Konyhamalac dugulás – mi történik a lefolyóval?

A duguláselhárítás telefonszáma

A konyhamalac egy olyan konyhai eszköz, melynek az a feladata, hogy az ételhulladékokat ledarálja, melyek ezután apró, finom szemcsék formájában leengedhetők a szennyvíz vezetéken keresztül. Nagy előnye a konyhai szerves hulladék mennyiségének jelentős csökkentése, valamint általa megszűnik a szerves hulladékokból eredő kellemetlen szag is. Tévhit, hogy a konyhamalac a dugulások állandó forrása.  Amerikában, már 50 éve használják, és semmi gond vele.

In-Sink-Erator konyhamalac

Konyhamalac beszerelése

A konyhamalac beszerelése előtt viszont figyelembe kell venni a lefolyó cső méreteit is, nem minden esetben ajánlott használata. Amennyiben a lefolyó szerelésekor figyelembe vették a csatornavezeték méretezését, ami megfelel a konyhamalac igényeinek, (50-63 mm átmérőnél beépíthető, ennél kisebb csőátmérőnél nem) úgy különösebb fennakadás nélkül üzemeltethetjük ezt a praktikus eszközt, tehát nem kell dugulástól tartani, lefolyórendszerünk az extrémebb terheléseket is tolerálja.

Fontos tudni, hogy az ételdaráló sok zsiradékot és szerves üledékanyagot juttat napi rendszerességgel a konyhai ágvezetékbe, így egy alul méretezett lefolyó nem képes feladatát hosszútávon ellátni. Ez pedig előbb-utóbb dugulások kialakulását eredményezi. A berendezés vásárlása előtt érdemes konzultálni a vízvezeték szerelővel, hogy megvelelő a mosogatótálca kialakítása-e és a lefolyócső méretek is megfelelőek-e?

Konyhamalac beszerelése

A konyhamalac használata

A használatánál, egy dologra érdemes odafigyelni, csak szerves anyagok aprítására alklmas. Ez általában konyhai zöldségek apróra vágott maradékai. Csontok, húsok aprítására nem alkalmas a berendezés. A konyhamalacba való beöntés előtt mindig engedjük meg a vízcsapot, hogy legyen ami leöblíti a szilárd ételmaradékot. Amennyiben nem így járunk el, a berendezés sérüléséhez és dugulás kialakulásához vezethet.

A konyhamalac karbantartása

A konyhamalac nem igényel különösebb karbantartást. A daráló berendezés akár évtizedekig képes hibamentesen üzemelni. Talán, annyit érdemes hetente megtenni, hogy a gumidugó behelyezése után a mosogatót színültig engedjük meleg vízzel, majd kapcsoljuk be a konyhamalacot, hogy a fellépő víznyomás a lerakódásokat át tudja mosni.

A konyhamalac előnyei

1. Sokkal kevesebb lesz az ételmaradék ami a kukába végzi
2. Az étel előkészítés könnyedebb
3. Hosszú élettartam
4. Könnyű beszerelés
5. Segít a dugulások megelőzésében

Konyhamalac meghibásodás okai

1. Erős lefolyótisztító vegyszerek
2. Fém tárgyak a lefolyóba (első sorban evőeszközök)
3. Csontok és kemény ételmaradékok
4. Szárazon üzemeltetés
5. A konyhamalac burkolatát folyamatosan víz éri

Videó a konyhamalac beszerelésről

Ha konyhamalacot akarunk használni, akkor minimum 50 mm-es lefolyóvezetéke ajánlott, de némely esetben akár 63 mm-es vezeték használata is indokolt lehet. Egy meglévő 40 mm-es mosogató kiállás esetében tehát nem feltétlen ajánlott a konyhamalac. Magyarországon kb. 25 éve jött divatba ez a szerkezet, de többsége a mai napig kifogástalanul működik. Semmi karbantartást nem igényelnek. Ami probléma lehet vele, hogy a régebbi típusok burkolata még nem rozsdamentes acélból készült, ezért 1-2 évtized alatt elkorrodál.. Amennyiben a lefolyó eldugult, számíthat ránk, keressen itt:  Duguláselhárítás Budapesten.

Ez a konyhamalac, motorikusan még működött, de a burkolata sajnos elrohadt.

4.6/5 - (27 votes)