Csatornalégy a fürdőszobában

A duguláselhárítás telefonszáma

A csatornalégy – a lepkeszúnyogfélék, vagy pelyhes muslicák (Psychoda alterneta) alrendjébe tartozó rovar. Világszerte előfordulnak, de a közönséges csatornalégy (lepkeszúnyog) kifejezetten az ember közelében fordul elő. Kiválóan érzi magát a meleg, nedves, nyirkos, sötét helyeken. A csatornalégy legkedvesebb helye a fürdőszobák és konyhák nyirkos meleg zugai, lefolyók, csatorna aknák, és párás helyek.

Csatornalégy

Csatornalégy előfordulása

Kedvenc táplálékuk a bomló szerves anyagok. Ezen táplálék forrásokat megtalálhatja az elhanyagolt konyhák és fürdőszobák és ezek nedves lefolyóinak környezetében. Imádja a bomló szerves anyagokban gazdag nedves környezetet, tócsákat, ételmaradékokat és rothadó szerves anyagokat tartalmazó közeget. Nagyon gyakori még az előfordulása üzemi konyhák elhanyagolt területein, szivárgó mosogató szifonok környezetében, öreg elhanyagolt padlóösszefolyók, szivárgó kád szifonok környezetében.

A csatornalégy megjelenése és szaporodása

Lakókörnyezetünk leggyakoribb helyszíne a padlóösszefolyó és a zuhanyzó lefolyó ahol találkozhatunk vele. Itt csatornalégy mindent olyan életkörülményt megtalálhat ami életbemaradásához és szaporodásához szükséges. Méretét tekintve 2-5 mm. Színe fekete vagy sötét barna, szárnyán csíkokkal, vagy mintával. Petékkel szaporodik, ez lehet több tucat vagy több száz is, a környezet függvényében. Szaporodási ciklusa gyors, ezért rövid idő alatt nagy számúra szaporodhat a kolónia.

Honnan költözik be otthonunkba a csatornalégy?

Első sorban szabadból repül be vagy a csatorna rendszerből mászik fel. A családi házaknál az udvari csatorna szakaszból, tisztító aknák vagy az emésztő gödrök környékéről. Ha ideális környezetet talál akkor tanyát is fog verni.

Az emberre veszélyes a csatornalégy?

Egészségügyileg teljesen ártalmatlanok az emberre és állatra nézve. Nem csíp, nem szúr, nem harap. Csak egyszerűen gusztustalanok a repkedő, mászkáló rovarok és a nyüzsgő csúszó-mászó lárvák.

Tippek a csatornalegyek felszámolásához

Legfontosabb a száraz, fertőtlenített környezet. Lefolyók tömítettsége. Nedvesség felszámolása, a tenyészet forrásának felszámolása. Nedves sarkok és tócsák felszámolása, repedések törések kijavítása a csempéken, szifonok elzárók szivárgásának megszüntetése, felmosóvizek, nedves felmosó rongyok tárolásának megszüntetése. Mosógépe és mosogató gépek bekötésének és lefolyó rendszerének tisztán és szárazon tartása. Mosogató alatti szekrény rendszeres szellőztetése és tisztán tartása.

Tehát összefoglalva a tökéletes higiénia a legnagyobb fegyver a csatornalegyek megjelenésével és szaporodásával szemben. Sok duguláselhárító szakember olyan tanácsot ad a megrendelőnek, hogy a csatornalegyek elszaporodása miatt duguláselhárításra van szükség, de ez csak részben igaz, mert ha továbbra is fenn állnak a felsorolt hiányosságok akkor nem fogja megszüntetni a problémát. Amennyiben ezen intézkedések ellenére is megjelennek a csatornalegyek akkor épületgépészeti problémákat kell feltárni. Ilyenkor a padlóösszefolyók és zuhany lefolyók átfolyásának és bűzzárásának tökéletesítése van még hátra (ha kell vízvezeték szerelő szakember bevonásával).

Szolgáltatásaink Budapesten

Duguláselhárítás Budapesten fix áron és Pest megyében fix áron, garanciával. Weboldalunk további oldalain rengeteg hasznos információt talál az otthoni duguláselhárítással kapcsolatosan: Tippek és tanácsok, hogyan szüntessük meg otthonunkban a dugulást házilag. Mosogató, mosdó, padlóösszefolyó, zuhanytálca, WC., fürdőkád dugulás elhárítás, szakszerűen, azonnal, garanciával. További hasznos tippek és tanácsok is olvashatóak az otthoni duguláselhárítással kapcsolatosan.

3.9/5 - (7 votes)