Bűz a lefolyóban – mitől büdös a lefolyó?

A duguláselhárítás telefonszáma

Biztos mindenki találkozott már a jelenséggel: büdös van a fürdőszobában vagy a konyhában. A következő pár sorban összefoglaljuk, mitől lehetnek kellemetlen szagok a lakásban. A dolog egyik érdekessége, hogy a folyamatos büdös ellenére nincs is dugulás, de gyakorta eltűnik a WC. csésze aljából a szifonokból és a padlóösszefolyóból a víz.  Sokszor a kellemetlen szag a kialakulóban lévő dugulás előjele szokott lenni, viszont ha nem erről van szó a jelenség oka máshol keresendő : a légbeszívó szelep  hiánya vagy ennek eldugulása a strang vezetékben.

Légbeszívó szelep jelentősége

Nagy mennyiségű víz leeresztésekor vagy a  WC. lehúzáskor a lezúduló víz vákuumot idéz elő és ez kiszívhatja a bűzelzárókból ( padlóösszefolyó, szifonok,  WC. ) a vizet ennek a jelenségnek a kiküszöbölésére és a csőben fellépő vákuum kiegyenlítésére szolgál a légbeszívó szelep.  A szelep elhelyezhető a strang aknában a vagy a tetőn is. Amennyiben Ön folyamatosan csatorna szagot érez vagy bugyborékoló hangokat tapasztal a vizes helyiségekben akkor jogosan gyanakodhat a kiegyenlítő szelep hiányára. A légbeszívó hiányát még utólag is érdemes pótolni, hogy elejét vegyük a kellemetlen szagoknak és a víz eltűnését a WC. ből és a szifonokból. Beépítés előtt kérje ki a vízvezeték szerelő tanácsát.

Légbeszívó

Hol a kiszellőztetés?

Amennyiben a tetetőtéri lakás légterében érezni a kellemetlen szagot, akkor arra is gyanakodhatunk, hogy a lakás fölötti padlástérbe történt az ejtővezeték kiszellőztetése, de ez a helyiség zárt és ilyen esetben leszivárgó bűzön kívül vizesedéshez és penészedés is kialakulhat. A padlástérbe ugyan is csak akkor szabad kiszellőztetni az ejtő vezetéket, ha ennek a légtérnek is tökéletes és folyamatos a szellőzése.

És most lássuk a kellemetlen illatok forrását

1. Mosogatónál
Lerakódások és szennyeződések a lefolyócsonkban és a túlfolyójáratba.
Nincs meg a megfelelő bűzelzárás a szifonban.
Kiszáradt a szifon, ennek több oka is lehet (ritka használat, lyukas cső)
Az ejtővezeték kiszellőztetési hiánya, ilyenkor a lezúduló víz vákuumot szív és lerántja a vizet a bűzelzáróból.

2. Kézmosó
Lerakódások a lefolyócsonkban és fajansz túlfolyójáratában. Nincs bűzelzárás a szifonban ennek oka lehet például, a túl rövidre vágott  flexibilis szifoncső. Kiszáradt a szifon. Vákuum a rendszerben, a kiszellőztető hiánya.

3. Padlóösszefolyó
A gyakori tisztítás hiánya, ilyenkor felragad az összefolyó falára a sok tisztálkodó és tisztítószer maradvány. A bűzelzáró dugó vagy pipa hiánya. Kiszáradt a szifon. Vákuum a rendszerben, a kiszellőztető hiánya.

4. WC. csésze
Nem hermetikusa rögzített csésze az aljzathoz.
Az ültető gumi hiánya a WC. csésze kifolyócsonkjánál.
Kiszáradt a bűzelzáró rész, ez sokszor a repedt fajanszra utal.
Vákuum a rendszerben, a kiszellőztető hiánya.

5. Mosógép
Lerakódások az ürítőcsőben.
A fali bekötésnél nincs bűzelzáró mosógép szifon.
Hiányzik vagy felragadt a golyó a bűzelzáró szifonban.
Elszennyeződött a mosógép szűrője.

Mosógép szifon

Tisztítsuk meg a lefolyókat

Amennyiben nem építési hibák következménye a kellemetlen szag a vizesblokkunkban akkor a felsorolt okoknak érdemes utánajárni. És 1-2 havi rendszerességgel kitisztítani a a szifonokat és összefolyókat. A padlóösszefolyót érdemes mindig feltölteni tiszta vízzel, amennyiben nincs rákötve lefolyó és kizárólag „tisztítási lehetőség” célzattal épült. A tisztításnál a nagyobb szennyeződéseket kézzel vegyük ki az érintett szakaszokból, majd forróvíz és ezt követheti pár deci ecet jöhet, esetleg alkalmazhatunk lefolyótisztító szereket is megelőző célzattal. Duguláselhárítás Budapest · Duguláselhárítás árak · Duguláselhárítás házilag

Lefolyó tisztítás és  Duguláselhárítás Budapesten – 1 órán belül – Belvárosban, Zuglóban, Rákospalotán, Újpesten,  Szentmihályon,  Angyalföldön,  Budán,  –  valamint a I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV. XVI. kerületben.  A XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. XXIII. kerületben és Pest megye területén is 2 órán belül megjelennek szakembereink.  Non-stop ügyfélszolgálat.  A csatorna dugulások dugulások specialistája.

5/5 - (5 votes)