Dugulás elleni szerek

A duguláselhárítás telefonszáma

A mindennapi tevékenységek folyamán a csővezetékekbe kerülő zsír, szappanmaradék, haj, papír, vegyszerek, valamint a csövekben pangó vízből kiváló vízkő próbára teszi a lefolyókat. Ha nincs rendszeres karbantartás szinte biztos, hogy felüti a fejét a dugulás és ilyenkor dugulás elleni szerek alkalmazásához kell folyamodnunk.

Két fő csoportra oszthatjuk őket

1. Háztartásban fellelhető anyagok (ecet, szódabikarbóna, sütőpor, kóla, stb.)
2. Bolti vegyszerek és lefolyótisztítók

1. Háztartási szerek

A háztartásokban fellelhető dugulás elleni szerek, közös jellemzője, hogy inkább a megelőzésben  érnek el sikereket. Az ecet remek vízkő oldó, forró vízzel kombinálva még a kisebb dugulásokkal is elbánik. A szódabikarbóna és a sütőpor, vízzel kombinálva heves kémiai reakció mellett hőt fejleszt és térfogatot  növel, mely hatására gyakran segíthet az eldugult mosogatók és mosdókon .  A kóla hatása nem szorul magyarázatra:  szinte bármely vízkő oldónál jobb hatásfokú + a szerves anyagokat is szétmarja a lefolyóba, tehát 1 liter kóla a lefolyóba és majdnem biztos a siker.

2. Bolti szerek

A kereskedelemben kapható dugulás elleni szerek közös jellemzője, hogy erős klór, sav, lúg koncentrátumok, így rendkívül környezetkárosítóak és veszélyesek. A bolti szerek közül az egyik legolcsóbb a Szi-Ti lefolyótisztító, ami főleg a konyhai és a fürdőszobában lévő lefolyók tisztításához alkalmas. Kifejezetten a szerves anyagok oldására kifejlesztett kristályos anyag. Vigyázat szúrós szagú, maró gőzt fejleszt.

A másik hatékony dugulás elleni szer a Mirax lefolyótisztító gél, ami egy szagtalan, sűrű tisztítószer. Képes minden szerves szennyeződéssel elbánni. Amennyiben makacs dugulásról van szó, tanácsos a flakon egész tartalmát a lefolyóba önteni és órán keresztül ott is hagyni, hogy így a szer feloldja a csövek falára rakódott szennyeződést.

A Mr Muscle lefolyótisztító hatékonyan eltávolítja a konyhai és fürdőszobai lefolyókban keletkezett dugulásokat. A dugulás fölött felgyűlt vízen átfolyva eljut közvetlen a dugulásig. Baktériumölő hatású. Nem károsítja a lefolyó csöveket. A lefolyók folyamatos átfolyásának biztosítására ajánlott havonta használni.

A Maxibrill lefolyótisztító a lúg maró hatását alkalmazza. Ha makacs a dugulás itt is érdemes a flakon egész tartalmát bevetni, viszont a Maxibrill egy kifejezetten erős vegyszer, ezért óvatosan kell vele bánni és tanácsos gumikesztyűt is viselni használata közben.

További hasznos tippek és tanácsok  is olvashatóak az otthoni duguláselhárítással kapcsolatosan. Ha szakemberre lenne szükség: Duguláselhárítás Budapest

4.5/5 - (12 votes)