A dugulás jelei a lefolyóban

A duguláselhárítás telefonszáma

A következő pár sorban összefoglaljuk, hogy mik azok a tipikus jelek amiket észlelve, egyértelműen dugulásra kell gyanakodnunk a konyhai vagy fürdőszobai lefolyók környékén. Érdemes azt is megemlíteni, hogy az idejében észlelt dugulást sokkal könnyebb elhárítani házilag, mint a későbbiekben bekövetkezett totális dugulást. A mostani cikkben nem térünk ki részletesen a dugulások okaira, mert azt már itt kitárgyaltuk.

Dugulás jelei a mosogatónál

1. A mosogató tálcában lassan megy le a víz.
Egyszerűbb esetben csak a lefolyó csonkot érdemes kitisztítani a lerakódásoktól és ételmaradékoktól. Kicsit komolyabb dugulások esetén az mosogató szifont is érdemes szétszedni és alaposan kitakarítani.

2. Az egyik tálcába leengedett víz megjelenik a másik tálcában.
Ennél az előjelnél már biztos hogy nem a mosogatótálca lefolyó csonkjában lépett fel a dugulás, de lehet, hogy egy alapos szifon tisztítás megoldja a problémát.

3. Időszakosan vagy egyáltalán nem megy le a mosogatóból a víz.
Amennyiben egyáltalán nem megy le a víz a mosogatóból, akkor két lehetőség van. Vagy a mosogató szifonunk dugult el, vagy a falban lévő lefolyórendszer dugult el. Ha a fali szakaszban alakult ki a dugulás, akkor valószínű, hogy szakemberre lesz szükség.

4. A szifon rendszer egyes részein nedvesedés vagy vízfolyás tapasztalható.
Alap esetben, sehol nem szivároghat egy mosogató szifon, hermetikusan záró rendszernek kell lennie. Ha víz szivárgás jelenik meg, annak két oka lehet. Dugulás van a szifon előtti szakaszban és a szifonunk is rosszul van összeszerelve.

5. A vízleeresztést követően furcsa, kuruttyoló hangok keletkeznek.
A furcsa hangok megjelenése, egyértelműen komolyabb dugulás kialakulására utal. Ez a furcsa kuruttyoló hang már nem a lefolyócsonkba vagy a szifonban keletkezik, hanem egy távolabbi részén a lefolyórendszernek. Sajnos azt kell mondani, hogy ilyenkor már csak a gépes tisztítás hozhat tökéletes eredményt.

6. Mosogató vize a mosogatógépben jelenik meg.
Mivel a mosogató szifonunk bűzelzáró része a mosogatógép lefolyó bekötése előtt van, még gyanakodhatunk arra, hogy csak a szifon van eldugulva. Ez azonban csak ritkán fordul elő, ugyan is a mosogatógép forró és nagy nyomású öblítő vize ezt a szakaszt könnyen át szokta tisztítani. Inkább gyanakodhatunk a lefolyórendszer távolabbi pontján kialakult dugulásra.

7. A mosogatógép nem indul el vagy menet közben leáll.
Amennyiben a mosogatógép nem indul el vagy program közben leáll, biztos hogy komolyabb dugulásra kell számítani. A korszerűbb mosogató gépek hibaüzenetet is megjelenítenek a dugulás tényéről. Ilyenkor nem érdemes kísérletezni az újraindítással, mert esetleg a berendezés elektromos rendszerében meghibásodás fog fellépni. Ez állatában a szivattyú leégésével jár.

8. Csatornaszag jelenik meg a konyhában.
Sajnos ez az árulkodó jel két dologra is utalhat. A kisebbik gond, ha ételmaradék rothad a lefolyó csonkban vagy a szifonban. A nagyobbik gond, ha a lefolyórendszer megsérült vagy eltörött a falban. A kellemetlen szagok ilyenkor együtt járnak a nedvesedéssel és ázással. Ez olyankor is előfordulhat, ha konkrét dugulásra utaló jeleket nem tapasztalunk.

9. Nedvesedés a falon, vagy a padozaton.
Ezek a jelek két dologra is utalhatnak. Az egyik esetben „csupán” a lefolyórendszer sérült meg. A másik esetben, pedig van egy masszív dugulásunk, így a lefolyóban feltorlódott víz utat tör magának ott ahol tud. Gyakori eset, hogy egy kialakult dugulás mutatja meg a csatornarendszer sérülését.

Dugulás jelei a fürdőkádnál, mosdónál, zuhanyzónál

1. Lassabban megy le a víz az említett szakaszokon vagy közlekedő edényekre jellemzően valamelyik másik lefolyóból feljön a víz (leggyakrabban a kézmosó vize feljön a fürdőkádban vagy a kád és zuhanytálca vize feljön a padlóösszefolyóból). 2. Kellemetlen szagok a zuhanytálca és padlóösszefolyó környékén. 3. Impulzus szerűen folynak le a lefolyók, tehát egyszer minden oké, de másnap megint gyenge az áramlás.

Dugulás jelei a WC. csészében

Kuruttyoló hangok a WC. lehúzását követően, bár a víz rendben lement. 2. A víz a WC.-ből tökéletesen lemegy, de a WC. csésze bűzelzáró vízszintje gyanúsan alacsony szintre áll be. 3. A tiszta víz tökéletesen távozik a csészéből, de amint komolyabb terhelés (papír, stb…) éri a WC.-t már nem akar távozni a tartalom (ilyenkor megakadt tárgy van a csészében vagy csőhálózatban).

Mik a főcsatorna dugulás jelei?

Először érdemes azt tisztázni, hogy is mit nevezünk főcsatornának egy ingatlanon belül. A főcsatorna az a csatorna szakasz, ami az ingatlanból az utcai csatornahálózatra vagy az emésztő gödörbe. Ezt a csatorna szakaszt szokták még alap vagy gerincvezetéknek is nevezni. Gerinc vezetéknek akkor szokták nevezni, amikor több lefolyó rendszer is csatlakozik rá. Ez általában a kertes övezetben lévő ingatlanoknál van, ahol több lakás lefolyó rendszere is a gerinccsatornára van kötve. A főcsatorna mielőtt elhagyná az ingatlant egy szennyvízaknába van bekötve, ez az akna többnyire közvetlen a kapun belül található. A főcsatorna dugulása súlyos problémát jelenthet a ház vagy az épület szennyvízelvezető rendszerében. A főcsatorna a ház vagy az épület összes lefolyójának szennyvizét viszi el az utcai közműlefolyóba vagy az emésztőbe. Ha a főcsatorna dugul el az számos problémát okozhat, és számos jele lehet ennek a dugulásnak. Az alábbiakban nézzünk néhány általános jelet, amelyek arra utalhatnak, hogy a főcsatorna dugult.

1. Lassul a szennyvíz lefolyása a WC. csészében a kádban a zuhanytálcában
A jelenség általában az alacsony szinten lévő lefolyókon jelentkezik először. Ha egyszerre több helyen is tapasztaljuk ezt a problémát, az azt sugallhatja, hogy a főcsatorna érintett és kialakulóban van egy komolyabb dugulás.

2. A vízszint emelkedése a WC. csészében és az összefolyóban
A főcsatorna dugulása esetén a szennyvíz ne tud lefolyni, ezért előbb el kezd torlódni, majd visszafordulhat a csatornákból, ami az alacsony ponton lévő lefolyókban megjelenik.

3. Büdös lefolyók
Ritka jelenség, de a rothadó szerves anyagok okozhatnak kellemetlen szagokat az ingatlanban. Ez főként a tömítetlenséggel rendelkező lefolyóknál jelenhet meg, úgy mint WC. csészénél az ültető gumi hiánya, padlóösszefolyónál a bűzelzáró alkatrész sérülése vagy hiánya.

4. Furcsa kuruttyoló hangok a lefolyóban
A főcsatorna dugulása miatt túlnyomás keletkezhet a csatornarendszerben. Amikor részlegesen felszabadul a lefolyó a leengedett víz nyomása miatt, akkor jelentkezhetnek a furcsa kuruttyoló hangok.

5. Ázások és szivárgások
Ázások, nedvesedések csak hosszabb idő elteltével jelennek meg. Fontos tudnunk, hogy amennyiben tökéletesen van kiépítve a lefolyórendszer, tehát minden csőkötés hermetikus, akkor nem szabad, hogy szivárogjon a lefolyó dugulás esetén. Tipikusan a rosszul lerakott WC. csésze vagy a hanyagul összerakott vagy sérült lefolyóhálózatból szivároghat a szennyvíz.

Főcsatorna dugulás okai

Amennyiben bármelyik jelenséget tapasztalja, hívja ingyenes tanácsért szakértő duguláselhárító munkatársunkat, akik csak és kizárólag nagy teljesítményű ipari duguláselhárító gépeket alkalmaznak a munka folyamán. Ha kisebb a dugulás akkor ingyenes tanácsadásra is számíthat az otthoni lefolyó tisztítással kapcsolatban. Duguláselhárítás és csatorna tisztítás Budapest összes kerületében. Duguláselhárító szakembereink hétvégén és ünnep napokon is dolgoznak. Miden duguláselhárításra 1 hónap garanciát vállalunk.

 

5/5 - (1 vote)