A vízkő és a dugulások kialakulása

A duguláselhárítás telefonszáma

Az előző cikkekben már sorra vettük a dugulások fő kiváltó tényezőit: a rosszul megépített csőhálózatokat, az elzsírosodást és a gondatlanságból a csőhálózatba került anyagok szerepét. Most térjünk ki egy olyan tényezőre ami szintén dugulásokhoz vezethet. A vízkő egy érdekes dolog, de a dugulások kialakulásában nem túl gyakori a szerepe. Most nézzük hol és hogyan alakulhat ki vízkő egy háztartás lefolyórendszerében.

Egy kis tudomány

A vízkő (kalcium-karbonát) egy olyan ásványi lerakódás, amely a vízben oldott kalcium-karbonát kiválásakor képződik. Gyakran a vízkeménységgel van összefüggésben. A kalcium-karbonát a vízben oldott kalcium és karbonát ionok reakciójaként jön létre, különféle forrásokból, például kútvizekből vagy felszín alatti vizekből.

A vízkő lerakódásai fehéres vagy sárgás színűek lehetnek, és ha nem kezelik őket, idővel vastagabb rétegekké alakulhatnak át, nehezítve a vízvezeték-rendszerek és háztartási készülékek hatékony működését. A vízkő elleni védekezésre különféle módszerek léteznek, beleértve a vízlágyítók használatát, a vízkőoldók alkalmazását vagy az érintett felületek rendszeres tisztítását.

Mi az a vízkő és miből van?

Minden vezetékes ivóvíz nem csak vizet tartalmaz, hanem különböző oldott ásványi anyagokat is. A vízkő a vízben oldott anyagok, lerakódása. Ezek az anyagok első sorban a magnézium-karbonát és a kalcium-karbonát. Minden térségben más-más koncentrációjú (keménységű) a víz. A vízkő nem csak a csatornahálózatokban rakódhat le hanem az ivóvíz hálózatokban, valamint a vízzel dolgozó háztartási berendezéseinkben is. Ezeknél a berendezéseknél főleg  a víz forralásának következtében csapodi ki a vízkő. Ilyen berendezések:  vízforralók, villanybojler, mosógép, mosogatógép, vasaló, stb…

Dugulások kialakulásának szempontjai

A vízkő hosszú évek vagy évtizedek alatt rakódhat le annyira, hogy jelentősen leszűkítse a fürdőszobai szaniterek és lefolyócsövek keresztmetszetét annyira, hogy dugulások kialakulásának forrása legyen. Egy jó lejtéssel és megfelelő átmérővel rendelkező beltéri vagy kültéri csatornahálózat, szinte soha nem fog elvízkövesedi amennyiben megfelelő a átöblítő víz mennyisége. Ezzel a mondattal már rá is tértünk a lényegre: a csekély öblítővíz mennyiség az első számú tettes a fajanszok és szifonok vízkő (húgykő) általi eldugulásában.

Egy elrettentő videó – csatornadugulás

Hol okozhat problémát a vízkő?

Leggyakrabban a WC. csészében, amikor csekély az öblítővíz mennyisége, ez általában a Schell szelepek és a félfordítós Mofém WC. öblítő szelepek sajátossága. Láttunk már annyira elvízkövesedett (húgykövesedett) WC. csészét ahol már alig pár centi volt a belső keresztmetszete a csészének. Itt nincs mit tenni le kell cserélni a WC. csészét. A piszoároknál szokott még kialakulni ez a jelenség.

Miért alakul ki a lakásokban?

A csekély öblítővíz (nem nyomja meg az öblítőgombot a használó vagy kevés vízáteresztésre van állítva a szelep) nem képes a vizeletet leöblíteni, így elvízkövesedik (húgykövesedik) a piszoár lefolyó csonkja vagy a piszoár szifonja. Tehát, a vízkőnek nevezett gusztustalan anyag, tulajdonképpen nem vízkő, hanem húgykő, ami az emberi vizeletből kiváló ásványok koncentrációja. Ez az anyag sokkal magasabb töménységben tartalmazza a lerakódásra hajlamos ásványi anyagokat mint az ivóvíz.

Elvízkövesedett piszoár kifolyó
Elvízkövesedett piszoár kifolyó

Eltávolítási lehetőségek

Mechanikus úton majdnem lehetetlen, mivel olyan erővel tapad a piszoár szifonjába vagy a WC. csésze falához, hogy azok megsérülnének az eltávolításnál. Inkább használhatóak a kiváló húgykő eltávolítással bíró savak. Itt sikeresen vethető be az ecetsav vagy a sósav. Köztudott, hogy az erős savaknak nagyon jó a vízkő eltávolító hatása. Ahol számíthatunk a vízkő (húgykő) kialakulásra, ott a rendszeres sósavazás segíthet. Fontos, a fém alkatrészeket megmarhatja a sósav, a folyamat rendkívül büdös gázok fejlődésével jár így folyamatosan szellőztessünk.

És egy két sokkoló kép az extrém módon megjelenő húgykőről:

vizko-2

lefolyo-vizko

vizko-3

vizko

A vízkő képződés folyamata

  1. Oldódás: A víz olyan kémiai anyagokat old fel, mint a kalcium-karbonát, amelyek jelen lehetnek a talajban vagy más vízforrásokból.
  2. Kiválás: Amikor a víz hordozza ezeket az anyagokat, például a talajban lévő kalcium-karbonátot, a víz felmelegszik vagy párolog, és a kalcium-karbonát kiválik a vízből.
  3. Lerakódás: A kiváltott kalcium-karbonát lerakódik a felületeken, például csaptelepekben, csempékben, vízforralókban vagy vízkövesedő berendezésekben.

Duguláselhárítás Budapest és Pest megye területén – gyorsan, olcsón, garanciával. Duguláselhárító szakembereink hétvégén és ünnep napokon is dolgoznak. Miden duguláselhárításra 1 hónap garanciát vállalunk.

Milyen szolgáltatások érhetők el Budapesten?

1. Spirálos duguláselhárítás és magasnyomású vizes mosatás
2. Vízvezeték szerelés
3. Fertőtlenítés
4. Fűtésszerelés
5. Kamerás csatorna vizsgálat

5/5 - (1 vote)