A legjobb vízkőoldó szerek

A duguláselhárítás telefonszáma

A legjobb vízkőoldó szerek

Tisztelt Látogató, ebben a rövid cikkben sorra vesszük azokat a gondolatokat, amik a vízkő megjelenésével és eltávolításával kapcsolatban felmerülhetnek. A vízkőoldó szerek alapvetően részben vagy egészben savas bázisú vegyszerek, ezért csak óvatosan alkalmazzuk őket és tartsuk be az alapvető óvintézkedéseket.

Miből az a vízkő?

A vízkő az ivóvízben oldott ásványok magnézium-karbonát és a kalcium-karbonát. Magyarország ivóvíz hálózatában található víz sajnos elég keménynek mondható, tehát gagas az oldott ásványanyag koncentrációja. Alapvetően régiónként változhat a víz keménysége. A térségek vízkeménységét a felhasznált vízbázis vízminősége határozza meg.

Hol rakódhat le a vízkő?

A vízkő többféle képen is lerakódhat. Ivóvíz hálózatokban, csatorna hálózatokban, bojlerekben, vízforralókban, mosógépekben, mosogató gépekben, csaptelepeken, mosdó kagylón, WC. csészén, piszoárban, bidén és csempe felületeken. Egy szóval minden olyan tárgyon ami kapcsolatba kerül a vízzel. Ahol a víz párolgása (melegítése) erősebb ott sokkal gyorsabban lesz észlelhető. Ezeknél a háztartási berendezéseknél a víz melegítésének következtében csapodi ki a vízkő. Ilyen berendezések: vízforralók, villanybojler, mosógép, mosogatógép, vasaló, stb…

A legjobb otthoni vízkőoldó szerek:

Ecet
Olcsó, könnyen beszerezhető, környezetbarát. Első sorban az ember hétköznapi életével összefüggő tárgyakon és felületeken javasolt az alkalmazása mivel 100%-ban környezetbarát és nem toxikus. Ilyen tárgyak lehetnek a vízforralók, edények, csészék, csempe felületek, csaptelepek. A nagyobb töménységű 20%-os ecettel könnyeb dolgozni, mert látványosan nagyobb a hatékonysága.

Citromsav
Szintén egy olcsó és hatékony vízkő eltávolító szer a citromsav. Természetesen rola is elmondható, hogy 100%-ban környezetbarát szer. A drogériákban pár száz forintért beszerezhető, por vagy granulátum állagú szilárd anyag. Szivacsra öntve vagy vízzel hígítva alkalmazható.

Szódabikarbóna
Vízzel hígítva alkalmazzuk a csempefelületeken és csaptelepeken. Rendkívül kíméletes és 100%ig környezetbarát szer. A legjobb hatás érdekében érdemes egy negyed órát a felületeken hagyni, majd bő vízzel lemosni.

A legjobb bolti vízkőoldó szerek:

Domestos Zero
Na ez az iagzi nagyágyú, bátran ajánlható az igaszán makacs vízkövek eltávolítására. Itt nem a fátyolosodásokra és kisebb foltokra gondolunk, hanem olyan masszív vastag vízkőre amit a konyhai szerek már nem bírnak eltávolítani. Ilyen vastag vízkő alakulhat ki a WC. csészében, piszoár felületén, csaptelepeken, WC. öblítő szelepeken és különböző zuhany kabinok sarkaiban és felületén.

Frosch málnaecet vízkőoldó
Kiválóan alkalmazható minden olyan helyen, ahol nem szeretnénk erős vegyszert alkalmazni. Jó megoldás lehet – vízforralók, teafőzők, kávéfőzők, csaptelepek vízkő mentesítésére. Ezen kívül zuhanykabinok üvegfelületéről is nagy hatásfokkal távolítja el a vízkövet.

4.3/5 - (6 votes)