A szennyvízelvezető rendszerekről

A duguláselhárítás telefonszáma

Évezredes kihívás az emberiség számára, hogy a szennyezett vizet minél távolabb vezesse el lakókörnyezetétől. Melyik vizet nevezzük szennyvíznek? Minden olyan vizet, mely emberi vagy környezeti hatásnak kitéve már nem forgatható vissza az ivóvíz rendszerbe. Ez egy végtermék, legyen szó csapadékvíz, ipari felhasználású vagy házi felhasználású vízről. A szennyvíz, szinte minden esetben környezetkárosító és betegségek forrása lehet. Már az ókori civilizációkban is elvezették szennyvizet a sűrűn lakott települések közvetlen közeléből. Az ókorban Róma volt az élenjáró a szennyvízhálózatok kialakításában. Az újkori csatornahálózatok kialakításának zászlóshajója pedig London városa volt.

csatornahálózat

A modern szennyvízhálózatok

A főbb jellemzi: talajszint alatt fut, szag mentes, megfelelő tömörségű aljzat és fedés, szivárgásmentes csőszakaszok, bejárási és tisztítási lehetőségek, átszellőző rendszerek beépítettsége, karbantartási pontok létrehozása. A tökéletesen zárt rendszerben a felhasználótól a szennyvíztároló, ülepítő és tisztító műhöz veszteség nélkül kell hogy megérkezzen a kommunális szennyvíz. A lakóingatlan csatornahálózatát a kommunális hálózatra kizárólag a szolgáltató kötheti rá.

A szennyvíz elvezetés háromféle képen történhet

1. Gravitációs rendszerben, amikor a terepadottságokat kihasználva, a megfelelő lejtést kihasználva természetes úton folyik el a szennyvíz a fogyasztótól a szennyvíztelepekig.

2. Kényszer áramoltatású szennyvízelvezető rendszer esetén, vákuum vagy plusz folyadéknyomás segíti a szennyvízszállítás útját a megfelelő lejtés hiányában.

3. A nyomott szennyvízrendszerek ott is jól alkalmazhatóak ahol a fogyasztói hálózat mélyebben fekszik mint a szolgáltató alap hálózata. Itt nagy teljesítményű szennyvízszivattyúk kerülnek beépítésre. Ezen berendezések végzik a szennyvíz átemelését a magasabban fekvő hálózatba. Ezen hálózatokat azonban, méretezni kell a magas nyomás miatt és biztonsági berendezés (visszacsapó szelep) beépítése szükséges a visszaáramlás, szennyvízbetörés kivédésére.

A képen egy nagy teljesítményű átemelő szivattyú látható. A szivattyú a nyomás alatt pumpálja a szennyvizet az utcai csatorna hálózatba. Az ingatlan csatorna hálózata lejebb van mint az utcai hálózat, ezért gravitációban nem tud távozni a kommunális szennyvíz. Időszakos karbantartásra itt is szükség van.

Átemelő szivattyú a nyomott rendszerekhez
Átemelő szivattyú a nyomott rendszerekhez

Duguláselhárítás és vízvezeték szerelés fix áron, olcsón Budapest területén. Duguláselhárító szakembereink hétvégén és ünnep napokon is dolgoznak. Miden duguláselhárításra 1 hónap garanciát vállalunk.

4.6/5 - (9 votes)
A duguláselhárítás telefonszáma