A duguláselhárítás telefonszáma

A lefolyótisztító és duguláselhárító szerekről

A lefolyótisztító szerek összetétele különbözhet a különböző márkáknál és típusoknál, de általában hasonló alkotóelemeket tartalmaznak. Ezek az összetevők leggyakrabban a nátrium-hidroxid (NaOH) vagy kálium-hidroxid (KOH): Ezek erős lúgos anyagok, amelyek segítenek a zsírok és szerves anyagok lebontásában. Az alkáli hatásuknak köszönhetően képesek eltávolítani a lerakódásokat a lefolyócsövek belső felületéről.

A lefolyótisztítók összetevői és hatásaik

Egyéb tisztítóhatású folyadékok a savak: például sósav (HCl) vagy kénsav (H2SO4). Ezek savas kémhatásúak, és segítenek a szerves anyagok és lerakódások feloldásában. Gyakran alkalmaznak még, úgynevezett emulgáló szereket, ezek olyan anyagok, amelyek segítenek a zsírok és olajok vízben oldódóvá tételében, így könnyebben lemoshatók.

Ezen felül, több lefolyótisztító gyártó rak a termékébe különféle illatanyagot, ezek biztosítják a lefolyótisztítók kellemes illatát. Az illatok széles skáláját használhatják, attól függően, hogy a termék milyen illatú legyen. Ezen felül színezékekkel adják meg a termék színét, bár ezek nem játszanak szerepet a tisztítóhatásban.

Konzerválószerekre is szükség lehet, a konzerválószerek megakadályozzák a lefolyótisztító szer penészedését és rothadását. És végül a víz is fontos része lehet a terméknek, mivel folyékony lefolyótisztítók alapvetően vízből állnak, ez a közeg teszi lehetővé a különböző összetevők keveredését és szétterjedését a lefolyórendszerben. Ezen kémiai összetevők kombinálásával a lefolyótisztítók hatékonyan segíthetnek a lerakódások, szennyeződések és dugulások eltávolításában a lefolyórendszerben.

Most vizsgáljuk meg részletesebben az összetevőket

Savak, mint lefolyótisztítók
A savak a lefolyótisztító szerek leggyakoribb összetevői. A savak oldják a zsírt és a lerakódásokat, ezáltal segítenek eltávolítani a dugulást.

A lefolyótisztító szerekben használt leggyakoribb savak a következők:
1. Sósav (HCl): Erős sav, amely gyorsan oldja a zsírt és a lerakódásokat.
2. Ecetsav (CH3COOH): Gyenge sav, amely kevésbé agresszív, mint a sósav, de biztonságosabb is.
3. Tartarinhosav (C4H6O6): Gyenge sav, amely különösen hatékony a vízkő oldásában.

Lúgok, mint lefolyótisztítók
A lúgok a leghatékonyabb zsír és a lerakódás oldó vegyületek. Sokkal agresszívabbak, mint a savak, és égési sérüléseket okozhatnak. Nagyon óvatosan és körültekintően használjuk őket!

A lefolyótisztító szerekben használt leggyakoribb lúgok a következők:
1. Nátrium-hidroxid (NaOH): Erős lúg, amely gyorsan oldja a zsírt és a lerakódásokat.
2. Nátrium-karbonát (Na2CO3): Gyenge lúg, amely kevésbé agresszív, mint a nátrium-hidroxid, de biztonságosabb.
3. Nátrium-hipoklorit (NaClO) Szervetlen vegyület. A hipót fertőtlenítésre, fehérítésre, szagtalanításra használják.

Feloldószerek
A feloldószerek a zsíros lerakódások oldására szolgálnak. A feloldószerek azonban mérgezőek lehetnek, és égési sérüléseket okozhatnak.

A lefolyótisztító szerekben használt leggyakoribb feloldószerek a következők:
1. Aceton (CH3COCH3): Gyenge feloldószer, amely hatékony a zsíros lerakódások oldásában.
2. Metil-alkohol (CH3OH): Erősebb feloldószer, mint az aceton, de mérgezőbb is.

Népszerű lefolyótisztító szerek:

1. TOTAL lefolyótisztító
2. Mr. Mattes lefolyótisztító
3. SZI-TI lefolyótisztító
4. Tiret Professional Lefolyótisztító
5. Mr. Muscle lefolyótisztító
6. Szuper Buvár lefolyótisztító
7. HG lefolyótisztító
8. Cillit Bang lefolyótisztító
9. Brillance lefolyótisztító
10. Wild Tornádó lefoylótisztító

Fontos

A lefolyótisztítók általában lúgos bázisra épülnek – ez Nátrium-hidroxid. A többi csak dizájn és marketing. Ezért érdemes megnézni az aktuális lefolyótisztító adatlapját, itt fel lesz tüntetve az egyes alkotóelemek százalékos aránya. Mi duguláselhárító szakemberek a granulátum állagú lefolyótisztító szereket soha nem ajánljuk, mert nagyon rosszak a tapasztalataink velük. Sajnos az derült ki, hogy a granulátumos lefolyó tisztítószer, ha nem oldja fel a dugulást, akkor gyakran beleköthet a szifonba vagy a lefolyócsőbe és bizony bontás lesz a vége. A folyékony lefolyótisztító, ha nem segít, de legalább nem árt.

Hogy tetszett?
A duguláselhárítás telefonszáma