A duguláselhárító szakemberek rémálmai

A duguláselhárítás telefonszáma

Tisztelt Látogató, ebben a rövid cikkbe összefoglalnám azokat a helyzeteket, amik nekünk profi duguláselhárító szakembereknek is nagy kihívást jelentenek. Az összefoglalásban csak valós helyzetek lettek felsorolva amik már megtörténtek valamelyik munkatársunkkal. Sok megrendelő azt gondolja, hogy egy duguláselhárító szakember minden dugulást gyorsan és bontás nélkül el tud hárítani, hát ez nem mindig van így. És akkor most lássuk a rémálmainkat.

Mosolygós duguláselhárító szakember

1. A lebetonozott WC.

Azt hiszem ezzel a helyzettel már minden vizes szakember találkozott. Legyen szó egy komoly WC. vezeték dugulásról vagy csak egy sima WC. csésze cseréről. Mind két esetben a WC. csészét fel kel szedni. Ez azonban nem mindig megy simán. Ha csésze nem szakszerűen (oldhatóan) lett lerakva (csavarral, sziloplaszttal), hanem betonba vagy csemperagasztóba ágyazva, akkor nagy a baj, mert végleg odakötött a csésze alja. Ebben az esetben ugyan is csak darabokban fog feljönni és arra is nagyon kell ügyelni, hogy a letört porcelán darabok a felvésés közben ne hulljanak bele a lefolyócsőbe. A csúcsot az jelenti, ha az új padlólapot úgy rakják le, hogy a WC. csészét nem veszik fel, hanem körbe csempézik, na ilyenkor csak miszlikbe jön fel a csésze… Ezért, a WC. csésze lerakásnál kérjük meg a vízvezeték szerelő mestert, hogy csak oldható kötést alkalmazzon.

2. Az emésztőbe kivezetett mosogató vezeték

Valamiért sok vizes szakember szerint az a jó, ha a mosogató vezeték külön csövön megy ki a fővezetékhez vagy az emésztőbe. Sajnos ez egy téves elmélet és csak szükségből alkalmazzuk. A jó megoldás az ha a mosogatóvezeték az ingatlanon belül van WC. alá van bekötve, így a WC. öblítő vize is hígítja és mossa a konyhai zsírós, mosószeres szennyvizet. Az már csak hab a tortán, ha a konyhai vezeték nem a szokásos méretű (50mm, 60mm) hanem 110mm.-re felbővítve viszi ki a mester a szennyvízaknáig, na ez is hatalmas kihívást jelent a duguláselhárító szakembereknek. Lehet, hogy a túl méretes csőátmérőben később alakul csak ki majd a dugulás, de ha kialakult, az végzetes és óriási dugulás lesz. Ilyenkor a legjobb kívülről magasnyomású csatorna mosóval (WOMA) kitakarítani a teljes keresztmetszetben elzsírosodott 110mm-es cső hálózatot. Lehet duguláselhárító géppel is, de óriási kínlódás elé néz a szakember. Szélsőséges esetben több 10 kiló zsíros-mosószer lerakódást kell kihajtani a csatornahálózatból.

3. A falba épített mosógép bűzelzáró szifon

Az tiszta sor, hogy szükség van a mosógép bűzelzáróra, máskülönben büdös lenne a mosógép belseje a csatornából feláramló gőzök miatt. Azonban csak a legritkábban találkozunk szakszerűen beépített mosógép szifonnal. És ez nem a vízvezeték szerelő hibája, hanem a burkoló szakemberé, aki bevakolja, becsempézi, úgy hogy csak bontással lehessen hozzáférni. Pedig minden bűzelzárón van egy dizájnos takarólemez, ami kiválóan eltakarná ha nem lenne teljesen becsempézve. Tehát, ha a bűzelzáró működési elvét megvizsgáljuk, akkor rá jövünk, hogy a szerkezet belsejében egy gumi golyó van, ami kipumpálásnál nyit, nyugalmi állapotban pedig zár. Viszont néha tisztítani szükséges a lerakódásoktól (ruha foszlányok, mosószer maradványok). Ha be van csempézve az egység akkor házilag nem lehetséges a tisztítása. Ezért ha tehetjük, kérjük meg a burkolót, hogy ne csempézze be teljesen ezt a gépészeti elemet, mert a későbbiekben csak bontással lehet majd hozzáférni a szerkezethez és a lefolyórendszerhez is.

4. Az akril zuhanytálca dugulás

Na ez tényleg egy rémálom minden szakember számra. Különösen, ha zuhanytálca elejéről nem lehet levenni a homloklemezt. A problémát az akriltálca alatt lévő flexibilis lefolyócső okozza. Sajnos ennek a gégecsőnek bordás a belseje és rendkívül vékony a falvastagsága. Tehát ha dugulás lép fel a zuhanytálcában, akkor szakszerűen, duguláselhárító géppel nem szabad rámenni, mert nagy valószínűséggel meg fog sérülni a harmonika cső. Többször hívtak már minket a megrendelők, hogy megpróbálták házilag kidugítani (drót dugtak a lefolyóba és azt forgatták) a zuhanytálca lefolyóját, de nem sikerült, sőt most már folyik a tálca alól is a víz. Hát igen, kilyukadt a flexibilis lefolyó cső. Nekünk szakembereknek sincs túl sok lehetőségünk. Legtöbbször a szívó-nyomó pumpát szoktuk bevetni vagy a kabint kibontani, ha a megrendelő költségvetésébe belefér, de van hogy ablakot vágunk a kabin alján, hogy hozzáférjünk a lefolyó rendszerhez. Ha van lehetőségünk rá, legjobb az épített zuhany, itt ugyan is fix padozatba épített lefolyócső hálózat van, amit a szakemberek tökéletesen ki tudnak tisztítani.

5. A vékony kézmosó vezeték

Mint köztudott a mosdók alatt lévő lefolyórendszer az egyik legvékonyabb cső a lakáson belül. Általában ez 32mm-es. A komoly gond akkor van, ha ez a vékony lefolyócső nincs rendszeresen karbantartva, tehát sok a lerakódás és már rég elvízkövesedett (legtöbbször öreg lakótelepi lakásokban). Na, amennyiben ezt a csekély áteresztő képességű lefolyót még pumpálgatja, meg lefolyótisztító granulátummal kezelgeti a tulajdonos, akkor bekövetkezhet az a helyzet, hogy teljesen beáll a rendszer és végleg eldugul a lefolyó. Hiába minden igyekezetünk és a professzionális gépek, még a legvékonyabb és legerősebb ipari spirálok sem tudnak áthatolni a megkövesedett (vízkő, lefolyótisztító granulátum) duguláson. Ezért javasoljuk mindig, hogy még idejében szóljanak a dugulás kialakulásánál és semmiképen ne használjanak szilárd halmazállapotú lefolyótisztító szereket, mert belekötnek a szifonba vagy a csőbe.

6. A fürdőkád, ami be van építve

Szerencsére manapság már egyre több burkoló épít be a fürdőkád oldalára szerelő ablakot a lefolyó közelébe. De ez nincs mindig így. Akkor vagyunk különösen nehéz helyzetbe, ha egy nagyon masszív kád dugulásról van szó és a fürdőkád be is van építve. Ezt a helyzetet már csak az tetézheti, ha a megrendelő nem engedi, hogy a kád oldalán felvágjunk egy pár csempét, hogy hozzáférjünk a lefolyórendszerhez. De milyen módszerek vannak a kád lefolyó dugulásának magszüntetésére? Szívó-nyomó pumpa, vízsugaras módszer, csőspirálos módszer. Természetesen a csőspirálos módszert csak akkor lehet alkalmazni, ha hozzáférünk a kád alatt lévő lefolyórendszerhez. Itt is elmondható, hogy a granulátum állagú lefolyótisztítókat ne használjuk, mert rengeteg esetben találkoztunk már a kád alatt lévő szifonba bekötött vegyszerrel. Ez a lefolyó tisztítószer olyan keményen tud belekötni a szifonba, hogy ha levettük a szifont csak kalapáccsal lehet szétverni a bekeményedett granulátumot.

6. Elfagyott lefolyóvezetékek

De miért is fagynak be egy csatorna rendszerek?
1. Hosszan tartó extrém hideg.
2. A fagyhatár (90 cm) felett vezetett lefolyó csövek.
3. Ritkán használt hálózat.
4. Kontra a vezetékben. (víz zsák kialakulása)
5. Gyökérbenövés a csatornában.
6. Fűtetlen pincékben szabadon futó csatornacsövek.

A fentik körülmények egyenként is fagyáshoz vezethetnek, de ha egyszerre több tényező is fenn áll akkor nagyobb az esély a csatornahálózat befagyására. A legtipikusabb eset a házilagos kivitelezésű lefolyórendszer, ami nincs elég mélyre (fagyhatár alá) fektetve. Gondot okozhat, az is ha extrém hidegben is csak hideg vizet kap a lefolyórendszer, ilyenkor sokkal könnyebben ledermed a víz. A gyökerek is gondot okozhatnak, ha beférkőztek a kültéri csatornába, egyrészt folyamatos dugulást okozhatnak, másrészt a téli hónapokban sokkal könnyebben kialakul a fagyás a csatornába a pangó és gyengén áramló víz miatt. Az elfagyott csatorna hálózatok kiolvasztása nagy kihívást jelentenek a szakembereknek is. Kisebb részleges fagyásokat aknában, pincében meglehet próbálni melegíteni is. Komolyabb fagyásokat speciális jég vágó fejekkel lehet eltávolítani. Igazán komoly fagyásokat magasnyomású (Woma) technológiával lehet kiolvasztani.

7. Darálós WC. dugulás

Hol alkalmazzák legtöbbször a darálós WC.-t? Régi belvárosi házakban, ahol leválasztás történt, vagy nem is volt korábban WC. kialakítva a lakásban. A darálós WC. legnagyobb vívmánya, hogy nem csak 110 mm-es lefolyóba lehet bekötni, mint a hagyományos WC.-t. A berendezést 32-40-50 mm.-es vezetékre is rá lehet kötni. A daráló összeaprítja a szennyeződést, majd nyomás alatt bepumpálja a meglévő vékony lefolyó hálózatba. Ezzel a műszaki részt át is léphetjük, most jönnek a gondok. Ha gondatlanságból nejlonzacskó, rongy, ételmaradék, lett beledobva a csészébe és ez a daráló egységbe kerül, itt feltekeredik a vágókésekre és a tengelyre, majd a daráló megáll. A daráló egység teljesen tönkre is mehet vagy csak nagy munkával lehet csak megtisztítani.

8. A duguláselhárító granulátum

Na ez a termék az ami a vásárlóknak és a duguláselhárító szakembereknek is a legnagyobb fejfájást okozza. Nem jelenthetjük ki, hogy még soha nem segített, de többnyire csak problémát okoz. A helyzet a következők: ha nincs dugulás és csak karbantartani szeretnénk a lefolyót, akkor lehet, hogy van valami haszna. Azonban, több száz megrendelővel beszélve, nem szokott segíteni, sőt sokszor beleköt a kád, mosdó vagy mosogató szifonjába. De miért köthet bele a duguláselhárító granulátum a lefolyó szifonba? Amennyiben a dugulás már a teljes keresztmetszeten kialakult és mögötte feltorlódott a víz, akkor biztosan nem fog segíteni a lefolyótisztító granulátum, mert egyszerűen, nem ér el a dugulásig. És sajnos van ennek a granulátumnak egy olyan tulajdonsága, ha nem tudja maró hatását kifejteni és menet közben elmosódni, akkor megszilárdul és egybe köt. Szerencsére ez a megszilárdulás általában a szifonokban következik be. Ilyenkor a tapasztalt duguláselhárító szakember megkérdezi a megrendelőt, hogy mennyi granulátumot öntött a lefolyóba és mit tapasztalt. Ezután jön a szifonok leszerelése és gyakran a cseréje is, mert a granulátum többnyire végzetesen beleköt a szifonokba. A jelenséget legtöbbször az öregebb fürdőkád és kézmosó szifonoknál alakulhat ki.

9. Az elveszett csatorna akna

Nagyon sokszor futunk bele olyan helyzetbe, hogy komolyabb udvari dugulásra hívnak minket ki, viszont a tulajdonos nem tudja, hol van tisztító akna vagy bármi olyan pont a kültérben ahol betekinthetnénk a csatornába, ahonnan lehetne dolgozni. Ennek megléte azért nagyon fontos, mert ha egy kültéri dugulás van akkor az udvaron lévő aknából lehetne dolgozni és nem a lakásból. Azonban, ha az akna le van betonozva vagy nem tudja a tulajdonos hogy hol van, akkor a lakás felől (WC. csésze felvétele) kezdi meg a munkát a duguláselhárító szakember és innen engedi be a spirálokat. Beltérben a komolyabb duguláselhárító eszköz használata (Woma csatorna mosó) lehetetlen. Sajnos régi elhanyagolt ingatlanok esetében, már sokszor találkoztunk olyan helyzettel, hogy a kertben kellett áskálódni, hogy megtaláljuk a tisztító aknát. Ilyenkor általában nem túl biztató a csatorna akna állapota. Vagy össze van már dőlve a tégla falazata vagy gyökérrel van tele nőve. Ilyenkor a duguláselhárító szakembernek nagyon nehéz dolga van, hogy szakszerűen elhárítsa a dugulást. Ezért mondjuk midig: a csatorna aknákat ne takarjuk el és az állapotukat rendszeresen ellenőrizzük.

Nehéz dolga lesz itt a duguláselhárító szakembernek

Így néz ki egy komoly dugulás a WC.-be

Bónusz

Duguláselhárítók munka közben. A rövid kis videóban azt mutatjuk be, hogy milyen dolgokkal kell szembesülni a duguláselhárító szakembereknek. A munkák lehetnek egyszerű beltéri feladatok, de van amikor a kültéri csatornahálózat teljes szakaszon van eldugulva vagy eltörve. Ritkán, de van amikor szükséges a bontás, mert a lefolyó sérülése ezt indokolja.

Szakszerű és profi gépes csatornatisztítás és  Duguláselhárítás Budapesten. Vízvezeték szerelés és csatorna tisztítás Budapest összes kerületében. Duguláselhárító szakembereink hétvégén és ünnep napokon is dolgoznak. Miden duguláselhárításra 1 hónap garanciát vállalunk.

4.6/5 - (13 votes)