A legjobb lefolyótisztító szerek

A duguláselhárítás telefonszáma

A legjobb  és legnépszerűbb lefolyótisztító szerek. Még a legnagyobb odafigyelés mellett is gyakori probléma lehet mosogató vagy a fürdőszobai a lefolyó eldugulása. A fürdőszobában és a konyhában a lefolyó csövek nagy terhelésnek vannak kitéve, hiszen nap mint nap ételmaradékokkal, haj- és szőrszálakkal kell megbirkózniuk, a csövekben pedig a szappanos, mosogatószeres lerakódások okozhatnak nagy galibát. Megelőzni az effajta problémát csak nagy odafigyeléssel tudjuk, azonban annak már nagyobb a valószínűsége, hogy találunk olyan terméket a boltok polcain, melyeket hatékonyan vethetünk be még a makacsabb lefolyó dugulás ellen is.

Minden duguláselhárító szakember természetes azt mondja, hogy a szakszerű gépi tisztításra van szükség minden esetben, ha eldugult a lefolyó. Azonban, ha csak egy kisebb kézmosó vagy fürdőkád dugulásról van szó akkor megpróbálhatjuk a bolti vegyszerek bevetését is. Sajnos itt nincs egyhangú vélemény, mindenkinek más-más lefolyótisztító szerre esküszik. Most egy-két népszerű fajtát ismertetünk.

A legjobb bolti lefolyótisztító szerek

1. Tiret lefolyótisztító szer
Nagyon erős, intenzív hatású készítmény. A Tiret professzionális termék, melyet szerves anyagok ellen vethetünk be a lefolyóban. Főleg a fürdőszobai lefolyók eldugulása ellen vethető be. Hatékony a baktériumok elpusztításában, így a bűzt is megszünteti. Nem szabad más készítményekkel együtt használni, alkalmazása pedig a veszélyes összetétele miatt fokozott óvatosságot kíván meg, védőkesztyű és szemvédő viselését. Használata műanyag és fém csöveknél is biztonságos.

2. HG lefolyótisztító szer
Folyékony lefolyó tisztítószer, melyet a vezetékekből áradó bűz és a dugulás ellen is bevethetünk. Hatóideje 30 perc, leöblítése hideg vízzel történik, de az első öblítést jó, ha többször is megismételjük langyos vízzel. Előnye, hogy a régi lefolyóvezetékekben sem okoz kárt, de makacs dugulás ellen érdemes többször is alkalmazni.

3. HG Duo: A gyártó szerint akkor is segít amikor más semmi más hozott megoldást. Speciális kétkomponensű technológiával működő HG Duo lefolyótisztító segítség nélkül egyedül, egyszerűen és hatékonyan tudja megszüntetni a legkülönbözőbb fajta makacs dugulásokat.  Nem igényel hígítást, így nem kell tartania a kifreccsenéstől. Attól függően, hogy a dugulás a konyha vagy a tisztasági helyiségek vezetékében van (ezzel kapcsolatban olvassa el előzőleg a használati utasítást), adagoljon óvatosan egy vagy két adagot az A palackból (lásd a palackon lévő jelet) az eldugult vezetékbe. Attól függően, hogy a dugulás a konyha vagy a tisztasági helyiségek vezetékében van (ezzel kapcsolatban olvassa el előzőleg a használati utasítást), öntsön óvatosan egy vagy két adagot a B palackból (lásd a palackon lévő jelet) az eldugult vezetékbe, és hagyja hatni egy órán át.

4. Mr. Muscle lefolyótisztító szer
Nemcsak a lefolyóban, de egyenesen a csatornában hat. A gyártó állítása szerint az egyik legerősebb készítmény, ami háztartások számára elérhető. Műanyag és fém csöveknél is használhatjuk, kárt azokban nem okoz, de erős vegyszerről lévén szó az egészségre igencsak ártalmas tud lenni. Amíg a sűrű állagú gél 25-20 perc alatt kifejti hatását, mindenképpen szellőztessünk a lefolyótisztítás folyamán!

5. Ecover Öko lefolyótisztító szer
Környezetkímélő termék, mely kizárólag természetes összetevőket tartalmaz. Alkalmas a hajszálak, a papír, a szappanmaradékok és más szerves anyagok feloldására. Mivel ásványi összetételű, használat után a lefolyóban maradéktalanul lebomlik. Egyetlen hátránya hatóideje, ami ideális esetben 24 óra, ezt azonban ellensúlyozza, hogy nem ártalmas a környezetre. Kiválóan alkalmazható prevenciós célzattal is.

6. Brilliance lefolyótisztító szer
Végre egy magyar termék. Igen hatásos duguláselhárító szer, amely minden szerves (főként ételmaradékok) anyag által okozott lefolyó dugulással gyorsan felveszi a versenyt. Extra erős duguláselhárító, lefolyótisztító. Nem a legolcsóbb termék, de igen jók a felhasználók tapasztalatai.

7. Domestos lefolyótisztító szer
Kiváló fertőtlenítő és tisztító szer. A kézmosó, mosogató és kád dugulások specialistája. Negyed óra a behatási ideje, így a legtöbb konyhai és fürdőszobai lefolyóban keletkezett dugulást gyorsan semlegesítheti. Prevenciós célzattal is alkalmazható.

Népszerű lefolyótisztító szerek

A legjobb otthoni lefolyótisztító szerek

1. Szódabikarbóna
Tipp: Egy pohár szódabikarbóna, majd rá egy pohár ecet. Maximum még egyszer meg lehet ismételni a folyamtot, ha nem történt változás kár kísérletezni. Kisebb mosogató és mosdó dugulásoknál segíthet.

2. Kóla
Tipp: Akár egy litert is önthetünk az eldugult lefolyóba. A kólának első sorban vízkőoldó hatása van, hatóanyaga a foszforsav és a szén-dioxid. Kisebb dugulások elhárítására alkalmas.

3. Trisó (mosószóda)
Tipp: Nyugodtan mehet a lefolyóba akár nagyobb mennyiség is. Olcsón beszerezhető, zsíroldó vegyszer. Első sorban a lerakódott zsírt oldja fel. Komolyabb mosószer maradványokkal csak ritkán boldogul.

És jöjjön a csúcs fegyvert, de vigyázzunk vele!

Ez nem más, mint a Nátrium-hidroxid – más néven:  marónátron, nátronlúg, marószóda, marólúg, vagy lúgkő fémes bázis. Vízben oldva erősen lúgos oldatot képez. Otthoni dugulás elhárításhoz, ezt a maró, roncsoló hatását tudjuk kihasználni. Az interneten, háztartási boltokban, gyógyszertárakban lehet beszerezni.

Hol alkalmazhatjuk sikeresen?

Kézmosó dugulás, kád dugulás, zuhanytálca dugulás és kisebb mosogató dugulások esetén. Első sorban a fehérje roncsoló hatását lehet kiaknázni, tehát jól oldja a szűr, bőr, köröm lerakódásokat. 1-2 evőkanál a lefolyóba, majd rá a forró vizet. Feltétlen szellőztessünk az alkalmazása közben és használjunk kesztyűt és védőszemüveget!

Melyik lefolyótisztító szerben található nátrium-hidroxid

Nagyon sok, por alakú lefolyótisztító alapanyaga a nátrium-hidroxid. Például a közkedvelt: SZI-TI, MR. Muscle, Bola, Total, Pixy, VIX, Mattes, Tiret, Kék csoda. A bolti lefolyótisztító szerekben csak Nátrium hidroxid mennyisége (40-70 %) tér el.

Fontos figyelmeztetés!

A lefolyótisztítók általában lúgos bázisra épülnek – ez nátrium-hidroxid. A többi csak dizájn és marketing. Ezért érdemes megnézni az aktuális lefolyótisztító adatlapját, itt fel lesz tüntetve az egyes alkotóelemek százalékos aránya. Mi duguláselhárító szakemberek a granulátum állagú lefolyótisztító szereket soha nem ajánljuk, mert nagyon rosszak a tapasztalataink velük. Sajnos az derült ki, hogy a granulátumos lefolyó tisztítószer, ha nem oldja fel a dugulást, akkor gyakran beleköthet a szifonba vagy a lefolyócsőbe és bizony bontás lesz a vége. A folyékony lefolyótisztító, ha nem segít, de legalább nem árt.

Ami talán furcsa lehet, hogy a kristályos, granulátum állagú lefolyótisztító szereket nem sorolunk fel, mert nagyon rosszak a tapasztalataink. Sajnos az derült ki, hogy a granulátumos lefolyó tisztítószer, ha nem oldja fel a dugulást, akkor gyakran beleköthet a szifonba vagy a lefolyócsőbe és bizony ez nagy gond, mert bontás lesz a vége. A folyékony lefolyótisztító, ha nem is segít, de legalább nem köt bele a csőbe. Nagyon fontos figyelmeztetés: minden lefolyótisztító szer erősen lúgos, maró vegyszer, a kézzel és a ruházattal érintkezve maró hatást fejt ki. Csak védőkesztyű használata mellett alkalmazzuk. A lefolyó tisztítás folyamata pedig szúrós szagú gázok fejlődésével zajlik le, ezért feltétlen szellőztessünk.

Ha ecet és a szódabikarbóna már nem segít

Sajnálom, hogy ilyen videót is meg kell mutatnom, de ez a leggyakoribb végeredmény, ha egy komolyabb dugulást szeretnénk elhárítani házilagos praktikákkal. A helyzet az, hogy a bemutatott videóban Obivanrobi videó blogger nem hitt a sok otthoni duguláselhárítós videónak…. Megérzései sajnos beigazolódtak, neki sem sikerült a kézmosó dugulását elhárítania az ecet és szódabikarbóna kombóval.

Akkor jöjjön a bolti lefolyótisztító

Ezután elővette a „no name” bolti lefolyótisztító gélt és láss csodát az működött, a dugulás megszűnt. De miről is van szó, miért nem működött az ecet és szódabikarbóna elegye és miért sikerült a lefolyótisztítóval elhárítani a dugulást. A kézmosó vezetékében valószínűleg haj, szőr, borotvahab, kézmosó elegyéből álló masszív lerakódás volt. Ezt a dugulást a szódabikarbóna és ecet keveréke által felszabadult gázok és gőzök nem tudták feloldani (és sajnos ez az általános), azonban a lefolyótisztító gél: nátrium-hipoklorit és nátrium-hidroxid tartalma képes volt feloldani a dugulást.

A dugulással főként a lefolyótisztító nátrium-hidroxid tartalma végezte, mivel ez a vegyület az egyik legerősebb fehérje roncsoló anyag. Így tudott elbánni a különféle szerves anyag lerakódásokkal. A  vegyszeres lefolyó tisztítás nem veszélytelen, ezért szellőztessünk és használjunk védőeszközöket.

Melyik lefolyótisztító szerekkel próbálkozhatunk még

1. Speeder lefolyótisztító
2. Well done lefolyótisztító
3. Sutter lefolyótisztító
4. Total lefolyótisztító lefolyótisztító
5. Ronett lefolyótisztító
6. Wildtornado állítólag a legerősebb lefolyótisztító

Wildtornado - lefolyótisztító

És egy új készítmény a  Wildtornado, állítólag az egyik legerősebb ipari lefolyótisztító. A Wish, Amazon vagy az Ebay internetes portálokon lehet beszerezni. Egyenlőre még nem láttam hazai forgalmazót. A promóciós videó elég jól sikerült, nem tudom, hogy valós dugulások esetén is ilyen sikeres lenne?

Senkit nem akarunk befolyásolni, mindenki döntse el maga, melyik reklámnak hisz a legjobban. A lefolyótisztítók közös tulajdonsága, hogy valamilyen lúgos bázisra épülnek – ez általában Nátrium-hidroxid. A többi csak dizájn és marketing.

Még egy kis kémia

A lefolyótisztító szerek összetétele különbözhet a különböző márkáknál és típusoknál, de általában hasonló alkotóelemeket tartalmaznak. Ezek az összetevők leggyakrabban a nátrium-hidroxid (NaOH) vagy kálium-hidroxid (KOH): Ezek erős lúgos anyagok, amelyek segítenek a zsírok és szerves anyagok lebontásában. Az alkáli hatásuknak köszönhetően képesek eltávolítani a lerakódásokat a lefolyócsövek belső felületéről.

A lefolyótisztítók összetevői és hatásaik

Egyéb tisztítóhatású folyadékok a savak: például sósav (HCl) vagy kénsav (H2SO4). Ezek savas kémhatásúak, és segítenek a szerves anyagok és lerakódások feloldásában. Gyakran alkalmaznak még, úgynevezett emulgáló szereket, ezek olyan anyagok, amelyek segítenek a zsírok és olajok vízben oldódóvá tételében, így könnyebben lemoshatók.

Ezen felül, több lefolyótisztító gyártó rak a termékébe különféle illatanyagot, ezek biztosítják a lefolyótisztítók kellemes illatát. Az illatok széles skáláját használhatják, attól függően, hogy a termék milyen illatú legyen. Ezen felül színezékekkel adják meg a termék színét, bár ezek nem játszanak szerepet a tisztítóhatásban.

Konzerválószerekre is szükség lehet, a konzerválószerek megakadályozzák a lefolyótisztító szer penészedését és rothadását. És végül a víz is fontos része lehet a terméknek, mivel folyékony lefolyótisztítók alapvetően vízből állnak, ez a közeg teszi lehetővé a különböző összetevők keveredését és szétterjedését a lefolyórendszerben. Ezen kémiai összetevők kombinálásával a lefolyótisztítók hatékonyan segíthetnek a lerakódások, szennyeződések és dugulások eltávolításában a lefolyórendszerben.

Lúgok, mint lefolyótisztítók

A lúgok a leghatékonyabb zsír és a lerakódás oldó vegyületek. Sokkal agresszívabbak, mint a savak, és égési sérüléseket okozhatnak. Nagyon óvatosan és körültekintően használjuk őket!

A lefolyótisztító szerekben használt leggyakoribb lúgok a következők:
1. Nátrium-hidroxid (NaOH): Erős lúg, amely gyorsan oldja a zsírt és a lerakódásokat.
2. Nátrium-karbonát (Na2CO3): Gyenge lúg, amely kevésbé agresszív, mint a nátrium-hidroxid, de biztonságosabb.
3. Nátrium-hipoklorit (NaClO) Szervetlen vegyület. A hipót fertőtlenítésre, fehérítésre, szagtalanításra használják.

Savak, mint lefolyótisztítók

A savak a lefolyótisztító szerek leggyakoribb összetevői. A savak oldják a zsírt és a lerakódásokat, ezáltal segítenek eltávolítani a dugulást.

A lefolyótisztító szerekben használt leggyakoribb savak a következők:
1. Sósav (HCl): Erős sav, amely gyorsan oldja a zsírt és a lerakódásokat.
2. Ecetsav (CH3COOH): Gyenge sav, amely kevésbé agresszív, mint a sósav, de biztonságosabb is.
3. Tartarinhosav (C4H6O6): Gyenge sav, amely különösen hatékony a vízkő oldásában.

Feloldószerek

A feloldószerek a zsíros lerakódások oldására szolgálnak. A feloldószerek azonban mérgezőek lehetnek, és égési sérüléseket okozhatnak.

A használt leggyakoribb feloldószerek a következők:
1. Aceton (CH3COCH3): Gyenge feloldószer, amely hatékony a zsíros lerakódások oldásában.
2. Metil-alkohol (CH3OH): Erősebb feloldószer, mint az aceton, de mérgezőbb is.

Bónusz: mik a legjobb vízkőoldó szerek?

Beszélgetésekből és közvélemény kutatásból az derült ki, hogy ezek a legjobb és egyben a legnépszerűbb vízkőoldó szerek. Van benne a konyhában megtalálható, környezet kímélő és boltban kapható vegyszer is.

   1. Ecet
   2. Citromsav
   3. Szódabikarbóna
   4. Domestos Zero vízkőoldó
   5. Frosch málnaecetes vízkőoldó
   6. Ultra vízkőoldó
   7. Expressz vízkőoldó
   8. Cillit vízkőoldó

Amennyiben komolyabb dugulás alakult ki a csatornarendszerben, mely a WC. vagy a fővezeték szakaszát érinti, akkor teljesen felesleges lefolyótisztító szerek alkalmazása, mert biztos, hogy nem fog segíteni. Itt ugyan is olyan nagy keresztmetszetű a cső és olyan nagy tömegű a felgyülemlett szennyeződés, hogy nem képes 1-2 flakon lefolyótisztító elhárítani a dugulást. Professzionális duguláselhárításra van szüksége? Hívja duguláselhárító szakembereinket. Minden egy helyen: duguláselhárítás, csatornás kamerázás, womás duguláselhárítás, helymeghatározás, vízvezeték szerelés, csatorna építés és javítás. 25 év tapasztalat a Budapesti lakosok szolgálatában. amennyiben Ön Pest megyében lakik, akkor is rövid időn belül segítenek szakembereink. Duguláselhárítás Budapest – 30 nap garanciával. Ügyfélszolgálatos kollégánk a hét minden napján rendelkezésre áll. Budapesti duguláselhárító csapatunk pontos megjelenéssel tiszta munkavégzéssel és korrekt árakkal áll rendelkezésre a hét minden napján.

Konyhai mosogatók és fürdőszobai dugulások eszköze a duguláselhárító gép.

4.3/5 - (73 votes)