Duguláselhárítás – Gyakori kérdések

A duguláselhárítás telefonszáma

Tisztelt Látogató, ebben a bejegyzésben egy átfogó összefoglalót lehet olvasni a Kérdések kategória bejegyzéseiből. Most vegyük sorba, hogy milyen kérdések merülhetnek fel leggyakrabban a felhasználók részéről a lefolyótisztítás és duguláselhárítás témakörében. A kérdésekre adott válaszok, csak a leggyakrabban előforduló okokat és leírásokat tartalmazzák. Ritkán, a felsorolástól eltérő válaszok is lehetségesek. Gyakori kérdések a megrendelőktől és válaszok a szakembertől.

Mitől alakulnak ki a dugulások?

A túlságosan vékony, alulméretezett keresztmetszetű lefolyócsövek. Rendkívül hosszú csatornaszakaszok. Rossz lejtési szög a lefolyórendszerben. Túl sok könyök a csatornarendszerben. Túlzott mosogatószer felhasználás. Víznyomási problémák. Kevés meleg víz felhasználás. Gondatlanság, idegen anyagok bekerülése a lefolyóhálózatba.

Mennyibe szokott kerülni egy duguláselhárítás?

Ez két tényezőtől függ, egyrészt a dugulás fajtájától, másrészt a kiválasztott szakember árképzésétől. Általánosan elmondható, hogy a kisebb átmérőjű lefolyók (mosdó, mosogató, összefolyó) tisztítása – 20Eft. és 40Eft. között szokott lenni. A komolyabb átmérővel rendelkező csatornaszakaszok (WC, strang vezeték, udvari alapvezeték) tisztítása – 30Eft és 100Eft között szokott lenni. Ezektől az összegektől jelentősen eltérhet a munkadíj, amennyiben kiszállási díjjal dolgozó, méteráras szakembert választ a megrendelő.

Milyen módszerekkel hárítják el a szakemberek a dugulást?

Két fő technológiát alkalmaznak a duguláselhárító szakemberek. Az egyik a csőspirálos duguláselhárítás, melyet kisebb vagy közepes csatorna átmérőknél (mosdó, mosogató, WC.) alkalmaznak a szakemberek. A másik technológia a magasnyomású csatornamosó kocsi, ezt a gerinc és alap vezetékekben fellépő dugulások elhárításnál használják.

Milyen házi módszerek vannak a dugulások megszüntetésére?

Vegyük sorra. Mosogatónál és kézmosónál a szifon leszerelésével és alapos kitisztításával kezdjük. Ha itt nem volt gond, akkor szereljük vissza, majd egy rugalmas szilikon fejű pumpával alaposan pumpáljuk át a lefolyót. amennyiben nincs változás, akkor egy flakon gél állagú lefolyótisztítót öntsünk a lefolyóba, úgy hogy minimális víz maradjon a rendszerbe, tehát a vegyszer minél közelebb kerüljön a kialakult duguláshoz. WC. vezeték dugulásának megszüntetésére csak a vödör forró víz és valami mechanikus eszköz bevetése (WC. pumpa és a MOP felmosó) marad. Ezekkel az eszközökkel tudunk a pumpálás folyamatában a WC. garatjára nyomást és vákuumot kifejteni. Lefolyótisztítóra kár költenünk, mert nem fog segíteni.

Hogyan fizet a biztosító a duguláselhárításra?

A helyzet nagyon egyszerű. Azt kell ellenőrizni a biztosítási kötvényünkben, hogy a megkötött lakásbiztosításban szerepel e duguláselhárítás vagy szennyvízbetörés opció. Azt is érdemes ellenőriznünk, hogy mekkora összeghatár lett meghatározva. Vannak biztosítók akiknél csak külön csomagban lehet megvásárolni ezt a kiegészítő biztosítást.

Minden esetben megszüntethető a dugulás bontás nélkül?

Az esetek döntő többségében a szakemberek bontás nélkül hárítják el a dugulásokat. Ritkán azonban a bontás is felmerülhet, amennyiben egyértelművé vált, hogy az érintett lefolyószakaszban olyan idegen tárgy van, mely szakszerűen eltávolíthatatlan. Ilyenek lehet a beton, tégla, csemperagasztó vagy a sérült kültéri csatornába benőtt gyökér. A másik eset, amikor a kivitelezés során olyan szűk lefolyó lett beépítve, hogy folyamatos dugulás lép fel.

Kinek a dolga fizetni a duguláselhárítás költségét egy albérletben?

Itt nincs írott szabály, minden megállapodás kérdése. Azonban egy-két szempontot érdemes figyelembe venni. Ha az albérlő beköltözésnek pillanatában, már fenn áll a dugulás, akkor egyértelműen a bérbeadót terhelik a költségek. Ha menet közben, hónapok, évek után alakul ki a dugulás a lefolyóban akkor a használót illetnék a duguláselhárítás költségei. A legjobb, ha ezt előre megbeszélik a szerződő felek. Egy példát hozva, a csőtörés, vagy áramhálózat komolyabb hibája, egyértelműen a főbérlőt terheli, míg kisebb volumenű dolgok, mint az égő cseréje vagy WC. deszka cseréje a bérlőt terheli.

Melyik lefolyótisztító a legjobb a dugulás megszüntetéséhez?

Tulajdonképen, hasonló vegyszerek kombinációjából állnak a lefolyó tisztítószerek, ez általában egy lúgos anyag, ezért nehéz eldönteni, hogy melyik a legjobb. De a tapasztalatból elmondható, hogy a folyékony halmazállapotú lefolyó tisztítószerek kevésbé hajlamosak belekötni a lefolyóba és ott még nagyobb kárt okozni.

Milyen otthoni eszközök vannak az otthoni duguláselhárításban?

Alapvetően olyanok amiket megvásárolunk. Ezek pedig lehetnek, egyszerű pár ezer forintostól a több tízezer forintosig. A legegyszerűbb eszköz egy fa nyelű, kis fejű WC. pumpa, mely nagy segítséget nyújthat a WC. csészében kialakult dugulások megszüntetésében. A másik olcsó, de hatékony eszköz egy nagyobb fejű, szilikon gumiból készült mosogató pumpa, mely jól használható a mosdó, mosogató és fürdőkád lefolyókban fellépő dugulások elhárításánál. Ezen felül a mosogató dugulásnál alkalmazhatunk még slagot is. Ha leszereltük a mosogató szifont, dugjuk be a slagot a lefolyóba és adjuk rá a nyomást, ez gyakran megoldja a dugulást. Ha van otthon nedves porszívónk (takarítógép) ezt is be tudjuk vetni a lefolyó tisztításánál. Itt a vákuum ereje lesz a segítségünkre, ami kiszippanthatja a dugulást a lefolyóból.

Mitől van folyamatos dugulás a WC. csészében?

Hosszú évek tapasztalatából kiindulva, ha nem került idegen tárgy a lefolyóba, akkor az elvízkövesedett, öreg WC. csésze lesz a ludas a folyamatos dugulásokért. De, hogyan alakul ki a vízkő? A vízkő tulajdonképpen húgykő, mely a vizelet ásványanyag tartalmából csapódik ki a fajansz falára. Megfigyelések szerint, a vízspórolás és a kevés öblítővíz mennyiség okozza ezt a jelenséget. Első sorban a „félfordítós” és a nyomógombos WC. öblítő szelepeknél lehetnek öblítővíz mennyiségi problémák. Extrém esetben 5 év alatt is, beszűkülhet egy WC belseje.

Milyen gyakran kell duguláselhárítást végezni ?

Alap esetben csak akkor, ha eldugult a lefolyó, de fejlett országokban, prevenciós célzattal 1-2 évente ki szokták hívni a duguláselhárító szakembert és átspiráloztatják, átmosatják a nagyobb rendszereket.  Ez főleg a folyamatos műszakban üzemelő egészségügyi,  termelő, kereskedelmi és szolgáltató objektumokra jellemző. (egészségügy,  élelmiszeripar, vendéglátás, stb.) A duguláselhárítás gyakorisága nagyban függ az ingatlan (ház, lakás vagy üzlet, termelő egység) konkrét körülményeitől és az ottani használati szokásoktól. Általánosságban elmondható, hogy a duguláselhárításnak nincs szigorúan meghatározott időintervallum, de olyan helyen ahol létszükséglet a lefolyórendszer tökéletes állapot ott bizony karbantartó jelleggel ki szokták hívni a duguláselhárító szakembereket a csatornahálózatot átmosni vagy megspirálozni.

Vizsgáljuk meg a megelőzés lehetőségeit

  1. Szűrők és szűrőkosarak használata: Használjon szűrőket és szűrőkosarakat a lefolyókban, hogy megakadályozza a haj, szőr és nagyobb ételmaradékok és egyéb anyagok lefolyókba jutását.
  2. Olajok és zsírok kezelése: Kerülje az olajat és zsírokat a lefolyókba önteni. Azok lehűlve biztosan megszilárdulhatnak, és dugulást okozhatnak. A szírlerakódásokat még a duguláselhárító szakembereknek is nehéz eltávolítani.
  3. Hajak eltávolítása: Ha hajhullás problémája van, vagy állatokat fürdet a kádban, akkor feltétlen használjon hajszűrőt a zuhanyzóban és a fürdőkádban, hogy a haj ne juthasson le a lefolyóba.
  4. Figyeljünk a WC. lefolyóra: Ne dobjon bele olyan dolgokat a WC-be, amelyek nem oldódnak fel könnyen, és könnyen okozhatnak dugulást. Kivált képen a nedves törlőre, pelenkára, tamponra.
  5. Rendszeres tisztítás: Időnként használjon lefolyótisztító szereket vagy természetes tisztítókat a lefolyók tisztán tartására.
  6. Szakemberek hívása: Ha a lefolyóban rendszeresen problémák merülnek fel, érdemes szakembert duguláselhárító szakembert hívni duguláselhárításra. A jó szakembernek csatornakamerája is van, amivel felderítheti a visszatérő dugulások okát.

Az időszakos karbantartása jelentősége

Amennyiben lefolyórendszer időszakos karbantartása megtörténik, abban az esetben nem szükséges a lefolyó  rendszeren duguláselhárítását végezni. Lakóingatlanokban az időszakos karbantartást házilag is el lehet végezi. A szifonok, szűrők összefolyók, aknák karbantartása általában a tulajdonos feladat. A gépi duguláselhárítási csak a problémás lefolyórendszerek esetében indokolt.

A duguláselhárítás gyakoriságát több dolog is befolyásolhatja. Az egyik a csatornahálózat terhelésének mértéke a másik tényező a és a terhelés fajtája. Tehát például az ingatlan lakóinak száma, valamint a  főzés, fürdés és WC. használati szokások nagyban befolyásolhatják a lefolyórendszer állapotát.

Ipari tevékenységet folytató üzletek, üzemek esetében olyan terhelésnek van kitéve a csatorna hálózat, hogy itt viszont már sokkal sűrűbben kell a megelőző karbantartást és a gépi duguláselhárítást is végezni.  Egy vendéglátó egységben vagy húsüzembe, akár éves szinten is  érdemes a karbantartó duguláselhárítást  elvégezni.

 

Milyen otthoni szereket használhatunk a dugulás megszüntetéséhez?

A környezetbarát szerek közül mindjárt itt van az ecet, a szóda-bikarbóna és a kóla. Igazából ennyi, ezek mennyiségére vagy keverési arányára nincs biztos recept, mindenkinek magának kell kikísérletezni a pontos arányokat. Ha komolyabb vegyszereket is bevetnénk, akkor a Nátrium-hidroxid más néven nátronlúg beszerzése jöhet szóba. A 400 grammos kiszerelés 1000ft. körül van a patikákban. Eldugult, mosdók és kádak, lefolyóinak tisztításánál használhatjuk. Nagyon óvatosan bánjunk vele, mert erősen maró (fehérjeroncsoló) vegyületről van szó. A büdös, maró gázok miatt fontos a szellőztetés is!

Mitől van csatornaszag és büdös a fürdőszobában?

A kellemetlen csatornaszag gyakori okai a következők lehetnek. Sérült vagy tömítetlen lefolyószakaszok, leggyakrabban a WC. csésze ültetőguminál alakul ki vagy olyan függőleges csőszakaszoknál, ahol a tömítetlenség nem jár jelentős vízfolyással és így nem látványos. Több szintes ingatlanoknál a strangszellőző hiánya is nagy gondot tud jelenteni, mert vákuum alakulhat ki a lefolyórendszerbe egy-egy WC. lehúzásakor, ilyenkor a lezúduló víz kirántja a bűzelzáró idomokból a vizet, és megszűnik a bűzelzárás. Dugulás esetén csak ritkán van büdös, mert a kialakult eltömődés miatt csatorna nem bűzt árasztani.

Mit lehet tenni, ha valamelyik családtagomat becsapták a duguláselhárítók?

Az irreálisan magas (több százezres) munkadíj alkalmazását csak akkor tudják alkalmazni a szélhámosok „szakemberek”, ha tapasztalatlan, naiv megrendelővel találkoznak. Az áldozatok leggyakrabban az idős emberek és a hölgyek köréből kerülnek ki. Jogorvoslatra csak akkor kerülhet sor, ha van valami írásos dokumentum az elvégzett munkáról (számla, megrendelés, teljesítési igazolás, fizetést igazoló dokumentum, stb.) Mivel sajnos a szolgáltatások árképzése szabad áras, így csak erkölcsi alapon támadható meg az irreális munkadíj összege. Ennek fóruma lehet, a versenyhivatal, kamara, bíróság, rendőrség. Amennyiben a „vállalkozó” nem adott számlát és egyéb dokumentumunk sincs a fizetésről, akkor elég reménytelen az ügy.

Merre megy a csatorna az udvaron, hogyan lehet megállapítani az irányát?

A csatorna nyomvonalának feltérképezése egy profi vízvezeték szerelő számára nem jelent kihívást. Ha az adott szakember rendelkezik csatorna nyomvonal meghatározó műszerrel, ez hamar menni fog. Egy fontos feltétel azonban van, az érintett csatornaszakasz átjárható legyen, hogy a nyomvonal meghatározó eszközt (jeladó fejet) be tudja vezetni. A tiszta csatornában a jeladót behelyezi a szakember és tolja előre, majd a vevőegységgel kíséri a talajon szinten. A jeladó jeleket bocsájt ki,, amit a jel fogó vesz. Ilyenkor, krétával vagy festékkel történik a csatorna irány jelölés a talajon. Ha a csatorna el van dugulva, akkor át kell először mosatni.

A WC. dugulást házilag, hogyan tudom megszüntetni?

Két módszer is tudunk alkalmazni. Az egyik a kis fejű, fanyelű WC. pumpa, a másik a kerek fejű rongybol készült felmosó mop. Mind két eszköz alkalmazásánál egyforma a technika. Nyomjuk le a WC. csésze aljába, majd dinamikus pumpálással, próbáljuk elhárítani a dugulást. Amennyiben, csak túl sok WC. papír vagy ételmaradék okozta a dugulást, akkor sikeresek leszünk. Ha tárgy került a csészébe akkor nem, mert ez megszorult a csésze belsejébe.

Hogyan  tisztítható az eldugult fürdőkád, ha be van építve ?

Szívó-nyomó pumpával megindítható a dugulás. Vagy szerencsés esetbe a kézmosóval egy rendszerre van kötve és a kézmosó vezetékén át tisztítható. Ha nem akkor sajnos, a kád oldala kibontásra kerül és az itt feltárt lefolyóvezetéken, keresztül kerül kitisztításra a rendszer.

A begyökeresedett csatorna hogyan tisztítható ?

A már koros udvari lefolyóvezetékek, még eternitből vagy betonból készültek. Az eltelt évtizedek során a csőkötések, toldások vagy maga az egész cső elfáradt és repedezetté porózussá válik.  A fák gyökérzetének ideális táptalaj a csőből szivárgó kommunális folyadék és ehhez hozzá is akar férni, ezért körbe növi,  sőt szélsőséges esetbe összeroppantja a csövet  a gyökérzet. Különösen az örökzöld félék a veszélyesek.  Maga a tisztítás is nehéz ügy, itt már komoly eszközökre van szükség: gyökérvágó fejek, láncos fejek, nagynyomású mosatás és végül nagynyomású gyökérvágó fejekre. És mindezzel együtt, csak tűzoltás történik, ami ideig óráig lesz jó. A sérült csőhálózaton keresztül a gyökerek újra-és újra be fognak nőni. Hosszú távon minden képen indokolt a cső cser.

Mit lát a csatorna kamera az eldugult csőben ?

Az eldugul, trutymós csőben semmit ! Csak a kitisztított, átmosatott csőben derül fény a dugulást kiváltó csatornahibákra. Melyek lehetnek, törések, gyökérbenövések, idegen tárgy, stb.

Általában mennyi ideig tart egy duguláselhárítás?

Az egyszerűbb feladatok megoldása, úgy mint mosogató vagy padlóösszefolyó duguláselhárítás nem több mint fél óra, mindennel együtt. A WC. vezeték duguláselhárítása azonban 1-2 óra is lehet, (a W. csésze, tartály, tömítő alkatrészek) szakszerű leszerelése és visszaszerelése miatt. Minden probléma más időintervallum alatt oldható meg, de elmondható, hogy egy jó képzett szakember, korszerű felszerelés birtokában nagyon gyorsan, akár fél órán belül megbirkózik egy konyhai, vagy fürdőszobai dugulással. A kültéri dugulások (aknák,  csapadékvíz elvezetők,  gyökérbenövések) azonban több emberes feladatok is lehetnek és sokkal nagyobb előkészületet igénylő feladatok, így több órát is igényelhetnek.

Létezik valami oktató videó a házi duguláselhárításról?

Igen, a You Tube videó megosztó csatornán rengeteg oktató videó látható, a különböző dugulások megszüntetéséről. Van amelyiket szakember készített, ahol profi gépek bevetése is látható. És léteznek házi praktikákat bemutató videók is amiket felhasználók töltöttek fel.  You Tube videók

 

 

5/5 - (4 votes)