Duguláselhárítás házilag – A legjobb házi praktikák

A duguláselhárítás telefonszáma

A legjobb házi praktikák a makacs dugulások ellen, avagy hogyan tisztíthatjuk meg a lefolyót otthon házilag. Ebben a szakmai cikkben megpróbáltuk összefoglalni az összes házi megoldást ami a dugulások elhárításában szóba jöhet. Egyik másik-megoldáshoz szükség lehet egy kis elszántságra, de ez nem lehet probléma. Sajnos abban egységes a profi duguláselhárító szakemberek véleménye, hogy a reklámokból jól ismert drága lefolyótisztító szerek csak nagyon ritkán segítenek. Tehát, inkább megelőzésnek jók, mint a konkrét dugulás megszüntetésére. Ebben a hosszabb bejegyzésben felsoroljuk mindazon mechanikus módszereket, valamint az  otthonunkban fellelhető környezetbarát anyagokkal történő duguláselhárítás lehetőségeit.

Milyen lefolyók dugulhatnak el?

Először is vizsgáljuk meg, milyen fajta dugulások alakulnak ki leggyakrabban otthonunkban? Leggyakrabban a mosogató, a kézmosó, a fürdőkád, a padlóösszefolyó és a WC. csésze szokott eldugulni. A lefolyóvezetékek időszakos eldugulása a mindennapos használatból vagy a kivitelezés szakszerűtlenségéből fakadhat. A mindennapos használat közben azért mi magunk is rengeteg hibát is vétetünk, vegyük sorba is ezeket.

7 fő bűn, amit elkövethetünk a lefolyóinkkal

1. Spórolás a vízzel, legyen szó mosogatásról vagy a WC. csésze öblítéséről.
2. Túlzásba vitt mosogatószer felhasználás.
3. Hideg vízzel vagy nem elég meleg vízzel történő mosogatás.
4. Mosogatógépben csak tabletta használata, alacsony hőmérséklet mellett.
5. Szifonok és összefolyók tisztításának és karbantartásának hiánya.
6. Idegen tárgyak (tampon, törlő kendő, macskaalom, stb.) bedobása a WC. csészébe.
7. Hajfogó szűrő mellőzése hajmosásnál, amennyiben hosszú hajunk van.

Ha csak erre a pár dologra figyelünk, már nagyon sokat tettünk azért, hogy minél később alakuljon ki a dugulás és ne kelljen duguláselhárító szakembert hívni. És most vegyük sorba azon tényezők sorát amiről mi nem tehetünk, mert már a csatorna rendszer építésénél lettek elrontva. Sajnos ezek kivitelezési problémák felelősek a gyakran visszatérő csatornadugulásokért. A végleges megoldást csak a csatorna építéssel is foglalkozó, vízvezeték szerelő bevonása fogja meghozni.

A kivitelezési problémákról, mint a dugulás okai

1. Szabványtól eltérő (túl keskeny vagy túl vastag) lefolyóméretek.
2. Rengeteg derékszögű iránytörés a lefolyórendszerben.
3. Nem megfelelő lejtés (túl kevés vagy túl sok) a lefolyórendszerben.
4. Sérült, korrodált, törött lefolyó elemek.
5. Tisztítószemek és csatornafedelek hiánya.

1. Mosogató duguláselhárítás házilag

A háztartásokban a leggyakrabban a mosogatóban alakul ki dugulás, ezért ezt a problémát vesézzük ki legjobban. Első lépésként kezdjük mindjárt a mosogatótálca lefolyócsonkjának ellenőrzésével. Itt egy hosszú pálcával segítségével ügyködhetünk és ellenőrizhetjük, hogy átjárható-e a leeresztő cső ? Ezután, győződjünk meg a többi cső és a szifonunk átjárhatóságáról is ! Amennyiben fenn áll még a dugulás, sajnos szerelnünk kell, de némi kézügyességgel rendelkező személyek egy szifon tisztítással már el is háríthatják a dugulást.

Lefolyótisztítás házilag - szifon tisztítás

Ezután szereljük le mosogatószifonunkat. Szükség lesz egy vödörre vagy lavorra. A szifon alapos kitisztítását követően, flexibilis gégecső (ha van ilyenünk, például IKEA mosogató szifonoknál) lelógást is érdemes csökkenteni, kiegyenesíteni – az ideálisra (felkötni). Amennyiben itt nincs jelentősebb szennyeződés, szereljük össze szakszerűen a szifont a tömítésekre vigyázva.

Duguláselhárítás házilag - a szifon szétszedése

Amennyiben viszont a szifonban komoly dugulást találtunk, akkor nagyon alaposan tisztítsuk ki és vigyázzunk, hogy a szifonból semmi képen ne kerüljön már további lerakódás a falban lévő lefolyórendszerbe. Ha sikerült tisztítás ellenőrizzünk minden tömítést!

Eldugult mosogatószifon

A mosogató pumpálása

Igen ám, de nem mindegy mivel és hogyan. Na nem kell túl misztifikálni a dolgokat, de a következő tanácsokat érdemes megszívlelni. Nagyon stabilan szereljük össze a szifont, hogy ne essen szét a pumpálás. következtében. Vásároljunk egy minőségi közepes méretű mosogató pumpát, ez általában műanyag nyelű és szilikon gumi fejjel rendelkezik. Ha jól emlékszem olasz gyártmány, kb 1000 Ft. és a Praktiker áruházban is lehet  kapni.

A pumpálás folyamata azzal kezdődjön, hogy jó sok meleg vizet engedjünk a mosogatóba. Ez arra kell, hogy ha fel tudjuk lazítani a lerakódásokat, akkor legyen víztartalék ami leöblíti a  dugulást. Ezek után jöhet a pumpálás folyamata. Inkább apró mozdulatokkal kezdjük és ügyeljünk arra, hogy mindig legyen vákuum a felhúzás fázisában. Lehet, hogy percekig kell fel-le pumpálnunk a mosogató lefolyót, mire megindul a víz!

Eldugult mosogató pumpálása
Eldugult mosogató pumpálása

Házi lefolyótisztító szerek használata

1. Öntsünk egy liter kólát a lefolyóba, majd bele a dugót és várjunk. (a kólában lévő foszforsav megteszi a dolgát)
2. Trisó+forró víz a lefolyóba. ( 3 evőkanál + 1 bögre forró víz)
3. Ecet+forró víz a lefolyóba ( 3 deci + 1 bögre forró víz)
4. Szódabikarbóna+ecet+forró víz a lefolyóba. ( 3 evőkanál szóda + 1 bögre ecet + 2 bögre forró víz)
5. Sütőpor+ecet a lefolyóba. ( 2 tasak sütőpor + 1 bögre ecet + 1 bögre forró víz)
6. Lúgkő (nátrium-hidroxid) + forró víz. (kesztyűben, szellőztetve, szemre vigyázni)

Minden maró (savas, lúgos ) anyaggal történő házi duguláselhárításnál viseljünk gumikesztyűt és szellőztessünk ! Egyébként érdemes egy-két órát várni a hatás kifejtésére, majd óvatosan megpumpálhatjuk az eldugult lefolyóvezetéket, a legjobb hatást akkor tudjuk elérni, ha a pumpa fejét ellepi a víz. Amennyiben ezek után sem szűnt meg a dugulás, jöhetnek a következő próbálkozások.

Mosogató szifon pumpálás

Hogyan tovább, milyen praktikák vannak még?

Amennyiben, barkácsoló kedvünk még mindig töretlen, neki állhatunk a komolyabb módszereknek. Három, extra otthoni módszer létezik, de ezt már csak a „legelszántabbak ezermesterek” olvassák tovább….

Slagot a csőbe és rá nyomást

Amennyiben műszakilag megoldható a mosogatónk alatt lévő sarokcsapból nyerhetünk vizet, vagy külön csövön (udvari slag) hozzuk ide a vizet. Fontos…. a nyomás ráadása előtt, tömlőnk bedugását követően, hermetikusan zárjuk le a csőszájnál a lefolyó és a slag találkozását, (sállal, törölközővel erősen odaszorítva) hogy a vízhálózatból nyerhető nyomás teljes erejével tudja kifejteni áldásos hatását.

A csőgörényes módszer

A barkácsszaküzletekben pár ezer forintért beszerezhető „házi duguláselhárító spirál”, más néven csőgörény, amivel próbálkozhatunk. Egy tipp: ne a 3 mm- átmérőjű, kis vackot vegyük meg, hanem legalább a 8 mm. átmérőjű nagy vackot. Két emberes munka, mert ahogy könyököt vagy dugulást ér a kicsike, tekeredni kunkorodni fog. Ha dobba szerelt duguláselhárító spirált veszünk, akkor ez a jelenség nem fenyeget minket, mert a dobból csak annyi spirált húzunk ki amennyit éppen bevezetünk a csőbe. Sajnos, pont ez a használható dobba szerelt csőgörény kapható legkevésbé a boltokban. Van a ki külföldről rendelt ilyen barkács spirált. Az ipari változat irreálisan drága, hogy egy háztartás beruházzon rá.

Kézi duguláselhárító eszköz

A gépesített szívás – használjuk a takarító gépet

Amennyiben van vizes takarítógépünk, befoghatjuk a feladatra. Állítsuk víz felszívó üzemmódra, a szőnyegtisztító spricnire most nem lesz szükség, csak a szívócsőre, de a tartály legyen üres !

Fontos: a csövet úgy csatlakoztassuk (egy kis buherálás után) a lefolyócső fali kiállásához, hogy szinte hermetikusan legyen a kapcsolat, így tudjuk takarító gépünk szívóerejével a mosdók és mosogatók dugulását is megszüntetheti. Ha szerencsénk van és a dugulás nem túl messze következett be a csőhálózatban, akkor egy pillanat alatt a tartályba landol a gusztustalan dugulást okozó trutymó. Ha messze van a dugulás számolnunk kell az eldugult csőszakaszban álló vízmennyiséggel, és a tartályt többször is ürítenem kell.

És végül jöhetnek a bolti lefolyótisztítók

Elő a bolti lefolyó tisztítószert – (Szi-Ti, Tiret, Mr. Muscle, Kék csoda, Búvár, Szavo, Dr. Magic) most az összes márkát nem soroljuk fel. ( Sokan a granulátum formájú – nátrium-hidroxid (NaOH), lúgos – alapú lefolyóra esküsznek, de tapasztalataink szerint jobbak a gél állagú folyékony lefolyótisztítók.

Használatuk

Öntsünk egy éjszakára a mosogatóba (a granulátumokhoz kis vizet is adjunk) , majd hagyjuk állni reggelig, ezután egy nagy lábas forró vízzel öntsük le, és remélve a legjobbat… hogy kifejti áldásos hatását és a dugulás megszűnik. Általában csak egy kis adaggal próbálkozzunk, ha nincs siker… felejtsük el.  Jótanács: soha ne keverjük a vegyszereket, mert nem lesz nagyobb a hatásuk és még mérgezőbbek lehetnek!

Lefolyótisztító szerek

Vegyszerrel dolgozunk, használjunk védőfelszerelést!

 

Védőfelszerelés

Összefoglalva a mosogató duguláselhárítás lehetőségeit

1. Szifon tisztítás
2. Pumpálás
3. Otthoni szerek
4. A slagos megoldás
5. Csőgörényes tisztítás
6. Takarítógépes próbálkozás
7. Bolti lefolyótisztítók

2. Kád duguláselhárítás házilag

Tilos szétszedni a lefolyót, pláne beépített kád esetén, mert a szifon és a tömítés elmozdulhat és hiába szereljük vissza… majd a beázás után jövünk csak rá, hogy elmozdult a lefolyócsonk tömítés ami szivárgást okozott ! Elő a drótot és a hosszú szárú csipeszt és nézzük meg a lefolyócsonkban nincs e hajcsomó ? Óvatosan meg is pumpálhatjuk a rendszert, ha nem változott a helyzet akkor kevés lefolyó tisztítószer öntsünk egy éjszakára a lefolyóba, majd egy nagy lábas forró víz, ezután pedig érdemes vízsugárral próbálkozni amit a zuhanyfej lecsavarozása utána flexibilis tusolócsőből nyerhetünk. Ilyenkor érdemes a kád túlfolyóját egy szivaccsal hermetikusan befogni, hogy a fellépő túlnyomás hatásosabb legyen. Amennyiben nem szűnt meg a dugulás, hívjunk duguláselhárító szakembert.

zuhanycso3. Padlóösszefolyó duguláselhárítás házilag

Első legyen, hogy kitakarítjuk a padlóösszefolyót, a bűzelzáró könyököt húzzuk és a becsatlakozásokat is tisztítsuk ki. Ha padlóösszefolyónk rendelkezik műanyag bűzelzáró könyökkel, vagy tisztító dugóval, és ez könnyen eltávolítható, akkor kétféle módszerrel is próbálkozhatunk: a vízsugaras módszerrel, és a spirálos módszerrel. A vízsugaras módszer feltétele, hogy elérjen a tusoló cső az összefolyóig, ha nem használhatunk slagot is, ha csatlakoztatni tudjuk valahova. A spirálos (csőgörényes) módszer lényege, hogy a be tudjuk juttatni a spirált a tisztító nyíláson keresztül a padlóösszefolyóba. Általában 1-2 méteren belül van a dugulás, ami egy nagy hajcsomóból vagy tisztítószerből áll.

4. Zuhanytálca duguláselhárítás házilag

Amennyiben épített zuhanykabinunk van, ugyan az a teendőnk mint a padlóösszefolyónál, azonban, ha akril zuhanytálcánk van, akkor nehezebb eset, pláne ha nem a padlóösszefolyóra van rákötve. Ugyan is, itt majdnem biztos, hogy egy flexibilis lefolyócső van a tálca alatt, amire nagyon kell vigyázni, mert rendkívül sérülékeny, még a szakembereknek is fejtörést okozhat a duguláselhárítás.

Semmiképpen ne szedjük szét a lefolyócsonkot, mert a dugulást nem fogjuk tudni megszüntetni és még vízvezeték szerelőt is hívhatunk, hogy a szétesett lefolyót szakszerűen összerakja, amit mi rontottunk el. Így inkább maradjunk a hajfogó kosár kitisztításánál, esetleg a vízsugaras mosatásnál, majd lefolyó tisztítós, forró vizes megoldásnál. Ha a dugulás továbbra sem szűnt meg, hívjunk inkább duguláselhárító szakembert.

Padlóösszefolyó a bűzzáró könyökkel

5. WC. duguláselhárítás házilag

Na végre, most már használhatjuk a pumpát, mint fő fegyverünket” itt ugyanis a lefolyó tisztító szerek már nem tudnak segíteni és kár a meleg vízért is. Engedjük tele a WC. csészét vízzel és inkább vákuumot próbáljunk kelteni a pumpa hirtelen fel-le húzásával, mint csak lefelé tuszkoljuk a dugulást.

WC. duguláselhárítás házilag

A feladat elvégzéséhez a kis fejű, rövid, fanyelű típus a legalkalmasabb. Amennyiben toalett kacsa vagy valami tárgy pottyant bele a WC. csészébe, és le is húztuk, akkor majdnem biztos, hogy nem tudjuk eltávolítani házilag, mert megakadt valahol. A másik fő fegyverünk legyen a felmosó mop, ehhez engedjük tele a csészét, nem baj ha kifolyik a víz, ez ezzel jár, majd dugjuk be a moppot a WC. csésze aljára és lökjük meg jó erősen a dugulást. A módszer a sok WC. papír által okozott dugulások elhárítására tökéletes. Ha ne történt változás, akkor szomorú szívvel, de a probléma megoldását bízzuk duguláselhárító szakemberre.

A kereskedelmi forgalomban kapható vegyszerekkel legyünk óvatosak, több különböző összetételű lefolyótisztító szert ne alkalmazzunk egyszerre, nem fokozzák egymás hatását, hanem inkább még nagyobb dugulást okoznak. Előre döntsük el, hogy lefolyótisztító granulátumot használunk, vagy folyékony állagú lefolyó tisztítószert. (Mindenki másra esküszik.) Kisebb lefolyó dugulások esetén először mindig a házi, környezetbarát szerekkel próbálkozzunk: kóla, sütőpor, ecet, szódabikarbóna, forró víz kombinációk.

A közhiedelmek eloszlatása

A közhiedelemmel ellentétben a mosogatók eldugulását nem a – zacc, olaj, zsiradék, ételmaradék okozza – hanem a túlzott mosogatószer felhasználás, a kevés meleg víz, és a lefolyórendszer szerkezeti hibája. Háziasszonyok rémálma a duguláselhárítás – ezért ne spóroljanak a meleg vízzel. A barkácsáruházakban pár száz forintért kapható „eldobható spirálok” a dugulások megszüntetésére teljesen alkalmatlanok, aki már próbálkozott vele – úgy is rá jött. A legcélravezetőbb házi duguláselhárító módszerek:  pumpálás, slagos (túlnyomásos) módszer, takarítógépes „visszaszívás”.

Profi duguláselhárító gép
Profi duguláselhárító gép

Hogyan előzhető meg a dugulás kialakulás?

Az otthoni dugulások kialakulása javarészt megelőzhető vagy legalább is ritkábbá tehető egy kis odafigyeléssel. Ebben az írásba sorra vesszük azokat a prevenciós lehetőségeket, amiket mi magunk is megtehetünk, hogy ritkábban legyen szükség duguláselhárításra. A különböző lefolyó méreteknél, más-más dolgokra érdemes odafigyelni és különböző bevált technikákat alkalmazhatunk  a dugulások megelőzésének érdekébe.

Mosogatónál

A mosogató lefolyó rendszerébe öntsünk havonta egy fazék lobogásban lévő forró vizet és ne féljünk a PVC cső bírni fogja. A mosogató szifonját legalább 6 havonta érdemes kipucolni. Nagyobb mennyiségű olajat vagy zsiradékot semmiképpen ne a mosogatóba öntsük. Apró lyukú műanyagszűrőt csak nagyon indokolt esetben használjuk, mert jelentősen csökkenti a víz áramlását és lefolyónk öntisztító képességét. Karbantartás gyanánt a lefolyótisztító szerekből a gél állagút vásároljuk, és ha lehet enzimes, környezetbarátot.  Ezeket a lefolyótisztító szereket jobb, ha csak prevenciós célzattal öntjük a lefolyóba – havonta, maximum 2-3 decit. A pumpálás is segíthet a lerakódások megmozdításában, a módszer az legyen, hogy engedjük tele a mosogatót meleg vízzel, majd a dugót kihúzva, gyorsan és dinamikusan pumpáljuk meg a lefolyót.

Fürdőkádnál

A kád dugulás megelőzésnék legfontosabb szabálya, hogy  a hajmosásnál, amennyiben hosszú a hajunk, feltétlen használjunk lefolyószűrőt, hogy felfogjuk a nagy mennyiségű hajat, ami a mosószermaradványokkal könnyen  összeáltat és dugulást fog okozni. Hosszú szőrű házi kedvenceink szőrzetét, még a fürdés előtt alaposan keféljük ki, és használjunk szűrőt a kádban. Mint a mosogatónál itt is érdemes a nagy fazék forró víz alkalmazása 1-2 havonta.  Javasolt 3 havonta egy adag, erősebb lefolyótisztító szer (nátrium-hidroxid tartalmú) bevetése, ami feloldja a haj, szőr, bőr maradványokat. Ezen kívül van egy nagyon hatásos környezetbarát módszer a lerakódások feloldására. Engedjük fel a kádat forró vízzel, majd húzzuk ki a dugót, ezután egy nagy fejű pumpával kezdjük el a pumpálást. Erőteljesen végezzük, a túlfolyót befogva. Törekedünk minél nagyobb vákuumot kelteni. Nagyon fogunk csodálkozni, hogy mennyi lerakódás fog feloldódni a lefolyócsonk környékén. A sok víz amit kiengedtünk a kádba, segítségünkre lesz a szennyeződések lemosódásában.

WC. lefolyónál

A WC.  lefolyó dugulások megelőzésénél a legfontosabb, hogy ami nem való a WC.-be, azt ne dobjuk bele. Tehát a higiénés kendő (nedves törlő), fültisztító pálcika, arcpamacs, betét, tampon, pelenka és a macska alom nem való a WC.-be. Mindezekre ott a kuka. Fontos, ne használjunk műanyag WC illatosítót, mert a gyengécske fül könnyen kiakadhat a WC. csésze pereméről és garantáltan komoly dugulást okoz. Már kaphatóak a lebomló, öntapadós WC. illatosító korongok is. A lefolyótisztító szereket itt kár alkalmazni, mert semmilyen hatásuk nem lesz. Talán a vízkőoldó szerek használatának lehet értelme, hogy még simább legyen WC. csészénk belső felszíne és ne alakuljanak ki vízkő lerakódások, és jobb legyen a szennyvíz áramlás.

Zuhany tálcánál

Zuhanytálca esetében, töltsük fel a rendszert legalább félig, majd kezdjük el le-fel pumpálni a lefolyót, hogy megmozdítsuk a lágy lerakódásokat. Majd meglátjuk, hogy még a kitűnően üzemelő lefolyó faláról is milyen gusztustalan, fekete dolgok válhatnak le. A lefolyótisztító szeres karbantartás itt nagyon sokat segíthet a kialakuló dugulások megelőzésében.  Érdemes  a tömény nátrium-hidroxid vagy magas nátrium-hidroxid tartalmú lefolyótisztító szerek használata 2-3 havonta.

Padlóösszefolyónál

A fürdőszobai padlóösszefolyók dugulás megelőzésénél a legfontosabb a manuális karbantartás. Ez alatt arra kell gondolni, hogy pár havonta vegyük fel a fedelét, majd szedjük szét ami tudunk és távolítsunk el minden lerakódást. Mint a többi lefolyónál itt is alkalmazhatjuk a forró vizes átöblítést, tehát egy nagy vödör forró vizet öntsünk a kitisztított és az alkatrészeitől megszabadított padlóösszefolyóba. Meg lehet még próbálni a lefolyótisztító szer alkalmazását is. Olyan módon érdemes eljárni, hogy direktbe töltsük fel a lefolyót egy flakon folyékony lefolyó tisztító szerrel, ami feloldja a haj, bőr, szőr és mosószer maradványokat.

Kézmosónál

A kézmosó dugulások megelőzésénél az első számú feladatunk a mosdó szifon rendszeres leszerelése és alapos kitakarítása. Érdekes, hogy a karbantartás alatt mennyi minden szokott előkerülni a szifonból és a lefolyócsonk környékéről, úgy mint: fültisztító pálcika, fogkrémes kupak, hajszál csomók. Ha, biztosra szeretnénk menni, itt is alkalmazhatjuk a pumpálást vagy a lefolyótisztító szeres karbantartást.

Dugulás megelőzése

És végül egy jó tanács, hogy ne alakuljon ki a dugulás : bőséges meleg víz és minimális mosogatószer ! A mosogatógépeknél ne használjunk mindig tablettát, fele-fele arányban mosogassunk mosogatógépbe való folyékony mosószerrel is, és havi egy alkalommal a legmagasabb hőfokon egy pohár ecet hozzáadása mellett járassuk meg gépünket. Így kevesebb lesz a lerakódás a lefolyó rendszerünkben.

☑ Bőséges meleg víz
☑ Csak a szükséges mosogatószer
☑ Folyékony gépi mosogatószert használjunk a mosogatógépünkbe
☑ Ételmaradéknak és a zsíros szennyeződéseknek a kukában a helye

Amennyiben már kialakult egy komolyabb dugulás  a lefolyórendszer bármely szakaszán, akkor gépi duguláselhárításra lesz szükség. Ebben az esetben készséggel állnak Budapesti duguláselhárító kollégáink minden megrendelő segítségére

Duguláselhárítás gépi úton - dugulás elhárító gép

Amennyiben nem sikerült házilag elhárítani a dugulást, bízza szakemberre a probléma megoldását. A mosogató dugulások megszüntetésénél duguláselhárító szakemberek ilyen korszerű, nagy teljesítményű, ipari duguláselhárító gépekkel dolgoznak. Duguláselhárítás Budapesten és Pest megyében, fix áron a legolcsóbban. A legjobb házi praktikák a makacs dugulások ellen. Ezek a kipróbált pénztárca kímélő trükkök már nagyon sok háztartásban segítettek. Mosogató, mosdó, padlóösszefolyó, zuhanytálca, WC. dugulás elhárítás, szakszerűen, azonnal, garanciával. További hasznos tippek és tanácsok is olvashatóak az otthoni duguláselhárítással kapcsolatosan.

Profi duguláselhárító gép
Profi duguláselhárító gép
4.6/5 - (183 votes)
A duguláselhárítás telefonszáma