Minden amit a mosógép dugulásról tudni érdemes

A duguláselhárítás telefonszáma

Ebben a bejegyzésben a mosógép dugulások okait és előjeleit fogjuk ismertetni. Valamint, hasznos tanácsokat olvashatunk a a mosógép dugulások megszüntetéséhez. A mosógép dugulás egyik legszembetűnőbb jele az lehet, hogy nem indul el a mosógép program vagy menet közben leáll a mosási ciklus. A régi mosógépek egyszerűen megállnak, a korszerűbb mosógépeknél egyértelmű hibaüzenet jelenik meg, ami a szennyvíz elvezetés problémájára utal. Ahogy a mosogatógép dugulás cikkben is kifejtettük már az otthoni dugulás megszüntetés sajnos komoly korlátokba ütközhet gépek és szerszámok nélkül. De azért nézzük meg, mit tehetünk a probléma azonosításában és feltárásában, mielőtt szerelőt hívnánk.

Minden amit a mosógép dugulásról tudni érdemes

Tisztítsuk ki a mosógép szűrőt

Az első és legfontosabb, hogy a mosógép szűrőjét rendszeresen takarítsuk. Ez változó intervallumba is történhet, a használat gyakoriságának függvényében. A szűrő minden esetben a mosógép alsó pontján található. A szűrőt egy kis ajtó fedi, ezt megnyomva lesz látható az a menetes egység, melyet ki kell tekerni. Feltétlen készítsünk alá egy tálcát, hogy a piszkos víz ne folyjon szét. Ezután az óra mutató járásával ellentétesen tekerjük ki a szűrőt, majd húzzuk ki. Itt nagyon érdekes dolgokat találhatunk: pénzérmék, műanyag darabok, ruhafoszlányok. Amennyiben minden szennyeződést eltávolítottunk, tisztítsuk meg a szűrő tömítést is és stabilan tekerjük vissza a helyére.

Most jön a bűzelzáró tisztítása

Ha szűrő tisztítással végeztünk, utána jöhet a mosógép bűzelzáró szifonja. Ebből a szifonból két fajta is létezik, a modernebb falba épített és van a külső bűzelzáró szifon.  Tisztítás tekintetében a külső szifonnál egyszerűbb a dolgunk, mivel ezt a típust csak kell húzni a falból és már szét is tudjuk szedni és gyakran már meg is van a mosógép dugulásának oka. Itt, általában a bűzelzáróban lévő gumigolyó alá vannak beragadva ruhafoszlányok és szennyeződések.

Falba épített bűzelzáróNa itt baj van mert a falba épített golyós bűzelzárót körbecsempézte a mester

A falba épített bűzelzáró már problémásabb, mert a burkolók gyakran annyira körbecsempézik és kifugázzák, hogy teljesen hozzá férhetetlenné válik. Ha könnyen hozzá lehet férni akkor a mosógép tömlő leszerelése után, húzzuk ki az egységet a falból, majd csavarjuk le a tetejét és alaposan takarítsuk ki a belsejét. Ezután gondosan szereljük vissza a fali lefolyóba.

Külső mosógép bűzelzáróKülső mosogatógép szifon, ez könnyen tisztítható házilag is

Mosógép lefolyó tisztítás  a falban

Most térjünk ki a legsúlyosabb problémára. Dugulás van a lefolyórendszerben, de a falban. Amennyiben rendelkezünk valami kis csőgörénnyel és van gusztusunk a lefolyót kitisztítani akkor neki is kezdhetünk. Először távolítsuk el a bűzelzáró szifont. Ezután vezessük be a csőgörényt a lefolyóba. Óvatosan forgatva ide-oda húzgálva, próbáljuk kitisztítani a falban lévő szennyvízcsövet. Általában elmondható, hogy egy rövid, pár méteres  lefolyószakaszról beszélünk, viszont igen vékony,  32mm lefolyócső van beépítve. Ha falba épített mosógép bűzelzáró szifonnal rendelkezünk és ezt nem lehet eltávolítani (sajnos ez a gyakoribb) akkor neki se kezdjünk, mert csak duguláselhárító szakember fogja tudni elhárítani a mosógép lefolyó dugulást.

 A falba épített mosógép szifon

Hogy izgalmasabb legyen a dolog, még a szakembereknek is fejtörést okozhat a falba épített bűzelzáró, mert itt  gyakran kell kibontani a szifont a falból, hogy hozzáférjenek az eldugult lefolyócső szakaszhoz. A bontás alatt nem arra kell gondolni, hogy nagykalapáccsal esnek neki a csempének, de szükséges a falba épített bűzelzáró köré akkora helyet vésni, hogy oldal irányba ki lehessen húznia falból. A munka végeztével, még a minimális bontás sem fog látszani, mert a szifont takaró lemez el fogja takarni a beavatkozást. Ez maradjon is így, nem szavad bevakolni, gondolva a következő duguláselhárításra. Természetesen a profi duguláselhárító szakembereink minden lefolyórendszert ki tudunk tisztítani.

Falba épített mosógép szifon

Mik lehetnek a mosógép dugulás előjelei

Vizsgáljuk meg először, hogy mely egyértelmű jelek mutatnak arra, hogy a mosógép lefolyó rendszerében dugulás lépett fel. Ha körültekintően cselekszünk, mi magunk is megoldhatjuk a probléma egy részét. Tehát, a mosógép dugulás egyértelmű jelei, ha pangó víz van a mosómosógépben, ha büdösek a kimosott ruhák, ha nem indul a mosógép, ha menet köbeben leáll, ha gyanús kuruttyoló hangok jönnek a víz ürítés közben. Amennyiben ezen figyelmeztető jelek megjelentek, akkor ne használja a mosógépet, hanem tisztítsa ki a problémás területet.

Mik a mosógép dugulás előjelei?

Összefoglalva

1. A mosógép beállított programja nem indul el.
Az egyik leggyakoribb jel, hogy a mosógép programja nem indul el. Ez különösen igaz a modern mosógépekre, amelyek hibaüzenetet jelenítenek meg, ha probléma van a szennyvíz elvezetéssel.

2. Ellenőrzés után, a mosógép szűrőjében jelentős mennyiségű szennyeződés található.
A mosógép szűrőjében gyakran találhatók különféle szennyeződések: pénzérmék, műanyag darabkák, ruhafoszlányok, fogpiszkáló, fültisztító pálcika, ékszer. Ha ezeket a dolgokat nem távolítják el rendszeresen, akkor ezek duguláshoz és a mosógép meghibásodásához vezetnek.

3. A mosógép bűzelzáró szifonjának állapota
Mindegy, hogy külső vagy falba épített a mosógép bűzelzáró szifonja, ez is eldugulhat. Ebben az esetben a szifont szét kell szedni, és teljesen kitisztítani.

4. A fali lefolyórendszerben lévő dugulás
A legsúlyosabb probléma akkor jelentkezik, ha a fali lefolyóhálózatban lépett fel a dugulás, itt erősen korlátozottak a lehetőségek és általában duguláselhárító szakembert kell hívni.

Tisztelt Látogató, ezek a praktikák és pénztárca kímélő megoldások már nagyon sok háztartásban segítettek.  Amennyiben még is szükség lenne ránk, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot. Szakszerű és profi Duguláselhárítás és vízvezeték szerelés és csatorna tisztítás Budapest összes kerületében. Duguláselhárító szakembereink hétvégén és ünnep napokon is dolgoznak. Miden duguláselhárításra 1 hónap garanciát vállalunk.

5/5 - (4 votes)