Miért ne vegyünk olcsó csőgörényt?

A duguláselhárítás telefonszáma

Miért ne vegyünk olcsó csőgörényt?
Nagyon röviden kifejtve: mert nem fogjuk tudni a dugulást elhárítani, sőt… de azt majd később. Egyetlen létjogosultsága van csak a barkácsáruházakban kapható duguláselhárító csőgörénynek. A kis csőátmérővel rendelkező (32mm) kézmosó vezetékekben lerakódott hajszálak eltávolítására lehet alkalmas, de csak 1-2 méteres szakaszig.

Mi a jellemzője ezeknek az olcsó eszközöknek?

Sajnos pont egy rossz dolog jellemzi őket: gyenge minőségű acél, mely sem anyagminőségében, sem használhatóságában nem olyan mint egy professzionális duguláselhárító spirál. Mivel kézzel kell tekerni-forgatni, nem tud hatékony lenni, mint a komoly fordulaton pörgő ipari csőgörények. Sajnos annyira gyenge, edzetlen az acéljuk, hogy többnyire már az első használatnál elhajlanak, megcsavarodhatnak vagy eltörhetnek.

Olcsó, barkácsáruházban kapható csőgörény
Olcsó, barkácsáruházban kapható csőgörény

És találtam is egy jópofa videót a HErBY néven futó videó bloggertől, aki egy masszív padlóösszefolyó dugulást próbál elhárítani egy barkácsboltban beszerezhető 10 méteres csőgörénnyel. Már előre elárulom, mindent elkövetett, de nem sikerült neki a dugulást elhárítani az olcsó csőgörénnyel.

A feltételezése, hogy a dugulás 10 méteren túl van, nem helyes. A dugulás az összefolyó és a WC. csésze között van de ez a kézi eszköz alkalmatlan lekaparni a cső faláról a lerakódást. Sajnos hiányzik a fordulatszám és a nyomaték, amit az ipari gépek állítanak elő.

De a valós veszély csak most jön. A lefolyó csőbe betolva, hajlamosak a visszafordulásra, megcsavarodásra, na ilyenkor baj van, mert az is lehet, hogy bent ragadnak a csőbe. Sajnos heti szinten kapom a telefonokat, hogy drága mester segítsen már kiszedni a beszorult spirált a lefolyócsőből. De nincs az a szakember aki megkockáztatná, hogy utána ereszen egy drága ipari spirált, hogy az is beszakadjon.

Ilyenkor vagy kijön rángatva, vagy ki kell bontani a csőszakaszt, ahova beszorult az olcsó, vacak csőgörény. Összegzésül, ha már megvettük, csak nagyon óvatosan használjuk, finoman centiről-centire tolva, és ha megakad, azonnal húzzuk vissza. És most bemutatok két barkács kategóriájú csőgörényt. Azt hiszem nem lesz nehéz kitalálni, hogy a kettő közül melyik lehet a komolyabb.

 

Használhatatlan csőgörény.

Ez a kézi csőgörény teljes mértékben használhatatlan a kicsit is komolyabb dugulások elhárítására. A spirál anyaga nem edzett acél ezért hajlamos a megcsavarodásra. A csőgörény végébe sajtolt rugódarab inkább csak problémák forrása, mint segítség. Gyakran halljuk vissza, hogy elakad a könyökbe vagy beszorul a lefolyórendszerbe. Ezt a típust ne vásároljuk meg, hiába olcsó.

Dobba szerelt csőgörény

Na ez a csőgörény már jóval használhatóbb. Sajnos az ára legalább hatszor annyiba kerül, mint a használhatatlan típusé. Viszont ezzel a dobba épített (5-10 méter) spirállal már egészen komoly esélyeink lehetnek a kézmosó vagy padlóösszefolyó dugulások elhárítására. A spirál anyaga itt már edzett,a tokmányból tudjuk adagolni az éppen szükséges spirálhosszt és nem hajlamos a megcsavarodásra sem. Ez a javasolt csőgörény.

Hasznos tanácsok a csőgörény használatához:

De ha mégis megvettük a barkácsáruházban kapható olcsó csőgörényt akkor így csináljuk: a csőgörény használatához érdemes segítséget szereznünk, mert ez általában kétemberes feladat. Ne feledkezzünk meg a kesztyűről és a védőszemüvegről sem! Szereljük le a szifont majd a spirál végét vezessük be óvatosan a lefolyóba, miközben társunk az óramutató járásával megegyező irányba tekeri a kart, hogy a spirál a lefolyóban egyre előrébb haladhasson. Mozdulataink legyenek finomak és óvatosak, mert a spirál könnyen bennszakad a lefolyóban. Ne rángassuk, ne erőltessük se előre, se hátra, inkább menjünk biztosra. Ide-oda mozgassuk és. Ha érezzük, hogy megfeszül vagy megakad, addig húzzuk ki a lefolyóból, amíg még lehetséges.

A videóban bemutatott dobba szerelt típus már jóval használhatóbb, mint a sima kis drótok.

Duguláselhárítás Budapest
Duguláselhárítás Budapest

WC. – mosdó – mosogató duguláselhárításának eszköze az ipari duguláselhárító gép.

És akkor lássuk, mivel dolgoznak a szakemberek: a képen egy Rothenberger 550-es duguláselhárító gép látható. A berendezés 16 mm-es spirállal, tökéletesen alkalmas a mosogató és padlóösszefolyó vezetékek dugulásának megszüntetésére.

Milyen szolgáltatásokat nyújtanak Budapesti duguláselhárító szakembereink:
1. Spirálos (csőgörényes) duguláselhárítás
2. Magasnyomású csatorna mosatás (woma)
3. Vízvezeték szerelés
4. Fertőtlenítés
5. Fűtésszerelés
6. Kamerás csatorna vizsgálat

Duguláselhárítás Budapesten – fix áron, gyorsan, olcsón. Duguláselhárító szakembereink hétvégén és ünnep napokon is dolgoznak. Miden duguláselhárításra 1 hónap garanciát vállalunk. Budapest minden kerületében és Pest megye területén is számíthat ránk.

Duguláselhárítás · Duguláselhárítás Budapest · Duguláselhárítás házilag

Duguláselhárítás Budapest kerületeiben

Duguláselhárítás III. kerület – Óbuda
Duguláselhárítás IV. kerület – Újpest és Káposztásmegyer
Duguláselhárítás XVII. kerület – Rákoscsaba, rákosliget és Rákoskeresztúr
Duguláselhárítás XVIII. kerület – Pestszentlőrinc és Pestszentimre
Duguláselhárítás XIX. kerület – Kispest
Duguláselhárítás XXIII. kerület – Soroksár

4.4/5 - (30 votes)
A duguláselhárítás telefonszáma