Padlóösszefolyó duguláselhárítás

A duguláselhárítás telefonszáma

Talán már sokan találkoztak azzal a felettébb kellemetlen jelenséggel, hogy a padlóösszefolyó eldugult vagy kellemetlen bűzt áraszt magából. Mielőtt nekiesnénk a rendszernek különféle tisztítószerekkel vagy folyamatosan parfümöt permeteznénk a padlóösszefolyóba, a szagok elnyomása érdekében, érdemes jobban utána nézni a dolgoknak,  hogy mi lehet az oka a büdösnek vagy a dugulás megjelenésének? A mosogató dugulás után az egyik leggyakoribb dugulás fajta az összefolyó dugulás, ami felléphet otthonunkban. A jelenség általában az, hogy valamelyik közeli lefolyó (mosdó, fürdőkád, mosogató) használata közben el kezd a szennyvíz feljönni a padlóösszefolyóból. Nyilvánvaló, hogy csak annak a lefolyónak a vize fog felbugyogni a padlóösszefolyóban, ami rá van kötve.

A padlóösszefolyó jelentősége

Sokan azt sem tudják, hogy mi a padlóösszefolyó, mert a modern lakásokban már egyáltalán nem kerül beépítésre. Talán a 2000-es évek után gondolták úgy az építőipari cégek, hogy erre a szerkezetre már nem lesz szükség a jövőben, mert macerás a beépítése, meg amúgy is olyan csúnya a fürdőszoba közepén az összefolyó, arról nem beszélve, hogy kiadó fürdés után a hab is feljöhet.

Azonban csak legyen dugulás a beépített fürdőkád vagy a mosdó lefolyószakaszában, már is felkiáltatunk: de jó lenne ha lett volna padlóösszefolyó. Ugyan is innen sokkal könnyebb hozzáférni és tisztítani a lefolyószakaszt, feltéve, ha rá vannak kötve a mosdó vagy a fürdőkád. Fontos jelentősége lehet még az összefolyónak a biztonsági vízelnyelés terén. Tehát, ha csőtörés lépne fel a fürdőszobába, akkor a padlóösszefolyó el fogja tudni nyelni a vizet.

A padlóösszefolyók típusai

A padlóösszefolyóknak többféle formája, típusa és mérete van. De van egy pár közös jellemezőjük, úgy mint vízleeresztő fedelük van, bűzelzáró egységgel rendelkeznek. Csak a felhasználás módja határozza meg, hogy milyen fajta kerüljön beépítésre az aljzatba vagy a födémbe. Anyagfajtát tekintve: rozsdamentes acél, műanyag, műgyanta, beton, alumínium, öntöttvas. A formáját tekintve a kör és a négyzet a leggyakoribb. Ezen kívül az ipari összefolyók lehetnek tégla test alakúak. A víz elvezetés módja a következő lehet: oldal elfolyású, alsó elfolyású. Becsatlakozás szerint, egy-kettő-három becsatlakozással is rendelkezhetnek.

Padlóösszefolyó típusok

Lakásokba leggyakrabban műanyag összefolyó kerül beépítésre. Ipari létesítményekbe (üzemek, kórházak, vendéglátó egységek, stb.) inkább a rozsdamentes típusok kerülnek beépítésre. Minden esetben ráccsal vagy fedéllel vannak elzárva. Az öntöttvasból és alumíniumból készült típusokat –  pincékbe, garázsokba és udvari szakaszokon kerülnek beépítésre. Itt nagyon fontos fogy masszív, erős legyen.

Mitől dugul el a padlóösszefolyó?

A legtöbb esetben a nem kívánatos büdös szag egy kialakulóban lévő dugulás előjele lehet, de a jelenség okozója más is lehet,  például a fürdőszobai összefolyó bűzelzárásának problémája vagy  légbeszívó szelep hiánya, esetleg az eldugult strang szellőző. Amennyiben konkrét és látványos a dugulás, akkor nem kell keresni épületgépészeti problémákat, mert egyértelmű, hogy tisztításra vár az összefolyó. A dugulás oka legtöbb esetben a használatból fakad és előbb-utóbb mindenkinél be fog következni. Általában a mosószermaradványok okozzák a legtöbb lerakódást. Ezen kívül a bőrünk és hajunk is itt köt ki.

Padlóösszefolyó dugulás

Érdekes, hogy sok régen épült családi házban a  mosogató lefolyóját is a padlóösszefolyóra kötötték rá. Na, ez egy rossz megoldásnak ígérkezett, ki is derült a későbbiekben. Itt sokkal gyakrabban dugult el az összefolyó, mivel a mosdó vagy fürdőkád vizén kívül az ételmaradékok és zsíros szennyeződések is itt kötöttek ki. Amennyiben hosszabb időn keresztül nem történik tisztítás vagy karbantartás, nagyon masszívan bele tud kötni az összefolyóba a lerakódás.

Most pedig lássuk, hogyan lehet kitisztítani az eldugult padló összefolyót? Igazság szerint csak egy kis ügyesség kell hozzá meg némi gusztus. A különböző vegyszerekért kár is, nem fognak segíteni, inkább mechanikus úton fogjuk megszüntetni a dugulást. Szerszám szükségletünk legyen a következő: gumikesztyű, csavarhúzó, vízpumpa fogó, bolti csőgörény, esetleg slag ha megoldható. A siker majdnem biztos! Munkára fel!

Padlóösszefolyó tisztítás

A padlóösszefolyó duguláselhárítás menete

1. Szereljük le az összefolyó fedelét
Van olyan típus amelyiknél el kell fordítani a fedelet és van ahol ki kell pattintani. Ezután alaposan takarítsuk ki a lerakódásokat a padlóösszefolyó belsejéből. A művelethez vegyünk fel gumikesztyűt és használjunk egy kanalat.

2. A bűzelzáró egység eltávolítása
Az alapos tisztítás után távolítsuk el azokat az alkatrészeket, amik bűzelzárásért felelősek. Ez a régebbi típusoknál egy műanyag csavar vagy bűzelzáró könyök, a modernebb daraboknál egy szűrő, buborék és hajfogó, de a zuhanyzóknál lehet ez egy  bűzelzáró golyóval rendelkező kazetta egység is. Minden elemet alaposan tisztítsunk meg.

3. Most jön a lefolyó szakasz megtisztítása
Amennyiben sikerült az alkatrészek eltávolítása, akkor slaggal vagy a tusolócső használatával mossuk át padlóösszefolyó elmenő ágát. Gyakran az összefolyó vezeték alapos átmosása elég a dugulás megszüntetéséhez.

5. Használjuk a csőgörényt
Ha az átmosás még nem hozta meg a várt eredményt, akkor is van még lehetőségünk. Az összefolyó szakasz általában rövid és a WC. alá van bekötve vagy a sarokban futó strang vezetékbe. Hosszát tekintve 1-5 méter lehet, ezen a szakaszon kell végre hajtanunk a csőgörényezést. Vezessük be a csőgörény a lefolyószakaszba és előre-hátra mozgassuk, majd forgatva próbáljunk meg eljutni a főlefolyóig. Általában egy nagy hajcsomót fogunk kihúzni vagy mosószer maradványokat. Munka közben engedjünk meleg vizet a csapból a lefolyóba, ez segít elmosni a dugulást.

Hogyan előzzük meg az összefolyó eldugulását?

Nagyon sokat nem tudunk csinálni, de talán annyit megtehetünk, hogy 1-2 havonta felvesszük a padlóösszefolyó tetejét, majd az összefolyó alján összegyűlt lerakódásokat kivesszük. Ezen kívül, hosszú haj esetén használjunk szűrőt azon lefolyószakaszon, ahonnan a haj bekerülhet a padlóösszefolyóba. Karbantartás gyanánt, használhatunk folyékony lefolyótisztító szereket. A lefolyótisztító szerekben lévő nátrium-hidroxid kiválóan feloldja a szőr, bőr és haj maradványokat. A folyékony lefolyótisztító szereket érdemes a mosdó, zuhanyzó vagy fürdőkád lefolyójába önteni, hogy a teljes rendszert áttisztítsa.

Mitől büdös a padlóösszefolyó?

Egy tökéletesen kivitelezett és napi használatban lévő padlóösszefolyó soha nem áraszt kellemetlen szagokat. A kellemetlen szagoknak több forrása is lehet. A büdös oka általában a kiszáradt padlóösszefolyó, tehát egyszerűen elpárolgott a víz a padlóösszefolyóból. Ez akkor fordulhat elő, ha a bűzelzáró elem nincs meg vagy sérült, hiányos. A másik eset, ha a nincs bűzzáró víz utánpótlás, mert olyan ritkán használják a rákötött zuhanyt, kádat vagy mosdót, hogy kiszárad az összefolyó. Tehát, ahol nem használják rendszeresen a fürdőszoba vízvételi elemei ott szükséges a víz utánpótlás az összefolyóba a bűzzárás végett. Ezen könnyű segíteni, vagy eresszük meg a csapot a kádban, mosdóban vagy öntsük fel a padlóösszefolyót vízzel. A következő, de ritkább ok, a dugulás. Tapasztalatból mondják a duguláselhárító szakemberek, hogy a z összefolyó dugulást csak ritkán követi a büdös megjelenése. Kivételt képez ez aló, ha a mosogató lefolyóvezetéke is rá van kötve a padlóösszefolyóra és az összefolyó kosarában pang és rothad az ételmaradék.

Vákuum a lefolyó rendszerben

De most térjünk ki a leggyakoribb és egyben a legproblémásabb okokra, amik felelősek lehetnek a büdös megjelenésért. Ez nem más, mint az a tény, hogy vákuum lép fel a lefolyó rendszerben. Tehát a gépészeti kivitelezés rosszul sikerült, azaz nem lett beépítve a lébeszívó szelep vagy strang szellőző elem. Lehet ez egy több szintes családi ház vagy társasház is. A vákuum jelenségről röviden. Ha lehúzzák a WC.-t az ingatlan valamelyik pontján, akkor a lezúduló víz a lefolyórendszerben olyan erős szívó hatást fejt ki, hogy magával rántja a bűzelzárásért felelős vizet a szifonokból és összefolyókból. Így a bűzzárás nélküli maradt szifonokból csak úgy áramlik ki a csatornaszag.

Hogyan lehet megszüntetni a kiáramló bűzt?

Egy dologgal tisztába kell lennünk, nem fognak segíteni az illatosítók vagy vegyszerek, sőt a napi karbantartás sem. Kizárólag a szükséges gépészeti elem pótlása hozza meg a büdös megszűnését. Van az olcsó megoldás, gyakran ez is segíthet. Ez pedig nem más mint az utólagosan beépített légbeszívó szelep. Ez egy pár ezer forintos műanyag alkatrész, ami segít a vákuum jelenség kompenzálásában. Az elem levegőt tud beszívni, de a membrán a szagok visszaáramlását már ne engedi. A beépítés helye lehet a mosdó vagy a mosogató szifonja is.

A jelentősen komolyabb, de hathatósabb megoldás a csatorna szellőző kiépítése (strang szellőző). Ez a beavatkozás azonban bontással fog együtt járni. A feladat az, hogy a lefolyóvezetéket függőleges irányba meghosszabbítva jussunk el a tetősík fölé ahol acsatornarendszerben keletkezett gázok el tudnak távozni, valamint a szükséges levegő utánpótlást is tudjuk biztosítani a víz leeresztéshez. A csatorna kiszellőztetés akkor hatékony hatékony, ha minél nagyobb átmérővel rendelkező csatorna szakaszon történik, ez többnyire a WC. lefolyó. Ez többnyire 110mm vagy 125 mm.

Csatorna szellőző vagy strang szellőző
Csatorna szellőző vagy strang szellőző

Tisztelt Látogató, amennyiben nem sikerült a házi módszerekkel elhárítani a padlóösszefolyó dugulást, keresse bizalommal felkészült duguláselhárító kollégáinkat. Budapest és Pest megye teljes területén vállaljuk a profi gépes duguláselhárítást.

Padló összefolyó duguláselhárítás
Padló összefolyó duguláselhárítás

Összegezve a dolgokat

A padlóösszefolyó egy fontos épületgépészeti elem, amelynek számos fontos szerepet tölthet be a fürdőszobába és az ipari létesítményekben. Több elnevezéssel is illeti az egységet, mint szuez szifon, összefolyó, padlóösszefolyó. Létezik egy, két és három ágú változata is, annak függvényében, hogy hány lefolyó csatlakozik rá.

A padlóösszefolyó jelentősége
A padlóösszefolyó elsődleges szerepe a víz elvezetése, olyan módon, hogy tisztítási lehetőséget biztosítson a lefolyórendszer csőhálózatához. Van, átfolyó rendszerű padlóösszefolyó, ahol csak a lefolyórendszer tisztítási lehetősége a fő funkciója és van ahol a padozatra érkező víz (konyhák, üzemek, garázsok) elvezetése a fő funkciója. Beltérben a fürdőszobában találkozhatunk vele, ahol a zuhanyzó, fürdőkád, mosdó vagy a konyhai szennyvíz elvezetésében van szerepe, valamint tisztítási lehetővé teszi a lefolyórendszer szakszerű tisztítását. Kültérben, garázsokban, üzemi vagy nagy konyhákban.

A padlóösszefolyó karbantartása
Rendkívül fontos a karbantartása, az összefolyó vezeti el a vizet és gyűjti össze a nagyobb szennyeződéseket, így megakadályozzák a dugulások kialakulását. A fürdőszobában érdemes havonta ránézni és a nagyobb szennyeződéseket kézzel eltávolítani. Majd átmosni (zuhannyal vagy slaggal) amennyiben lehetséges. Kosárral vagy szűrővel rendelkező típusoknál érdemes a tisztítás gyakrabban elvégezni. Ilyen lehet a vizesblokk: a zuhanyzó valamint a nagyobb üzemi konyhák előkészítő terében lévő szűrőkosaras összefolyó. Teremgarázsokban is gyakran helyeznek el biztonsági összefolyókat, ezeket is szükséges karbantartani és megtisztítani a portól, sártól és szennyeződésektől.

Padlóösszefolyó duguláselhárítás

Padlóösszefolyó tisztítás és duguláselhárítás
Talán a leggyakoribb duguláselhárítási feladat az összefolyó dugulás, rögtön a mosogató eldugulása után. A duguláselhárító szakembereknek nagy segítség a munka elvégzéséhez, ha van tisztító pont a mosdó, a zuhany vagy a fürdőkád előtt. Az összefolyó felől sokkal könnyebb a rendszert kitisztítani, mint a vékony kanyargós lefolyók oldaláról. Az erre rendszeresített gépekkel a szakember nagyon gyorsan képes kitisztítani az összefolyó lefolyórendszerét.

4.6/5 - (26 votes)