A duguláselhárítás telefonszáma

Duguláselhárítás – Gyakori kérdések ✔️

Duguláselhárítás – Gyakori kérdések

Tisztelt Látogató, most vegyük sorba, hogy milyen kérdések merülhetnek fel leggyakrabban a felhasználók részéről a lefolyótisztítás és duguláselhárítás témakörében. A kérdésekre adott válaszok, csak a leggyakrabban előforduló okokat és leírásokat tartalmazzák. Ritkán, a felsorolástól eltérő válaszok is lehetségesek.

Mitől alakulnak ki a dugulások?
A túlságosan vékony, alulméretezett keresztmetszetű lefolyócsövek. Rendkívül hosszú csatornaszakaszok. Rossz lejtési szög a lefolyórendszerben. Túl sok könyök a csatornarendszerben. Túlzott mosogatószer felhasználás. Víznyomási problémák. Kevés meleg víz felhasználás. Gondatlanság, idegen anyagok bekerülése a lefolyóhálózatba.

Általában mennyibe szokott kerülni egy duguláselhárítás?
Ez két tényezőtől függ, egyrészt a dugulás fajtájától, másrészt a kiválasztott szakember árképzésétől. Általánosan elmondható, hogy a kisebb átmérőjű lefolyók (mosdó, mosogató, összefolyó) tisztítása – 20Eft. és 40Eft. között szokott lenni. A komolyabb átmérővel rendelkező csatornaszakaszok (WC, strang vezeték, udvari alapvezeték) tisztítása – 30Eft és 100Eft között szokott lenni. Ezektől az összegektől jelentősen eltérhet a munkadíj, amennyiben kiszállási díjjal dolgozó, méteráras szakembert választ a megrendelő.

Milyen módszerekkel hárítják el a szakemberek a dugulást?
Két fő technológiát alkalmaznak a duguláselhárító szakemberek. Az egyik a csőspirálos duguláselhárítás, melyet kisebb vagy közepes csatorna átmérőknél (mosdó, mosogató, WC.) alkalmaznak a szakemberek. A másik technológia a magasnyomású csatornamosó kocsi, ezt a gerinc és alap vezetékekben fellépő dugulások elhárításnál használják.

Milyen házi módszerek vannak a dugulások megszüntetésére?
Vegyük sorra. Mosogatónál és kézmosónál a szifon leszerelésével és alapos kitisztításával kezdjük. Ha itt nem volt gond, akkor szereljük vissza, majd egy rugalmas szilikon fejű pumpával alaposan pumpáljuk át a lefolyót. amennyiben nincs változás, akkor egy flakon gél állagú lefolyótisztítót öntsünk a lefolyóba, úgy hogy minimális víz maradjon a rendszerbe, tehát a vegyszer minél közelebb kerüljön a kialakult duguláshoz. WC. vezeték dugulásának megszüntetésére csak a vödör forró víz és valami mechanikus eszköz bevetése (WC. pumpa és a MOP felmosó) marad. Ezekkel az eszközökkel tudunk a pumpálás folyamatában a WC. garatjára nyomást és vákuumot kifejteni. Lefolyótisztítóra kár költenünk, mert nem fog segíteni.

Hogyan tudom a biztosítóval kifizettetni a duguláselhárítás költségeit?
A helyzet nagyon egyszerű. Azt kell ellenőrizni a biztosítási kötvényünkben, hogy a megkötött lakásbiztosításban szerepel e duguláselhárítás vagy szennyvízbetörés opció. Azt is érdemes ellenőriznünk, hogy mekkora összeghatár lett meghatározva. Vannak biztosítók akiknél csak külön csomagban lehet megvásárolni ezt a kiegészítő biztosítást.

Minden esetben megszüntethető a dugulás bontás nélkül?
Az esetek döntő többségében a szakemberek bontás nélkül hárítják el a dugulásokat. Ritkán azonban a bontás is felmerülhet, amennyiben egyértelművé vált, hogy az érintett lefolyószakaszban olyan idegen tárgy van, mely szakszerűen eltávolíthatatlan. Ilyenek lehet a beton, tégla, csemperagasztó vagy a sérült kültéri csatornába benőtt gyökér. A másik eset, amikor a kivitelezés során olyan szűk lefolyó lett beépítve, hogy folyamatos dugulás lép fel.

Kinek a dolga fizetni a duguláselhárítás költségét egy albérletben?
Itt nincs írott szabály, minden megállapodás kérdése. Azonban egy-két szempontot érdemes figyelembe venni. Ha az albérlő beköltözésnek pillanatában, már fenn áll a dugulás, akkor egyértelműen a bérbeadót terhelik a költségek. Ha menet közben, hónapok, évek után alakul ki a dugulás a lefolyóban akkor a használót illetnék a duguláselhárítás költségei. A legjobb, ha ezt előre megbeszélik a szerződő felek. Egy példát hozva, a csőtörés, vagy áramhálózat komolyabb hibája, egyértelműen a főbérlőt terheli, míg kisebb volumenű dolgok, mint az égő cseréje vagy WC. deszka cseréje a bérlőt terheli.

Melyik lefolyótisztító a legjobb a dugulás megszüntetéséhez?
Tulajdonképen, hasonló vegyszerek kombinációjából állnak a lefolyó tisztítószerek, ez általában egy lúgos anyag, ezért nehéz eldönteni, hogy melyik a legjobb. De a tapasztalatból elmondható, hogy a folyékony halmazállapotú lefolyó tisztítószerek kevésbé hajlamosak belekötni a lefolyóba és ott még nagyobb kárt okozni.

Milyen otthoni eszközök vannak az otthoni duguláselhárításban?
Alapvetően olyanok amiket megvásárolunk. Ezek pedig lehetnek, egyszerű pár ezer forintostól a több tízezer forintosig. A legegyszerűbb eszköz egy fa nyelű, kis fejű WC. pumpa, mely nagy segítséget nyújthat a WC. csészében kialakult dugulások megszüntetésében. A másik olcsó, de hatékony eszköz egy nagyobb fejű, szilikon gumiból készült mosogató pumpa, mely jól használható a mosdó, mosogató és fürdőkád lefolyókban fellépő dugulások elhárításánál. Ezen felül a mosogató dugulásnál alkalmazhatunk még slagot is. Ha leszereltük a mosogató szifont, dugjuk be a slagot a lefolyóba és adjuk rá a nyomást, ez gyakran megoldja a dugulást. Ha van otthon nedves porszívónk (takarítógép) ezt is be tudjuk vetni a lefolyó tisztításánál. Itt a vákuum ereje lesz a segítségünkre, ami kiszippanthatja a dugulást a lefolyóból.

Mitől van folyamatos dugulás a WC. csészében?
Hosszú évek tapasztalatából kiindulva, ha nem került idegen tárgy a lefolyóba, akkor az elvízkövesedett, öreg WC. csésze lesz a ludas a folyamatos dugulásokért. De, hogyan alakul ki a vízkő? A vízkő tulajdonképpen húgykő, mely a vizelet ásványanyag tartalmából csapódik ki a fajansz falára. Megfigyelések szerint, a vízspórolás és a kevés öblítővíz mennyiség okozza ezt a jelenséget. Első sorban a „félfordítós” és a nyomógombos WC. öblítő szelepeknél lehetnek öblítővíz mennyiségi problémák. Extrém esetben 5 év alatt is, beszűkülhet egy WC belseje.

Milyen otthoni szereket használhatunk a dugulás megszüntetéséhez?
A környezetbarát szerek közül mindjárt itt van az ecet, a szóda-bikarbóna és a kóla. Igazából ennyi, ezek mennyiségére vagy keverési arányára nincs biztos recept, mindenkinek magának kell kikísérletezni a pontos arányokat. Ha komolyabb vegyszereket is bevetnénk, akkor a Nátrium-hidroxid más néven nátronlúg beszerzése jöhet szóba. A 400 grammos kiszerelés 1000ft. körül van a patikákban. Eldugult, mosdók és kádak, lefolyóinak tisztításánál használhatjuk. Nagyon óvatosan bánjunk vele, mert erősen maró (fehérjeroncsoló) vegyületről van szó. A büdös, maró gázok miatt fontos a szellőztetés is!

Mitől van csatornaszag és büdös a fürdőszobában?
A kellemetlen csatornaszag gyakori okai a következők lehetnek. Sérült vagy tömítetlen lefolyószakaszok, leggyakrabban a WC. csésze ültetőguminál alakul ki vagy olyan függőleges csőszakaszoknál, ahol a tömítetlenség nem jár jelentős vízfolyással és így nem látványos. Több szintes ingatlanoknál a strangszellőző hiánya is nagy gondot tud jelenteni, mert vákuum alakulhat ki a lefolyórendszerbe egy-egy WC. lehúzásakor, ilyenkor a lezúduló víz kirántja a bűzelzáró idomokból a vizet, és megszűnik a bűzelzárás. Dugulás esetén csak ritkán van büdös, mert a kialakult eltömődés miatt csatorna nem bűzt árasztani.

Mit lehet tenni, ha valamelyik családtagomat becsapták a duguláselhárítók?
Az irreálisan magas (több százezres) munkadíj alkalmazását csak akkor tudják alkalmazni a szélhámosok „szakemberek”, ha tapasztalatlan, naiv megrendelővel találkoznak. Az áldozatok leggyakrabban az idős emberek és a hölgyek köréből kerülnek ki. Jogorvoslatra csak akkor kerülhet sor, ha van valami írásos dokumentum az elvégzett munkáról (számla, megrendelés, teljesítési igazolás, fizetést igazoló dokumentum, stb.) Mivel sajnos a szolgáltatások árképzése szabad áras, így csak erkölcsi alapon támadható meg az irreális munkadíj összege. Ennek fóruma lehet, a versenyhivatal, kamara, bíróság, rendőrség. Amennyiben a „vállalkozó” nem adott számlát és egyéb dokumentumunk sincs a fizetésről, akkor elég reménytelen az ügy.

Nem tudom, hogy merre megy a csatorna az udvaron, hogyan lehet megállapítani az irányát?
A csatorna nyomvonalának feltérképezése egy profi vízvezeték szerelő számára nem jelent kihívást. Ha az adott szakember rendelkezik csatorna nyomvonal meghatározó műszerrel, ez hamar menni fog. Egy fontos feltétel azonban van, az érintett csatornaszakasz átjárható legyen, hogy a nyomvonal meghatározó eszközt (jeladó fejet) be tudja vezetni. A tiszta csatornában a jeladót behelyezi a szakember és tolja előre, majd a vevőegységgel kíséri a talajon szinten. A jeladó jeleket bocsájt ki,, amit a jel fogó vesz. Ilyenkor, krétával vagy festékkel történik a csatorna irány jelölés a talajon. Ha a csatorna el van dugulva, akkor át kell először mosatni.

A WC. dugulást házilag, hogyan tudom megszüntetni?
Két módszer is tudunk alkalmazni. Az egyik a kis fejű, fanyelű WC. pumpa, a másik a kerek fejű rongybol készült felmosó mop. Mind két eszköz alkalmazásánál egyforma a technika. Nyomjuk le a WC. csésze aljába, majd dinamikus pumpálással, próbáljuk elhárítani a dugulást. Amennyiben, csak túl sok WC. papír vagy ételmaradék okozta a dugulást, akkor sikeresek leszünk. Ha tárgy került a csészébe akkor nem, mert ez megszorult a csésze belsejébe.

Általában mennyi ideig tart egy duguláselhárítás?
Az egyszerűbb feladatok megoldása, úgy mint mosogató vagy padlóösszefolyó duguláselhárítás nem több mint fél óra, mindennel együtt. A WC. vezeték duguláselhárítása azonban 1-2 óra is lehet, (a W. csésze, tartály, tömítő alkatrészek) szakszerű leszerelése és visszaszerelése miatt.

Létezik valami oktató videó a házi duguláselhárításról?
Igen, a You Tube videó megosztó csatornán rengeteg oktató videó látható, a különböző dugulások megszüntetéséről. Van amelyiket szakember készített, ahol profi gépek bevetése is látható. És léteznek házi praktikákat bemutató videók is amiket felhasználók töltöttek fel.  You Tube videók

Duguláselhárítás – Gyakori kérdések és válaszok a szakembertől.

5/5 - (3 votes)
A duguláselhárítás telefonszáma