Szerszámok a lefolyóban

A duguláselhárítás telefonszáma

Sima kis WC. dugulást kellett volna megoldani, de nem az lett a vége. A megrendelő egy új építésű családi házhoz hívott ki minket Újpestre, a homoktövis lakópark mögötti területre. Nagyon új ez a családi házas övezet, mert java részt még nincs egyik ház sem befejezve.  A házba beérve még érződött a  „új” illat. A megrendelő hölgy és a gyerekek nyitottak ajtót. Bútorok még nem voltak és a a járólapozás és a parkettázás is csak bizonyos helyiségekben volt még kész. Kérdezem a hölgyet, már is dugulás van, hát még be se költöztek? Igen, jött a válasz. A vízvezeték szerelő helyére rakta a WC. csészét és lepróbálta a lefolyást, de pár lehúzás után feltelt a csésze és beállt a dugulás.

Na ennyi infó elég is volt

Egyből gondoltam, hogy nem egy sima használatból eredő dugulásról van szó. Rövid gondolkodás után, megkérdeztem van-e pince? Pince van… akkor mennyünk le és nézzük meg. A csövek szerencsére szabadon futottak és rögtön meg lehetett találni a a WC. lefolyócsövét. Kopogtatás után érdeke jelenségre lettem figyelmes. A függőleges csőszakasz tele van, de a könyök utáni szakasz viszont üresen kongott, tehát egyértelmű, hogy a könyökben van valami megakadva, ami a dugulást okozza.

A duguláselhárító felszerelés behordása után neki is álltunk a munkának. Szerencsére a WC. csésze még nem volt fixen lerögzítve csak ideiglenesen volt lerakva, mert a vízvezeték szerelőnek még csomó feladata volt a fürdőszobában. Gyorsan félreraktuk a csészét, majd bevezetve a duguláselhárító spirált, elkezdtük a munkát. Pár másodperc után rögtön elakadás következett és olyan kemény dolognak ütközött a spirál az 1 méterre lévő könyökben, hogy azon imádkoztam vajon ki jön-e még a csőből. De ki jött, úgy hogy, irány a pince. A munkában végig voltak kísérőink, mert a megrendelő gyermekei a 3 és 5 év körüli srácok végig követtek minket, nagyon érdekelte őket, hogy mit csinálnak a mesterek.

Ezután a munka macerásabb része következett, mert most már biztosan tudtam, hogy géppel nem fog sikerülni a duguláselhárítás. Szét kell szedni a csőhálózatot. A szerelést jól csinálták meg a kivitelezők, így könnyen és szakszerűen szét lehetett szedni a lefolyórendszert. Óvatosan kilazítva a cső rögzítéseket meglazíthattuk a csatorna elemeket. A vödröket odakészítve kiöntöttük a vizet a könyök feletti részből így már bele lehetett nézni az érintett csőszakaszba.

Ekkor már a tulajdonost is odahívtuk, mert hihetetlen látvány tárult elénk. A parkettás kolléga apróbb szerszámainak egy része (jelölő ceruza, fűrészlap, mérőszalag, sniccer, lapos véső) és jó pár parketta darab is volt a csőben. Ezeket kivéve a csőből, majd összeszerelve újra kipróbáltuk a rendszert. Tökéletes lett. Külön szerencse, hogy a tárgyak itt a könyökben akadtak el és nem tudtak tovább jutni a fővezetékbe ami a pincét elhagyja és a talajban futott tovább.

A tulajdonos hölgynek nem kellett sokat gondolkoznia

Rögtön rá jött, hogy a gyerekek voltak a tettesek. Az éppen elkészült kivitelezéseket nézte meg a család hetente, a gyerekek unatkoztak a terepen és találtak egy kis elfoglaltságot maguknak…. így landolhattak a parkettás cuccai a WC. lefolyóba. Ez úgy történhetett, hogy a félig kész fürdőszobában egy virágcserép alátét volt csak a nyitott WC. lefolyó tetejére rakva. A fiuk hamar rájöttek, hogy ez könnyen levehető és ide minden félét be lehet dobálni, ami egy építkezésen található. Szerencsétlenül jött ki, hogy a nappaliban egy parkettás dolgozott (aki már hetek óta nem jelentkezett) és szana-széjjel hagyta az összes szerszámát, így a fiúknak volt mit bedobálnia a csőbe. Tanulság: a nyitott lefolyókat érdemes szakszerűen ledugózni, hogy semmi ne kerülhessen bele a szaniterek felszereléséig.

4.5/5 - (14 votes)