A duguláselhárítás telefonszáma

Duguláselhárítás házilag – A legjobb házi praktikák ❤️

A legjobb házi praktikák a makacs dugulások ellen

Sajnos abban egységes a profi duguláselhárító szakemberek véleménye, hogy a reklámokból jól ismert drága lefolyótisztító szerek csak nagyon ritkán segítenek. Tehát, inkább megelőzésnek jók, mint a konkrét dugulás megszüntetésére. Felsoroljuk a mechanikus módszereket és a konyhában fellelhető házi anyagok felhasználásával történő lefolyótisztítást is. És most lássuk a a legjobb házi praktikákat a makacs dugulások ellen.

Lefolyótisztítás házilag - szifon tisztítás

Mosogató duguláselhárítás házilag (makacs dugulások ellen)

A háztartásokban a leggyakrabban a mosogatóban alakul ki dugulás, ezért ezt a problémát vesézzük ki legjobban. Első lépésként kezdjük mindjárt a mosogatótálca lefolyócsonkjának ellenőrzésével. Itt egy hosszú pálcával segítségével ügyködhetünk és ellenőrizhetjük, hogy átjárható-e a leeresztő cső ? Ezután, győződjünk meg a többi cső és a szifonunk átjárhatóságáról is ! Amennyiben fenn áll még a dugulás, sajnos szerelnünk kell, de némi kézügyességgel rendelkező személyek egy szifon tisztítással már el is háríthatják a dugulást.

Eldugult mosogatószifon

A szifon alapos kitisztítását követően, flexibilis gégecső (ha van ilyenünk, például IKEA szifonoknál) lelógást is érdemes csökkenteni, kiegyenesíteni – az ideálisra (felkötni). Amennyiben itt nincs jelentősebb szennyeződés, szereljük össze szakszerűen a szifont a tömítésekre vigyázva.

Duguláselhárítás házilag - a szifon szétszedése

A leggyakoribb házi praktika a mosogató pumpálása

Igen ám, de nem mindegy mivel és hogyan. Na nem kell túl misztifikálni a dolgokat, de a következő tanácsokat érdemes megszívlelni. Nagyon stabilan szereljük össze a szifont, hogy ne essen szét a pumpálás. következtében. Vásároljunk egy minőségi közepes méretű mosogató pumpát, ez általában műanyag nyelű és szilikon gumi fejjel rendelkezik. Ha jól emlékszem olasz gyártmány, kb 1000 Ft. és a Praktiker áruházban is lehet  kapni.

A pumpálás folyamata azzal kezdődjön, hogy jó sok meleg vizet engedjünk a mosogatóba. Ez arra kell, hogy ha fel tudjuk lazítani a lerakódásokat, akkor legyen víztartalék ami leöblíti a  dugulást. Ezek után jöhet a pumpálás folyamata. Inkább apró mozdulatokkal kezdjük és ügyeljünk arra, hogy mindig legyen vákuum a felhúzás fázisában. Lehet, hogy percekig kell fel-le pumpálnunk a mosogató lefolyót, mire megindul a víz!

Eldugult mosogató pumpálása
Eldugult mosogató pumpálása

A következő konyhai szerekkel is próbálkozhatunk

1. Öntsünk egy liter kólát a lefolyóba, majd bele a dugót és várjunk. (a kólában lévő foszforsav megteszi a dolgát)
2. Trisó+forró víz a lefolyóba. ( 3 evőkanál + 1 bögre forró víz)
3. Ecet+forró víz a lefolyóba ( 3 deci + 1 bögre forró víz)
4. Szódabikarbóna+ecet+forró víz a lefolyóba. ( 3 evőkanál szóda + 1 bögre ecet + 2 bögre forró víz)
5. Sütőpor+ecet a lefolyóba. ( 2 tasak sütőpor + 1 bögre ecet + 1 bögre forró víz)
6. Lúgkő (nátrium-hidroxid) + forró víz. (kesztyűben, szellőztetve, szemre vigyázni)

Minden maró (savas, lúgos ) anyaggal történő házi duguláselhárításnál viseljünk gumikesztyűt és szellőztessünk ! Egyébként érdemes egy-két órát várni a hatás kifejtésére, majd óvatosan megpumpálhatjuk az eldugult lefolyóvezetéket, a legjobb hatást akkor tudjuk elérni, ha a pumpa fejét ellepi a víz. Amennyiben ezek után sem szűnt meg a dugulás, jöhetnek a következő próbálkozások.

Mosogató szifon pumpálás

Jöhetnek a bolti lefolyótisztítók

Elő a bolti lefolyó tisztítószert – (Szi-Ti, Tiret, Mr. Muscle, Kék csoda, Búvár, Szavo, Dr. Magic) most az összes márkát nem soroljuk fel. ( Sokan a granulátum formájú – nátrium-hidroxid (NaOH), lúgos – alapú lefolyóra esküsznek, de tapasztalataink szerint jobbak a gél állagú folyékony lefolyótisztítók. Használatuk: öntsünk egy éjszakára a mosogatóba (a granulátumokhoz kis vizet is adjunk) , majd hagyjuk állni reggelig, ezután egy nagy lábas forró vízzel öntsük le, és remélve a legjobbat… hogy kifejti áldásos hatását és a dugulás megszűnik. Általában csak egy kis adaggal próbálkozzunk, ha nincs siker… felejtsük el.  Jótanács: soha ne keverjük a vegyszereket, mert mérgezőek lehetnek.

Lefolyótisztító szerek

Vegyszerrel dolgozunk, használjunk védőfelszerelést!!!

 

Védőfelszerelés

Hogyan tovább… mosogató duguláselhárítás házilag ?

Amennyiben, barkácsoló kedvünk még mindig töretlen, neki állhatunk a komolyabb módszereknek. Három, extra otthoni módszer létezik, de ezt már csak a „legelszántabbak ezermesterek” olvassák tovább….

1. Slagot a csőbe és rá nyomást. Amennyiben műszakilag megoldható a mosogatónk alatt lévő sarokcsapból nyerhetünk vizet, vagy külön csövön (udvari slag) hozzuk ide a vizet. Fontos…. a nyomás ráadása előtt, tömlőnk bedugását követően, hermetikusan zárjuk le a csőszájnál a lefolyó és a slag találkozását, (sállal, törölközővel erősen odaszorítva) hogy a vízhálózatból nyerhető nyomás teljes erejével tudja kifejteni áldásos hatását.

2. A spirálos módszer. A barkácsszaküzletekben pár ezer forintért beszerezhető „házi duguláselhárító spirál”, más néven csőgörény, amivel próbálkozhatunk. Egy tipp: ne a 3 mm- átmérőjű, kis vackot vegyük meg, hanem legalább a 8 mm. átmérőjű nagy vackot. Két emberes munka, mert ahogy könyököt vagy dugulást ér a kicsike, tekeredni kunkorodni fog. Ha dobba szerelt duguláselhárító spirált veszünk, akkor ez a jelenség nem fenyeget minket, mert a dobból csak annyi spirált húzunk ki amennyit éppen bevezetünk a csőbe. Sajnos, pont ez a használható dobba szerelt csőgörény kapható legkevésbé a boltokban. Van a ki külföldről rendelt ilyen barkács spirált. Az ipari változat irreálisan drága, hogy egy háztartás beruházzon rá.

Kézi duguláselhárító eszköz

3. A gépesített szívás. Amennyiben van vizes takarítógépünk, befoghatjuk a feladatra. Állítsuk víz felszívó üzemmódra, a szőnyegtisztító spricnire most nem lesz szükség, csak a szívócsőre, de a tartály legyen üres !

Fontos: a csövet úgy csatlakoztassuk (egy kis buherálás után) a lefolyócső fali kiállásához, hogy szinte hermetikusan legyen a kapcsolat, így tudjuk takarító gépünk szívóerejével a mosdók és mosogatók dugulását is megszüntetheti. Ha szerencsénk van és a dugulás nem túl messze következett be a csőhálózatban, akkor egy pillanat alatt a tartályba landol a gusztustalan dugulást okozó trutymó. Ha messze van a dugulás számolnunk kell az eldugult csőszakaszban álló vízmennyiséggel, és a tartályt többször is ürítenem kell.

Takarítógép a dugulás megszüntetéséhezKád duguláselhárítás házilag (komoly dugulások ellen)

Tilos szétszedni a lefolyót, pláne beépített kád esetén, mert a szifon és a tömítés elmozdulhat és hiába szereljük vissza… majd a beázás után jövünk csak rá, hogy elmozdult a lefolyócsonk tömítés ami szivárgást okozott ! Elő a drótot és a hosszú szárú csipeszt és nézzük meg a lefolyócsonkban nincs e hajcsomó ? Óvatosan meg is pumpálhatjuk a rendszert, ha nem változott a helyzet akkor kevés lefolyó tisztítószer öntsünk egy éjszakára a lefolyóba, majd egy nagy lábas forró víz, ezután pedig érdemes vízsugárral próbálkozni amit a zuhanyfej lecsavarozása utána flexibilis tusolócsőből nyerhetünk. Ilyenkor érdemes a kád túlfolyóját egy szivaccsal hermetikusan befogni, hogy a fellépő túlnyomás hatásosabb legyen. Amennyiben nem szűnt meg a dugulás, hívjunk duguláselhárító szakembert.

zuhanycsoPadlóösszefolyó duguláselhárítás házilag (a visszatérő dugulások ellen)

Első legyen, hogy kitakarítjuk a padlóösszefolyót, a bűzelzáró könyököt húzzuk és a becsatlakozásokat is tisztítsuk ki. Ha padlóösszefolyónk rendelkezik műanyag bűzelzáró könyökkel, vagy tisztító dugóval, és ez könnyen eltávolítható, akkor kétféle módszerrel is próbálkozhatunk: a vízsugaras módszerrel, és a spirálos módszerrel. A vízsugaras módszer feltétele, hogy elérjen a tusoló cső az összefolyóig, ha nem használhatunk slagot is, ha csatlakoztatni tudjuk valahova. A spirálos (csőgörényes) módszer lényege, hogy a be tudjuk juttatni a spirált a tisztító nyíláson keresztül a padlóösszefolyóba. Általában 1-2 méteren belül van a dugulás, ami egy nagy hajcsomóból vagy tisztítószerből áll.

Zuhanytálca duguláselhárítás házilag (makacs dugulások ellen)

Amennyiben épített zuhanykabinunk van, ugyan az a teendőnk mint a padlóösszefolyónál, azonban, ha akril zuhanytálcánk van, akkor nehezebb eset, pláne ha nem a padlóösszefolyóra van rákötve. Ugyan is, itt majdnem biztos, hogy egy flexibilis lefolyócső van a tálca alatt, amire nagyon kell vigyázni, mert rendkívül sérülékeny, még a szakembereknek is fejtörést okozhat a duguláselhárítás.

Semmiképpen ne szedjük szét a lefolyócsonkot, mert a dugulást nem fogjuk tudni megszüntetni és még vízvezeték szerelőt is hívhatunk, hogy a szétesett lefolyót szakszerűen összerakja, amit mi rontottunk el. Így inkább maradjunk a hajfogó kosár kitisztításánál, esetleg a vízsugaras mosatásnál, majd lefolyó tisztítós, forró vizes megoldásnál. Ha a dugulás továbbra sem szűnt meg, hívjunk inkább duguláselhárító szakembert.

Padlóösszefolyó a bűzzáró könyökkel

WC. duguláselhárítás házilag

„Na végre, most már használhatjuk a pumpát, mint fő fegyverünket” itt ugyanis a lefolyó tisztító szerek már nem tudnak segíteni és kár a meleg vízért is. Engedjük tele a WC. csészét vízzel és inkább vákuumot próbáljunk kelteni a pumpa hirtelen fel-le húzásával, mint csak lefelé tuszkoljuk a dugulást.

WC. duguláselhárítás házilag

A feladat elvégzéséhez a kis fejű, rövid, fanyelű típus a legalkalmasabb. Amennyiben toalett kacsa vagy valami tárgy pottyant bele a WC. csészébe, és le is húztuk, akkor majdnem biztos, hogy nem tudjuk eltávolítani házilag, mert megakadt valahol, így szomorú szívvel, de a probléma megoldását bízzuk duguláselhárító szakemberre.

wc pumpa

A kereskedelmi forgalomban kapható vegyszerekkel legyünk óvatosak, több különböző összetételű lefolyótisztító szert ne alkalmazzunk egyszerre, nem fokozzák egymás hatását, hanem inkább még nagyobb dugulást okoznak. Előre döntsük el, hogy lefolyótisztító granulátumot használunk, vagy folyékony állagú lefolyó tisztítószert. (Mindenki másra esküszik.) Kisebb lefolyó dugulások esetén először mindig a házi, környezetbarát szerekkel próbálkozzunk: kóla, sütőpor, ecet, szódabikarbóna, forró víz kombinációk. Lefolyótisztítás házilag – így igen !

A közhiedelemmel ellentétben a mosogatók eldugulását nem a – zacc, olaj, zsiradék, ételmaradék okozza – hanem a túlzott mosogatószer felhasználás, a kevés meleg víz, és a lefolyórendszer szerkezeti hibája. Háziasszonyok rémálma a duguláselhárítás – ezért ne spóroljanak a meleg vízzel. A barkácsáruházakban pár száz forintért kapható „eldobható spirálok” a dugulások megszüntetésére teljesen alkalmatlanok, aki már próbálkozott vele – úgy is rá jött. A legcélravezetőbb házi duguláselhárító módszerek:  pumpálás, slagos (túlnyomásos) módszer, takarítógépes „visszaszívás”.

Profi duguláselhárító gép
Profi duguláselhárító gép

És végül egy jó tanács, hogy ne alakuljon ki a dugulás : bőséges meleg víz és minimális mosogatószer ! A mosogatógépeknél ne használjunk mindig tablettát, fele-fele arányban mosogassunk mosogatógépbe való folyékony mosószerrel is, és havi egy alkalommal a legmagasabb hőfokon egy pohár ecet hozzáadása mellett járassuk meg gépünket. Így kevesebb lesz a lerakódás a lefolyó rendszerünkben.

☑ Bőséges meleg víz
☑ Csak a szükséges mosogatószer
☑ Folyékony gépi mosogatószert használjunk a mosogatógépünkbe
☑ Ételmaradéknak és a zsíros szennyeződéseknek a kukában a helye

Duguláselhárítás gépi úton - dugulás elhárító gép

Duguláselhárítás Budapesten és Pest megyében, fix áron, garanciával. Weboldalunk további oldalain rengeteg hasznos információt talál az otthoni duguláselhárítással kapcsolatosan: Tippek és tanácsok, hogyan szüntessük meg otthonunkban a dugulást házilag.

Duguláselhárítás Budapest – 1 órán belül – Belvárosban, Zuglóban, Rákospalotán, Újpesten, Szentmihályon, Angyalföldön, Budán, – valamint a I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV. XVI. kerületben. A XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. XXIII. kerületben és Pest megye területén is 2 órán belül megjelennek szakembereink. Mosogató, mosdó, padlóösszefolyó, zuhanytálca, WC., fürdőkád dugulás elhárítás, szakszerűen, azonnal, garanciával. További hasznos tippek és tanácsok is olvashatóak az otthoni duguláselhárítással kapcsolatosan.

Profi duguláselhárító gép
Profi duguláselhárító gép

Amennyiben nem sikerült házilag elhárítani a dugulást, bízza szakemberre a probléma megoldását. A mosogató dugulások megszüntetésénél duguláselhárító szakemberek ilyen korszerű, nagy teljesítményű, ipari duguláselhárító gépekkel dolgoznak. Duguláselhárítás Budapesten és Pest megyében, fix áron a legolcsóbban. A legjobb házi praktikák a makacs dugulások ellen. Ezek a kipróbált pénztárca kímélő trükkök már nagyon sok háztartásban segítettek.

Duguláselhárítás Budapest – 1 órán belül – A legolcsóbban!

Duguláselhárítás  Budapest · Budapest összes kerületében · Pest megye

4.6/5 - (180 votes)
A duguláselhárítás telefonszáma