A darálós WC. dugulásának megszüntetése

A duguláselhárítás telefonszáma

A darálós WC. egy kényszer szülte megoldás. Akinek nincs ilyen az nem is tudja, hogy létezik. Akinek viszont van darálós WC. az otthonában az sokszor áldja ezt a „csodát” mert nem kell a folyosó végén lévő közös illemhelyet látogatnia. Leginkább a „Millennium korabeli” belvárosi lakásokban találkozhatunk darálós WC. berendezéssel. Azon leválasztott lakásokba került a darálós WC. beépítésre ahol nincs megfelelő átmérőjű (110mm-es) lefolyócső, ahol simán gravitációs úton lefolyhatna a WC. tartalma.Gyakori, hogy  a normál 110-es, WC. lefolyó a leválasztás miatt a nagyobb lakásban „maradt”,  mely viszont elengedhetetlen feltétele a hagyományos  rendszerű WC. beépítésének.

Ilyen esetben adott az a megoldás, hogy a szennyeződést le kell darálni, majd a szűk keresztmetszetű (32-63 mm) mosdó vagy mosogató lefolyórendszerébe lehet bepumpálni és tovább juttatni. Sajnos a beépítések döntő többsége engedély nélkül lett kivitelezve, így gyakori forrása lehet a központi strang vezeték dugulásoknak is.

Hol alkalmazzák legtöbbször a darálós WC.-t ?

Első sorban régi belvárosi bérházakban, ott ahol egyáltalán nem volt WC. lefolyó korábban vagy a már említett lakás leválasztás történt, így a WC. vezeték a másik lakásba került. Tehát ott ahol nincs megfelelő vastag lefolyó, de vékonyabb van amire rá lehet kötni a daráló egységet.

Egy „érdekes” beépítési forma. A fal mögött nehéz lesz javítani a darálós WC. tartályt.

A darálós WC. árak széles skálán mozognak, egy olcsóbb Geko darálós WC 50 ezer Ft., de egy Sanipump Mariner 250 ezer Ft. is kerülhet. A berendezések javítása is igen költséges lehet, ha tönkre megy benne egy alkatrész. A berendezésből létezik külső és a WC. csészébe elrejtett típus is. Jó tanács: csak ismert gyártó minőségi berendezését válasszuk. Az olcsó vackokkal sok bajunk lesz a jövőben.

A meghibásodásra utaló jelek

Az első jel amire felfigyelhetünk, hogy furcsa nem várt hangok jönnek ki a szerkezetből. Ezek a hangok lehetnek: folyamatos búgás, vagy kerregő fémes hang. Az is dugulásra vagy a darálós WC. meghibásodására utaló jel, ha magától ki-be kapcsolgat a szerkezet. A WC. tartályban is felléphet egyéb meghibásodás, ami nem jelenti feltétlen a daráló egység meghibásodását. Ez lehet, a töltőszelep vagy leeresztő szelep meghibásodása, tehát folyamatosan vizet tölt vagy ereszt a tartály, így az érzékelőt arra kényszeríti, hogy folyamatosan bekapcsoljon a daráló szivattyúja.

Most nézzük a darálós WC. dugulások okai?

Már a beépítésnél is gondok lehetnek. Az utólagos beépítés során vagy a kézmosó, vagy rosszabb esetbe a mosogató strang vezetékére köti rá a vízvezeték szerelő mester.  Ezen kívül, a régi házakban sokszor olyan mértékben elöregedtek ezek a vékony lefolyó vezetékek,  hogy folyamatosan felakad minden, ezért egy  idő után dugulás alakulhat ki, még a figyelmes használat mellett is.

A darálós WC. használata során tehát kifejezetten figyelni kell arra, hogy lefolyóba nem illő tárgyak semmiképp ne kerüljenek a WC. csészébe (nedves törlőkendő, rongy, szemét, cigaretta csikk, betét,  tampon, nejlon zacskó, stb…).  Ezen kívül, sokszor felmerül a kérdés, hogy : Miért nem megy le a WC papír? A duguláselhárítás darálós WC.-k esetében ugyan hatékony módszer, de egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy szakembert kelljen hívni, így megőrizhető lefolyónk épsége.

És mi történik, ha nem figyelünk oda?

Az első legtipikusabb probléma az idegen tárgyak WC. csészébe kerülés, úgy mint: sok és vastag WC. papír, papírtörlő, újságpapír, rongyok, nedves törlőkendő, ételmaradék, csontok, műanyagok és a műanyag WC. illatosító. Amennyiben ezek a tárgyak bekerülnek a darálóegységbe, ott a pengéken sérülést okoznak vagy beszorulnak a daráló egységbe. Ha megszorul a darálóegység, akkor a motor akár le is éghet.

A másik esemény amikor üzemképtelenné válik a darálós WC. az áramszünet miatt. Ebben az esetben ugyan is nem működik sem a daráló egység, sem a szivattyú, tehát felhalmozódik a tartályban a WC.-n lehúzott szennyeződés, de ezt a darálóegység nem képes ledarálni, valamint a szivattyú nem tudja továbbítani a vékonyabb átmérővel rendelkező lefolyóhálózatba.

Dugulás esetén mit tudunk tenni házilag?

Ha van némi szakértelmünk és gusztusunk is van hozzá, akkor tegyük a következőt: először is áramtalanítsuk a berendezést, a fedélzáró csavarokat távolítsuk el, majd merjük ki a vizet. Most már láthatóvá vált a daráló egység, ha itt látunk nagyobb szennyeződést azt távolítsuk el. Amennyiben minden tiszta volt, de még sem működik a berendezés akkor sajnos a a nyomott szakasz lefolyó vezetéke van eldugulva. Ide viszont már duguláselhárító szakemberre van szükség, aki szétszedi a lefolyórendszer azon részét ahol hozzáfér a csőhálózathoz és gépi dugulás elhárítást fog alkalmazni.

Igazi nehézség még akkor adódhat, ha a darálós WC. pincében van és nem vízszintes ágba kell benyomni az összedarált szennyeződést, hanem függőleges irányba. Ilyenkor a duguláselhárító szakembernek is felfelé szükséges tisztítani a lefolyórendszert, na ez nagyon nehéz, mert egyrészről a függőleges ágba sokkal betömörödöttebb a dugulás, másrészt a spirálozás függőleges irányba nagyon nehéz, mert a bedugott spirál súlya is nehezíti a feladat végrehajtását.

A darálós WC. főbb jellemzői

1. Teljesen automata üzemmód
2. Manuális üzemeltetés is lehetséges.
3. WC szennyvízének átemelésére szolgál.
4. Akár a pince vagy szuterén helységből is képes felnyomni a szennyvizet.
5. Nem szükséges 100 mm átmérőjű lefolyó.
6. Több lefolyó is csatlakoztatható a berendezésre.
7. Vékony: 63mm, 50mm, 40mm, 32mm-es lefolyórendszerre is köthető.
8. Áramszünet esetén nem működik.
9. Társasházak közös lefolyórendszerébe való bekötéskor érdemes tájékoztatni a tulajdonos társakat.
10. A javítási költségek 20 és 50 ezer Ft. között mozognak.

Wilo darálós WC.
Wilo darálós WC.
Idegen tárgy a daráló egységben.
Nedves törlő, szivacs ...
Nedves törlő, szivacs …
A képen a tampontól eldugult darálós WC. látható
A képen a tampontól eldugult darálós WC. látható
Darálós WC. motor és szivattyú
Darálós WC. motor és szivattyú

Ilyenkor  vezetékek nagy része nem tudja kiszolgálni a darálós szerkezet által előállított szennyeződést és annak elvezetését,  ami által szükségessé válik a duguláselhárítás. A darálós WC.-k másik nagy hátránya, hogy csak elektromossággal működtethető, tehát gondot jelenhet egy esetlegesen kialakult áramszünet.

Darálós WC. beépítés előtt
Darálós WC. beépítés előtt

A sok hátrány mellet persze nem szabad megfeledkezni előnyéről sem, mely lehetővé teszi a komfort nélküli lakások komfortosítását, valamint a darálós toalettek szivattyúi képesek szennyvíz átemelési célokat is kiszolgálni.

 

Darálós WC. beépítése
Darálós WC. beépítése
Nedves törlő, szivacs, tömítés a darálós WC.-ben
Szennyeződésekkel teli darálós WC.

Vállajuk darálós WC.-k szakszerű beépítését, karbantartását és WC.duguláselhárítását Budapest teljes területén. Első sorban az eldugult lefolyó vezetékek szakszerű gépes tisztításával foglalkozunk, de a tartályban megakadt idegen tárgyak eltávolítását is vállaljuk. Kiemelt Budapesti kerületek ahol duguláselhárítást, csatornatisztítást és vízvezeték szerelést vállalunk: IV.  VI.  X.  XVIIXVIII.  XIX.  XXIII.  kerület.

4.4/5 - (10 votes)