Csatornakamerázás – kamerás csatornavizsgálat

A duguláselhárítás telefonszáma

Kamerás csatornavizsgálat – csatornakamerázás Budapesten és Pest megyében a legmodernebb eszközökkel. A csatornakamerázás során dokumentálva lesz a csatorna állapota és fény derül minden hibára és hiányosságra. A vizsgálathoz nem szükséges a csatorna megbontása és rendkívül széles átmérőben alkalmazható. A kisebb és nagyobb keresztmetszetű lefolyókban is képes dolgozni. A csatornakamerázás 40mm és 300 mm átmérőjű csövekben alkalmazható, akár 100 méter hosszú szakaszon.

Hol használják a csatornakamerát?

Ott, ahol már nem tudnak segíteni a duguláselhárító szakemberek, vagy csatornatörésre, gyökérbenövésre lehet gyanakodni, akkor csak a csatornakamerázás jöhet szóba. Az eszköz segítségével felderíthetővé válik minden, a lefolyórendszert érintő probléma. A csőkamera, még légvezetékek és közműalagutak vizsgálatához is alkalmas eszköz. Ezen felül a profi csatorna kamera egy csomó extra szolgáltatással is fel vannak szerelve, úgy mint, méterszámláló, lejtés mérő, önbeálló giroszkópos kamerafej, ledes világítás és az eszköz képes fotót és videót is készíteni a későbbi dokumentációhoz. Duguláselhárító csapatunk első sorban Budapest területén dolgozik, de Pest megyében is vállalunk csatorna kamerázást.

Professzionális csatornakamera

Mikor ajánlott a csatornakamerás vizsgálat?

– folyamatosan visszatérő dugulások
– csatorna törések
– gyökérbenövések és talajmozgások
– megsüllyedt épületrészek
– felázások és szivárgások
– csatorna állapot felmérésnél
– nagyobb csatorna szakasz átépítések után

Mikor használjuk a csatornakamerát?

A duguláselhárító szakemberek a csőkamerát a visszatérő dugulások felderítésénél vetik be leggyakrabban. Ott ahol, már minden létező technikát bevetettek a szakemberek, de mindig visszatérnek a dugulások.  A dugulásokat általában építési hibák okozzák, de rengeteg más dolog is történhet egy lefolyórendszerrel. Például csatornatörés, csatorna süllyedés, gyökérbenövés. Ezen kívül a makacs és visszatérő dugulások okának kivizsgálására alkalmas még, például fővezetéknél, WC. lefolyónál, mosogató lefolyónál.

WC. lefolyó kamerás csatornavizsgálata

A kamerás csatornavizsgálat menete

1. Első lépésként, ha lehetséges akkor a szakember átmossa vagy kitisztítja a csatornaszakaszt, erre azért van szükség, mert bizonyos sérüléseket, csak kitisztított csatornahálózatban lehet diagnosztizálni.

2. Majd berendezés kezelő szakember, keres egy olyan pontot a csatornaszakaszon, ahol behelyezheti a kamerafejet. Ez után a flexibilis, de masszív berudalóval irányítja a kamerafejet a vizsgálandó lefolyó szakaszba.

3. Ezután jön a hiba megállapítás és a felvétel képi rögzítése. Csatorna kamera típusától függően lehet fekete-fehér vagy színes kijelzős a berendezés. Van kis méretű kijelzővel rendelkező kézben tartható típus és van nagy, színes kijelzővel rendelkező típus is. A nagy monitoron sokkal látványosabb észlelhetők a csatorna belsejében lévő dolgok (törés, repedés, gyökér, építési törmelék, stb).

4. A csatorna kamerázás a megrendelő bevonásával történik, hogy a szakemberrel együtt beszéljék meg és értékeljék a tapasztaltakat. Az eljárás rendkívül gyors, tiszta és jól dokumentálható (videó felvétel készítés, fénykép készítés).

5. A kamerás csatornavizsgálatnak, első sorban a már átmosatott csatorna hálózatban van értelme, hogy minél jobban lásson a csatornakamera fej és fényt tudjon deríteni a sérülésekre és hibákra. A szennyes lével teli, eldugult vezetékben nem végezhető szakszerű csatornakamerázás.

Ridgid csatornakamera

A csatorna kamera jellemzői és felépítése

Csatorna kamera típusától függően lehet fekete-fehér vagy színes kijelzős a berendezés. Van kis méretű kijelzővel rendelkező kézben tartható típus és van nagy, színes kijelzővel rendelkező típus is. A nagy monitoron sokkal látványosabb észlelhetők a csatorna belsejében lévő dolgok (törés, repedés, gyökér, építési törmelék, stb). A csatorna kamerázás a megrendelő bevonásával történik, hogy a szakemberrel együtt beszéljék meg és értékeljék a tapasztaltakat. A csatornakamerák akár 40 mm.-es lefolyó hálózatban is tudnak dolgozni, feltéve, olyan sok iránytörés, hogy a kis méretű (15-20 mm.) kamerafej ne tudjon elfordulni a csőben. A kisebb kamerafejek a mosogató vezetékek kamerázásához alkalmasak. A WC. lefolyók (általában 110 és 125 mm.) kamerás csatornavizsgálatához, már masszívabb berudalóval rendelkező és nagyobb kamerafejjel rendelkező berendezésre lesz szükség. Ezek a kamerafejek általában 35-50 mm.-es méretűek. Ezek a kamerarendszerek már 30-50 méter hosszú szakaszt is képesek megvizsgálni. Az igazi nagyágyukat a csatornakamerás szakemberek a fővezetékeken, gerincvezetékeken, alapvezetékeken vetik be. Ezek a kamerák már 160 és 300 mm. közötti csatornahálózatok vizsgálatára is alkalmasak lehetnek, akár 80 méter hosszban is. Az igazán nagy átmérőjű csatornák esetén (500-1000mm) már önjáró, távirányítós csatornakamera bevetése szükséges, nagy képátfogójú kamerával ellátva.

Milyen hosszú csatornában dolgozik a csatornakamera?

A csatornakamerák akár 40 mm.-es lefolyó hálózatban is tudnak dolgozni, feltéve, olyan sok iránytörés, hogy a kis méretű (15-20 mm.) kamerafej ne tudjon elfordulni a csőben. A kisebb kamerafejek a mosogató vezetékek kamerázásához alkalmasak. A WC. lefolyók (általában 110 és 125 mm.) kamerás csatornavizsgálatához, már masszívabb berudalóval rendelkező és nagyobb kamerafejjel rendelkező berendezésre lesz szükség. Ezek a kamerafejek általában 35-50 mm.-es méretűek. Ezek a kamerarendszerek már 30-50 méter hosszú szakaszt is képesek megvizsgálni.

Milyen a profi csatorna kamera?

Az igazi nagyágyukat a csatornakamerás szakemberek a fővezetékeken, gerincvezetékeken, alapvezetékeken vetik be. Ezek a kamerák már 160 és 300 mm. közötti csatornahálózatok vizsgálatára is alkalmasak lehetnek, akár 80 méter hosszban is. Az igazán nagy átmérőjű csatornák esetén (500-1000mm) már önjáró, távirányítós csatornakamera bevetése szükséges, nagy képátfogójú kamerával ellátva. Vállalkozásuk csatorna nyomvonal helymeghatározással is foglalkozik, erre akkor lehet szükség, ha nincs semmiféle tervrajz a föld alatt lévő csatorna rendszer helyéről. A speciális helymeghatározó eszköz segítségével felderíthető a csatorna helye és irány.

Profi Ridgid csatorna kamera

Kik használják a csatorna kamerát?

A csatornakamera a legnagyszerűbb segítség a vízvezeték szerelőknek, kéményeseknek, és csatornázási szakembereknek.  Csatorna kamerázással foglalkozó szakembereink a legkorszerűbb: Rothenberger, Rems és Rigid csőkamerákat alkalmaznak. A csatorna kamera egy olyan speciális diagnosztikai eszköz ami teljesen víz és szenny álló, mely lehetővé teszi a szakmailag képzett és gyakorlott szakember számára az összes hiba feltárását a vizsgált szakaszon. A későbbi kielemzés céljából a online felvételek adathordozóra is menthetőek. (DVD lemez, USB vagy SD kártya). Amennyiben segítségre van szüksége, hívja duguláselhárító szakembereinket: Duguláselhárítás Budapesten – olcsón, bontás nélkül, fix áron.

Hiba megállapítás a csatornakamerával

Milyen típusú csatornakamerákkal dolgozunk?

1. Rems Camsys 30 H csatorna kamera
Igazi prémium minőségű termék. A gyártó gondoskodott, hogy könnyen szállítható és könnyű csatornakamerát adjon a felhasználó szakember kezébe. Kis méret ellenére a tudása professzionális. A Rems Camsys 30 H csatorna kamera alkalmas mindenféle lefolyócső, ipari cső, kémény, szellőzőjárat optikai vizsgálatára. Természetesen rendelkezik méterszámlálóval és a kapott képet videók formájában is elmenti az SD kártyára. Hosszan élettartamú beépített akkumulátorának köszönhetően terepen is kiválóan használható.

2. RIDGID CA 300 csatorna kamera
10 méter maximális vizsgálati hosszúság. Ideális csatorna átmérő 30 mm és 100 mm átmérő között. Rendkívül flexibilis kamera fej. A 40 mm derékszögű lefolyókban is gond nélkül fordul el. Az akkumulátor feltöltöttségének függvényében, akár 1 órás üzem idő is lehetséges. Kiváló színes optika és a fényviszonyok függvényében szabályozható fényerejű LED világítás a kamera fejben. A 22 mm átmérőjű kamera fej nagyon strapabíró és teljesen vízálló. A CA-300-hoz 2 db akkumulátort mellékelünk. Üzemidő 50 -60 perc egy töltéssel, teljes fényerőnél. Alaptartozék a 2 darab lítium ionos akkumulátor.

3. Rothenberger ROCAM 3 csatorna kamera
A csatornakamera 50 mm és 150 mm átmérőjű csatorna szakaszok optikai vizsgálatához alkalmas. A csatorna kamera fején integrál jeladó van. Az opcionálisan megvásárolható helymeghatározó egységgel a vizsgált csatorna szakasz irány és nyomvonala is meghatározható. Kiváló minőségű Német termék a Rothenbergertől.

Rems csatorna kamera

Napjainkra már teljesen indokolatlan a csatorna hálózatok felbontása, ha nem előzte meg kamerás csatorna vizsgálat az érintett (problémás) szakaszt. A csatornakamera a legnagyszerűbb segítség a vízvezeték szerelőknek, kéményeseknek, és csatornázási szakembereknek. A csatorna kamera egy olyan speciális diagnosztikai eszköz ami teljesen víz és szenny álló, mely lehetővé teszi a szakmailag képzett és gyakorlott szakember számára az összes hiba feltárását a vizsgált szakaszon. A későbbi kielemzés céljából a online felvételek adathordozóra is menthetőek. (DVD lemez vagy SD kártya). Amennyiben segítségre van szüksége, hívja duguláselhárító szakembereinket: Duguláselhárítás Budapesten – olcsón, bontás nélkül, fix áron.

A csatornakamera műszaki adatai

– 20-50 méter berudaló kábel
– önálló, akkumulátoros áramforrás
– víz és nyomásálló optika
– nagy fényerejű ledes megvilágítás
– méterszámláló
– önbeálló vízszintes képet produkáló kamerafej
– kép rögzítés
– videó rögzítés
– beépített jeladó a fejben, a külső helymeghatározáshoz (nyomvonal követés)

Rems - csatorna kamera

Mikor javasolt különösen a csatornakamerázás?

Amennyiben azt veszi észre, hogy többszöri duguláselhárítás után is visszatér a lefolyó elzáródása, amikor vizesedést érzékel a lefolyórendszer nyomvonalán a falakban, vagy a kertben, amikor megsüllyedt a talaj vagy az épület bármely része. Mielőtt bontana, kérjen csatorna kamerázást – sok kellemetlenségtől és nagy anyagi áldozatoktól menekül meg, ha megtudja a hiba pontos helyét és okát. Vállalkozásuk csatorna helymeghatározással is foglalkozik, erre akkor lehet szükség, ha nincs semmiféle tervrajz a föld alatt lévő csatorna rendszer helyéről. A speciális helymeghatározó eszköz segítségével felderíthető a csatorna helye és irány.

Csatorna kemerázás

Érdekes videók, ahol a csatornakamerázást láthatjuk

1. csatornakamerás videó

2. csatornakamerás videó

Érdekes összeállítás pár percben, hogy mit lát a csatornakamera a csőben és hogyan távolítható el a szennyeződés a magasnyomású csatorna mosóval.

1. habszivacs a csatornában.
2. Leszakadt WC. lefolyóvezeték.
3. Eldugult csatorna mosatása
4. Zsírdugó eltávolítása a csatornamosóval

Duguláselhárítás Budapest kerületeiben

I. kerületII. kerületIII. kerület
IV. kerületV. kerületVI. kerület
VII. kerületVIII. kerületIX. kerület
X. kerületXI. kerületXII. kerület
XIII. kerületXIV. kerületXV. kerület
XVI. kerületXVII. kerületXVIII. kerület
XIX. kerületXX. kerületXXI. kerület
XXII. kerületXXIII. kerületBudapest
5/5 - (11 votes)