A dugulások okai a lefolyóban

A duguláselhárítás telefonszáma

Ebben a hosszabb bejegyzésben a dugulások okairól olvashatunk. Megismerhetjük azokat az emberi tényezőket, amik a lefolyó dugulás kialakulásához vezetnek, valamint azokat az épületgépészeti hiányosságokat és hibákat is kitárgyaljuk amik közvetett vagy közvetlen módon lesznek okozói egy jövőbeli csatorna dugulásnak.  A bejegyzésben olvashatunk a lassan kialakuló dugulások okairól, ezen kívül a gyorsan gyorsan kialakuló dugulások okait is megbeszéljük. Általában a duguláselhárító szakembert egy lassan kialakult duguláshoz szokták kihívni.

Milyen tényezők okozzák a dugulásokat?

Szerkezeti problémák, mint a dugulások okai

Itt csak röviden sorolunk fel párat azokból a kivitelezési problémákból, amik nagyon hamar duguláshoz fognak vezetni. Első helyen állnak a lefolyórendszer méretezési problémái, úgy mint a  túl hosszú szakasz, csekély keresztmetszet, sok idom, rossz lejtés. A másik probléma lehet a szifonok és bűz elzárok hibás beépítése. Ezen kívül a karbantartási pontok elhagyása, az udvaron vagy a pincében.

Emberi tényezők, mint a dugulások okai

A dugulásért legtöbb esetben nem a rosszul felépített rendszer a felelős, hanem sokkal inkább saját magunk, a figyelmetlenségünk. A dugulás okai leginkább az ételmaradékok és a zsírok lejutása a vezetékhálózatba. Fontos viszont tudni, hogy némely olyan dolog is közrejátszik a dugulás kialakulásánál, amiről azt gondolnánk, hogy pont a dugulás megelőzését szolgálja. Ilyen lehet a mosogatószer is. Ez persze nem is lenne akkora gond, viszont épp ilyenkor szoktak még több nagy koncentrációjú, sűrű folyékony anyagot a lefolyóba önteni, ami viszont a fizikai szennyeződéseket összetapasztja, és ez vezet végül duguláshoz.

A gond ott kezdődik, hogy a felhasználási javaslatot legtöbbünk nem is olvassa el, ahol pedig legtöbbször egyértelműen feltünteti a gyártó a felhasználási javaslatot, illetve azon belül a javasolt hígítási arányt. A kozmetikai szerekre úgy, mint a tusfürdők, samponok ugyanez érvényes, hiszen hasonlóan viselkednek az említett mosogatószerhez. Ezek a szerek a hajjal összeállva bizony dugulás-elhárítással járó kiadásokat okozhatnak a figyelmetlen felhasználók számára. Összességében tehát a dugulás okai a lefolyóba bekerülő ételmaradékok, zsírok, valamint fizikai szennyeződések, melyeket kis odafigyeléssel ki lehet kerülni.

Korosabb ingatlanok kültéri lefolyóvezetéke is el tud dugulni, bármennyire is vigyázunk rá. Az eternitből és betonból készült csatorna csövek tokozásai megrepedezhetnek és csatorna hálózat közelébe ültetett fák gyökerei bele nőhetnek a rendszerbe. Ez egyaránt érintheti a kommunális szennyvíz hálózatokat és a csapadék elvezető rendszereket.

Dugulások okai

A dugulás okai a mosogatónál

1. Rossz mosogató szer alkalmazása
Itt legtöbbször az alacsony zsíroldóképességgel rendelkező mosogatószerekre kell gondolni. Java részt ezek a balzsamos kézkímélő típusok azok amik leginkább lerakódásokat fognak képezni a mosogató szifonban és lefolyórendszerben. Ha tanácsot adhatunk az ideális mosogatószer kiválasztásában, akkor kerüljük a fehér, balzsamosakat, inkább az átlátszó (sárga) színű hígabb fajtákat keressük. Háziasszonyok még ezeket is hígítan szokták (1/3 arányban) és így is kiváló a zsíroldó hatásuk. Amit érdemes beszereznünk: az egy jó minőségű pumpa. Ezt tudjuk használni a fürdőkádnál a mosogatónál, a zuhanytálcánál és a mosdónál is. Jellemzői: puha szilikon gumi az anyaga és tisztítható műanyag a nyele.

2. A mosogató gép helytelen használata
Igen, bármilyen hihetetlen, de a nem helyesen használt mosogató gép jelentősen hozzájárul a mosogató vezetékében keletkező dugulás kialakulásához. Itt több probléma is lehet. Először is az energia takarékosság jegyében egyre kevesebb vízzel (8-10 liter) mosogatnak egy teljes töltetet a legtakarékosabb mosogató gépek. Amennyiben nem elég magas a mosogatógép vízhőmérséklete hosszútávon ez is probléma forrása lehet. Ne akarjuk mindig a legalacsonyabb (ECO) fokozatban használni. Hetente legalább egyszer járassuk meg a gépet a legmagasabb hőfokon.

3. Rossz lefolyórendszer méretezés
Sajnos ez a leggyakoribb probléma, hogy rosszul lett méretezve a konyhai lefolyórendszer és ezzel nem csak csak a régi ingatlanoknál találkozhatunk, hanem a vadonat új társasházakban is. Mik a legfőbb méretezési és kivitelezési problémák: szabványtó eltérő csatorna lejtés, túl magas a fali csatorna kiállás, túlságosan vékony lefolyócső, rengeteg könyök, nagyon hosszú lefolyó szakasz.

4. Mosogató szűrő indokolatlan használata
Ne használjunk semmiféle utólagos műanyag vagy fém szűrőt a mosogatóban, mert nagyon jelentősen lecsökkenti a víz áramlását és lefolyórendszerünk valamint a mosogatószifonunk öntisztító képességét.

5. A rossz mosogató tálca
Itt a legfontosabb hiba a túlfolyó hiánya. Ez azért nagy hiba mert, ha nincs túlfolyó akkor a vízleeresztésnél vákuum fog kialakulni, ami lassítja a tökéletes vízáramlást. Ezt a hiányosságot csak mosogató tálca cserével vagy utólagos légbeszívó szelep beépítésével tudjuk kiküszöbölni.

6. A mosogatógép tabletta használata
Nagyon praktikus és egyszerű meg minden, de alacsony hőfokon történő használat melett lerakódásokat fog okozni a mosogató szifonban és a lefolyó rendszerben is. Ezért inkább javasolt a tabletta helyett a gépi folyékony mosószer alkalmazása.

7. A rossz szifon kiképzés
Igen van ilyen, több fajta is. Márkákat direkt nem sorolok fel, de több gond is van a kereskedelmi forgalomban kapható szifonok egy részével. Például: az átmérő egyes helyeken túl keskeny, a szifon belső kialakítás rossz, mert torlódás léphet fel, sorjás kivitelezés, a flexibilis rész túl hosszú. Igen sokszor ezek az apróságok is számíthatnak.

8. Az emberi tényezők
Ételmaradékok, zsírok, olajok és minden egyéb ami nem való a konyhai lefolyóba.

Dugulás a WC.-ben

Dugulás okai WC. csészében

1. Hibás a WC. tartály
Az első, legyen mindjárt a WC. tartály hibája vagy hiánya. A 80-as évektől kezdve, sokan lecserélték a normál WC. tartályt víztakarékosra vagy rosszabbik esetben félfordítós öblítő szelepre vagy Schell öblítő szelepre. Az alkalmazott WC. öblítő szelepek csak akkor látják el tökéletesen a funkciójukat, ha megfelelően be vannak állítva és rendelkezésre áll a megfelelő víznyomás is. Amennyiben ne elégséges a víznyomás vagy nagyon rövid ideig történik az öblítés akkor nem tud távozni a szennyeződés a WC. csészéből.

2. Elégtelen víznyomás a WC. tartályban
Szélsőséges esetben, csak csepeg a víz a tartályba és rengeteg idő kell ahhoz, hogy szabályosan megteljen a WC. tartály. A szabványos öblítővíz mennyiség általában 6-10 liter között mozog. Ez a víz mennyiség kell ahhoz, hogy megvalósuljon a tökéletes öblítés.

3. Alacsony vízszint a WC. tartályban
Ha a WC-tartályban a vízszint (öblítővíz mennyiség) nem megfelelő, akkor a WC-öblítés nem lesz hatékony, és a csészében vagy a lefolyórendszerben maradhatnak szennyeződések, ami duguláshoz vezethet.

4. Hibás öblítőszelep
Gyakori, hogy a WC-tartályból folyamatosa szivárognak a víz a WC. csészébe Ilyenkor a tartály nem tud feltölteni a megfelelő szintre, így az WC. öblítés nem lesz hatékony. Ha ezzel nem foglalkozunk, akkor rengeteg vizet pazarlunk el, a vízkövesedés is kialakul és az öblítés is elégtelen lesz.

5. A vízkő és húgykő kialakulása
A vízkő tulajdonképpen húgykő, mely a vizelet ásványanyag tartalmából csapódik ki a fajansz és a lefolyórendszer falára. Megfigyelések szerint, a vízspórolás és a kevés öblítővíz mennyiség okozza ezt a jelenséget. Első sorban a félfordítós és a nyomógombos WC. öblítő szelepeknél lehetnek öblítővíz mennyiségi problémák. Extrém esetben 5 év alatt is, beszűkülhet egy WC belseje. Tehát láthatjuk, hogy a WC-tartály hibák és vízöblítési problémák közvetett módon is befolyásolhatják a WC. lefolyórendszerét, ami dugulást eredményezhet. Ha nem foglalkozunk vele, akkor gyakori esemény lesz az otthonunkban a duguláselhárítás és csatorna tisztítás.

6. Lejtési hibák a csatorna rendszerben
Dugulásokat okozhatnak a legtipikusabb csatornarendszer hibák, például a lejtés tekintetében, melynek sem túl kicsinek, sem túl nagynak nem szabad lenni, hiszen mindkét esetben akadályba ütközhet a víz megfelelő áramlása.

7. Emberi tényezők
Nem kell sokat beszélni róla, minden olyan dolog ami ami nem a WC. csészébe való.

Ezen kívül a különböző lefolyóelemek sérülése és hibás beépítése is nagyban hozzájárulhatnak a dugulás kialakulásához. Ám a mindennapos használat is nagyon megterheli a lefolyókat a konyhában és a fürdőszobában, rengeteg olyan szennyeződés kerülhet beléjük, ami később részlegesen vagy akár teljesen elzárja a víz útját.

Összefoglalva a dugulások okait

 

Fotók – komolyabb dugulásokról

Tisztelt Látogató

Amennyiben profi duguláselhárító szakemberre lenne szüksége, akkor keresse bizalommal felkészült csapatunkat. Minden egy helyen: csatornatisztítás duguláselhárítás, csatornás kamerázás, womás duguláselhárítás, helymeghatározás, vízvezeték szerelés, csatorna építés és javítás. 25 év tapasztalat a Budapesti lakosok szolgálatában. amennyiben Ön Pest megyében lakik, akkor is rövid időn belül segítenek szakembereink. Duguláselhárítás Budapest – 30 nap garanciával. Ügyfélszolgálatos kollégánk a hét minden napján rendelkezésre áll. Budapesti duguláselhárító csapatunk pontos megjelenéssel tiszta munkavégzéssel és korrekt árakkal áll rendelkezésre a hét minden napján.

5/5 - (2 votes)