Mosógép tisztítás házilag – hogyan legyen mindig illatos és tiszta a ruha?

A duguláselhárítás telefonszáma

Tisztelt Látogató, a következő cikkben összefoglaljuk az otthoni mosógép tisztítás lehetőségeit és fontosságát. Egy dolgot már az elején tisztázzunk, senkinek sincs kedve a mosógép tisztítással vesződni csak úgy passzióból, de magunk is rá fogunk jönni, hogy bizonyos időnként szükség van rá lesz rá, ha nem akarunk mosógép szerelőre költeni és mindig tiszta, illatos ruhákat szeretnénk a gépből kivenni a mosás után. A lenti felsorolásban megtalálhatjuk szinte az összes olyan dolgot amivel érdemes lesz foglalkoznunk.

Mitől kellemetlen szagú, vagy kifejezetten büdös a kimosott ruha?

Nagyon sok összetevője lehet a problémának, kezdjük az elején. A mélyen beszívódott izzadság vagy nedvesen lerakott ruha csak hosszú program alkalmazásával vagy akár többszöri mosás mellett lehet teljesen szag mentes. Soha ne rakjunk több szennyes ruhát a gépbe a kelleténél, mert nem fogja tudni a gép kimosni és csak büdös marad az összezsúfolt szennyes. A korszerűtlen régi mosógép nem dolgozik úgy mint a modern gépek. A napon szárítás vagy a tökéletes és hosszú szárító program is sokat segít a finom illatok megjelenésében.

De most térjünk rá a mosógép tisztításának hiányából fakadó hibajelenségekre, mert leggyakrabban ez az oka a kellemetlen szagú ruháknak. Teljesen mindegy, hogy elöl töltős vagy felül töltős a mosógép, az évek múltán meg fog telepedni a lerakódás, a mosószer maradvány és a penész a mosógép alkatrészeiben, ha nem tartjuk karban. Ilyenkor az egész gép kellemetlen szagot áraszt és a mosott ruhák is kellemetlen szagot fognak árasztani.

Nézzük akkor lépésről-lépésre, hogy mit tehetünk az elkoszolódott mosógépünkkel. Most fókuszáljunk a lerakódásokra és a mikroorganizmusokra, melyek fő forrásai a kellemetlen szagoknak. Ezek a parányi élőlények (gombák, baktériumok, stb.) a gépalkatrészekben pangó vizes közegbe (ajtótömítések, mosószer adagoló tálca, kifolyó cső, dob belső, szűrő, bűzelzáró szifon) nagyon jól érzik magukat, és legfőképpen itt tenyésznek.

Hogyan szüntessük meg és előzzük meg a mikroorganizmusok elszaporodását?

A mosószert soha ne adagoljuk túl, itt is él a szabály a kevesebb néha több. A túl sok mosószer úgy is csak lerakódik a mosószer adagoló tálca falán. A mosógép főszűrőjét legalább 2-3 havonta ellenőrizzük és tisztítsuk ki. A mosógép ajtaját és gumitömítéseit, tisztítsuk meg mosás után teljesen szárazra. Mosás után, mindig hagyjuk nyitva a mosógép ajtaját és a mosószer adagolót is, így hamarabb szárad ki a gép. Havonta egyszer indítsunk el egy magas hőfokú, hosszú programot ruhák nélkül, egy fél flakon ecettel. Mosógép szerelő szakemberek inkább a bolti vegyszereket és a klór alapú tisztítókat javasolják a tökéletes fertőtlenítés érdekében, ezt is érdemes megfontolni!

Mitől maradhat víz a mosógépben?

Ennek több oka is lehet, de a legvalószínűbb, hogy valahol dugulás lépett fel. A dugulás kialakulhat a szivattyú szűrőházában, a fali bűzelzáró szifonban vagy a mosógép ürítőcsövében is kialakulhat a dugulás. ritkán a fali szakasz is eldugulhat. A karbantartási feladatok nem túl bonyolultak: a főszűrőt takarítsuk ki 2-3 havonta, a bűzelzáró szifont is érdemes minden évben ellenőrizni és kitakarítani, a mosógép ürítőcsövét pedig húzzuk ki a fali szifonból és egy vödör felett alaposan rázzuk ki. A falban lévő lefolyószakasszal sajnos házilag nem sok mindent tudunk tenni, ha itt lépne fel a dugulás akkor szakembert kell hívnunk.

Zörgő hangok jönnek a mosógépből mosás közben, ez miért van?

Ennek a jelenségnek is több oka lehet. Legtöbbször valami tárgy maradt a gép belsejében a mosásra szánt ruhák között. Gyakran előforduló eset, hogy a szűrőházban akadtak meg apró tárgyak (kulcs, aprópénz, stb.) és végezetül a zörgés oka lehet mosógép mechanikai hibája is. Ez lehet csapágy probléma vagy meglazult ellensúlyok vagy teleszkópok hibája. Sajnos a komolyabb problémák felderítésére mosógép szerelő szakemberre lesz szükség.

A bűzelzáró szifonnál szivárgás tapasztalható, mi lehet az oka?

Gyakran csak egy tömítés lesz a ludas a szivárgásban. Ez lehet egy „O” gyűrű vagy a szifon fedél tömítése. Ritkán, de kialakulhat olyan mértékű dugulás is a bűzelzáró szifonban, hogy nem képes kinyomni a szivattyú a vizet és ez ilyenkor több ponton is folyhat. Ezért fontos a bűzelzáró szifon időszakos tisztítása is, hogy mindig átjárható legyen. Amennyiben az említett helyeken minden rendben van és a mosógép is jól működik, akkor a falban lévő lefolyócső dugulására is gyanakodhatunk. Ilyenkor nem tudja kinyomni a vizet a mosógép szivattyúja és a fellépő nyomás miatt a víz utat fog magának találni. Lefolyócső dugulás esetén a gépek elektronikája leszokott tiltani, hogy védje a mosógép szivattyúját. A lefolyócső dugulás esetén csak duguláselhárító szakember fog tudni segíteni.

Miért marad mosószer vagy öblítőszer az adagoló tálcában?

Ennek egyértelműen oka van, a túladagolt mosószer és a tisztítás hiánya. Mint az előző gondolatokba már említést tettem róla, nagyon fontos a mosószer adagoló tálca rendszeres tisztítása. A járatokban és furatokban nem lehet mosószer maradvány, mert ez elégtelen mosáshoz és a kellemetlen szagok kialakulásához vezethet. A tisztítás folyamata ne csak a tálcára terjedjen ki hanem az adagolótálca ürgét is ki kell takarítani.

Miért nem indul el mosógép a bekapcsolása után?

A lehetséges okok: nem kap áramot a mosógép, nem kap vizet a mosógép, vezérlőpanel elektronika meghibásodása, teljes dugulás a lefolyórendszerben ezért nem indul a mosógép.

Összefoglalva:

Korszerű mosógép fél siker a hatékony mosáshoz.
Csak az előírt mosó programot használjuk.
Ne tegyünk több szennyes a gépbe a kelleténél.
Használjunk folyékony mosószert.
Csak az előírt mennyiségű mosószert használjuk.
A mosás után hagyjuk nyitva a gép ajtaját és a mosószer adagoló tálcát.
Havonta tisztítsuk ki a mosószer adagoló tálcát és a dob gumitömítését.
1-2 havonta érdemes a szivattyú szűrőt kitakarítani.
2-3 havonta futtassunk egy magas hőmérsékletű tisztító programot. (ecettel vagy klóros tisztítóval)
Legalább évente ellenőrizzük a mosógép kifolyócsövét és a bűzelzáró szifonját.

5/5 - (2 votes)