A duguláselhárítás telefonszáma

Csatorna visszacsapó szelep, okozhat dugulást?

Csatorna visszacsapó szelep, okozhat dugulást?
Első lépésben nézzük a visszacsapó szelep működési elvét. Ha az utcai csatornarendszer már nem képes elnyelni visszaáramlik a nagy mennyiségű esővizet akkor ez a víztömeg az alacsonyan fekvő csatorna rendszerek felé elkezd vissza áramlani. Visszacsapó szelep nélkül ez a hatalmas víztömeg be fog törni az ingatlan csatornarendszerébe és elárasztja a mély garázsokat, pincéket, szuteréneket. Ilyenkor folyamatos szennyvíz szivattyúzásra lesz szükség.

Egy komolyabb pincei dugulás
Egy komolyabb pincei dugulás

Gyakran járunk szennyvízszivattyúzásra olyan létesítményekbe ahol nincs beépítve ez a biztonsági elem. Van hogy térdig érő esővíz alatt áll a vadonatúj iroda vagy mély garázs. A szakszerűen méretezett és beépített csatorna visszacsapó szelep ezt a visszaáramlást képes megakadályozni. Ugyan is ellenáramlás hatására automatikusan lezár a szelep. A szelep házába beszerelt billenő csappantyú csak az ellenirányú szennyvízáramlásnál zár le és csak akkor nyit ki újból, ha az ellentétes víznyomás megszűnt az utca irányából.

A tökéletes működéshez elengedhetetlen az időszakos karbantartás. A karbantartás rendkívül egyszerű, általában a szelepház fedelét 4 darab csavar rögzíti. A csavarok kivétele után lehet betekintést nyerni a visszacsapó szerkezet belsejébe. Itt ellenőrizhetjük, hogy minden rendben van-e?

A karbantartás hiánya is okozhat dugulást
A karbantartás hiánya is okozhat dugulást

Visszacsapó szelepek gyakori hibái
Gyenge minőségű alkatrészekből van össze szerelve. Méret pontatlan alkatrészeg az egység belsejében. A szelep tömítése nem megfelelő. Nincs manuális lezárási lehetőség. Nehézkes a karbantartása. Nincs alkatrész utánpótlás. Sajnos a szerelvény boltokban kapható visszacsapó szelepek jelentős része nem jó minőségű és hajlamos a meghibásodásra. Új beépítés előtt feltétlen beszéljünk olyan szakemberrel akinek tapasztalata van a visszacsapó szelepek terén.

Kitisztított visszacsapó szelep
Kitisztított visszacsapó szelep

Tények és tanácsok:
Olyan ingatlanoknál ahol az utca járdaszintje alatt van a létesítmény bármelyik vizes blokkja nem lehet kérdés, hogy szükség van a visszacsapó szelep beépítésére. Lényegesen olcsóbb megoldás a visszacsapószelep beépítése, mint az utólagos kármentés. Visszacsapó szelepből mindig a legjobb minőségűt válasszuk. Sajnos manapság szokatlanul nagy mennyiségű csapadékvízre kell számítani a felhőszakadások alkalmával ezt már nem képes az utcai hálózat elnyelni.

Van itt azonban még egy  gond, hiába van visszacsapó szelep beépítve, ha az nem tud rendesen lezárni mert olyan sűrű és darabos a lakásokból áramló szennyvíz, hogy a pillangó szelep folyamatosan felakad. Ennek a jelenségnek a víztakarékos WC. használat és a rengeteg darabos és víz oldhatatlan szálas hulladék az okozója. Úgy mint : ételmaradékok, nedves törlő kendők, nehezen oldódó papír zsebkendők és WC. papírok.

Gyakran merül fel olyan kérés is a a megrendelők részéről, hogy a hátsó kifolyású WC. csésze mőgé kerüljön beépítésre a csatorna visszacsapó szelep. Amennyiben ez műszakilag megoldható (tehát van elég hely), akkor ez is egy lehetséges megoldás lehet, hogy megvédjük az alacsonyan fekvő ingatlant (pince, szuterén) a nagyobb esőzések alkalmával betörő szennyvíztől.

WC. csésze mögé épített visszacsapó szelep
WC. csésze mögé épített visszacsapó szelep

Ami még nagyon fontos:
Ha van rá műszaki lehetőség akkor a pince szinti vizesblokkok hálózatát önálló csövön kell a fő szennyvízhálózatra kötni és csak ide kell beépíteni a visszacsapó egységet. Így az ingatlan többi részén működhet a szennyvízszállítás a pinceszinti lezárt szelep mellett is. Ha nem így van beépítve az egység, akkor a lezárt szelepre tornyosul a használati szennyvíz a felső épületrészekből és az eső elvonultával duguláselhárításra lesz szükség. Tehát a felső épületrészek szennyvizét mindig függetlenül kell rákötni a fő csatornára.

Duguláselhárítás Budapest kerületeiben

Duguláselhárítás I. kerület, lefolyótisztítás a II. kerület, csatorna mosatás III. kerület, mosogató dugulás elhárítás IV. kerületben, padló összefolyó tisztítás V. kerület, kéz mosó szifon tisztítás VI. kerület, kád lefolyóvezeték duguláselhárítása a VII. kerületben, WC. dugulás elhárítás VIII. kerület, zuhany lefolyó tisztítás a IX. kerületben, csatorna kamerázás X. kerület, csatornaszag felderítés XI. kerületben, mosógép vezeték duguláselhárítás XII. kerület, lefolyó tisztítás a XIII. kerületben, csatorna tisztítás XIV. kerület, dugulások elhárítása XV. kerület, fertőtlenítés a XVI. kerület, szuez szifon és padlóösszefolyó tisztítás XVII. kerület, udvari folyóka dugulásának megszüntetés a XVIII. kerületben, womás duguláselhárítás XIX. kerület, esővezeték tisztítása XX. kerület, gyökérvágás és gyökértelenítés XXI. kerület, lefolyó karbantartás XXII. kerület, zsírtalanítás a XXIII. kerületben.

4.6/5 - (20 votes)
A duguláselhárítás telefonszáma