Fogd a pénzt és fuss

A duguláselhárítás telefonszáma

Valahol a Mester utca környékén történt az eset. Reggeli órákban jött a telefon, hogy a több emeletes társasház mosogató strang vezetékén totális dugulás alakult ki és segítsünk a problémát megoldani. A közös képviselő megemlítette, hogy előttünk már járt ott egy csapat, ki is fizette őket, de nem tudták megoldani a problémát. A földszinti lakó arról számolt be, hogy az nála jön fel a mosogatóban a felette lévő lakók szennyvize.

Az ifjú titánok

Megkérdeztem, hogy mit mondtak a szakemberek. A lakó szerint nagyon fiatal srácok voltak, vadonat új duguláselhárító géppel és spirálokkal felszerelve és azt is elárulták, hogy ez az első hetük a szakmában. Állítólag 10 percet töltöttek a terepen, de nagyon gyorsan el is viharzottak, hogy itt nagyon nagy a baj és bontani kell. Természetesen 20 ezer forintot elkértek a munkadíjra és a kiszállásra.

Egyébként az ilyen eseteket szeretjük, mert külön kihívást jelentenek. Na jó, akkor lássuk a feladatot. A csőgörényt beindítva kb. 5 méter után gyanúsan elakadt a csőtisztító spirál 63mm.-as lefolyó vezetékben. A függőleges ejtő vezeték szakaszt elhagyva a teremgarázs vízszintes szakaszában éreztük a problémát, de nem egy sima dugulást, hanem valami mást, fémes zörgést.

Spirál a lefolyóban

Itt meg is álltam, mert nem akartam beszakítani a spirált a csőbe. Irány az egy szinttel alattunk lévő teremgarázs. Szerencsére hamar megtaláltuk a tettes csatorna szakaszt. A függőleges strang vezeték és a vízszintes szakasz találkozásánál a kivitelező rakott be egy tisztító idomot a könyökbe. Létrát elő, üres kukát a tisztító pont alá és vegyük ki a vakdugót. Na, ekkor megindult a feltorlódott mosogató lé.

Miután leürült a szakasz, ott volt az elakadt spirálunk. Óvatos mozgatásra gyorsan kijött a 4-5 méter spirál, de…. hozott még magával egy csomó vadonat új spirált is. Ezeket „felejtették” bent a csőben a korábbi duguláselhárítók. Ekkor értettük meg az ifjú titánok gyors levonulásának okát, hát szégyellték magukat és nem láttak rá lehetőséget, hogy kivegyék az elvesztett spirálokat és megoldják a problémát.

Tanulság

A „bennfelejtett” spirálokat megnézve csak arra lehetett következtetni, hogy a nagy sietségben nem jól illesztették egymásba a tagok csatlakozását és azok a forgás következtében egyszerűen szétestek a csőben. A tisztító idom dugóját visszahelyezve felmentünk a földszinti lakóhoz és újra nekiálltunk áttisztítani az eldugult cső szakaszt. Most már pillanatok alatt sikerrel jártunk és elhárítottuk a dugulást. Tanulság: egy fiatal duguláselhárító nagyon figyelmes legyen és ne kapkodjon.

Duguláselhárítás Budapesten és Pest megyébenfix áron, garanciával.

5/5 - (3 votes)