A szifon tisztítása – mosogatónál és kézmosónál

A duguláselhárítás telefonszáma

Otthonunk lefolyórendszerének tisztításánál, kezdjük a házilag is elvégezhető szifonok tisztításával. Az időszakos karbantartás egyébként is fontos és elengedhetetlen. A cikkben a mosogató szifonjának és a fürdőszobai mosdó szifonjának tisztításával fogunk foglalkozni, most nem térünk ki a komplett lefolyórendszer otthoni duguláselhárítására, mert azt már egy másik cikkben alaposan kitárgyaltuk.

Mosogató szifon tisztítás

A mosogató szifonjának kettős feladata van, egyrészt a bűzelzárás másrészt a nagyobb szennyeződések felfogása. A korszerű mosogató szifonok kizárólag műanyagból készülnek és könnyen alkatrészekre szedhetők szét. Ez nagyban megkönnyíti, hogy szakember bevonása nélkül is meg tudjuk oldani a karbantartást. Szifonunk időszakos karbantartását érdemes, felülről a mosogató tálca lefolyó csonkjánál kezdeni, itt ellenőrizzük a perforált lukak átjárhatóságát. Ezt megtehetjük csipesszel vagy valami hosszú pálcikával (hurkapálcával, bambusz evő pálcikával). Amennyiben itt nincs már semmilyen felakadt szennyeződés, akkor a mosogató alá kell bújnunk, hogy a következő lépést megtegyük.

Mosogató szifon tisztítás

A szifon leszerelése

A következő művelethez készítsünk egy vödröt és némi rongyot, mivel a szifonban maradni fog még némi víz és szennyeződés. A mosogató szifont érdemes kompletten leszerelni, így könnyebb lesz majd vele a későbbiekben dolgozni, ezt úgy tegyük meg, hogy legfelső műanyag hollandernél szedjük szét, a szifont, közvetlen a lefolyócsonk lelógó darabjánál. Amennyiben mosogatógép van rákötve a szifonra, akkor ennek a hollanderét is oldjuk fel és válasszuk le a csövet a szifonról. Majd ezután húzzuk ki a falból a mosogató szifont. Óvatosan öntsük vödörbe a szifon tartalmát. Bátran ütögessük a szifont a vödöroldalához, hogy az igazán makacs szennyeződések is leváljanak a szifon belsejéből.

Fotózzuk le az alkatrészeket

Amennyiben nincs gyakorlatunk a szerelésben, akkor készíthetünk fotót szifonról, esetleg még felszerelt állapotában. A szétszedést figyelmesen végezzük, különösen a tömítések helyét érdemes megfigyelni, és a kúpos tömítések felszerelési irányára is figyeljünk, a vékony fele mindig a folyás irány felé legyen! Minden szifonalkatrészt érdemes alaposan áttakarítani, valamint ha sérült tömítést találunk, azt cseréljük ki. Nem szükséges fogót használni, sem a leszerelésnél sem a felszerelésnél. Ha precízen dolgoztunk, és a tömítéseket és a meneteket picit megzsírozzuk, könnyebben fog menni az összeszerelés kézzel is.

Mosdó szifon tisztítás

Nagyjából ugyan az az eljárás mint a mosogató szifon tisztításánál, de egy két apróságra érdemes odafigyelnünk. A kézmosó szifonja már nem minden esetben készül műanyagból. Régebben rengeteg fémből készült szifon volt forgalomba, majd inkább a műanyag szifonok lettek divatosabbak. Napjainkban újra divatba jöttek a krómozott fém szifonok, az elegáns megjelenésük miatt. Ezt azért érdemes megjegyeznünk, mert a koros, elhasználódott fémszifonok leszerelése és szétszedése, még a vízvezeték szerelő szakembernek is gondot okozhat. Hogy miért? Mert az évek elteltével a fém menetek és alkatrészek annyira összerohadnak, hogy csak roncsolással szedhetők szét. Ezért a régi fémszifonokat érdemes műanyagra cserélni.

Mosdó szifon tisztítás
Mosdó szifon tisztítás

Pálcika és csipesz

Amennyiben már műanyag szifonunk van… és általában ez a gyakoribb, akkor ugyan úgy járunk el, mint a mosogató szifon tisztításánál. Kezdjük a kézmosó medencéjénél, pálcikával és csipesszel távolítsuk el a hajszálakat és mosószer maradványokat. Ezután, lazítsuk meg a lefolyócsonk felső hollanderét, majd húzzuk ki a falból a szifont. Figyeljük meg a szifon alkatrészeit és tömítéseit a szétszedés előtt. Szétszedés és alapos takarítás után, itt is érdemes a tömítéseket és meneteket finoman megzsírozni. Mielőtt azonban vissza tolnánk a fali lefolyóba a szifont, nézzük meg a falból kiálló lefolyó száját, mert itt szokott még összegyűlni a sok lerakódás (hajszál, szőr, bőr, mosószer). Ezután minden mehet vissza a helyére.

Flexibilis mosdó szifon, itt könnyen boldogulhatunk házilag is, mivel csak ki kell húzni a falból. Arra viszont érdemes ügyelni, hogy ne sérüljenek meg a bordák, mert rendkívül vékony a szifon falvastagsága. Vödörbe tistrítsuk meg, mert sok lerakódás lehet benne.

Sok sikert!

Amennyiben a szifonok tisztítása, nem volt elég és a falban alakult ki a dugulás, számíthat Budapesti és Pest megyei duguláselhárító szakembereink segítségére.  Duguláselhárítás Budapesten  és Pest megyében, fix áron, garanciával. Weboldalunk további oldalain rengeteg hasznos információt talál az otthoni duguláselhárítással kapcsolatosan: Tippek és tanácsok, hogyan szüntessük meg otthonunkban a dugulást házilag.

Duguláselhárítás Budapest –  I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV. XVI. kerületben. A XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. XXIII. kerületben és Pest megye területén is gyorsan megjelennek duguláselhárító szakembereink. Mosogató, mosdó, padlóösszefolyó, zuhanytálca, WC, fürdőkád dugulás elhárítás, szakszerűen, azonnal, garanciával.

5/5 - (3 votes)