A duguláselhárítás telefonszáma

Elképesztő árak a duguláselhárításban

Elképesztő árak a duguláselhárításban

Bevezető a témához
Tudom, az elmúlt években velünk volt a covid járvány, aztán jött az orosz-ukrán háború, majd ez egész Európát érintő gazdasági válság, melynek egyik nagy kárvallottja a mindenre érzékeny magyar gazdaság. Azt hiszem senkinek sem kell bemutatnunk az elmúlt évek forint-euró árfolyamának alakulását. Ezen tények együttes hatása a rég nem tapasztalt infláció. Ez az infláció érinti a kereskedelmet és a szolgáltatási szektort egyaránt.

Minden vállalkozás kénytelen árat emelni valamilyen szinten, hogy legalább inflációkövető legyen a jövedelme. Személyesen ismerek, több olyan vállalkozást (vízvezeték szerelés, duguláselhárítás, villanyszerelés) akik az elmúlt 5 évben nem emeltek árakat, inkább benyelték a magasabb költségeket (anyag ár, benzin, energia hordózók, parkolás, stb.) csak, hogy megtudják tartani a korábbi megrendelőket.

Ez viszont most meg fog változni a teljes szolgáltatói szektorban, mivel olyan elképesztő drágulásnak lehetünk szemtanúi, amilyen az utóbbi évtizedekben nem volt tapasztalható. És lássunk egy-két apróságot, mely a napokban történt. A rezsicsökkentés szigorítását jelentette be a kormány, a régi KATA adózási forma megszüntetése, euró árfolyam robbanása, stb. Ezen körülmények összessége komolyan fogja alakítani a jövőben a szolgáltatási szektor, így a duguláselhárítás költségeit is.

De a lényeg ezután jön
Most olyan szereplőiről szeretnék beszélnék a szolgáltató szektornak, akiket eddig sem érdekelt hogy, a megrendelő nyugdíjas, kismama vagy létminimum alatt élő a megrendelő, mert a normál szolgáltatási díj többszörösét kérik el a helyszínen. Fórumok és blogok állandó témája az elképesztő árakon dolgozó „szakemberek”, legyen szó vízvezeték szerelésről, gázkészülék szerelésről vagy duguláselhárításról. Többnyire a kevés információt adó, sokszor egy oldalas honlapok hirdetik magukat, mint „bomba ajánlat” –  általában fizetett hirdetések formájában jelennek meg. Ezek a vállalkozások többnyire Budapesten vagy a nagyvárosokban vannak jelen.

És akkor lássuk, hogy történnek a dolgok. A megrendelő telefonál, ilyenkor még nagyon kedvesek a vonal másik végén, de a telefonban nem kap pontos tájékoztatást a végösszegről a megrendelő vagy egy csali összeg lesz bedobva. Most vizsgáljuk meg a duguláselhárítás szemszögéből a folyamatot. Tételezzük fel, hogy egy családi ház udvari szakasza dugult el. A szakemberek megérkeznek (általában ketten, hogy ne legyenek olyan gyámoltalanok), a munkát elvégzik, majd közlik a végösszeget: 283.000 Ft. A megrendelő megszédül, és ha gyámoltalan, akkor ki is fizeti az összeget, majd csak ezután kérdezi meg… de miért?

Megjegyzem, nálunk egy ilyen kültéri duguláselhárítás Budapesten kb. 35-40 Eft.

Most jön a magyarázat: 28.000 Ft + Áfa az alapdíj, mely 3 méter csatornatisztítást tartalmaz, ezután minden méter 15.000 Ft. + Áfa méterenként. És innen jön a magyarázat: „be kellett még dugni 18 méter cső tisztító spirált a csatornába, de mi rendesek voltunk és nem számoltunk csak 13 métert”.  A történet annyira konkrét, hogy csak az elmúlt hónapban három hasonló eset kapcsán kértek tőlünk tanácsot, hogy mit tegyenek. Sajnos túl sokat már nem tehet a megrendelő, ha ki lett fizetve az összeg. Van aki még próbálkozik és elkéri a munkásoktól a főnök telefonszámát, hogy reklamáljon, de általában vagy elérhetetlen a főnök, vagy elzárkózik minden minden fajta kompromisszumtól.

Akkor lássuk, hogy hol hibázott a megrendelő?
Nem ajánlott olyan weboldalról szolgáltatást rendelni, amelyik csak fizetett hirdetés formájában jelenik meg, tehát organikusan meg sem található a Google találati listájában. Érdemes még a vállalkozásról szóló véleményeket és értékeléseket is átböngészni. Ne sajnáljuk az időt, több ajánlatot is érdemes összehasonlítani. Duguláselhárításnál érdemes fix áras vagy „tól-ig” szolgáltatást választani. Az irreálisan magas összegű számla esetén a fogyasztóvédelemmel is fel lehet venni a kapcsolatot.

Egyébként ezek a kreatív árképzések nem általánosak, illetve csak kevés vállalkozás meri alkalmazni, mert nem minden megrendelőnél tudják alkalmazni, egyszerűen nem lesznek kifizetve. Érdemes azonban visszatérnem az elmúlt három panaszos telefonra, akik tanácsot kértek hogy mit lehetne tenni. Minden három esetben nyugdíjasoknál jártak kinn a vállalkozók, és kihasználták a tájékozatlanságot és az elesettséget. Gyakorlatilag az történt, hogy az idős házaspár komplett nyugdíját vitték el egy óra alatt. Szégyen ez a szakmára nézve.

Kedves Megrendelő: tájékozódni, tájékozódni, tájékozódni.

Duguláselhárítás Budapesten és Pest megye kiemelt területein:
Konyhai (mosogató), fürdőszobai (WC., fürdőkád, zuhanytálca, mosdókagyló, padló összefolyó, piszoár) és kültéri (szennyvízakna, alapvezeték, tisztítóakna) dugulásának megszüntetését vállaljuk az alábbi Pest megyei településeken: Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Dunakeszi, Érd, Fót, Göd, Gödöllő, Gyál, Gyömrő, Isaszeg, Kerepes, Kistarcsa, Leányfalu, Maglód, Monor, Mogyoród, Nagytarcsa, Pécel, Pilis, Pilisvörösvár, Pomáz, Szentendre, Szada, Sződ, Telki, Üllő, Vác, Vecsés, Veresegyház.

Duguláselhárítás Budapest · Kerületek · Pest megye

5/5 - (3 votes)
A duguláselhárítás telefonszáma