A duguláselhárítás telefonszáma

Radiátorok és radiátorszelep cseréje

Radiátorok és radiátorszelep cseréje
A radiátorok cseréjét nem feltétlenül az elöregedésük indokolja. Mivel ezek a fűtőtestek ma már nagyon esztétikus és anyagukat tekintve is számos kivitelben kaphatók, sokan csupán a lakás szebbé tétele miatt döntenek a váltás mellett. Formájuk, méretük, anyaguk, színük szerint is választhatunk radiátort. Létezik, alumínium, acéllemez, öntöttvas radiátor. Minden esetben több évtizedet is kiszolgáló felületkezeléssel és porfestéssel vannak ellátva radiátorok. A színek tekintetében sem kell kompromisszumot kötnünk, mivel léteznek színes radiátorok is, ezek a fürdőszoba hangulatát tudják nagyon feldobni.

Radiátorcsere Budapest
Radiátorcsere Budapest

A radiátorok cseréje összetett feladat, főként a társasházban élőknél. A nagyobb társasházak fűtését gyakran távhő vagy önálló hőközpont látja el. Ebben az esetben a radiátor szelepek és elzárók cseréjénél az egész fűtési stang lezárása is szükségessé válhat. A lakó ilyenkor kötelesek a cserét a közös képviselőnek bejelenteni, valamint ügyelniük kell arra, hogy nem szerelhetnek fel a korábbinál nagyobb hőleadással rendelkező radiátort.

Emellett figyelembe kell venniük a választásnál a radiátor anyagát is, ami szerencsés esetben ugyanaz, mint a lecserélendő darabé, de igaz ez a fűtőtest méretére is. A radiátorok cseréjét jobb minden esetben szakemberre bízni. Az ő segítségét kérhetjük már a megfelelő radiátor kiválasztásához, valamint az olyan kiegészítők beszerzéséhez is, mint a szelepek vagy a termosztát. A termosztáttal akár 10% energiát is megspórolhat!

Termosztatikus radiátorszelep
Termosztatikus radiátorszelep

A radiátor szelepek cseréjére általában egy konkrét meghibásodás alkalmával kerül sor. A kattogás a beragadás a csepegés és a szivárgás egyértelműen jelzik, hogy a radiátor szelep megérett a cserére. Amennyiben lehetséges ezen feladatokat nem a fűtési szezonban kell elvégezni. A radiátorszelepek cseréje többnyire az elöregedett fűtőtesteknél válik esedékessé, de természetesen meghibásodásuk előfordulhat viszonylag új, 1-2 éves radiátoroknál is. Ez éppúgy érvényes a hagyományos, mint a termosztatikus szelepekre nézve. A hagyományos szelepek nagy előnye, hogy nem ragadnak be, éppen ezért tudnak évtizedeken át is meghibásodás nélkül üzemelni. Elöregedésüket általában a szelep csöpögése jelzi.

Termosztatikus radiátorszelep
Termosztatikus radiátorszelep

A termosztatikus szelepek a nyári fűtésmentes időszak utáni beragadás okozhat gyakran problémát, ez pedig gyakran cserével végződik. A másik probléma, hogy az egyszerű radiátor szelepeket sokan szabályzásra használják a (állandó tekergetéssel), pedig ez nem arra való. A radiátor aljában lévő (visszatérő kör) torló szelepe alkalmas a radiátor teljesítményének beszabályozására. Ez leggyakrabban imbusz kulccsal állítható be. Ha már ott van a helyszínen a fűtésszerelő, akkor érdemes az összes radiátorszelepet ellenőriztetni és amelyiket szükséges azonnal cseréltessük le.

Lap radiátorok
Lap radiátorok

Radiátor csere fagyasztásos technológiával

A radiátorszelepek és elzárók manapság már a fűtési hálózat leürítése nélkül is megoldható. A csőfagyasztásos technikának köszönhetően a többi radiátorban továbbra is mehet a fűtés. A fagyasztásos technikával nem okozunk bosszúságot a többi lakónak a panel lakásokban és a nagyobb társas házakban. Így nincs szükség leürítésre, nyomáspróbára, légtelenítésre a teljes lakóház fűtéshálózatában.

Cső fagyasztó berendezés
Cső fagyasztó berendezés

A fagyasztásos technológia természetesen kisebb ingatlanoknál is alkalmazható (családi házak, üzlethelyiségek, saját fűtési rendszerrel rendelkező ingatlanok). Amennyiben nem lehetséges a fagyasztásos technológia alkalmazása akkor a radiátorszelep cseréje a fűtési rendszer víztelenítésével kezdődik. Ehhez helyezzünk tálakat és rongyokat a szelep alá a víz felfogására. A fűtésszerelő szakember csőfogót és villáskulcsot használ a munkához. Az előbbivel magát a szeleptestet tartsuk, az utóbbival pedig a hollandi anyákat tudjuk meglazítani.

Radiátor szelepek
Radiátor szelepek

A régi szelep eltávolítása után az ott maradt tömítéseket is cserélni kell. A tömítések cseréje előtt minden felületet alaposan meg kell tisztítani. Mivel ritkán cserélünk radiátor szelepet ezért. csak a legjobb minőségűt válasszuk, itt nincs kompromisszum. Az új szelep felszereléséhez szükség lesz megfelelő tömítő anyagra, a csőcsatlakozás fajtája szerint (acélcső, rézcső, öt rétegű műanyag, stb…) amit a szelepcsonkon végez el a szakember. A hollanderek meghúzásánál fontos a stabil tartás, hogy a cső ne deformálódjon. A feladat elvégzése után következik a fűtési szakasz feltöltése, üzemi felfűtése, légtelenítése, majd a szivárgás vizsgálat.

Radiátor és a cica
Radiátor és a cica

Fűtésszerelés, vízvezeték szerelés, duguláselhárítás, fertőtlenítés fix áron – gyorsan, tisztán, garanciával! Lefolyó és csatorna tisztítás legolcsóbban Budapest és Pest megyében. Dugulás elhárítás – fix áron. Duguláselhárítás otthon – házilag, tippek, tanácsok.

Pest megyei települések ahol rövid határidővel dolgozunk!
Csomád
Dunakeszi
Fót
Gödöllő
Isaszeg
Kerepes
Kistarcsa
Nagytarcsa
Pécel
Vecsés
Üllő

3.8/5 - (18 votes)
A duguláselhárítás telefonszáma