A duguláselhárítás telefonszáma

Az angol WC

Az angol WC
A pöcegödrök fölé telepített árnyékszékeket bűz, léghuzat, legyek és fertőzésveszély jellemezte. Ezen akart változtatni egy találékony skót órásmester, Alexander Cummings, aki 1775-ben vízzel öblíthető illemhelyet alkotott „S” kanyarú lefolyócsővel, amelyben a víz gátolta meg a leeresztett ürülék bűzének visszajutását a lakásba. Mindez a mai WC anatómiáját alapozta meg. A találmány elterjedése azonban hosszú időt vett igénybe. Sikeréhez szükség volt a csatorna- és vízhálózat bővülésére, az otthonok higiéniai fejlesztésére nyitott tehetős közép-osztályra, valamint a water closetet tovább fejlesztő és árusító gyárosokra, kereskedőkre.

George Cummings fajansszal kombinált vécéi az 1851-es londoni világkiállításnak köszönhetően váltak ismertté, Stevens Hellyer Optimus vécéje a vízöblítés hatékonyságát növelte. Az 1800-as évek végére Thomas Twyford már bő választékot kínált a National, a The Crown, a Unitas és a The Alliance fantázianevű modellekből. Az 1860-as évektől a csatornahálózattal és vízszolgáltatással összekapcsolt angol vécékre már a magyar viszonyokat tanulmányozó mérnökök és orvosok is felfigyeltek, s felismerték benne a közegészségügy javítására alkalmas eszközt.

Érdekességek
Nem Alexander Cummings WC.-je volt az első vízöblítéses szerkezet Európában. Angliában 1589-ben Sir John Harington is készített egy lehajtható fedelű, vízöblítéses vécét. Ezt maga a királynő I. Erzsébet meg is beszereltette palotájába. Állítólag, hangos volt az öblítése és a bűzelzárás sem volt tökéletes. Egyébként, a mai napig nincs egységes állásfoglalás, hogy ki volt a tényleges feltaláló mivel szinte egy időben kerültek a szabadalmi kérvények beadása: J. F. Brondel, Joseph Bramah, Alexander Cummings részéről. Nyilván a vízöblítés technikája és az „S” bűzelzárás is más-más volt.

Széchényi István gróf a nagycenki kastélyában, már az 1833-tól kezdőd felújításnál Külön figyelmet fordított a modernizálásra. Korszerű fürdőszobát és vízöblítéses angol vécét építtetett be. Szinte biztos, hogy ez volt az első bűzzárral ellátott angol vécé volt Magyarországon. Mivel ebben az időben még nem volt vezetékes vízhálózat, csak gravitációs úton lehetett a vizet a WC.-be vezetni. Ezért egy magas ponton (padlás) elhelyezett tartály lett a megoldás a használati víz elhelyezésre. Egyébként, Széchenyi gondos terveket készített, külföldi látogatásait felhasználva és ezekkel látta el intézőjét.

És egy érdekes videó a szennyvízről és csatornázásról

5/5 - (6 votes)
A duguláselhárítás telefonszáma