Rossz csatornaméretezés = folyamatos dugulás

A duguláselhárítás telefonszáma

Ebben a rövid cikkben a beltéri és kültéri lefolyóhálózatok fő méretezési hibáiról osztok meg pár gondolatot. A cikkben a gravitációs elven működő csatornahálózatokról írok. A kényszer áramoltatott vagy nyomott szennyvíz rendszerekre más szempontok vonatkoznak. Egyébként a csatorna lejtésről már itt bővebben irtunk: A csatorna lejtéséről. Érdemes megjegyezni, hogy a szakszerűen és minőségi anyagokból kivitelezett lefolyórendszer pénzt spórol nekünk. Nem szükséges többszöri vízöblítés és duguláselhárításra sem kell költenünk.

Csatorna csövek
Csatorna csövek

A szennyvízhálózat működéséről

A szennyvízhálózat tökéletes működéséhez pár dolog szűkséges. Az első, hogy megfelelő vízvezeték szerelő szakember végezze el a csatornahálózat kiépítését, a csatornaépítés szabványainak betartásával. A második, hogy megfelelő minőségi anyagok kerüljenek beépítésre. A harmadik, de nem utolsó szempont, hogy a felhasználó csak olyan dolgokat öntsön, a lefolyóba, amilyen szennyvíz elvezetésére az a csőszakasz hivatva van. Egy kiválóan méretezett lefolyórendszerhez évtizedekig nem szükséges duguláselhárító szakembert hívni, mert csak a legritkább esetben dugulhat el. Akkor nézzük sorban, hogy milyen hibák okozhatják a folyamatos vagy visszatérő dugulást otthonunkban:

lejtés

A megfelelő csőátmérők alkalmazása

A túl kicsi vagy indokolatlanul nagy csőátmérő ugyan úgy a felelős lehet a dugulások okaiért. Mindig a szabvány szerinti átmérőt alkalmazzuk.
1. Kézmosó vezeték: 32-40mm
2. Mosogató vezeték: 50-63mm
3. Függőleges strang vezeték mosogatónál: 50-63mm
4. Függőleges strang vezeték WC.-nél: 110-125mm
5. WC. vezeték: 110-125mm
6. Udvari alapvezeték: 125-150mm

Sérült csatornaszakasz cseréje
Sérült csatornaszakasz cseréje

A megfelelő csatornalejtés kialakítása

3 ezrelék és és 1 százalék között kell lennie, a lefolyócső anyagának és a szállított folyadék fajtájának függvényében. Az ettől eltérő lejtések folyamatos fő vezeték és WC. lefolyó dugulások és lerakódások okozói lesznek, mivel alacsony lejtésnél a szennyvíz csak nagyon lassan távozni, túl nagy lejtésnél pedig „előre siet” és otthagyja a hordalékot.

Mikor jó a rendszer?

A beépített idomok és csőkötések fatája
Tilos „T” ágak beépítés gyűjtőpontoknál és elágazásoknál, mert így az ágak csak nehézkesen tisztíthatók. Amennyiben lehetséges, lágy ívekkel (2x 45 fok) oldjuk meg az iránytöréseket, ne derékszögű (90 fok) idomokkal. A megfelelő helyen elhelyezett tisztító pontok, csatornaszellőzők megléte is fontos.

Természetesen a felhasználó is hozzájárulhat a dugulások kialakulásához.
– idegen tárgyak kerülhetnek a WC.-be
– folyamatos tablettás mosogatás, folyamatos balzsamos mosogatószer használata
– hosszú hajak vagy állati szőrzet a fürdőkádba és a zuhanytálcában

Szakszerűtlen, nyitott csatorna, folyamatos dugulás van
Szakszerűtlen, nyitott csatorna, folyamatos dugulás van

Duguláselhárítás és vízvezeték szerelés fix áron, olcsón Budapest területén. Duguláselhárító szakembereink hétvégén és ünnep napokon is dolgoznak. Miden duguláselhárításra 1 hónap garanciát vállalunk.

5/5 - (2 votes)