Hogyan tisztítható az eldugult főcsatorna?

A duguláselhárítás telefonszáma

A főcsatorna dugulás, talán az egyik legaggasztóbb probléma egy ingatlanba. A főcsatorna elzáródásának következtében az ingatlanból semmilyen szennyvíz nem fog tudni távozni az az utcai főcsatornába.Ez a fajta dugulás először a talaj szintjéhez közel lévő lefolyóknál fog mutatkozni, úgy mint a WC. csésze, a padlóösszefolyó, a fürdőkád és  a zuhanyzó. A többi lefolyórendszernél szinte nem is fog látszani a dugulás megléte mivel a közlekedő edények elve alapján, mindig az alacsonyan lévő lefolyószakaszból fog feljönni a víz.  Tehát a mosdó, mosogató és falikút csak lassabban fog lemenni vagy furcsa zajokat fog hallatni.

Eldugult főcsatorna

Mitől dugul el a főcsatorna?

Röviden bármitől, ami nem odavaló. De van pár potenciális dugulást kiváltó dolog. Ilyen a tampon, nedves törlő kendő, rongy, rengeteg papírtörlő, nem jó WC. papír, nejlon zacskó, sok ételmaradék. Ezen kívül az elöregedett csatorna is lehet a dugulás forrása, mert a vízköves, öreg, repedezett felületen sokkal jobban megtapad minden szennyeződés.

Mik a főcsatorna dugulás előjelei?

Az előjelek nem olyan gyorsan következnek be, mint a kisebb átmérővel rendelkező lefolyószakaszoknál. Például egy mosdó vagy zuhany lefolyó, ha eldugul, nagyon hamar jelentkeznek a jelek, mert már rövid időn belül nem fog lefolyni. Azonban egy főcsatorna átmérője, minimum 110mm vagy ennél nagyobb, így a csatorna átmérő függvényében fel kell teljen a csatorna, hogy ezt az ingatlanban is észleljük a dugulás tényét.

Mit tehetünk házilag?

Hát sajnos házilag nem sokat tehetünk, de azért nem reménytelen az ügy. Tételezzük fel, hogy nem rendelkezünk profi duguláselhárító géppel, ezért csak a ház körül fellelhető eszközökkel tudunk dolgozni. Ha van tisztító akna az udvaron akkor már kicsit előrébb vagyunk. Győződjünk meg hogy az akna csatorna kivezetőjének nyílásánál nem akadt fenn semmi nem oda való. Ezen kívül a locsoló slagot is bevethetjük, próbáljuk meg minden irányból megmosatni a csatornát. Tudom nem túl gusztusos feladat, de ameddig csak tudjuk, tuszkoljuk be a slagot és a vizet folyatva mozgassuk. És végül, szerencsések vagyunk, ha van már magasnyomású autómosónk, mert pár tízezer forintért kapható hozzá duguláselhárító adapter cső. Ez a cső a víznyomás hatására megy előre a csőbe, csak úgy furakszik és nagyon sokszor segít kimosni a dugulást a csatornából.

 

Hogyan tisztítható az eldugult főcsatorna?

Itt most a profi duguláselhárító szakemberek tisztítóeszközei kerülnek bemutatásra. Az eldugult főcsatorna dugulások megszüntetésének első számú eszköze a csatorna mosó kocsi. Ez az eszköz hatalmas mennyiségű vizet (100 liter/perc) képes hatalmas nyomás mellett (100 bár) bejuttatni a főcsatornába. A magasnyomású csatornamosó kocsi saját víztartállyal rendelkezik ez többnyire 1000-2000 liter, ez általában elég a legkomolyabb dugulások elhárításához is. Ezután jön hatékonyságban a mobil (hordozható) csatornamosó. Itt is nagy a víznyomás, azonban a vízhozam csekély, mivel az udvari ivóvíz hálózatról tudja venni a működéshez szükséges vizet.

Végül említsük meg a duguláselhárító gépeket.Érdemes megjegyezni, hogy többnyire, már ezek az eszközök is képesek elhárítani a fővezeték dugulást. Működési elvük a következő: a flexibilis rugóspirált a gép belsejében lévő motor forgatja. A forgás irány változtatható és a nyomatékot a szakember tudja szabályozni a gép karjának lenyomásával. A dugulás fajtájnak függvényében különféle duguláselhárító fejek és adapterek csatlakoztathatók a spirálokra.

A strang dugulás – ejtő vezeték eldugulása

A videó azt mutatja be,  hogy milyen az, ha a WC. csészén előtt dugul el a fő starng vezeték. De ezt nem tudják a fölöttünk lakók és csak eresztik a vizet… és csak eresztik a vizet… és csak eresztik a vizet. Ez a jelenség emeletes lakóépületekben fordulhat elő.

Jó lett volna, ha van visszacsapó szelep

Ebben a videóban, pedig egy szennyvíz betörés látható. Valószínű, hogy az utcai csatornahálózat már nem képes elnyelni a rengeteg esővizet és a szennyvíz elkezd visszafelé dolgozni. Ne győzzük hangsúlyozni, hogy ha szuterén vagy pincelakásban van a WC. akkor feltétlen építtessünk be csatorna visszacsapó szelepet.

Amennyiben ilyen döbbenetes fővezeték dugulás alakul ki a lakásunkban, akkor nincs más hátra, hívni kell egy profi duguláselhárító szakembert. Csak olyan szakembert hívjunk, aki  gépi duguláselhárítással foglalkozik. Ha Budapesten van a dugulás akkor számíthat ránk: Duguláselhárítás Budapesten.

És végül, mit talál a szakember egy komoly strang dugulás után!

Szakszerű gépes duguláselhárítás Budapest összes kerületében, 30 nap garanciával. Kizárólag profi gépeket használunk és nem számítunk fel külön kiszállási díjat, valamint méter árakat sem alkalmazunk. Itt hasznos tippeket olvashat  a mindenféle lefolyótisztításról.

Elképesztő dugulás kialakulása a főcsatorna aknában

Ebben a videóban olyan komolyabb dugulásokat láthatunk, ahol nem midig tud segíteni a szakember. Ilyenkor legtöbbször az érintett a csatornaszakasz vagy szerelvény cseréje lesz a megoldás.

Milyen típusú dugulások és csatornasérülések láthatóak a videóban?

1. Gyökerek okozta kár a lefolyórendszerben
2. Nedves törőkendők ezrei a lefolyóban és az aknában
3. Nagy mennyiségű haj a sérült lefolyórendszerben
4. Öreg betoncső mechanika sérülése
5. Eternit cső törése gyökér benövéstől
6. Nejlon zacskók és szemét a lefolyórendszerben
7. Strang vezeték dugulása
8. Építőanyagok a lefolyó hálózatban
9. Vízkő a szifon rendszerben

5/5 - (1 vote)
A duguláselhárítás telefonszáma