A csatorna tisztító pontok jelentősége

A duguláselhárítás telefonszáma

A csatorna tisztító pontok jelentősége
Legyen szó beltéri vagy kültéri csatornahálózatokról, nagyon fontos a tisztítási lehetőségek (tisztító idom, csatornaszem, tisztítószem, akna fedél) megléte. Egy ingatlan kültéri szakaszán általában közvetlen a telekhatárnál kell, hogy legyen egy csatorna fedlap vagy akna nyílás. Sok tulajdonos állítja, hogy nála ilyen nincs…. pedig van, ugyan is csak így lehetséges az utcai kommunális szennyvízhálózatra szabályosan rákötni. Inkább az a helyzet áll fenn, hogy ez a akna fedlap el lett burkolva (viacolor, beton, aszfalt) vagy le lett földel fedve és be lett füvesítve.

Szennyvíz akna

Végre megtaláltuk a tisztító aknát

Előbb vagy utóbb minden képen szükség lesz ezen akna megtalálása. Amennyiben hosszabb szakaszú (15-30 méter) a kültéri csatorna szakasz, akkor az is feltételezhetően, hogy több tisztítási pont is van. Ezek a pontok lehetnek: 110-150 mm-es tisztító szemek vagy szennyvíz aknák. Az aknák lehetnek fogadó, bukó vagy fordító aknák. A műanyagok fejlődésével egy időben, megjelentek a műanyagból készült aknák (tartályok) tisztítószemek, műanyag fedlapok. A csapadékelvezető rendszereket sem szükséges szétbontani egy dugulás esetén, mert a gyártók már forgalmaznak esőcsatorna tisztító idomokat is, melyek talajsíkban és magas ponton is beszerelhetőek.

Szennyvíz akna, öntöttvas fedéllel
Szennyvíz akna, öntöttvas fedéllel

Masszív fedél, még teherautóval is járható

A beltéri tisztítópontok műanyagból vagy acél csőhálózat esetén, acélból készülnek és a lefolyórendszer szerves részét képzik. Pincék és társasházak garázsszintjén is jó ha van tisztító idom felszerelve a csatornahálózatra. Azon ingatlanoknál, melyek az utcafronti telekhatárra épültek, ott nincs udvari akna ezért a pincében kötelező több szakaszra is tisztító idomokat elhelyezni. Nyugati mintára, már egyre több lakás belterében (vizesblokkokban) kerül beépítésre tisztító idom. A konyhai szakasznál (a fali bekötés mellett, a szifonnal egy magasságban vagy felette) és a WC.-nél, pedig a csésze mellett.

Tisztító kupak a pincei csatornaszakaszon
Tisztító kupak a pincei csatornaszakaszon

Pince szinten futó szennyvíz vezetékre utólagosan lett beépítve egy tisztító idom, mert gyakran keletkezett dugulás és így sokkal könnyebb tisztítani, mint egy távoli pontról.

A tisztító idom kupakjának lecsavarását követően, jól látható  a duguláselhárító spirál.

Csatorna felújításnál beépítésre került függőleges tisztító idom. Ez lehetőséget ad egy komolyabb kültéri dugulás elhárítására, úgy hogy nem a lakásból kell dolgozni a duguláselhárító szakembereknek.

A képen egy új lefolyórendszer lett kiépítve. Itt már a megrendelő kívánsága szerint lettek kialakítva a csatorna tisztító pontok az udvari szakaszon.

A régi csatornaszakasz részleges cseréje után a karmantyús kötések biztosítják a tökéletes csatlakozást az új PVC cső és a régi eternit csőszakasz között. A kimenő és az elmenő ág között olyan nagy a szintkülönbség, hogy feltétlen szükséges volt egy tisztító idom elhelyezése.

Udvari tisztító idom beépítése
Udvari tisztító idom beépítése

Duguláselhárítás és vízvezeték szerelés és csatorna tisztítás Budapest területén. Duguláselhárító szakembereink hétvégén és ünnep napokon is dolgoznak. Miden duguláselhárításra 1 hónap garanciát vállalunk.

4.4/5 - (20 votes)
A duguláselhárítás telefonszáma