Szennyvíz csatorna lejtése

A duguláselhárítás telefonszáma

Az interneten is sokszor olvashatók, eltérő vélemények a szennyvíz csatorna lejtéséről. A sok téves információval ellentétben ( ezek 5-10 %-os csatorna lejtésről írnak, mely 20 méteres csatorna szakaszon akár 100-200 cm szintkülönbséget is jelentene !)  nem szabad ilyen nagy lejtést adni a lefolyóvezetéknek, mert így a víz lerohan a szilárd kommunális szennyeződés viszont ott marad a csőben, mint a dugulás fő kiváltó oka.

Csatorna lejtés beállítása

1. Mit ír elő a Magyar Szabvány

A gravitációs lefolyórendszerekről a Magyar Nemzeti Szabványok Jegyzéke is pontosan rendelkezik. Egyéb esetekben a csatorna hálózat anyagának minőségétől függően (szilárdság, felület, tokozás) 3 ezrelék és maximum 1 százalék között kell lennie. Az ajánlott csőtest anyaga: KG–PVC, az ajánlott átmérő: minimum 110 mm legyen.

Lejtés ellenőrzés - csatorna

2. Hogy néz ki ez a gyakorlatban

Egy 10 méter hosszú udvari csatornaszakasznál, A és B pont között 3-10 cm. lehet a csatorna lejtésből adódó szint különbség. A lejtés mértéke nagyba függ a beépített csatornarendszer anyagától, átmérőjétől és minőségétől.

A csatorna helyes lejtése

3. Még pár dologra figyeljünk

1. Pontosan méretezett csatorna átmérő.
2. Megfelelően szintezett és tömörített talaj.
3. A fagyhatár betartása – ez legalább 90 cm.
4. Lágy ívek alkalmazása 90-es könyök helyett.
5. Tisztító idomok vagy fordító aknák megléte.
6. Fákat ne ültessünk a csatorna nyomvonalára.
7. Talajterhelés kalkulálása.

4. Hasznos videó a csatorna fektetésről

Duguláselhárítás Budapesten és Pest megye területén is 2 órán belül megjelennek szakembereink.  Non-stop ügyfélszolgálat.  Mosogató,  mosdó,  padlóösszefolyó,  zuhanytálca, WC., fürdőkád dugulás elhárítás, szakszerűen, azonnal, 30 nap garanciával.

5. Csatorna lejtés hibák

Látszólag minden rendben van ennél a csatorna hálózatnál. Nincs sérülés, tisztító nyílás is van. Azonban a lejtési szög nem jó, ezért elég sűrűn alakul ki a dugulás a társasház alapvezetékében.

Rossz a csatorna lejtés

Folyamatos dugulások kialakulásához vezet az öreg csatornarendszerek rossz lejtése. Ez a csatorna rendszer eternit csőből készült. Életkora 60 év, több helyen repedezett, a kötések cementezése már kihullott. De a legnagyobb probléma, a csatorna rendszer nagy súlya miatt a tartó konzolok is elfáradtak és megsüllyedtek, ezért a pincei csatorna lefolyó lejtés már nem jó.  Itt nem érdemes javítgatni, cserélni kell az egész vízszintes csatornarendszert.

Pincei fővezeték javítás - a csatornalejtés rossz

A képen egy másik pincei lefolyóvezeték felújítása látható. A régi csatornahálózat már nagyon korrodált és fáradt volt. Folyamatos dugulások alakultak ki, így időszerűvé vált a hálózat felújítása. Igen ilyen csatornacsövet is találtunk a lefolyóhálózatban. Mindjárt több hibával is találkoztunk. Úgy mint, rossz lejtés, rossz átmérő, deformált lefolyócső. Mint mindig itt is a folyamatos duguláselhárítás szükségessége indokolta a lefolyórendszer felújítását.

Képek csatorna rendszerekről, ahol rossz volt a lejtés

4.7/5 - (15 votes)