A megkerült aranylánc

A duguláselhárítás telefonszáma

Egy nagyon aranyos esetre emlékszem vissza, mely a kezdeti nehézségek ellenére rendkívül szerencsésen ért véget. Zuglóban végeztem éppen egy munkával amikor megcsörrent a telefon. A vonal másik végén egy rendkívül udvarias, idős hölgy hangja volt halható, aki arról számolt be, hogy már hosszú hónapok óta nem folyik le a kézmosó vezetéke, de csak most szánta rá magát, hogy kitisztíttassa. Mivel pont a kerületben jártam pár perc elteltével már meg is érkeztem a Herminamező egyik régi, de nagyon elegáns villájába.

A helyzet jelentés

A 80 év körüli hölgy arról számolt be, hogy a villát még nagyszülei építették és nagyon szerette a család, de már nagyon sok a műszaki probléma vele. A gyerekei már elköltöztek a férje már elhunyt, egyedül maradt, de nincs szíve eladni az ingatlant. A vízvezetékek és lefolyóvezetékek felújítására még a 60-as években került sor, de kisebb-nagyobb hibákkal azóta is működnek.

A fürdőszobába érve kicsit megrémültem amikor az ezeréves talpas mosdót és a teljesen elkorrodált szifont megláttam. A mosdó ódon csaptelepét megnyitva, hamar feltelt a mosdókagyló vízzel így egyértelművé vált a dugulás. Az esete nehezítette, hogy a porcelán mosdókagyló alá talp is be lett építve, ami meg sem mozdult, így lehetetlen volt hozzáférni a szifonhoz.

Egy órás kínlódás következett

Sarokcsapok elzárása, csaptelep kikötése, mosdó levétele (berohadt csavarok, stb…) mire a szifonhoz hozzáfértem. A rozsdamentesnek mondott mosdószifont már 15 éve le kellett volna cserélni, mert annyira elvékonyodott a fala, hogy több ponton is folyt és tele volt szennyeződéssel is. A duguláselhárítás sem volt egyszerű mivel a koros, 32 mm-es lefolyócső is jócskán el volt dugulva. Itt csak nagyon óvatosan, vékony spirálokkal lehetett dolgozni, de sikerült kitisztítani. Szerencsére volt nálam egy tartalék kézmosó szifon, amit be tudtam építeni. Ezután a mosdókagyló visszaszerelése jött és a vízpróba. Kiválóan folyt le a víz és sehol nem csöpögött a szifon.

A takarítás fázisához értem. A csempe letisztítása után a kidobásra szánt öreg szifonból akartam a trutyit kiönteni a WC. csészébe, amikor meghallottam, hogy valami zörög benne. Megráztam és egy vékony lánc esett ki belőle. Kicsit megtisztítva látszott, hogy aranyból lehet és elég régi darab. A duguláselhárítással végezve behívtam a tulajdonos hölgyet, hogy nézze meg milyen jól folyik le a mosdó. Láttam rajta, nagyon örül annak, hogy újra tudja használni a mosdót.

A kellemes meglepetés

Ekkor említettem meg neki, hogy lenne még egy meglepetés számára. Elővettem a mosdószifonban talált aranyláncot. Sírva fakadt és egyből felismerte az arany láncot, amit még 60 éve kapta a férjétől, aki már azóta elhunyt. Elmondásából kiderült, hogy egy mosakodásnál vehette le és a mosdó pereméről véletlenül csúszhatott le a lefolyóba. Sokáig kereste az egész család ezt a szép emléket, de már lemondtak róla. Nagyon jól eset mind kettőnknek a siker… nagy puszit kaptam ráadásul. Tanulság: az elveszett dolgok a legkézenfekvőbb helyen vannak elveszve.

Duguláselhárítás Budapesten és Pest megyébenfix áron, garanciával.

4.8/5 - (9 votes)