Az angol WC. története

A duguláselhárítás telefonszáma

A pöcegödrök fölé telepített árnyékszékeket bűz, léghuzat, legyek és fertőzésveszély jellemezte. Ezen akart változtatni egy találékony skót órásmester, Alexander Cummings, aki 1775-ben vízzel öblíthető illemhelyet alkotott „S” kanyarú lefolyócsővel, amelyben a víz gátolta meg a leeresztett ürülék bűzének visszajutását a lakásba. Mindez a mai WC anatómiáját alapozta meg. A találmány elterjedése azonban hosszú időt vett igénybe. Sikeréhez szükség volt a csatorna- és vízhálózat bővülésére, az otthonok higiéniai fejlesztésére nyitott tehetős közép-osztályra, valamint a water closetet tovább fejlesztő és árusító gyárosokra, kereskedőkre.

A fajansz WC. – ez már tényleg Angol!

George Cummings fajansszal kombinált WC. az 1851-es londoni világkiállításnak köszönhetően váltak ismertté, Stevens Hellyer Optimus vécéje a vízöblítés hatékonyságát növelte. Az 1800-as évek végére Thomas Twyford már bő választékot kínált a National, a The Crown, a Unitas és a The Alliance fantázianevű modellekből. Az 1860-as évektől a csatornahálózattal és vízszolgáltatással összekapcsolt angol vécékre már a magyar viszonyokat tanulmányozó mérnökök és orvosok is felfigyeltek, s felismerték benne a közegészségügy javítására alkalmas eszközt.

Az első vízöblítéses WC. – Angliából

Nem Alexander Cummings WC.-je volt az első vízöblítéses szerkezet Európában. Angliában 1589-ben Sir John Harington is készített egy lehajtható fedelű, vízöblítéses vécét. Ezt maga a királynő I. Erzsébet meg is beszereltette palotájába. Állítólag, hangos volt az öblítése és a bűzelzárás sem volt tökéletes. Egyébként, a mai napig nincs egységes állásfoglalás, hogy ki volt a tényleges feltaláló mivel szinte egy időben kerültek a szabadalmi kérvények beadása: J. F. Brondel, Joseph Bramah, Alexander Cummings részéről. Nyilván a vízöblítés technikája és az „S” bűzelzárás is más-más volt.

Széchényi István gróf és angol WC.

Széchényi István gróf a nagycenki kastélyában, már az 1833-tól kezdőd felújításnál Külön figyelmet fordított a modernizálásra. Korszerű fürdőszobát és vízöblítéses angol WC.-t építtetett be. Szinte biztos, hogy ez volt az első bűzzárral ellátott angol vécé volt Magyarországon. Mivel ebben az időben még nem volt vezetékes vízhálózat, csak gravitációs úton lehetett a vizet a WC.-be vezetni. Ezért egy magas ponton (padlás) elhelyezett tartály lett a megoldás a használati víz elhelyezésre. Egyébként, Széchenyi gondos terveket készített, külföldi látogatásait felhasználva és ezekkel látta el intézőjét.

És egy érdekes videó a szennyvízről és csatornázásról

Ugye milyen érdekes volt ez a bejegyzés? Ha bajba lenne valamelyik lefolyójával keresse szakembereinket! Szakszerű és profi Duguláselhárítás és vízvezeték szerelés és csatorna tisztítás Budapest összes kerületében. Duguláselhárító szakembereink hétvégén és ünnep napokon is dolgoznak. Miden duguláselhárításra 1 hónap garanciát vállalunk.

5/5 - (7 votes)