A duguláselhárítás telefonszáma

Makacs dugulás a lefolyóban, mit csináljak?

Makacs dugulás a lefolyóban, mit csináljak?
Először is vizsgáljuk meg, milyen fajta dugulások alakulnak ki leggyakrabban otthonunkban? Leggyakrabban a mosogató, a kézmosó, a fürdőkád és a WC. csésze szokott eldugulni. A lefolyóvezetékek időszakos eldugulása a mindennapos használatból vagy a kivitelezés szakszerűtlenségéből fakadhat. A mindennapos használat közben azért rengeteg hibát is védhetünk, vegyük sorba is ezeket.

Nézzük mi a 7 fő bűn, amit elkövethetünk a lefolyóinkkal
1. Spórolás a vízzel, legyen szó mosogatásról vagy a WC. csésze öblítéséről.
2. Túlzásba vitt mosogatószer felhasználás.
3. Hideg vízzel vagy nem elég meleg vízzel történő mosogatás.
4. Mosogatógépben csak tabletta használata, alacsony hőmérséklet mellett.
5. Szifonok és összefolyók tisztításának és karbantartásának hiánya.
6. Idegen tárgyak (tampon, törlő kendő, macskaalom, stb.) bedobása a WC. csészébe.
7. Hajfogó szűrő mellőzése hajmosásnál, amennyiben hosszú hajunk van.

Ha csak erre a pár dologra figyelünk, már nagyon sokat tettünk azért, hogy minél később alakuljon ki a dugulás és ne kelljen duguláselhárító szakembert hívni.

És most vegyük sorba azon tényezők sorát amiről mi nem tehetünk, mert már a csatorna rendszer építésénél lettek elrontva. Sajnos ezek kivitelezési problémák felelősek a gyakran visszatérő csatornadugulásokért. A végleges megoldást csak a csatorna építéssel is foglalkozó, vízvezeték szerelő bevonása fogja meghozni.

Kivitelezési problémák, mint a makacs dugulások fő okozói
1. Szabványtól eltérő (túl keskeny vagy túl vastag) lefolyóméretek.
2. Rengeteg derékszögű iránytörés a lefolyórendszerben.
3. Nem megfelelő lejtés (túl kevés vagy túl sok) a lefolyórendszerben.
4. Sérült, korrodált, törött lefolyó elemek.
5. Tisztítószemek és csatornafedelek hiánya.

Házi praktikák a makacs dugulásokhoz

Konyhai lefolyó dugulás

A kóla mindenütt segíthet, legyen szó vízkő oldásról vagy duguláselhárításról. A műveletnek csak akkor van értelme, ha a mosogatószifon tisztításon már túl vagyunk és az üres, hogy a beöntött 1-2 liter kóla kifejtse áldásos tevékenységét. Igazán komoly dugulásokat nem fog feloldani a kólában lévő foszforsav (E 338) és szén dioxid elegye, de sokszor fellazíthatja a dugulást. Ezek után már csak egy elegáns pumpálás van hátra és megindulhat a víz a lefolyóban.

WC. csésze dugulás

Sajnos itt semmi féle vegyszer vagy konyhai szer nem fog segíteni. Mechanikai módszerhez kell folyamodnunk. Csak akkor lehetünk sikeresek, ha csak a csésze környékén alakult ki a dugulás némi ételmaradéktól vagy a sok WC. papírtól. Most vegyük kölcsön a MOP felmosót a nyelével együtt (csak a kerek fejű, rojtos kivitel a jó) és tuszkoljuk le a WC. csésze aljára. Ha nem megy, akkor kicsit csavargassuk egy irányba. Ha sikerült lenyomnunk, akkor engedjük tele a csészét vízzel, majd apró és nagyobb löketeket adva, ritmikusan mozgassuk a felmosó szárat. Többnyire sikerek fogunk járni.

Mosdó és padló összefolyó dugulás

Itt is a szifon és az összefolyó belsejének tisztítása legyen az első, ha ezzel végeztünk de továbbra is dugulásunk van akkor két dolgot próbálhatunk meg. Az első a vízsugaras módszer, tehát a locsoló csövét kell bevetnünk, ha ez nem áll rendelkezésre akkor a tusoló csövével mosathatjuk ki az eldugult lefolyócsövet. A padló összefolyónál a művelet előtt feltétlen távolítsuk el a bűzelzáró idomot. Végezetül vessük be a kézi csőgörényt, ami barkács és szerszám boltokba is beszerezhetünk. Lehetőleg ne a legolcsóbbat vásároljuk meg, mert az beszakadhat. A csőgörényt az eldugult lefolyóba dugva, óvatosan mozgassuk ki-be és közben forgassuk is. Kisebb hajszállerakódásoknál nagyon sokszor legyőzhetjük a dugulást.

A makacs dugulások kialakulása így előzhető meg

Talán a legfontosabb: bőséges meleg vízzel mosogassunk. Soha ne vigyük túlzásba a mosogatószer felhasználást, csak a feltétlen szüksége mennyiséget használjuk, mert a túlzásba vitt mosogatószer használata is folyamatos dugulást okozhat. Mosogató gépünk használatánál érdemes többször a magasabb vízhőmérsékletű programokat futtatni az ECO programok mellett (ezzel, némileg magasabb lesz az áram és vízfelhasználás, de szebbek lesznek evőeszközeink és tányérjaink, valamint kevesebb lerakódás fog kialakulni a szifonban és a lefolyórendszerben is).

A mosogató gépbe legalább felváltva alkalmazzuk a tablettást és a folyékony gép mosószert. A fürdőkádnál legalább havonta használjunk folyékony lefolyó tisztítószert karbantartás gyanánt, ez feloldja a mosószer maradványokat és a hajszálakat is. Ezen felül érdemes hajfogó szűrő használat is a fürdőkád lefolyóban, így felfoghatjuk a dugulás fő kiváltó okát a hajszálakat és szőrszálakat. A makacs WC. dugulások okozói pidig az idegen tárgyak amik belekerülhetnek, úgy mint: baba popsi törlőkendő, pelenka, macska alom, ételmaradék, WC. illatosító kacsa.

Egy igazán használható pumpa fajta!

Pumpák
Pumpák

És itt lássunk, most 1-2 olyan PVC lefolyót, ahol a 30-40 év alatt kirakódott vízkő miatt, már a tökéletes tisztítás nem lehetséges. Ilyenkor a beszűkült csatorna szakasz cseréje fog csak megnyugtató megoldást hozni.

Amennyiben nem boldogult a házi praktikákkal és továbbra is fenn áll a dugulás a lefolyóban, akkor bátran keresse meg profi Budapesti duguláselhárító szakembereinket és biztosan segíteni fogunk. Jelszavunk: Duguláselhárítás Budapest – garanciával – fix áron.

5/5 - (7 votes)
A duguláselhárítás telefonszáma