A kézi csőgörény használata házilag és vásárlási tanácsok

A duguláselhárítás telefonszáma

De mi az csőgörény és hogyan lehet használni?  Kezdjük egy kis történelmi visszatekintéssel. Az első komolyabb szennyvízelvezető hálózatokat még a rómaiak építették az ókorban. Aztán jött egy nagy szünet az úgynevezett sötét középkor, aztán jött a kolera… És valamikor a XVII. századba beköszöntött az ipari forradalom, meg az újkor, majd a túlnépesedett városok szennyvíz elvezetésének problémája újra terítékre került. És az angolok újra feltalálták a csatornahálózatot, ami folyton eldugult.

Csőgörény és csőpatkány – honnan jön az elnevezés?

A korai csatornatisztító „szakemberek” ismervén a patkány és a görény természetrajzát, mint hogy nem igazán szeretik a vizet és a bezártságot, viszont nagyon ügyesen kifurakodnak, minden szűk helyről, a következő javaslattal állt elő.  Tegyük be a patkányt az eldugult lefolyóba, majd rakjunk mögéjük tüzet és zárjuk el a vissza felé vezető utat. Így is tettek, és a dolog működött, a kis állat a tűztől nagyon fél ezért csak egy út vezetett a szabadság felé… előre át a duguláson.  Átrágat magát, ha tudta… Tehát a korai duguláselhárítás a patkány bevetésével így működött.  A görény bevetése és hogy miért róla nevezték el a szerszámot ezt már nem lehet tudni. Tehát a csőgörény és csőpatkány elnevezés ide vezethető vissza.

A csőgörények típusai és főbb jellemzőik

Most, hogy múltbéli ismereteinket felfrissítettük, jöhet a jelen. Manapság már nem szükséges kisemlős barátainkat sanyargatnunk az eldugult lefolyók kitisztításával, mivel akár a sarki barkács boltban is beszerezhető egy kézi csőgörény. Aki többet is szán rá, már komolyabb, fém vagy műanyag dobba szerelt, vagy akár motoros változatot is vásárolhat, ezek viszont nagyon drágák.

Kézi csőgörények

Hogy néz ki a kézi a kézi csőgörény? Általában 3 méter és 10 méter körüli hosszban kaphatóak. A feltekert spirál rész átmérője 4mm és 10mm között van. A kézi csőgörény 3 fő részből áll: bevezető fej (ez lehet villás vagy kampós), a második a spirál rész és végül a tekerő fogantyú. Az eszköz alapanyaga acéldrót, mely spirál formába van feltekerve, majd edzve és valami rozsdamentes bevonattal ellátva. Az összes olcsó csőgörény közös jellemzője, hogy csak kisebb átmérővel rendelkező lefolyók (kézmosó és padlóösszefolyó) dugulások elhárítására lehetnek alkalmasak. Minden esetben, egy hobby szintű szerszámról van szó, tehát nagy elvárásaink ne legyenek.

A csőgörény felépítése

Mivel egy nagyon vékony drót huzal van spirál alakban felcsavarva, a huzal vastagsága határozza meg a csőgörény, tartósságát, rugalmasságát és erejét. Elmondható, hogy a pár ezer forintos darabok huzalja túl vékony, az acél minősége gyenge és az edzésre sem fordítottak túl nagy hangsúlyt. Általában 2 méter és 10 méter hosszban kaphatóak. A csőgörény végén gyakran van valami kis kampó vagy kiképzés, aminek a feladata a dugulás elhárítása. A komolyabb, vastagabb daraboknak már kiképzett tekerő szára van,  és fogantyúja. A túl hosszú darabokat teljesen felesleges megvásárolni, mert csak tekerednek és teljesen kontrollálhatatlan a használatuk, megvásárlásuk is csak kidobott pénz… Csak csavaródik, tekeredik, hajlik össze és vissza.

Kézi csőgörény

Nehézségek a csőgörényezés folyamatában

Mi duguláselhárító szakemberek, nem ismerünk olyan személyt, aki ilyen egyszerű csőgörénnyel elhárított volna egy komolyabb dugulást. Ezek az eszközök a csatorna tisztítás vakvágányai… szégyen a csőgörény elnevezésre nézve. Ezért inkább válasszuk a rövidebb, de vakosabb, masszívabb darabokat. Az igazán praktikus és használható csőgörények a dobba szerelt típusok. Itt munka közben a kilógó rész nem lengedezik, csavarodik, hanem a dobban van és szépen a tokmányon keresztül adagolható a lefolyóba. Minden képen a kézi csőgörények közül a dobba szerelt változatot vásároljuk meg, ha tehetjük! Tehát a  dobba szerelt spirálú típusok,  tényleg használhatók, de ezek sajnos 10-50 ezer Ft. árban mozognak.

 

Dobba szerelt, használható csőgörény

A Gépi csőgörények árai

Mivel e bejegyzés a kézi csőgörény használatáról szó, ezért csak röviden térjünk ki a gépi csőgörényekre. Ezek már valóban használható berendezések a dugulások elhárításához. Többnyire csak a duguláselhárító szakebereknek van, mivel 300 ezer Ft. és 1.5 millió Ft. között mozog az ára a minőségi gépi csőgörénynek.

Jellemzően, nagy teljesítményű motor forgatja és tolja előre a spirált a dugulás felé. Ezek már valóban használható ipari eszközök, 30mm és 500mm lefolyó átmérő között használhatóak. A spirál anyaga, itt már komoly edzett rugóacélból készült, nem valami kihajlós vacakból, mint az eldobhatót pár ezer forintos játékszereknél. A spirál átmérők általában 10mm és 32 mm közöttiek, anyagukat tekintve csúcsminőségű edzett acélból vannak, és különféle tisztító fejek szerelhetők fel a spirál végére, úgy mint kaparó, zsír vágó, gyökér vágó, láncos fej, stb.

Duguláselhárítás

Hol tudjuk használni a kézi csőgörényt?

Kizárólag kisebb átmérőjű (32mm-40mm) lefolyócsövek eldugulásánál tudjuk leginkább használni, ilyen lehet a mosdó lefolyó, zuhany lefolyó, padló összefolyó, esetleg a fürdőkád lefolyó rendszere, ha van szerelőablak a kád oldalán, ahonnan hozzáférünk a lefolyó vezetékhez. A felsorolt vezetékekben kialakult kisebb lerakódások eltávolítására alkalmas a kézi csőgörény.

Hogyan használjuk a kézi csőgörényt?

A legelső az legyen, hogy mindig szereljük le a szifonokat, bűzelzárókat, hogy direktbe, a lefolyóba tudjuk juttatni a csőgörényt, soha ne akarjuk a szifonon vagy bűzelzárón áterőltetni a csőgörényt. Ameddig lehet, addig dugjuk be a csőgörényt, majd dinamikusan kezdjük el forgatni a csőgörényt, ezt a mozgatást érdemes az óramutató járásával megegyező irányba folytatni.

Mozdulataink legyenek dinamikusak, de óvatosak, mert a spirál könnyen megakadhat egy könyökbe és megszorulhat. Ha nem tudunk egy ponton tovább haladni, mert megfeszül vagy megakad, akkor húzzuk ki a lefolyóból, amíg még lehetséges! A munka végeztével érdemes bőséges forró vízzel átöblíteni a rendszert és esetleg jól megpumpálni a fellazított szennyeződéseket.

A csőgörény használata több YouTube videóban

A videó a klasszikus kézi hajtású csőgörény használatát mutatják be. Mint látható a szifon leszerelésre kerül és alaposan ki lett takarítva. Ezután, amennyire lehetséges a lefolyó elérhető szakaszából is ki kell venni minden nagyobb szennyeződést.

Ebben a videóban egy dobba szerelt kézi csőgörény használatát láthatjuk. Egy összefolyó dugulását próbálja meg elhárítani a videó készítője. Ha nem túl kemény a dugulás akkor a dugulás  fellazítása sikeres lesz.

Ebben a videóban több fajta kézi csőgörény bemutatását láthatjuk. a bemutatott csőgörények rendelkeznek a fúrógépes meghajtás lehetőségével, tehát a dob közepén ott van egy tengelyközpontos csap, ami befogható a fúrógépbe. A munka így sokkal könnyebb.

Aki az utolsó videóban látható eszközt szeretne vásárolni az jobb ha körülnéz az interneten vagy Ebay oldalán, mert itthon ezek a típusok nem kaphatók, csak a drágább kivitel. Külföldön nagyon olcsók, kb. 20-30 dollárba kerülnek. Óriási előnye ennek a dobba szerelt csőgörénynek az, hogy használat közben nem nyeklik-nyaklik és a tokmányon keresztül tudjuk adagolni a spirált. Azért hamis illúzióink ne legyenek, ez a kis barkács eszköz, első sorban a kézmosók és zuhanyzók vezetékeinek kitisztítására alkalmas. Vastagabb csőátmérők duguláselhárítására, csak a motoros ipari csőgörények alkalmasak.

Csőgörény vásárlás – Bauhaus, Obi, Praktiker

A fent nevezett barkácsáruházak bármelyikében vásárolhatunk olcsó kézi csőgörényt. A következő pár sorban is csak ezekről a pár ezer forintért beszerezhető eszközökről lesz szó. Az ipar, motoros csőgörények otthoni felhasználásra nagyon drágák (300 ezer Ft. és 1.5 millió Ft.) és kezelésüket érdemes inkább duguláselhárító szakemberre bízni.

Melyik barkácsáruházban lehet beszerezni a csőgörényt?

1. Bauhaus

ALPHA TOOLS – csőgörény 9mm átmérő, – 10 métere hosszban
32-40 mm csövek tisztításához

Bauhaus - ALPHA TOOLS csőgörény

2. OBI

LUX – csőgörény Classic 3 métere hosszban
32-40 mm csövek tisztításához

OBI - LUX - csőgörény Classic

3. Praktiker

TOP TOOLS csőgörény 10mm átmérő, 8 méteres hosszban

Olcsó csőgörény árak az áruházakban

Általában elmondható, hogy az csőgörény használhatóságát az ára tükrözi. Tehát a 2-3 ezer forintos daraboktól ne várjunk el túl sokat. Ha tehetjük, a drágább, minőségi darabokat válasszuk, mert akár egyetlen duguláselhárítás alkalmával vissza hozhatják az árukat.

Kézi csőgörények árai: 1500 Ft. – 6000 Ft. közötti árfekvésben mozognak. Igaz, hogy már 750 Ft.-ért is lehet venni, csőgörényt, de ez tényleg a legalja minőség és semmire sem jó. Azonban egy masszív 10 mm-es spirállal rendelkező darab, akár egy kisebb mosogató lefolyó dugulására is alkalmas lehet.

Gépi csőgörények arai: 150 ezer Ft.  – 1.5 millió Ft. közötti árfekvésben mozognak. A 150 Ft.-os gép egy egyszerű otthoni típus. Az igazán használható gépek, amik a napi használatra is alkalmasak, inkább 400 ezer Ft. feletti ársávban találhatóak. Ezeket már duguláselhárító szakember is szívesen használják.

Tipp – a jó csőgörény vásárlásához

Mivel a kereskedelemben, többnyire csak azt a vacak lágyvasból készült kivitelt árusítják, ami gyakorlatilag használhatatlan, legyünk figyelmesek és kérjünk tanácsot az eladótól. Ha hosszabb távon is szeretnénk vele dolgozni, akkor a dobba szerelt, fúrógép csatlakoztatási lehetőséggel rendelkező típust válasszuk. Jótanács,  dobból húzzuk ki a spirált és győződjünk meg annak vastagságáról és szívósságáról. Ha jól választunk évekig fog szolgálni. A rugalmas szívósabb darabokat keressük. A képen pont egy ilyen fajta csőgörény látható.

Kézi csőgörény

5/5 - (4 votes)