Gyökérvágás a csatornában – csatorna gyökérmentesítése

A duguláselhárítás telefonszáma

Gyökérvágás a csatornában – csatorna gyökérmentesítése
Hogyan is kerülhet a gyökér a csatornába? A régi időkben a csatornák anyaga nem KG és PVC volt mint manapság, hanem kerámia, kőagyag, eternit, beton vagy öntött vas. Ezen anyagok közös jellemzője a nagy szilárdság és időállóság, (akár 50-100 évet is kibírnak a föld alatt. Azonban nem is magával a csővel van a probléma, hanem a csőcsatlakozásokkal (csőkötések, tokok) ahol a cementálás, vagy tömítés elfáradt.

Gyökér a csatornában

Mivel a csövek a talajban vannak, ellen kell álljanak az eróziónak, a talajmozgásnak, a nagyfokú vízterhelésnek, a szerves anyagoknak, a vegyszereknek és a cső közelbe ültetett fák gyökereinek. A felsorolt tényezők, mind-mind próbára teszik a talajban lévő csatorna hálózatot. Az évtizedek múltával a csatorna csövek anyaga kirepedezhet, megsüllyedhet, eltörhet, vagy a tokozásnál beengedheti a gyökereket.

Eternit csövet körülfogó gyökér
Eternit csövet körülfogó gyökér

Most lássuk az elgyökeresedés okait.
Elsősorban akkor gyanakodhatunk gyökérbenövésre a csatornarendszerünkben, ha a közelben nagy kiterjedésű bokor, cserje vagy fa áll. Érdekes módon az örökzöldek gyökérhálózata a legagresszívabb. És milyen jól tudják ezek a gyökerek hova kell benőni.

Gyökér a csőben

A szennyvízlefolyónk tápanyagokban, ásványokban, kén hidrogénben, és metánban gazdag „dolgok” elegye. Ha egyszer a gyökér egy repedésen, vagy akna falon bejutott a csőbe akkor igen gyorsan növekedésnek indul. Ritkán, de olyan agresszív is lehet a növekedés, hogy pár hónap alatt benövi a teljes hálózatot, és azt vesszük észre hogy a fürdőszobai a padlóösszefolyóból kandikál ki a hajszálgyökér. Első gyanús jel lehet a bugyborékolás és az akadozó vízáramlás.

Elrozsdásodott vasvezeték gyökér benövésekkel.

Ideig-óráig, lehet segíteni a dolgon gyökér irtó vegyszerek bejuttatásával a lefolyóba vagy duguláselhárításra is sor kerülhet, ahol a szakember gyökérvágó fejek alkalmazásával eltávolítja a benövések egy részét. A beavatkozás azonban csak ideiglenes, mert a gyökerek vissza fogna nőni, ez csak idő kérdése.

A végleges megoldás: a baj forrásának végleges megszüntetése, a fa kivágása és a sérült csőszakasz cseréje vagy kijavítása.  Ma már létezik olyan modern technológia is,  hogy  béléscsövet húznak az öreg csőbe. De ez csak nagy átmérőjű csatornahálózatoknál alkalmazható és csak akkor ha a lejtés tökéletes.

Fa gyökér a csatornába

Napjaink PVC csöveit kevésbé fenyegeti az elgyökeresedés veszélye, mivel a csőkötések szinte hermetikusak, másfelől a PVC felületébe nem tud megkapaszkodni a gyökér, olyan könnyen mint a régi, beton vagy eternit csöveken.

Gyökér a lefolyóvezetékben
Gyökér a lefolyóvezetékben

És még egy jó tanács hogy ne legyen szükség duguláselhárításra a gyökérbenövések miatt a jövőben sem: ne ültessünk fát a csatorna nyomvonalának közelébe. Duguláselhárítás Budapest, olcsón, fix árakkal.

Gyökérvágás a csatornacsőben
Gyökérvágás a csatornacsőben

Bármilyen hihetetlennek tűnik, de egy termetes fa gyökerei ilyen hatalmas károkat is okozhatnak. Mint a fotón látható. A betont és a csempét is felnyomták a gyökerek a fürdőszobában.  Itt csak a fa kivágása és a teljes lefolyóhálózat cseréje hozhat megoldást.

4.6/5 - (12 votes)