Csatorna kiszellőztetés

A duguláselhárítás telefonszáma

A csatorna szellőztetésről. Sok ember számára nem ismeretlen probléma, hogy a szennyvíz furcsa zajok kíséretében folyik le a lefolyóba, illetve megjelenik a csatornaszag ezekben a terekben. Sőt nem ritkán a WC,  zuhanytálca, mosdó és padlóösszefolyó bűzelzárójából eltűnik a víz.  Az ilyen jellegű problémát legtöbb esetben a csatorna kiszellőztető (strang szellőző)  elhagyása vagy helytelen beépítése okozza.

A problémából a földszinten lakók szinte mit sem érzékelnek. A tipikus probléma az emeleti és leginkább a legfelső emeleti lakásokat érinti. A magyarázata igen egyszerű: a gravitációba lezúduló szennyvíz (WC. eresztés) tömege képes a rendszerben vákuumot kelteni és a bűzelzárókból is kirántani a vizet,  így a bűzelzáróinkban kürtő effektus alakul ki, és a csatorna hálózatunk sajnos kéményként fog üzemelni és a szennyvíz hálózat gázai a mi szifonjaink és lefolyóinkon fognak távozni.

Kültéri strang szellőző
Kültéri strang szellőző

 

Miért kell a csatornát szellőztetni?

A csatorna szellőztetés alapvetően három fő feladattal rendelkezik. Először is eltávolítja a csatornahálózatban keletkező gázokat úgy, hogy azok ne az épületen belül keressenek maguknak utat, biztosítja a berendezési tárgyak és a padló összefolyók bűzzárainak védelmét,  tehát megakadályozza,  hogy a túlnyomás vagy vákuum hatására a csatornagázok bekerüljenek a helyiségekbe, valamint a gázok és gőzök elvezetésével mérsékelheti a közmű csatornákban fellépő, károsító korróziós hatásokat.

Utólagos megoldások

Amennyiben az építés idején nem lett kiépítve a csatornaszellőző rendszer, akkor ezt a későbbiekben csak bontással lehet pótolni vagy ideiglenes megoldás lehet az utólag is beépíthető légbeszívó szelep. Ez az egyszerű alkatrész a mosogató vagy a mosdó szifonjára építhető be.

Padlástérben elhelyezett strang szellőző
Padlástérben elhelyezett strang szellőző

Gyakori probléma még a kültéri csatorna kiszellőztetők eltömődése, mely kültéren és beltérben is lehetséges. (Madártetem, nejlonzacskó, építési törmelék) A kiszellőztetés módja kétféle lehet:  a strang vezeték egyszerűen ki van engedve a szabadba vagy a padlástérre (strang szellőző), a másik fajta megoldás a amikor légbeszívó szelep van beiktatva,  mely megakadályozza a külső elszennyeződést.

Ahhoz persze, hogy az egyes helyiségekben ne jelenjen meg a bosszantó csatornabűz alapfeltétel, hogy a bűzzárak záróvizének méreten tartása a szabványokban előírt mérték szerint történjen. Sokszor, segít még a gyengén lefolyó, kuruttyoló hangot kiadó mosogató vezetékeknél le  az utólagoson beépített légbeszívó szelep. (nem minden esetben elég az 40-50 mm. csövön elhelyezett utólagos légbeszívó !!! )

Mosogató légbeszívó
Mosogató légbeszívó

Összességében tehát a csatorna kiszellőztetés, megfelelően kialakított rendszer által történhet. Mindez elengedhetetlen, hiszen általuk mérsékelhetők a csatornákban a szennyvíz áramlása során kialakuló depressziók, kompressziók, avagy a lefolyás gyorsulási és lassulási folyamatai miatt az ejtővezeték és a vízszintes vezetékek szintjén keletkezett nyomásingadozások.

És végezetül: ha Önnél is megjelent a csatorna szag érzel vagy bugyborékoló a lefolyó, de mind emellett nincs dugulás akkor a egész biztos hogy a csatorna kiszellőztetéssel vagy a légbeszívó szeleppel (hiánya, sérülése) van gond. Sajnos, lehet, hogy kisebb bontással is járhat az utólagos beépítés, vagy javítás, de megéri, hogy ne kelljen egy életen át szagolni a bűzt. Amennyiben segítségre van szüksége, hívja duguláselhárító szakembereinket: duguláselhárítás Budapesten – olcsón, bontás nélkül, fix áron.

Légbeszívó szelep utólagos beépítése >>

4.6/5 - (12 votes)