WC. duguláselhárítás házilag

A duguláselhárítás telefonszáma

A dugulás bárhol is történik nagyon bosszantó tud lenni, ám a dugulások egyik legsürgősebben megoldandó fajtája a WC. csésze dugulás és WC. lefolyó eldugulása, hiszen minden otthonban vagy vállalkozásban, napi szinten erre van a legnagyobb szükség. Gyakran merül fel a kérdés, hogy mit lehet csinálni az eldugult  WC. csészével? Először is kezdjük azzal, hogy mit ne csináljunk. Ne rohanjunk le a boltba a méregdrága lefolyótisztítókért, mert nem fognak segíteni! Ezek a lefolyótisztító szerek az eldugult kézmosóhoz, kádhoz és mosogatóhoz lettek kifejlesztve. Első lépésben az lenne a legfontosabb, hogy derítsük ki, mi lehet az oka a WC. eldugulásának? Ebben a hosszabb bejegyzésben, kizárólag a WC. dugulás okairól és a WC. duguláselhárítás otthoni lehetőségeiről lehet olvasni. A bejegyzésben a WC. duguláselhárítás házilagos lehetőségeit is ismertetjük.

Tippek a WC. dugulás ellen

1. Ne dobjunk a WC. csészébe semmilyen ételmaradékot.
2. Ne dobjunk a WC. csészébe semmilyen tárgyat.
3. Ne dobjunk WC. csészébe nedves törlőt és rongyot.
4. Soha ne spóroljunk a vízzel, mindig a teljes tartályt húzd le.
5. Ne használjunk műanyag WC. illatosítót, mert dugulás okoz.
6. Soha ne öntsük a macskaalmot a WC. lefolyóba.

WC. dugulás - mit csináljak házilag, ha eldugult WC. ?

Miért dugul el WC. csésze, mi lehetnek a okok?

A WC. soha nem dugul el magától, hiszen a csésze és az alatta lévő lefolyócső is komoly átmérővel rendelkezik. Ez általában 110-125mm. Minden WC. dugulás az emberi figyelmetlenség, a folyamatos víz spórolás vagy a matuzsálemi kort megért WC. csésze következménye lesz. Ha már kialakult a dugulás azon érdemes elgondolkoznunk, hogy mi okozhatta a dugulás? A sok WC. papír, rongy, ételmaradék, belepottyant WC. illatosító.A WC. dugulások leggyakoribb okai, első sorban különféle idegen tárgyak bekerülése a WC. csészébe, úgy mint: WC. illatosító, macskaalom, tampon, nedves törlőkendő, intim betét, játékok, ételmaradékok.

Ezen kívül az elöregedett WC. csésze is sokszor lehet okozója a fellépő WC. dugulásoknak, tehát a WC. csésze garatja és a kifolyója is nagyon el van már szűkülve a több évtized alatt lerakódott vízkőtől, így sokkal gyakrabban fenn akadnak a dolgok. Végül a nagy fokú víztakarékosságnak is előbb-utóbb dugulás lesz a következménye, mivel nincs meg a megfelelő öblítő víz mennyiség ami elmossa a kommunális szennyvizet. Ezért érdemes a víztakarékos WC. tartályok használata mellett is gyakran egy nagy vödör vízzel átöblíteni a rendszert.

Miért nem megy le a WC. papír?

Gyakori kérdés egy WC. dugulás esetén, hogy semmi nem esett bele a WC. csészébe, de még sem megy le a leeresztett víz, mi lehet az oka? A WC. papír által okozott dugulások okai a következő lehetnek: túlzott WC. papír felhasználás, rossz minőségű a vízben kevésbé oldódó WC. papír használata. A kevés víz használata is gyakorta okozza, hogy a WC. papír nem megy le. Ezen felül a beszűkül (vízköves) WC. csésze garat is lehet az oka a nehézkes WC. papír lemenetnek.

De mit jelent a kevés víz használat?

A válasz egyszerű, nem elégséges az öblítő víz mennyisége, vagy lendülete. A probléma okozói a következők: extrém víz takarékos WC. tartály vagy olyan WC. öblítő szelep, ami csak lemossa a dolgok nagyját, de nincs tömege a leengedett víznek, mint egy WC. tartályból lezúduló 6-9 liter víznek. Ezen kívül gyakori a WC. csésze elöregedéséből fakadó dugulás is. Egyszerűen arról van szó, hogy 20-30 év után a WC. csésze belseje annyira elvízkövesedett, hogy jelentősen lecsökkent a belső átmérő, ami folyamatos dugulást okoz.

WC. pumpa

WC. dugulás elhárítás pumpával házilag

A legkézenfekvőbb megoldás, hogy használjunk WC. pumpát a WC. dugulás megszüntetéséhez. Amire szükségünk lehet: gumikesztyű, WC. pumpa. Amennyiben túlzott WC. papír mennyiség vagy lágyabb ételmaradék került a csészébe és az okozta a dugulást akkor nagyon jók az esélyeink. A WC. pumpa dinamikus pumpálásával elég jó eséllyel e tudjuk hárítani a dugulást. Ha viszont a WC. illatosító, vagy szilárd ételmaradék (húsok, csontok) kerültek a lefolyóba akkor duguláselhárító szakemberre lesz szükségünk.

WC. duguláselhárítás pumpa nélkül házilag

Amennyiben már túl vagyunk a WC. pumpás duguláselhárításon vagy épen nincs otthon WC. pumpa, akkor sem kell feladni, mert van megoldás. És most lássuk a csodát ami talán jobb is mint a WC. pumpa. Ez az eszköz nem más, mit a hosszú nyelű felmosó. A lényeg, hogy a klasszikus kerek fejű, bolyhos típus legyen. A hosszú nyéllel óriási löketet tudunk adni a dugulásnak. Nagyon sokan kértek már telefonon segítséget az esti órákban, hogy mit csináljanak, ha  eldugult a WC.? Mi duguláselhárító szakemberek ezt a megoldást szoktuk javasolni. Sokszor bejön ez a megoldás.

Felmosó a WC. dugulások ellen

Hogyan alkalmazzuk a technikát?

Hát, lesz egy kis felfröccsenés ezért ne a legjobb ruhánkban álljunk neki a duguláselhárításnak. Próbáljuk a csésze lefolyójának az aljára bedugni a felmosó fejet, ezután engedjük tele a WC. csészét vízzel, majd dinamikusan kezdünk el pumpálni. Az esetek túlnyomó részében sikerrel fogunk járni. Természetesen, ha valami tárgy eset a csészébe és keresztbe állt akkor sajnos duguláselhárító szakemberre mesterre lesz szükségünk.

WC. duguláselhárítás házilag

WC. duguláselhárítás vegyszerrel házilag

Ha lenne ilyen duguláselhárító vegyszer, ami hatásos, akkor lehetne kapni az üzletekben vagy az interneten. De nincs ilyen vegyszer. Csak gondoljunk bele, ugyan melyik vegyszer oldaná a macskaalmot, a toalettkacsát, a tampont vagy az intim betétet. Arról már ne is beszéljünk, ha a csatorna hálózat távolabbi pontján keletkezett a dugulás akkor hogyan is juthatna el oda a vegyszer, hiszen a csőben áll a víz! Tehát ha már kialakult a dugulás a WC. csészében vagy a csatorna hálózatban, akkor teljesen felesleges vegyszerekre költeni, mert biztosan nem fognak segíteni. WC. dugulás esetén ne költsünk vegyszerekre, mert kidobott pénz!

WC. öblítő szelep

A WC. tartály hibák miatt kialakult WC. dugulás

A WC. dugulások kialakulásának egyik legtipikusabb oka a figyelmetlenség és a víz spórolás. A most divatos víztakarékos WC. tartályok egy öblítésre csupán annyi vizet adnak, hogy éppen csak eltűnjön, aminek el kell. Ugyan így a víz takarékos WC. öblítőszelepek is csak leöblítik a dolgokat, de vízkövesedéshez vezetnek, majd dugulások megjelenéséhez. A jó megoldás, a középmagas, vagy magasan elhelyezett WC. tartály, ahol a jól beállított vízmennyiség valóban átmossa az egész rendszert. A tökéletes öblítéshez a tartály űrmértékétől függően legalább 6-9 liter vízre van szükség, azaz a takarékos megoldás vízhozamának többszörösére volna szükség a hatékony szennyvíz öblítés érdekében.

Jó tanácsok a WC. dugulások megelőzéséhez

A WC. nem szemetes, ezért semmit ne dobjunk bele. Ne használjunk semmilyen nedves törlőt, hiába van ráírva, hogy vízben oldódik, előbb-utóbb össze fog állni és dugulást okozhat. Ha minden képen ragaszkodunk a WC. illatosítóhoz, akkor válasszuk az öntapadós fajtát és ne az akasztófüles műanyag illatosítót. Pár havonta érdemes akár 1-2 liter vízkőoldót önteni a csészébe, hogy a lerakódások feloldjanak. A WC. lehúzásnál ne akarjunk spórolni a vízzel, naponta legalább egyszer adjunk egy nagyobb mennyiségű vizet a WC. csészének, hogy át tudjon öblítődni.

WC. duguláselhárítás

Hogyan dolgozik a duguláselhárító szakember?

Komolyabb WC. lefolyó dugulás esetén az első a a WC. csésze szakszerű és sérülésmentes felszedése. Sajnos ez gyakran, még a szakembernek is nehéz feladat, mivel olyan rögzítési módokkal is találkozunk, aminek oldása bonyolult. Ilyen lehet például a betonba vagy csemperagasztóba ültetett csésze. Problémát okozhat, ha a rögzítő csavarok feje már elkorrodált. Szerencsés esetben, réz csavarokkal vagy szilikon ragasztóval van rögzítve a WC. csésze.Ezen kívül a WC. tartály lekötése is fontos a csészéről.

Amennyiben sikerült a csésze felvétel, és a WC. tartály kikötése, akkor a duguláselhárító szakember a gép spirálját bevezeti a a lefolyóba. A dugulás függvényében fog különböző fejeket felrakni a spirál végére. A motoros gépet beindítja és előre tolja a forgásban lévő spirált. Az erős gép és a flexibilis ipari spirál szinte minden esetben képes elhárítani az épületen belül lévő dugulásokat. Amennyiben kertes házban van dugulás, akkor érdemes az első aknáig eljutni a spirállal, hogy kiderüljön, mitől dugult el a csatorna rendszer. A munka végeztével a szerelvénye visszaszerelése következik, majd a takarítás.

WC. csésze vásárlás tippek

Érdemes a WC. csésze vásárlása esetén is figyelni. Olcsó, akciós WC. csészét ne vegyünk, hiszen egy WC. csésze akár több évtizedig is  szolgálhat.  Ha van lehetőségünk, nézzünk bele az új csészébe, hogy nem találunk-e szembe ötlő hibákat, deformitást, szűkületet, mert ez a későbbiekben bajt okozhat. Fontos –  kerüljük a WC. csésze beépítésénél az excenteres megoldásokat, ha csak lehet a WC. csésze direktbe legyen rákötve a lefolyórendszerre.

Ötletes WC. duguláselhárítás – A WC. trombita

Még sok-sok évvel ezelőtt került feltöltésre a YouTube videómegosztóra ez a film, de még mindig aktuális. A fiúknak még WC. pumpájuk sem volt, viszont a leleményességük határtalan volt. Egy darab slag, egy levágott aljú palack…. és kész a WC. trombita. Így sikerült a duguláselhárítás házilag. Természetesen egy komoly dugulást soha nem hárítottak volna el fújkálással! Érdekesség képen jegyzem meg, ha lett volna a fiúknak mop felmosója, akkor ugyan úgy el tudták volna hárítani a dugulást. Mivel a felmosó fejjel történő duguláselhárítás is hasonló elven működik. Az elv tehát azonos, dugattyú módjára mozgassunk valami olyan eszközt ami képes a WC. csésze torkán átpréselni a felgyülemlett WC. papírt.

Ebbe a videóban is egy ötletes WC duguláselhárítást láthatunk

Pongtu a WC. dugulás házilagos elhárításához

Egy ötletes találmány Koreából. Ez a vicces, de használható új duguláselhárító dolog, hasonlóan működik mint a WC. pumpa csak nagyobb. A szerkezet tulajdonképpen egy nagy műanyag fólia, aminek a széle szuper erős ragasztóval van ellátva. Ez a tökéletesen és hermetikusan illeszkedő felület a WC. csésze karimájára tapad. Az eldugult WC. csészét olyan módom lehet vele „kidugítani”, hogy a felragasztást követően a fólia közepét ritmikusan nyomogatni kell. Az így előállított nagy nyomás, gyakran elviszi a dugulást. Szakemberek véleménye szerint is csak kisebb WC. papír dugulások esetén alkalmazható. Az eszköz, túl nagy nyomás kifejtésére alkalmatlan, mert a nyomás egy része a WC. tartály bekötő csöve felé torlódik vissza. A WC. pumpa viszont csak a lefolyó felé kényszeríti a dugulást.

Videó a pongtu használatáról

És amikor kevésnek bizonyult a Pongtu

Hogy hárítja el  a WC. dugulást a szakember ?

A profi duguláselhárító szakember nem kísérletezik vegyszerekkel a WC. dugulás esetén. megpróbálja az ipari szívó-nyomó pumpa használatát, de ha tárgy eset be a WC. csészébe, akkor ez nem fog segíteni. Ezután gépi duguláselhárítást fog alkalmazni. WC dugulás megszüntetéséhez 22mm-es gépi spirált fog alkalmazni és különféle tisztító fejek szerel fel a spirál végére. A feladat elvégzéséhez fel kell venni a csészét, majd a munka végeztével vissza kell építeni. Amennyiben profi duguláselhárító szakemberre lenne szüksége, akkor keresse bizalommal felkészült csapatunkat.

WC. dugulás, ha már csak a szakember segíthet!

És végül egy olyan komoly WC. dugulás látható a képen, ahol semmilyen házi módszer nem képes segíteni, csak a duguláselhárító szakember. Ugyan is, amennyiben a WC. lefolyó távolabbi pontján akadtak meg a rongyok vagy nedves törlők, oda csak a gépi duguláselhárító spirál fog elérni és azt kiszabadítani. Ha ilyen probléma lépne fel keresse Budapesti duguláselhárító csapatunkat bizalommal.

Nedves törlők és rongyok a WC. vezetékben.

4.7/5 - (13 votes)