Zuhanytálca és épített zuhany duguláselhárítás

A duguláselhárítás telefonszáma

A zuhanyzóban kialakult dugulások az egyik leggyakoribb dugulás fajta. Rendkívül kellemetlen, amikor ott állunk a vízben a tusolás befejeztével és nem megy le a víz. Túl azon, hogy nem túl gusztusos a bokáig érő vízben állva zuhanyozni, még az is megtörténhet, hogy kifolyik a fürdőszobába a víz és még takaríthatunk is. Másik tényező lehet a lefolyóban felhalmozódott lerakódások kellemetlen szagokat is áraszthatnak. Ebben a hosszabb szakmai cikkben minden olyan fontos dologra kitérünk ami a zuhany dugulás kialakulásával és a tisztítási lehetőségekkel kapcsolatos.

Épített zuhany

Melyik a jobb, az épített zuhany vagy a zuhanykabin?

Kezdjük az épített zuhannyal. Általában ott szokták telepíteni, ahol megoldható a lefolyórendszer aljzaba vagy a födémbe való beépítése. Igaz, hogy az épített zuhany, drágább, de ha jól van kivitelezve (tökéletes szigetelések) egy életre szól. A zuhanytálcás (zuhanykabin) megoldás a gyorsabban telpíthető és olcsóbb megoldás. A lefolyó tisztításának lehetőségeit vizsgálva az épített zuhany a győztes, mivel ennek lefolyórendszere könnynen tisztítható gépekkel és házilag is.

Mitől dugul el az épített zuhany?

Első sorban a sok hajtól, sampontól, tusfürdőtől, homoktól, ruhafoszlánytól, szőrszálaktól, hajtól, bőrdarabokról. Azután ott van az a probléma is, ha egy közös lefolyó vezetékre van kötve a konyhai mosogató lefolyó vezetéke és zuhany tálca lefolyó vezetéke. Ebben az esetben a közös lefolyó vezetékbe a konyhai zsiradékok találkoznak a zuhanytálcába belekerülő hajszálakkal. Az ilyen típusú lefolyórendszer esetén sokkal hamarabb lesz dugulás. A zuhanytálca összefolyó tisztítása lehet egyszerű és lehet bonyolult is.

Épített zuhany lefolyó

Hogyan tisztítható házilag az eldugult zuhany lefolyó?

1. Zuhany dugulás megszüntetése otthoni szerekkel
Nagyon sok lehetőségünk nincs. Először, minden alkatrész szereljünk ki a zuhany lefolyó részéből. Ez a zuhanytálcára és az épített zuhany összefolyójára is vonatkozik. Próbálkozzunk a szódabikarbóna és ecet elegyével. 2 kanál szódabikarbóna és 2 deci ecettel próbálkozunk. Megpróbálhatjuk még a kólát is, de ez csak kisebb lerakódásokat képes feloldani. Mást felesleges beleönteni, mert nem fognak segíteni.

2. Bolti lefolyótisztító szerek használata
Ami gyakran segít az eldugult zuhany lefolyó kitisztításában az a nátrium-hidroxid. Ez egy nagyon erős lúgos kémhatású maró vegyszer. Pár kanál elég a zuhanytálca összefolyóba, majd öntsük fel vízzel. A maró hatás most fog érvényesülni, erős pezsgés következik és nagyon büdös gázok fognak felszabadulni. A mennyiben nem akarunk ilyen erős vegyi anyagot alkalmazni, akkor a hígított bolti lefolyótisztítókat is használhatjuk. A folyékony állagúakat használjuk. Feltétlen szellőztessünk és használjunk gumikesztyűt.

3. Zuhany lefolyó tisztítása csőgörénnyel
A kereskedelemben kapható csőgörényekkel csak óvatosan járjunk el! Épített zuhanyzónál, ahol fix csövek vannak a födémszerkezetben vagy az aljzatbetonban, ott bátran kísérletezhetünk a padlóösszefolyón keresztül történő tisztítással is. Amennyiben viszont, akril zuhanytálcánk van, ott ne használjuk a csőgörényt, mert biztos, hogy vékony falú flexibilis lefolyócsőövet megsértjük.

4. Használjunk pumpát
Ha a pumpás módszert megpróbálnánk akkor úgy járjunk el, hogy töltsük fel a zuhanytálcát forró vízzel, majd egy puha fejű pumpával óvatosan kezdjük el pumpálni a lefolyót, de csak óvatosan. Épített zuhanynál nem kell óvatoskodni.  Akriltálcánál viszont csak finoman! Ha nem merünk tovább kísérletezni, akkor tanácsadásért keresse a duguláselhárító szakembereinket itt: Duguláselhárítás Budapesten.

5. Használjunk a zuhanycsövet
Természetesen, itt is érdemes az alkatrészektől megszabadítani a zuhany lefolyórendszerét. Most vessük be a zuhany csövét, feltéve, ha élér a lefolyóig. Szereljük le a tusolófejet. Vezessük a lefolyóba a zuhanycsövet, majd adjuk rá maximális víz nyomást, hátha kimossa az eltömődést.

Beépített zuhany lefolyó

Hogyan tisztítják a szakemberek az eldugult zuhany lefolyót?

Akril tálca dugulás esetén a hajfogó kosár eltávolítása után a szívó-nyomó vákuumpumpát alkalmazzák, a duguláselhárító gépet nem lehet használni a flexibilis lefolyócső sérülés veszély miatt. Épített zuhany esetén a duguláselhárító gép használata a jó megoldás. Ilyenkor a bűzelzáró szétszedése után már szabaddá válik a fix, betonba épített lefolyó és gyorsan tisztítható.

Zuhanykabin duguláselhárítás

Mennyibe kerül az épített zuhany?

A zuhanykabin árát első sorban mérete, a csempe minősége és az üvegfalak mérete határozza meg. Mai árakon egy új épített zuhany az üvegfalakkal 600 Eft. és 3 millió Ft. között van. Extra méretben, extra anyagokkal ennek az összegnek a többszöröse is lehet.

Mennyibe kerül a zuhanytálca és a zuhanykabin?

A zuhanykabinoknál is a minőség és a méret határozza meg. A formát tekintve, lehet íves és egyenesfalú a tálca és a kabin formája. A zuhanykabinok ára manapság 50 Eft. és 2 millió Ft. között mozognak. Létezik natúr és úgynevezett élményzuhany, ahol több fúvókából érkezik a víz.

Épített zuhany - duguláselhárítása

A fenti képen egy épített zuhany látható, itt nyugodtan neki állhatunk házilag is a duguláselhárításnak. Vegyül le az összefolyó fedelét, majd alaposan tisztítsuk ki. A zuhany tusoló fejével alaposan mossuk át a rendszert, majd pumpáljuk meg jó erőse. Nem kell félni, hogy kárt teszünk a zuhany összefolyóba vagy lefolyócsőben, mert itt a lefolyórendszer fixen a betonba van beépítve, így nem fog szétcsúszni vagy sérülni. Az épített zuhanykabinnál, a szakemberek is duguláselhárító gépeket használnak, úgy mint a többi falban futó lefolyócsőnél.

Zuhanytálca dugulás

Na ez a tálcás zuhanykabin minden duguláselhárító szakember rémálma. Pumpálni nem lehet túl erősen mert a flexibilis lefolyó megsérülhet. Duguláselhárító spirált bevezetni nem lehet, mert a flexibilis lefolyó megsérülhet. Nagy általánosságban elmondható, hogy ki kell bontani a kabint, hogy szakszerűen hozzáférjünk a lefolyórendszerhez. Ha minden képen műanyagtálcás megoldást szeretnénk, akkor a leszerelhető homlokfalú típusú zuhanytálcát válasszuk, mert itt bontás nélkül is hozzáférhet a szakember a tálca alatt lévő lefolyókhoz.

Zuhany lefolyó

A padlóösszefolyó és épített zuhany lefolyójának tisztítása, csapatunk egyik specialitása. Rendkívül kedvező fix áron és tisztán dolgozunk.  100%-ban bontás nélkül el tudjuk hárítani a zuhany és összefolyó dugulásokat Budapest összes kerületében és Pest megyében. Itt a szakembereink használhatják a spirálos duguláselhárító gépeiket. Ezek a berendezések pillanatok alatt fellazítják a dugulásokat a zuhany lefolyórendszerében és megszűnik az eltömődés.

4.5/5 - (10 votes)