Szuez szifon

A duguláselhárítás telefonszáma

Szuez szifon, újkori elnevezése: a padlóösszefolyó. A szuez szifon beépítésének három célja lehet:
1. A padozatra érkező víz, (slagos takarítás a konyhákban, termelő üzemekben) gravitációs úton történő elnyelése.
2. Biztonsági célzattal, csőtörések és szerkezeti meghibásodások okozta nagy mennyiségű víz elnyelése.
3. Tisztítási lehetőség, és pont az esetleges duguláselhárításnál, csatornatisztításnál.

3-agu-szuez-szifon
Szuez szifon – 3 ágú

Szuez szifon fajtái

Szuez szifon fajtáját tekintve, igen sokféle kialakítású van. 1 ágú, 2 ágú, 3 ágú, 4 ágú. Ezen kívül: egyenes kifolyású, alsó kifolyású, szigetelhető –  anyagát tekintve: PVC, alumínium, rozsdamentes acél, stb…  A fedél kialakítást és perforációt tekintve szintén rengeteg fajta létezik.  Teljesítményüket tekintve: 30-200 liter/perc víz elnyelést biztosítani. Ugyan is nem mindegy, hogy egy lakás fürdőszobájába kerül beépítésre vagy egy termelő üzembe vagy konyhába, ahol slagos nagytakarítást végeznek a műszak végén.

Méretét tekintve: a maroknyi PVC-től a fél méteres, homokfogós öntöttvas ipari is lehet. Érát tekintve: 300 forinttól akár 100 ezer forintosig terjedhet. Az olcsótól a drágáig ugyan azt a szakmai elvárást kell teljesítenie:az ágvezeték vizét elvezetni, állandó vízszinttartás, tökéletes bűzzárás mellett.

szuez-szifon-racs
Szuez szifon – perforált ráccsal

A vízelvezetés feltételei

1. Méretezési szempont – várható víz mennyiség – liter/perc.
2. Tökéletes ajzat szigetelés
3. Tökéletes lábat szigetelés
4. Küszöbök és víz zárok
5. Burkolati lejtés beállítás a beépítéshez

Egy ágú szuez szifon - bűzelzáró könyökkel
Egy ágú szuez szifon – bűzelzáró könyökkel

Az egy ágú Szuez szifont (padlóösszefolyót) kizárólag csak folyamatos üzemben működő vizes blokkokba szabad beépíteni, ahol napi szinten megoldott a vízzel való utántöltése (mosdó, mosogató a az étterem konyhájában) különben folyamatos bűz forrása lehet, ha kiszárad. Lakásokban általában a fürdőszobában találkozhatunk a Szuez szifonnal, és gyakran a fürdőkád vagy vízcsap előtt található beépítve. A folyamatos víz utánpótlást a kézmosó a zuhany vagy a kád elfolyóvize biztosítja. Van aki biztonsági célzattal a konyhába is beépíti a padlóösszefolyót. Ez csőtörés vagy padló mosás alkalmával remekül elvezetheti a vizet.

Összefolyó
Összefolyó

A képen egy érdekes megoldás, ahol a mosdó lefolyó vezetéke közvetlenül a padlóösszefolyóba van vezetve. Így az összefolyónak kettős funkciója van. a mosdó vizét is el tudja vezetni valamint vizes takarítás esetén is el tudja nyalni a felmosó vizet. Dugulás esetén is hasznos tud lenni, mert innen gépekkel is tisztítható a lefolyószakasz.

A szuez szifon bűzzárása többféle képen történhet

1. Bűzzáró dugó
2. Bűzzáró könyök
3. Bűzzáró buborék
4. Bűzzáró csonkok és peremek

Összefolyó
Összefolyó

Karbantartás és tisztítás

Havi szinten érdemes rápillantani, és a nagyobb, darabos szennyeződéseket eltávolítani. Amennyiben étterem ételfeldolgozó részlegében van a padlóösszefolyó akkor napi szinten takarítani szükséges.

Padló összefolyó duguláselhárítás
Padló összefolyó duguláselhárítás
4.6/5 - (8 votes)