Gépi duguláselhárítás

A duguláselhárítás telefonszáma

A gépi duguláselhárítás eszközeiről
A duguláselhárítás folyamatának egyik leggyakoribb bevált eszköze a gépi duguláselhárító berendezések. A duguláselhárító szakemberek csak a legritkább esetben használják a kézi eszközöket. Mik lehetnek ezek a kézi eszközök? A szívó-nyomó duguláselhárító pumpa, a megvezető száras kézi akasztós spirál és a dobba szerelt kézi spirál. Ezeket a kézi duguláselhárító eszközöket olyan speciális esetekben használhatják a szakemberek, amikor nem lehet vagy nem szükséges bevetni a gépi duguláselhárító berendezéseket.

Hobbi eszköz az otthoni duguláselhárításhoz

De most térjünk rá a gépi duguláselhárításra, mely sokkal gyakrabban alkalmazható. Amennyiben komolyabb dugulás lép fel egy ingatlanban akkor elengedhetetlen a hatékony és megbízható duguláselhárító gépek használata. Leggyakrabban a motoros duguláselhárító gépek kerülnek bevetésre, ha már ezek sem segítenek, akkor jönnek a magasnyomású vizes csatornamosó berendezések.

 

Rothenberger R600
Profi duguláselhárító felszerelés

 

A dugulások kialakulásáról
A dugulások csak ritkán alakulnak ki azonnal, általában több hét vagy hónap kell a lefolyórendszer eldugulásához. Azonnali dugulásról akkor beszélünk ha például valami idegen tárgy esik be a lefolyóba (WC. illatosító, felmosórongy, macskaalom) és rögtön dugulást okoz. Egy átlagos dugulás azonban hosszabb folyamat gyümölcse, amikor a mosogató, kád, zuhanytálca vagy összefolyó vezeték a napi használatból fakadóan, szépen lassan szűkül be. Az előjelekre mindig érdemes figyelni, kuttyogó hang, lassuló lefolyás, kellemetlen szagok.

Zuhanykabin dugulás

Mit tehetünk házilagosan, hogy megszüntessük a dugulást
WC. csésze dugulás esetén megpróbálhatjuk a lefolyótisztító szerek alkalmazását, de nagyon kevés az esély, hogy ezek a vegyszerek segítsenek. A másik eszköz a WC. pumpa lenne, amit szintén bevethetünk. A WC. a pumpa a duguláselhárítás egyik legfőbb eszközét. :) A mosogató és mosdó lefolyó dugulások esetén kezdjük a szifonok alapos tisztításával. Ha ez nem segített, jöhetnek a praktikák: szódabikarbóna és ecet kombója vagy 1 liter kóla a lefolyóba. Amennyiben ez sem segített a mosogató vagy kézmosó lefolyó duguláson, akkor a klasszikus lefolyótisztítókat kell bevetnünk. Ha egy flakon beöntés után nem történt semmi, akkor ne kísérletezzünk tovább, duguláselhárító szakembert kell hívnunk.

 

Hogyan előzhetjük meg a dugulást?
1. Mindig bőséges meleg vízzel mosogassunk.
2. Soha ne vigyük túlzásba a mosogatószer felhasználást.
3. Ha mosogató gépet is használunk, akkor magasabb vízhőmérsékletű programokat futtassunk.
4. A mosogató gépbe javasolt a folyékony gépi mosószer alkalmazása.
5. Fürdőkádnál érdemes hajfogó szűrő használat is a fürdőkád lefolyóban.
6. WC. csészénél érdemes a rendszeres vízkőoldó használata.

Somat folyékony gépi mosogatószer

Most pedig nézzük milyen gépi duguláselhárító gépek és berendezésekkel dolgoznak a szakemberek.
Két fő csoportja van a gépi duguláselhárító berendezéseknek. Az első csoportba a mechanikus (motoros) spirálos gépek gépek sorolhatók. Ezek a duguláselhárító gépek (ipari csőgörények), nagy teljesítményűek, univerzálisak és általában 10, 16, 22 és 32 mm-es duguláselhárító spirálok befogására alkalmasak. A duguláselhárító gép a befűzött spirálokat forgó mozgásba hozza és a spirál végén léfő fejeket a lefolyóvezetékbe vezetve képes a csőhálózatot kitisztítani. Ezeket a gépeket általában 40 mm és 150 mm közötti csatornahálózatok tisztításánál alkalmazzák a szakemberek.

A gépi duguláselhárító berendezésekről általánosan elmondható, hogy ipari felhasználásra készültek, edzett acélból készült befogó és meghajtó alkatrészek, hosszú élettartam, magas érintésvédelmi besorolás, megbízhatóság. Azonban sajnos az is elmondható, hogy igen magas az áruk, mert ipari felhasználásra és szakképzett szakembereknek készültek. De mire is alkalmasak az itt felsorolt duguláselhárító gépek: Mosogató vezetékek, mosdó vezetékek, padlóösszefolyók, udvari összefolyók, esővezetékek, alapvezetékek, strang vezetékek duguláselhárítására, valamint gyökérvágásra és zsírtalanításra.

Nagy teljesítményű WOMA csatornamosó

A másik csoportba a magas nyomású vizes mosósó berendezések állnak. Más néven: csatorna mosó berendezések. Ezeknek a magasnyomású csatornatisztítók a legismertebb neve a szakmában a WOMA. A WOMA duguláselhárítás ismert és hatékony csatornatisztítási módszer. Általában ott vetik be a szakemberek ahol a spirálos módszer már csődöt mondott vagy a csőszakasz átmérője indokolttá teszi ezt az eljárást.

Woma duguláselhárító mosó fejek
Woma duguláselhárító mosó fejek

A WOMA működési elve az, hogy a duguláselhárító szakember végző személy egy magasnyomású tömlőt juttat a tisztítandó csatornaszakaszba. A tömlő végén pedig speciális fúvókák vannak felszerelve, amik a vízsugarat vezetik és irányítják. Leggyakrabban ott alkalmazzák, ahol a kültéri lefolyórendszerben építőanyag, sóder, homok, iszap lerakódások keletkeztek. Itt csak a WOMA segíthet. Lefolyó és csatorna szerviz Budapest összes kerületében fix áron.

És egy pár duguláselhárító berendezés a jövőből:
Természetesen ezek a gépek nem valós berendezések, csak megkértük a mesterséges intelligenciát, hogy tervezzen egy-két futurisztikus berendezést, ami alkalmas lehet a duguláselhárításra. Ez lett az eredmény.

5/5 - (4 votes)