Mosdó duguláselhárítás házilag

A duguláselhárítás telefonszáma

Mosdó duguláselhárítás házilag. Mielőtt nekiesnénk a mosdónk házilagos duguláselhárításának, először is feltétlen győződjünk meg hogy a lefolyócsonk tisztaságáról, valamint a szifonunk átjárhatóságáról ! Ha ott nem találkozunk jelentősebb szennyeződéssel, akkor szereljük össze szakszerűen a szifont, különösen a tömítésekre vigyázva. (tipikus probléma szokott lenni, a fültisztító pálcika, fogkrémes kupak, hajszál kupac és mosószer maradványok). Egyébként a mosdó  szifon tisztítással legtöbbször már el háríthatjuk a dugulást.

Szódabikarbóna és ecet a dugulások ellen.
Szódabikarbóna és ecet a dugulások ellen.

Jöhet a szódabikarbóna és az ecet

Először próbálkozhatunk az olcsó és környezetbarát, a lakásunkban is megtalálható szerekkel, ilyen lehet a szódabikarbóna és ecet együttese. Először tegyünk pár kanál szódabikarbónát az eldugult mosdó lefolyóba, majd öntsünk rá 1-2 deci ecetet. Legyünk türelmesek, had dolgozzon az elegy. Pár óra múlva nézzünk vissza és öntsünk egy fazék forró vizet a lefolyóba, ha sikerrel jártunk, örülünk.

Eldugult mosdó pumpálása

A mosdó pumpálásáról

Sokszor már a pumpálás is segíthet a dugulás feloldásában. Talán a legfontosabb a jó formájú pumpa kiválasztása. Itt ne a merev kis fejű WC. pumpát használjuk. A feladathoz legjobb a lágyabb és nagyobb fejjel rendelkező szilikon pumpa. Ezek sokkal nagyobb szívó-nyomó erőt képesek kifejteni. Itt is fontos, hogy a túl folyót fogjuk be, hogy minden nyomás a lefolyórendszer felé tudjon összpontosulni.

Trisó és forró víz

Ha nem sikerült megszüntetnünk a kézmosó dugulását akkor próbálkozhatunk még  egy másik koktéllal, úgy mint a kiváló zsíroldó hatású trisót + forró víz  kombójával.  Ha ezek már ezek a módszerek is csődöt mondtak, csak akkor jöjjenek a különféle bolti lefolyó tisztítószerek, (Tiret, szi-ti, vix, kékcsoda, búvár, MR.muscle. stb.), melyek közül van a ami már pár száz forintos áron is beszerezhető, de hallottam már több ezer forintos termékről is.

És végül a nátrium-hidroxid

Érdekes, talán a nátrium-hidroxid (patikába és háztartási boltokban is beszerezhető) az egyik leghatásosabb vegyszer a mosdó dugulás megszüntetésére. Nagyon vigyázzunk vele, mert nagyon erős vegyszer, a ráöntött vízzel azonnal heves reakcióba lép. Akár 2-3 kanál is elég a dugulás megszüntetéséhez. Erős, büdös szaggal jár a reakció, ahogy elkezdi szétmerni a szőr, haj, bőr és mosószer maradványok elegyét. Ezek csak lehetőségek, mi szakemberek egyiket sem javasoljuk, mert nem mindig segítenek, sőt a bolti lefolyótisztító granulátumok gyakran beleköthetnek a szifonba vagy a lefolyócsőbe!

Javaslatok

A maximális hatás elérése végett a felsorolt  szerek valamelyikét öntsünk egy éjszakára a lefolyóvezetékbe és hagyjuk egészen reggelig, majd másnap egy nagy lábas forró vízzel öblítsük le.  Természetesen a gyártó is meghatározhatja a pontos felhasználás módot, akkor tartsuk be azt.  És most jöjjön a klasszikus módszer, a pumpálás. Itt nagyon fontos a duguláselhárító pumpa kiválasztása. Ez legyen lágy anyagból készült, szilikon gumi fejes típus. Ha csak nem komoly problémáról van szó általában adott a sikerélmény.

Eldugult mosdó
Eldugult mosdó

Tovább és tovább…

Amennyiben a mosdó dugulás elhárítás házilag így mégsem sikerült volna tovább is próbálkozhatunk. Ekkor persze nem éppen kellemes mutatvány vár ránk és szükséges némi kézügyesség is. Több módszer is kínálkozik még. Az egyik, ha slagot vezetünk a fali lefolyó szakaszba, szereljük le a szifont, majd a slagot dugjuk be a csőbe, amennyire csak dugjuk, zárjuk le valami textíliával a cső és a lefolyó találkozását, hogy ne szökjön meg a víznyomás. Ha kész vagyunk, adjuk rá a víz nyomást. Pár pillanat alatt kiderül, hogy át tudjuk e nyomni a dugulást a víznyomással.

Jöhet a bolti csőgörény

A másik megoldás lehet még a csőgörény használata a mosdó tisztítás. Itt nem kell semmi bonyolultra gondolni, szereljük le a szifont, majd a boltba vásárolható ki csőgörénnyel próbáljuk megtisztítani a lefolyót. Jó hír, általában rövid szakaszon szoktak megállni a gusztustalan haj, szőr, bőr maradványok. Rossz hír, a mosdó lefolyócsöve nagyon vékony és több könyök is lehet benne, amin nagyon nehéz áttolni és forgatni a csőgörényt.

És egy videót a mosdó házi duguláselhárításáról

A videóban egy mosdó dugulásának megszüntetése látható. Az eszköz sajnos nem kapható idehaza. Maga a duguláselhárító eszköz egy kis fűrészes fogakkal ellátott, hajlékony, műanyag pálcika. Rendkívül ötletes dolog, mely a kisebb mosdó szifont érintő dugulások megszüntetésére alkalmas. Azt hiszem a kínai webáruházakból 1-2 dollárért beszerezhető.

Természetesen, ez a kis duguláselhárító eszköz, csak a szifon tisztítására alkalmas. Ha a falban lévő lefolyórendszerben alakult ki a dugulás, akkor csak a gépi duguláselhárítás segíthet. Legyen szó mosdó vezetékről vagy vastagabb mosogató vezetékről, számíthat Budapesti duguláselhárító csapatunkra.

5/5 - (3 votes)