A duguláselhárítás telefonszáma

Automata légtelenítő szelepről

Automata légtelenítő szelepről
Az automatikus légtelenítő szelep a levegő eltávolítására szolgál fűtési rendszereknél. Segítségével külső beavatkozás nélkül légteleníthetjük a rendszert. Ha azt halljuk, hogy a csövekben a folyadék bugyogó, szörcsögő hangot ad, biztosak lehetünk benne, hogy levegő és egyéb gázok halmozódtak fel benne, melyek rontják a fűtés hatékonyságát, hiszen nem engedik teljesen átmelegedni a radiátort. Ilyenkor van szükség légtelenítésre, aminek legegyszerűbb módja az automata légtelenítő szelep alkalmazása.

Automata légtelenítő szelep

A folyadékrendszereket nyomás alatt légteleníthetjük az automata légtelenítő szeleppel. A levegő folyamatos, nyomás alatt történő kiengedésével a szelep biztosítja a folyadék hatékonyabb felhasználását, növelik az energiahatékonyságot. A régebbi típusok kis keresztmetszetű kivezető nyílással rendelkeznek, melyek könnyen eltömődhetnek, ezért több karbantartást igényelnek. Amennyiben ilyen típusú a légtelenítő, a tisztítását a csavaros kupak levételével egyszerűen meg lehet oldani.

Azonban az újabb, gördülő tömítés elvén működő automata légtelenítő szelepeknek nagyobb keresztmetszetű kivezető nyílás mellett is jobb az öntisztulási képességük, így megbízhatóbban működtethetők. Ezek gyakorlatilag egyáltalán nem igényelnek tisztítást, mivel esetükben az elszennyeződés (dugulás) kizárt. Az automata légtelenítő szelep egyik fő előnye a manuális változattal szemben, hogy magától végzi el a feladatát. Azonban hátránya, hogy rendszeres tisztítás mellett is 8-10 évente cserélni kell.

Automata légtelenítő szelep

A fűtési rendszerben kialakuló levegőblokkok ellen mindenképpen kell légtelenítőt alkalmazni, legyen az kézi vagy automatikus működésű szelep. Ez utóbbit a rendszer legmagasabb pontjára célszerű felszerelni, ahol általában a levegő leginkább összegyűlik. Működési mechanizmusa a következő: folyadék hiányában a szerkezetben lévő úszó lesüllyed, a szelep kinyílik és a gázok távozni tudnak a rendszerből. Amennyiben elkoszolódott (spén, vízkő, forrasz anyag) az automata légtelenítő szelep, kár a tisztogatásával bajlódni, cseréljük le, hiszen egy pár ezer forintos alkatrészről van szó.

Budapest  ·  Fix árak  ·  Házilag  ·  Szótár  ·  Vízvezeték szerelés

4.3/5 - (7 votes)
A duguláselhárítás telefonszáma