A duguláselhárítás telefonszáma

A koronavírus és a szennyvíz

A koronavírus és a szennyvíz
Még a pandémia első első fázisában jelent meg egy nemzetközi tudományos folyóiratban az a cikk, ami a kommunális szennyvíz analíziséről szólt. A cikkben azt fejtik ki, hogy a vírus kutatók a szennyvíz folyamatos ellenőrzésével, gyakorlatilag előre meg tudják határozni az érintett terület fertőzöttségét és a jövőbeni vírushelyzet alakulását. Itt nem jóslatokról van szó, hanem tudományos tényekről, amik alapján pontosan meg lehet állapítani a következő hónapok vírushelyzetének alakulását.

Csatorna rendszer
Csatorna rendszer

A vizsgálat lényege, hogy mintát vesznek a csatornahálózatból vagy a szennyvíztelepen lévő tartályokból, majd a laboratóriumokban ez a minta elemzésre kerül. Egy nagyvárosi szennyvíztelep akár több százezer ember kommunális szennyvizét is képes befogadni, így a mintavétel nagy tömegek fertőzöttségét képes feltárni. A szennyvízben lévő emberi melléktermékből (vizelet, széklet) mutatható ki a koronavírus RNS koncentrációja.

Koronavírus tájékoztatók: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato

Szennyvíztisztító telep
Szennyvíztisztító telep

Általánosságban a sűrűbben lakott településeken lehet pontosabb statisztikákat és előrejelzéseket készíteni a nagyobb merítés miatt. Sajnos a vírus mutációja is nagyban befolyásolja a terjedés változását. Egyenlőre az új típusú koronavírus (mutáció) örökítőanyagának koncentrációja növekedést mutat.

És most egy kicsit más téma, minden olyan ember, aki közvetlen kapcsolatba kerül a szennyvízzel (szennyvíztelepen dolgozók, csatornázási művek munkatársai, szennyvíz szippantással foglalkozó szakemberek, duguláselhárítók, vízvezeték szerelők) hatványozottan ki van téve a koronavírus fertőzésnek. Ezért csak a megfelelő védekezés mellett (maszk, védőfelszerelés, folyamatos fertőtlenítés az eszközökön és a ruházaton) tudja gyakorolni tevékenységét.

Koronavírus
Koronavírus

Koronavírus tájékoztatás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/meghaladta-2020-oszi-atlagkoncentraciot-szennyvizben-mert-koronavirus-mennyiseg

Rengeteg olyan eset is tapasztalható a vírus megjelenése óta, hogy a lakosság nem szívesen enged be otthonába idegeneket, még nagy baj esetén sem. A másik oldalról is tapasztalható ellenállás, több szakember függesztette fel a tevékenységét a vírus megjelenése óta. Ezek a félelmek jogosak és érthetőek, mind két oldalról.

5/5 - (2 votes)
A duguláselhárítás telefonszáma