdühítőbb dolog amikor eldugul a lakásban a lefolyó. Ez soha nem jöhet jókor, sokszor a legkellemetlenebb pillanatokban következhet be. Mit tehetünk ilyen esetekben? Elrohanunk az első háztartási boltba egy halom lefolyótisztító vegyszerért, ám a komolyabb problémák esetében ezek a vegyszerek biztos nem segítenek. A barkácshajlamúak, egyből valamelyik szerszámáruházba mennek és beszereznek egy csőgörényt (Magyarul: lefolyótisztító spirál) és ezzel rontanak rá a dugulásra, de ilyenkor csak egy nagy szenvedést vesznek a nyakukba.

Az otthoni lefolyótisztítás legjobb szerei

1. Lefolyótisztítás citromsav segítségével
2. Lefolyótisztítás szódabikarbónával
3. Lefolyótisztítás kólával
4. Lefolyótisztítás az ecet erejével
5. Zsíros lefolyók tisztítása trisóval

Lefolyó tisztító szerek

És ilyenkor jön a csalódás

A reklámokban és különböző internetes oldalakon (különböző női portálok) egekig magasztalt lefolyótisztító szerek, nem hogy nem segítenek, hanem totális dugulást okoznak. A beszerzett olcsó kis eldobható csőgörény, pedig, csak tekeredik, csavarodik (rosszabb esetben beszorul a lefolyó csőbe), de a problémát nem oldja meg. Ezután rá kell döbbenjünk a jótanácsok és a leírt házilagos módszerek kudarcot vallottak. Mese nincs, nyúlhatunk a mester telefonszámáért.

Különféle csőgörények

Ne adjuk fel ilyen könnyen

Tudom, első sorban, mindenki arra kíváncsi, hogy házilag hogyan tudja az eldugult lefolyót kitisztítani, így megspórolni a duguláselhárítással járó költségeket. Sajnos ez nem mindig sikerül, de azért adunk egy-két hasznos tippet az otthoni lefolyó tisztítás lehetőségeiről. Érdekes, de egy lakáson belül van pár lefolyó típus, ami sokkal sűrűbben dugul el mint a többi. Ennek egyszerű az oka, ezeket sokkal többet használjuk. Két fő lehetőség kínálkozik az eldugult lefolyó tisztítására. Az első lehetőség a megfontolt, tudatos otthoni lefolyó tisztítása a másik duguláselhárító szakember által végzett ipari, gépes lefolyó tisztítás, de ezt hagyjuk későbbre.

Ha komoly a lefolyó dugulás

Ha nagyon komoly a dugulás (például a fővezetéket érint, akkor sajnos csak szakember fogja tudni kitisztítani a lefolyót gépi módszerrel. Viszont, ha csak kisebb mértékű a lefolyó dugulás, akkor feltétlen próbáljuk meg a házilagos lefolyó tisztítást. Az otthoni lefolyótisztításnál a könnyen beszerezhető, vagy a már meglévő (konyhában fellelhető) szerekkel tudunk próbálkozni. Ebben a bejegyzésben nem térünk ki a bolti lefolyótisztító szerek használatára, mert ezek többnyire környezet és egészség károsítóak és csak nagyon ritkán segítenek.

Eldugult mosogató

Foglalkozzunk a megelőzéssel

Ezért javasolt odafigyelnie az olyan jelekre, mint: a mosdó és a mosogató azok a kritikus pontok, melyek szemmel láthatóan üzennek arról, ha valami nincs rendben a vízvezetékekkel. A legfontosabb szabályok, amiket érdemes betartanunk: csak bőséges meleg vízzel mosogassunk, a mosogató nem kuka, ezért ételmaradéknak a szemetesben a helye, forró vizes karbantartás hetente, a WC.-nél a toalettkacsa használata nem javasolt, mert lecsúszhat. Higiéniás törlőkendőt, még akkor sem dobunk a csészébe, ha rá van írva, hogy oldódik, mert duguláselhárítás lesz a vége. Akinek pedig hosszú a haja, hetente tisztítsa ki a zuhanytálca és a fürdőkád lefolyóját.

Nem csak modern kemikáliák léteznek ám, itt van mindjárt a citromsav, az ecet, a trisó, a szódabikarbóna, a trisó és a kóla. Ezek könnyen beszerezhetőek és mind a barátunk és ráadásul környezetbarátok ezek a filléres otthon szerek. Akár heti szinten csinálhatunk egy-egy forró vizes Trisós (kiváló zsíroldó) átöblítés, vagy a ecetes (kiváló vízkő eltávolító) mosást a mosógépben vagy a mosogatógépben. Az otthoni lefolyótisztításnál a fő fegyverünk legyen a pumpa. Ma már kaphatóak szuper minőségű pumpák, ezeket a kád a kézmosó és a mosogató lefolyó dugulásnál tudjuk bevetni.

Az otthoni lefolyótisztítás lehetőségeiről

Rengeteg oldalon olvashatunk mindenféle bomba biztos tippeket, de arról ritkán vagy egyáltalán nem olvashatunk, hogy milyen előkészületek szükségesek ahhoz, hogy legyen értelme az egész munkának. A helyzet ugyan is a következő, a házi és a bolti lefolyótisztítók sem érnek sokat, ha nem érnek el a dugulás helyére. Tehát, hogy sikeresek legyünk el kell juttatni a lefolyó tisztító szert a kialakult dugulás pontos helyére. Ehhez, el kel távolítani a pangó vizet a lefolyóból. Legegyszerűbb, ha leszereljük a szifont és minden vizet kifolyatunk lefolyóból. Majd szereljük vissza a lefolyót és most jöhetnek a próbálkozások a különböző anyagokkal!

Melyik lefolyók azok, melyek gyakrabban dugulhatnak el?

A leggyakrabban a mosogató lefolyó, a kád lefolyó, a kézmosó lefolyó és a WC. lefolyó dugul el. Most ezen lefolyók tisztításáról fogunk kicsit részletesebben beszélni. A bejegyzésben sorra vesszük a lehetőségeket, hogy mit tehetünk mi magunk. A házilagos praktikáknál nem kell nagy anyagi ráfordítással járó dolgokra és eszközökre gondolni.

1. Lefolyótisztítás citromsav segítségével
Pár száz forintos egyszerű granulátum, minden nagyobb szupermarketben beszerezhető. Kiváló vízkőoldó hatása mellett a felületen megtapadt lerakódásokat is feloldja. A citromsav – oxi-trikarbalilsav – egy szerves sav. Képlete: C6H8O7. Vízben nagyon jól oldódik, mely szobahőmérsékleten fehér kristályok formájában fordul elő. A termék teljesen környezetbarát és sok szempontból jobb is, mint az ecet és trisó.

Használata:
Itt nem szükséges keverni semmi más anyaggal a citromsavat. Csak öntönk 50 gramm citromsavat a lefolyóba, majd öntsünk rá egy liter forrásban lévő vizet. legyünk türelmesek, lehet hogy a hatása csak 20 perc múlva mutatkozik meg.

2. Lefolyótisztítás szódabikarbónával
A szódabikarbóna, könnyen beszerezhető, természetes anyag, abszolút környezetbarát és nem csak a sütemények készítésénél lehet felhasználni. A szódabikarbóna tudományos elnevezése nátrium-hidrogén-karbonát és enyhén lúgos kématású anyag. A lefolyótisztítás folyamatában ezt a lúgos kémhatást és a gázfejlődést fogjuk kihasználni. Magában is meg van már a tisztító hatása, de ecettel kombinálva lesz az igazi. Az enyhe, mosdó és mosogató dugulásoknál lehet a legjobb.

Használata:
Első lépésként öntsük egy zacskó szódabikarbónát az eldugult lefolyóba, majd mehet rá 1-2 deci ecet, lehet az erősebb 20%-os fajtát választani. Heves reakció mellett, pezsgés fog bendulni. A keverék maró hatása és a felszabaduló gázok fognak segíteni az egyszerűbb lefolyódugulások megszüntetésében.

3. Lefolyótisztítás kólával
Ha van még kedvünk kísérletezni, akkor mindjárt itt a kóla. Nem kell a legdrágább márkás kólát megvenni, jó lesz a márkátlan olcsóbb kóla is. Minden kóla ital egyik alapanyaga a szén-dioxid melett a foszforsav. Fogainkra és emésztő rendszerünkre sincs a legjobb hatással ez az összetevő, de a vízkő és a kisebb dugulások is félnek tőle.

Használata:
Itt nincs mit túlmisztifikálni, egyszerűen öntünk egy liter kólát az eldugult lefolyóba. Amennyiben eléri a kóla a dugulást, akkor a foszforsav ki fogja fejteni a hatását és segíthet.

4. Lefolyótisztítás ecet erejével
Az ecetről mindenki tudja, hogy a mosógép és vízforraló vízkő mentesítésére kiválló hatásfokkal rendelkező anyag. Tehát ott, ahol a vízkő a legnagyobb probléma és ezt kell eltávolítani, ott vethetjük be a legnyagyobb sikerrel. Ilyen például az A WC. csésze a csaptelep vagy a mosogató tálca vízkőlerakódása. Az ecet erősen savas kémhatását tudjuk majd kihasználni.

Használata:
Ahhoz, hogy az ecet valóban hatásos legyen a lefolyótisztításba, igen nagy mennyiséget kell a lefolyóba önteni és lehetőleg a legtöményebb kiszerelésben. Tehát az eldugult lefolyóba akár 1 liter 20%-os ecetet is beleönthetünk. És várjunk akár 1-2 órát is.

5. Zsíros lefolyók tisztítása trisóval
A trisó, más néven trinátrium-foszfát. A trisó, fehér színű, kristályos szerkezetű szilád halmazállapotó szemcsés anyag. Leggyakoribb a vegyipar és az élelmiszer használja fel, az egyedül álló zsíroldó hatása miatt.vHáziasszonyok szerint kiváló a mosógép és mosogatógép belső tisztítására. De a lefolyóhálózatok zsírtalanítására használják. Olcsó, könnyen beszerezhető anyagról beszélünk.

Használata:
Elégséges pár kanállal beleönteni az elzsírosodott lefolyóba. Ami viszont nagyon fontos, forrásban lévő vizet öntsünk rá, mert így lesz a legjobb hatása a lefolyótisztításban.

A felsorolt anyagok lehetnek akár hatásosak is, de két egyszerű kis praktikát is bevethetünk, ha már semmi nem segített. Az egyik a jó formájú, puha fejű mosogató pumpa. A másik pedig, masszív legalább 1 centiméter átmérővel rendelkező csőgörény. Ez a két eszköz adhat még megoldás, ha a lefolyótisztítók nem segítenek. Most a példa kedvéért a mosogató lefolyó dugulásáról említünk meg pár sort.

Mosogató lefolyó pumpálás

Mechanikus lefolyótisztítás

A pumpa használata
1. A mosogatótálca lefolyócsonkjának tisztítása.
2. A mosogató szifonjának leszerelése és kitisztítása.
3. A mosogató feltöltése meleg vízzel.
4. Ütemes le-fel pumpálás, a túlfolyó befogása mellett.

Kézi csőgörény használata
1. A mosogatótálca lefolyócsonkjának tisztítása.
2. A mosogató szifonjának leszerelése és kitisztítása.
3. A fali lefolyóba vezessük be a csőgörényt és forgassuk folyamatosan.
4. A csőgörény előre és hátraa húzgálása a lefolyóban.

A felmosó vagy mop használata
A mop felmosót kizárólag a WC. lefolyó eldugulásánál tudjuk bevetni, de ott egyszerűen ez a a tuti tipp.
Jobb mint a WC. pumpa. Helyezzük a csésze garatjába, majd ütemes le-fel pumpálást végezzünk. a nagy nyomás és vákuum hatására a felgyülemlett WC. papír pillanatok alatt fog távozni.

Profi duguláselhárítás fix áron

Hogy dolgozik a profi duguláselhárító

A profi duguláselhárító szakember nem kísérletezik vegyszerekkel és egyéb praktikákkal a lefolyó tisztításnál. Egyből gépi duguláselhárítást fog alkalmazni. Lakáson belül, általában 16mm-es és 22mm-es gépi spirált fog alkalmazni, a lefolyóátmérő függvényében, különféle tisztító fejek alkalmazásával. Amennyiben profi duguláselhárító szakemberre lenne szüksége, akkor keresse bizalommal felkészült csapatunkat.

Mindenben számíthat ránk! Duguláselhárítás, csatornás kamerázás, womás duguláselhárítás, helymeghatározás, vízvezeték szerelés, csatorna építés és javítás. 25 év tapasztalat a Budapesti és Pest megyei lakosok szolgálatában. Duguláselhárítás Budapesten – 30 nap garanciával. Ügyfélszolgálatos kollégánk a hét minden napján rendelkezésre áll. Budapesti duguláselhárító csapatunk pontos megjelenéssel tiszta munkavégzéssel és korrekt árakkal áll rendelkezésre a hét minden napján.

4.6/5 - (10 votes)